Hopp til innhold

Mener Solbakkens Norge-grep er svært uvanlig: – Få, om noen, gjør det slik

Hvis Norge skal ha et håp om å vinne mot Nederland, må forsvarsspillet fungere. Ståle Solbakkens stil er det omtrent ingen i verden som følger, mener Egil «Drillo» Olsen (79).

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway, training

SJEFEN: Ståle Solbakken vil ha ting på sin måte. Også når det gjelder forsvarsspill.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Både jeg og Ståle er tilhenger av et rendyrket soneforsvar også i midtbaneleddet, og der er ikke mange som gjør som oss. Vi er nesten alene om akkurat det der, sier den tidligere landslagssjefen til NRK.

Fotballprofessoren, som er kjent for sin forkjærlighet for nettopp forsvarsspill, mener Norge under hans regjeringsperiode omtrent var først i verden med et rendyrket soneforsvar før resten av verden nå etter hvert har fulgt mer og mer etter.

Et soneforsvar betyr kort forklart at spillerne prioriterer å dekke rom, eller soner, istedenfor å markere motstanderen.

– Ikke vits å diskutere det

Men Drillo mener både hans og Solbakkens stil skiller seg ut i at de spiller soneforsvar også når det gjelder midtbaneleddet.

– Hvor mye diskuterer du soneforsvar med Ståle?

– Der er vi såpass enige at det ikke er vits å diskutere det. Men det er rart at ikke flere lag og land ser fordelene med rendyrket sone også i midtbaneleddet. Det er litt rart, sier Drillo.

Drillo

TENKER LIKT: Egil «Drillo» Olsen mener Solbakkens stil er den riktige.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter mye dårlig forsvarsspill det første halvåret under Ståle Solbakken, begynner Norge-forsvaret å sette seg.

Siden Nederland-kampen på Ullevaal i september har de norske gutta bare sluppet inn tre mål på de siste fem kampene.

– De må få en god følelse

Solbakken mener det er logisk at det har tatt litt tid å stable et solid forsvarsspill på beina med tanke på at han får langt mindre tid med spillerne på et landslag kontra klubblag.

– Det viktige er at spillerne har fått en god følelse med dette, da er det lettere å ta opp tråden neste gang. Når vi kan bygge videre på dette gang for gang, og det ikke er for store utskiftninger, er det lettere å legge på litt etter litt, sier Solbakken til NRK.

– Hvordan føler du spillerne har respondert på forsvarsplanen din?

– Det har de gjort på en veldig fin måte og hatt fin fremgang med. Det var ikke bra første samling, og spesielt Tyrkia-kampen vi tapte var preget av det. Men etter det har det blitt bedre, sier han.

Solbakken er ikke i tvil om at hans veg er den riktige.

Nøkkelen her er to ord, mener Grues mest kjente sønn: Felles forståelse.

– Det er vanskeligere å få dette til å fungere, men hvis det fungerer er det innlysende for meg at det gir større forutsetninger for å lykkes hvis alle vet hva laget skal gjøre enn at enkeltspilleren hele tiden skal ta valg basert på instinkt, mener Solbakken.

– Få, om noen, gjør slik

Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland, som nå har en rolle i Solbakkens støtteapparat, har på nært hold fått se i detalj hvordan Solbakken vil at sitt lag skal opptre når det gjelder forsvarsspill.

– Det er få, om noen, som gjør det slik vi spiller forsvar på landslaget nå.

Og er det noe som må fungere om Norge skal ha en sjanse til å vinne mot Nederland i den siste VM-kvalikkampen tirsdag kveld, er det nettopp forsvarsspillet.

Vi ba Hangeland prøve å forklare hva det er som gjør Solbakkens defensive stil så spesiell.

– Forsvarsspillet her er rendyrket soneforsvar, det betyr at spillerne er mer opptatt av rom enn motstanderne. Det er kanskje litt uvant i dagens fotball å spille så rendyrket soneforsvar, derfor har det kanskje tatt noen kamper å rendyrke det skikkelig, men spesielt i de to siste kampene har det vært bra, sier Hangeland.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Montenegro

MED PÅ LAGET: Brede Hangeland har fått en sentral rolle i Solbakkens støtteapparat.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Selv forklarer landslagssjefen soneforsvaret sitt på denne måten:

– Det betyr at vi ikke kikker så mye etter hvor motstanderne er, vi forholder oss bare til hverandre og hvor ballen er. Det vil si at vi løper ikke etter motstanderens bevegelser, vi er mer opptatt av våre kollektive bevegelser og hvor ballen er på banen, og at vi alltid skal ha de riktige avstandene mellom våre egne spillere og de riktige posisjonene ut fra hvor ballen er. Enkelt sagt, sier Solbakken.

– Fungerer bedre og bedre

Hangeland mener Norge-sjefens forsvarsstil ikke nødvendigvis er så vanskelig, men at det handler mer om hva slags type forsvarsspill de ulike spillerne har i sine klubblag.

– Der er det selvfølgelig mye forskjellig. Da trengs det naturlig nok litt tilvenning, trening og erfaring fra kamper, sier den gamle stopperkjempen.

Tirsdag kveld det fungere om Norge skal ha håp om å kapre én av de to øverste plassene i pulja.

Dette er status før Norges siste og avgjørende gruppespillskamp mot Nederland i Rotterdam:

Nederland: 20 poeng.
Tyrkia: 18 poeng (+10 i målforskjell).
Norge: 18 poeng (+9 i målforskjell).

Mens Norge møter Nederland, tar Montenegro imot gruppetoer Tyrkia. Det betyr at Norge fortsatt kan bli nummer én (direkteplass i VM), to (playoffplass) eller tre (utslått) avhengig av resultatet i den andre kampen.

Én ting er sikkert: Norge er garantert enten 1.- eller 2.-plass med seier over Nederland.

Med uavgjort i Rotterdam er Norge avhengig av at Tyrkia taper, og hvis Norge taper, må Tyrkia tape med minst to mål mer for at Ståle Solbakkens menn skal bli nummer to.

Tyrkia har nemlig flere scorede mål enn Norge, noe som i praksis betyr to måls forsprang.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal