Mener Solbakkens Norge-grep er svært uvanlig: – Få, om noen, gjør det slik

Hvis Norge skal ha et håp om å vinne mot Nederland, må forsvarsspillet fungere. Ståle Solbakkens stil er det omtrent ingen i verden som følger, mener Egil «Drillo» Olsen (79).

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway, training

SJEFEN: Ståle Solbakken vil ha ting på sin måte. Også når det gjelder forsvarsspill.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Både jeg og Ståle er tilhenger av et rendyrket soneforsvar også i midtbaneleddet, og der er ikke mange som gjør som oss. Vi er nesten alene om akkurat det der, sier den tidligere landslagssjefen til NRK.

Fotballprofessoren, som er kjent for sin forkjærlighet for nettopp forsvarsspill, mener Norge under hans regjeringsperiode omtrent var først i verden med et rendyrket soneforsvar før resten av verden nå etter hvert har fulgt mer og mer etter.

Et soneforsvar betyr kort forklart at spillerne prioriterer å dekke rom, eller soner, istedenfor å markere motstanderen.

– Ikke vits å diskutere det

Men Drillo mener både hans og Solbakkens stil skiller seg ut i at de spiller soneforsvar også når det gjelder midtbaneleddet.

– Hvor mye diskuterer du soneforsvar med Ståle?

– Der er vi såpass enige at det ikke er vits å diskutere det. Men det er rart at ikke flere lag og land ser fordelene med rendyrket sone også i midtbaneleddet. Det er litt rart, sier Drillo.

Drillo

TENKER LIKT: Egil «Drillo» Olsen mener Solbakkens stil er den riktige.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter mye dårlig forsvarsspill det første halvåret under Ståle Solbakken, begynner Norge-forsvaret å sette seg.

Siden Nederland-kampen på Ullevaal i september har de norske gutta bare sluppet inn tre mål på de siste fem kampene.

– De må få en god følelse

Solbakken mener det er logisk at det har tatt litt tid å stable et solid forsvarsspill på beina med tanke på at han får langt mindre tid med spillerne på et landslag kontra klubblag.

– Det viktige er at spillerne har fått en god følelse med dette, da er det lettere å ta opp tråden neste gang. Når vi kan bygge videre på dette gang for gang, og det ikke er for store utskiftninger, er det lettere å legge på litt etter litt, sier Solbakken til NRK.

– Hvordan føler du spillerne har respondert på forsvarsplanen din?

– Det har de gjort på en veldig fin måte og hatt fin fremgang med. Det var ikke bra første samling, og spesielt Tyrkia-kampen vi tapte var preget av det. Men etter det har det blitt bedre, sier han.

Solbakken er ikke i tvil om at hans veg er den riktige.

Nøkkelen her er to ord, mener Grues mest kjente sønn: Felles forståelse.

– Det er vanskeligere å få dette til å fungere, men hvis det fungerer er det innlysende for meg at det gir større forutsetninger for å lykkes hvis alle vet hva laget skal gjøre enn at enkeltspilleren hele tiden skal ta valg basert på instinkt, mener Solbakken.

– Få, om noen, gjør slik

Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland, som nå har en rolle i Solbakkens støtteapparat, har på nært hold fått se i detalj hvordan Solbakken vil at sitt lag skal opptre når det gjelder forsvarsspill.

– Det er få, om noen, som gjør det slik vi spiller forsvar på landslaget nå.

Og er det noe som må fungere om Norge skal ha en sjanse til å vinne mot Nederland i den siste VM-kvalikkampen tirsdag kveld, er det nettopp forsvarsspillet.

Vi ba Hangeland prøve å forklare hva det er som gjør Solbakkens defensive stil så spesiell.

– Forsvarsspillet her er rendyrket soneforsvar, det betyr at spillerne er mer opptatt av rom enn motstanderne. Det er kanskje litt uvant i dagens fotball å spille så rendyrket soneforsvar, derfor har det kanskje tatt noen kamper å rendyrke det skikkelig, men spesielt i de to siste kampene har det vært bra, sier Hangeland.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Montenegro

MED PÅ LAGET: Brede Hangeland har fått en sentral rolle i Solbakkens støtteapparat.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Selv forklarer landslagssjefen soneforsvaret sitt på denne måten:

– Det betyr at vi ikke kikker så mye etter hvor motstanderne er, vi forholder oss bare til hverandre og hvor ballen er. Det vil si at vi løper ikke etter motstanderens bevegelser, vi er mer opptatt av våre kollektive bevegelser og hvor ballen er på banen, og at vi alltid skal ha de riktige avstandene mellom våre egne spillere og de riktige posisjonene ut fra hvor ballen er. Enkelt sagt, sier Solbakken.

– Fungerer bedre og bedre

Hangeland mener Norge-sjefens forsvarsstil ikke nødvendigvis er så vanskelig, men at det handler mer om hva slags type forsvarsspill de ulike spillerne har i sine klubblag.

– Der er det selvfølgelig mye forskjellig. Da trengs det naturlig nok litt tilvenning, trening og erfaring fra kamper, sier den gamle stopperkjempen.

Tirsdag kveld det fungere om Norge skal ha håp om å kapre én av de to øverste plassene i pulja.

Dette er status før Norges siste og avgjørende gruppespillskamp mot Nederland i Rotterdam:

Nederland: 20 poeng.
Tyrkia: 18 poeng (+10 i målforskjell).
Norge: 18 poeng (+9 i målforskjell).

Mens Norge møter Nederland, tar Montenegro imot gruppetoer Tyrkia. Det betyr at Norge fortsatt kan bli nummer én (direkteplass i VM), to (playoffplass) eller tre (utslått) avhengig av resultatet i den andre kampen.

Én ting er sikkert: Norge er garantert enten 1.- eller 2.-plass med seier over Nederland.

Med uavgjort i Rotterdam er Norge avhengig av at Tyrkia taper, og hvis Norge taper, må Tyrkia tape med minst to mål mer for at Ståle Solbakkens menn skal bli nummer to.

Tyrkia har nemlig flere scorede mål enn Norge, noe som i praksis betyr to måls forsprang.

Sportsnyheter

Ronaldo tydelig misfornøyd med å bli byttet ut: – Det er forkastelig

Manchester United slo Brentford komfortabelt, men det var Cristiano Ronaldo-bilder som skulle stjele mye oppmerksomhet da han virket tydelig misfornøyd med å bli byttet av.

Treneren hyller Pedersen etter VM-gullet: – Nok en stor dag på jobb

Etter to sølvmedaljer kunne Jesper Saltvik Pedersen endelig juble for et nytt gull i VM i snøsport etter at rivalen kjørte ut i 2. omgang.

Siste nytt

 • Sørloth scoret da Real Sociedad senket Atlético

  Alexander Sørloth scoret det siste målet da Real Sociedad slo Atlético Madrid 2-0 og tok seg til kvartfinale i den spanske cupen.

  Han spilte fra start på topp sammen med David Silva hjemme i San Sebastian. Adnan Januzaj scoret det første målet da han vant i lufta og nikket inn høyreback Joseba Zalduas innlegg etter en drøy halvtime.

  I det 47. minutt nølte Atlético-stopper med ballen da han ble presset av Sørloth og Mikel Oyarzabal. Nordmannen vant ballen fra ham, satte full fart mot mål og plasserte ballen kaldt til side for keeper Jan Oblak. Dermed var kampen punktert.

  Sørloth ble byttet ut i sluttminuttene, men jobben var gjort.

  Sørloth
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP
 • Tottenham med ellevill snuoperasjon

  Det så lenge mørkt ut for Tottenham da hjemmelaget Leicester først ledet 1-0 og så 2-1.

  Men så skrudde Spurs og Steven Bergwijn på turboen. Først satte nederlenderen inn 2-2 i det 96. minutt etter et flott forarbeid av Matt Doherty.

  Da det så ut til å bli poengdeling, var Bergwijn frempå igjen og satte inn 3-2 til Tottenham i det 97. minutt.

  Dermed ble det tre knallsterke poeng til Antonio Contes menn.

  Premier League - Leicester City v Tottenham Hotspur
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Graham Hansens Barcelona til supercupfinale

  Barcelonas kvinnelag slet med å få ballen i mål mot Real Madrid i den spanske supercupens semifinale, men Alexia Putellas ordnet 1-0-seier på overtid.

  Alexia har fått både Ballon d'Or (gullballen) og Fifas The Best-pris som årets spiller i verden. Onsdag frelste hun Barcelona med scoring på en stolperetur.

  Caroline Graham Hansen startet angrepet da hun sendte Jennifer Hermoso i fullt firsprang nedover høyresiden. Innlegget nådde Asisat Oshoala, som fra kort hold skjøt i stolpen. Ballen spratt ut til Alexia, som satte inn kampens enste mål på Spanias fotballforbunds anlegg i Madrid. (NTB)

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal