Mener Russland får spesialbehandling av IOC

Filmskaper Bryan Fogel begriper ikke at russiske utøvere har fått konkurrere i OL. IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg mener de tok et modig valg med å utestenge en hel nasjon.

OLYMPICS-2018-OPENING/

OLYMPISK FLAGG: De russiske utøverne marsjerte inn under den olympiske fanen under åpningsseremonien. De håper å kunne få sitt eget flagg tilbake under avslutningsseremonien søndag.

Foto: ROB SCHUMACHER / Reuters

Det russiske flagget kan være tilbake allerede under avslutningsseremonien i Pyeongchang søndag ettermiddag norsk tid, men IOC klarte ikke å komme frem til en avgjørelse da de diskuterte saken lørdag.

At Russland til slutt fikk ha en rekke utøvere under nøytralt flagg i OL, blir fortsatt diskutert.

– Hvis dette hadde vært et mindre land, som Norge, Finland eller Nicaragua, hadde det vært langt sterkere reaksjoner og dette hadde ikke vært et problem, sier filmskaper Bryan Fogel til NRK.

Bryan Fogel

REAGERER: Bryan Fogel.

Foto: Andy Kropa / AP

Dette kommer fram i NRKs podkast Bjørnen lyver, podkasten om den russiske dopingskandalen som sjokkerte en hel idrettsverden.

– Hvorfor er de så redde?

Gerhard Heiberg er æresmedlem i IOC, og innrømmer at Russland er viktig for organisasjonen.

– Vi er avhengige av tre store nasjoner i IOC. Det er Kina, USA og Russland. Men det er klart at en del personer må byttes ut, sier Heiberg i lys av dopingsaken som preget opptakten til OL i Pyeongchang.

Men hvor avhengige er de av Russland? Det spør Bryan Fogel, mannen bak dokumentaren Ikaros.

– Hvorfor er de så redde for å ta affære? Her har de en god mulighet til å statuere et eksempel, men de tør ikke. Da lurer jeg på hva slags informasjon Russland har på Thomas Bach og andre i IOC, sier Fogel.

– Føler du deg truffet, Heiberg?

– Nei. Men det er en del russere som ikke var involvert i Sotsji i det hele tatt. Vi kan ikke utestenge noen bare fordi de bor i Russland, og derfor var vi enige om ikke å gjøre det. Det har ikke noe å gjøre med at vi er redde, jeg forsvarer avgjørelsen. Om det hadde vært nordmenn eller russere spiller ingen rolle, svarer Heiberg.

Gerhard Heiberg under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.

SVARER: IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg gjestet NRK-podkasten Bjørnen Lyver.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

«Anti antidoping»

Fogel dokumenterte hvordan den statsstyrte dopingen foregikk, men det er flere russere på start i Pyeongchang. De går riktignok for OUR, (olympiske utøvere fra Russland).

– Straffen de har fått er en liten smekk på lanken. Det finnes ikke tvil om at russiske utøvere var dopet. Laboratoriet i Moskva har kastet de skitne prøvene og erstattet dem med nye, sier Fogel, og legger til:

– Det har aldri vært antidoping i Russland noensinne. Aldri! Det har vært anti antidoping.

Derfor mener filmskaperen at Russland burde vært utestengt, og at ingen russiske utøvere fikk være med i OL, selv om de gikk under nøytralt flagg. På den andre siden er Heiberg fornøyd med at IOC turte å utestenge nasjonen.

– Det var riktig å utestenge dem totalt. Vi vet at russerne som er i OL er rene, og derfor får de delta som enkeltindivider under nøytralt flagg, sier Heiberg.

Siste nytt

 • Zucca er ett tap unna sesongslutt

  Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild tapte 0-3 for Vancouver Canucks i NHL-sluttspillet etter svakt overtallsspill. Ett tap til, så er sesongen over.

  Wild vant den første kampen i førsterundeoppgjøret i best av fem, men har nå tapt de to siste. Torsdag scoret Brock Boeser Canucks' ledermål i overtallsspill i midtperioden. Antoine Roussel doblet ledelsen tidlig i 3. periode, mens Elias Pettersson satte punktum med et nytt overtallsmål i sluttminuttene.

  NHL: Western Conference Qualifications-Vancouver Canucks at Minnesota Wild
  Foto: Perry Nelson / Reuters
 • Wolves møter Sevilla i kvartfinalen

  Wolverhampton er klare for kvartfinale i europaligaen. Der møter de Sevilla, som vant sin kamp mot Roma tidligere torsdag kveld. Kvartfinalebilletten fikk de etter at de vant 2–1 sammenlagt over Omar Elabdellaouis Olympiakos.

  Laget scoret tidlig mot den greske seriemesteren og sto senere imot et til dels voldsomt press fra Elabdellaoui og hans lagkamerater. Laget fikk også hjelp fra VAR-dommerne da Olympiakos fikk ballen i mål.

  Åttedelsfinalen mellom Basel og Eintracht Frankfurt ble spilt samtidig, og den endte 4–0 sammenlagt. Dermed er Basel også videre. De møter Sjakhtar Donetsk i kvartfinalen.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Søderlund ble tomålsscorer

  Alexander Søderlund ble tomålsscorer og matchvinner da Häcken vant 2-1 over Norrköping.

  Det første målet kom etter 16 minutter og det andre scoret han 63 minutter ut i kampen.

  Alexander Söderlund innehar 5. plass med 21. poeng etter 13. spilte kamper. Norrköping ligger på 2. plass med 25. poeng.

  C6is
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal