Hopp til innhold

Mener Russland får spesialbehandling av IOC

Filmskaper Bryan Fogel begriper ikke at russiske utøvere har fått konkurrere i OL. IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg mener de tok et modig valg med å utestenge en hel nasjon.

OLYMPICS-2018-OPENING/

OLYMPISK FLAGG: De russiske utøverne marsjerte inn under den olympiske fanen under åpningsseremonien. De håper å kunne få sitt eget flagg tilbake under avslutningsseremonien søndag.

Foto: ROB SCHUMACHER / Reuters

Det russiske flagget kan være tilbake allerede under avslutningsseremonien i Pyeongchang søndag ettermiddag norsk tid, men IOC klarte ikke å komme frem til en avgjørelse da de diskuterte saken lørdag.

At Russland til slutt fikk ha en rekke utøvere under nøytralt flagg i OL, blir fortsatt diskutert.

– Hvis dette hadde vært et mindre land, som Norge, Finland eller Nicaragua, hadde det vært langt sterkere reaksjoner og dette hadde ikke vært et problem, sier filmskaper Bryan Fogel til NRK.

Bryan Fogel

REAGERER: Bryan Fogel.

Foto: Andy Kropa / AP

Dette kommer fram i NRKs podkast Bjørnen lyver, podkasten om den russiske dopingskandalen som sjokkerte en hel idrettsverden.

– Hvorfor er de så redde?

Gerhard Heiberg er æresmedlem i IOC, og innrømmer at Russland er viktig for organisasjonen.

– Vi er avhengige av tre store nasjoner i IOC. Det er Kina, USA og Russland. Men det er klart at en del personer må byttes ut, sier Heiberg i lys av dopingsaken som preget opptakten til OL i Pyeongchang.

Men hvor avhengige er de av Russland? Det spør Bryan Fogel, mannen bak dokumentaren Ikaros.

– Hvorfor er de så redde for å ta affære? Her har de en god mulighet til å statuere et eksempel, men de tør ikke. Da lurer jeg på hva slags informasjon Russland har på Thomas Bach og andre i IOC, sier Fogel.

– Føler du deg truffet, Heiberg?

– Nei. Men det er en del russere som ikke var involvert i Sotsji i det hele tatt. Vi kan ikke utestenge noen bare fordi de bor i Russland, og derfor var vi enige om ikke å gjøre det. Det har ikke noe å gjøre med at vi er redde, jeg forsvarer avgjørelsen. Om det hadde vært nordmenn eller russere spiller ingen rolle, svarer Heiberg.

Gerhard Heiberg under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.

SVARER: IOCs æresmedlem Gerhard Heiberg gjestet NRK-podkasten Bjørnen Lyver.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

«Anti antidoping»

Fogel dokumenterte hvordan den statsstyrte dopingen foregikk, men det er flere russere på start i Pyeongchang. De går riktignok for OUR, (olympiske utøvere fra Russland).

– Straffen de har fått er en liten smekk på lanken. Det finnes ikke tvil om at russiske utøvere var dopet. Laboratoriet i Moskva har kastet de skitne prøvene og erstattet dem med nye, sier Fogel, og legger til:

– Det har aldri vært antidoping i Russland noensinne. Aldri! Det har vært anti antidoping.

Derfor mener filmskaperen at Russland burde vært utestengt, og at ingen russiske utøvere fikk være med i OL, selv om de gikk under nøytralt flagg. På den andre siden er Heiberg fornøyd med at IOC turte å utestenge nasjonen.

– Det var riktig å utestenge dem totalt. Vi vet at russerne som er i OL er rene, og derfor får de delta som enkeltindivider under nøytralt flagg, sier Heiberg.

Siste nytt

  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

  • Ny deltakerrekord i Holmenkollstafetten – verdens største løp i 2024

    Mer enn 72.000 deltakere er påmeldt til årets Holmenkollstafett lørdag 4. mai, og arrangeren markedsfører seg som verdens største løp i 2024.

    I en pressemelding fra arrangøren Tjalve IL heter det at det igjen går mot en knusende deltakerrekord.

    Det er påmeldt rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag, og det er fortsatt mulig å melde på lag. I fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.

    Med et deltakerantall på over 70.000 er Holmenkollstafetten verdens største løpsarrangement i 2024, ifølge arrangøren.

    (©NTB)

    3hDjhqCJX5U
    Foto: NTB
  • Thiago Silva forlater Chelsea etter sesongen

    Forsvarsveteranen Thiago Silvas (39) dager i Chelsea-drakten er talte.

    Mandag opplyser klubben at brasilianeren gir seg der etter inneværende sesong. Silva har spilt for Chelsea siden 2020, og han har blant annet vunnet mesterligaen med den engelske storklubben.

    – Chelsea betyr mye for meg. Jeg kom hit med intensjon om å bli i bare ett år, og det endte opp med fire år. Sønnene mine spiller for Chelsea, og vi er stolte over å være en del av Chelsea-familien. Jeg håper de kan fortsette karrierene sine her, sier Silva til Chelseas nettsted.

    (NTB)

    Premier League - Aston Villa v Chelsea
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal