Hopp til innhold

Samtidig som han lovet at landet var på rett vei, arresterte Qatar en blogger

En migrantarbeider i Qatar risikerer ti år i fengsel for å ha blogget om forholdene i landet. Det får et medlem av det norske Qatar-utvalget til å reagere kraftig.

Al Thawadi

VM-SJEF: Hassan Al-Thawadi lovet Qatar-utvalget at ting ar på rett vei i Qatar. En drøy uke senere, ble en blogger som skrev om situasjonen i landet arrestert.

Foto: AFP

– Jeg syns det er direkte provoserende, sier Kjersti Løken Stavrum.

Hun satt i utvalget som skulle utrede hvordan Norges Fotballforbund skal forholde seg til Qatar. I tillegg er hun leder for Norsk PEN, en organisasjon som jobber for ytringsfrihet.

Løken Stavrum presiserer at i denne sammenhengen uttaler hun seg som styremedlem i KFUM.

Saken hun snakker om, er situasjonen for sikkerhetsvakten Malcolm Bidali. Kenyaneren har skrevet syv blogginnlegg om hvordan det er å leve som migrantarbeider i Qatar. 4. mai ble han arrestert.

– Det er sannsynligvis disse bloggene som er problematisk, men så anklager de ham for noe juridisk utenfor det, som er veldig typisk Qatar. Man går ikke rett på det som handler om menneskerettighetene, men man pakker det inn i noe mer juridisk komplisert, sier Stavrum.

Bidali

ARRESTERT: Malcolm Bidali ble arrestert 4. mai. Han er løslatt, men anklagene mot han er fortsatt de samme.

– Direkte provoserende

Først lørdag ble anklagene mot Bidali offentliggjort: Han er beskyldt for å ha mottatt penger fra en utenlandsk agent for å spre desinformasjon om Qatar.

Stavrum uttaler seg som styremedlem i KFUM fotball, men hun satt altså også i utvalget som til slutt landet på at NFF ikke bør boikotte VM i Qatar. I et par måneder jobbet utvalget intensivt med å finne ut hvordan Norge skulle forholde seg til ørkenstaten. Blant annet intervjuet de VM-sjef Hassan Al-Thawadi en drøy uke før Bidali ble arrestert.

Kjersti Løken Stavrum

KRITISK: Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

– Vi fikk gode forsikringer fra folk som jobber i Qatar, og fra Qatar selv. Vi fikk beskjed fra sjefen for VM-organisasjonen om at ting er på rett spor i Qatar, så pågriper de Malcolm Bidali mens verden har sine øyne rettet mot Qatar. Det føler jeg er å peke nese til de vurderingene vi forsøkte å gjøre, sier Stavrum.

– Har du mindre tillit til Qatar nå?

– Ikke nødvendigvis mindre tillit, men det er en påminnelse om at dette er et veldig komplisert arbeid å få Qatar til å følge menneskerettighetene. At de kanskje ikke er så lyttende som vi kunne få inntrykk av, sier Stavrum.

– Hva tenker du om at anklagene fortsatt henger over han?

– Jeg syns det er urovekkende fordi det gir myndighetene i Qatar en mulighet til å pågripe han igjen.

Stavrum understreker at hun fortsatt ikke ønsker en boikott av fotball-VM i Qatar, men:

– Jeg mener at vi bør gjøre en ny vurdering rundt situasjonen rett før VM. Det snakkes veldig mye om reformene, men de er ikke gjennomført, sier hun.

Norge

MARKERING: Det norske landslaget i fotball har flere ganger markert mot menneskerettighetsbrudd i Qatar. Senest før gårsdagens kamp mot Luxembourg.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Slik svarer Qatar

Fortsatt er ikke den formelle siktelsen mot Bidali kjent. Konfrontert med kritikken fra Kjersti Løken Stavrum, svarer qatarske myndigheter slik i en e-post til NRK:

– Qatar jobber dedikert med å styrke migrantarbeidernes rettigheter og å bedre deres leve- og arbeidsvilkår. Denne uken innførte regjeringen nye regler som skal beskytte arbeidere mot overoppheting. Denne endringen vil påvirke tusenvis av arbeidere og ble gjennomført i samarbeid med internasjonale partnere og arbeidstakerorganisasjoner.

De bekrefter også at Bidali ble løslatt mot kausjon, og sier han nå får juridisk bistand frem til rettssaken.

Ifølge Migrant Rights, organisasjonen Bidali blogget for, har han ikke hatt tilgang på advokat før tidlig denne uken. Han risikerer inntil ti år i fengsel, ifølge flere internasjonale medier, blant andre Seattle Times.

Nick McGeehan

FAIRSQUARE: Nick McGeehan er en av grunnleggerne av menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare.

Foto: Privat

– Selv om det bare er én person, sier det mye om hva som skjer i Qatar nå. Landet har snakket om å være åpne og ha ytringsfrihet. De har alltid kunnet si at de ikke er blant de verste, men nå er de det, sier Nick McGeehan i menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare, og legger til:

– Timingen er merkelig. Det skjer i en tid hvor Qatar er under stort press. Det det sier oss, er at noen i Qatar vil sende et budskap til arbeidere om at det å snakke høyt ikke er akseptabelt.

Vil presse Fifa

Saken om Malcolm Bidali har fått internasjonal oppmerksomhet. Den ble først kjent kort tid før NFFs Qatar-utvalg leverte sin rapport i midten av mai.

Da hadde NFF allerede sendt et brev til Fifa hvor de ba om svar knyttet til situasjonen til Bidali. Ifølge fotballpresident Terje Svendsen, har Fifa lovet at de jobber med å løse problemet.

Klaveness

KRITISK: – De har innført mange lovreformer som er bra og lovende, men det hjelper lite om man praktiserer det på den måten at man ikke tåler kritiske røster., sier Lise Klaveness.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Amnesty jobber med å klargjøre tiltalen. Når vi får informasjon fra de vi samarbeider med, for eksempel Amnesty, og de sier at tiltalen må droppes, så vil neste steg for oss å være å legge press på Fifa for at han skal slippe anklagene, sier Lise Klaveness i fotballforbundet til NRK.

NFF har den siste tiden sendt en rekke åpne brev til Fifa. Akkurat dét mener McGeehan i Fairsquare er en god måte å løse problemene i Qatar på.

– Det som hjelper, er brevene som er skrevet av NFF. At de sier «Vi ser at det er en utvikling, men vi syns ikke det er nok. Vi vil se mer». Det er konstruktivt. Diskusjonen og debatten om boikott kan påvirke Qatar. De legger merke til det, sier McGeehan.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal