Samtidig som han lovet at landet var på rett vei, arresterte Qatar en blogger

En migrantarbeider i Qatar risikerer ti år i fengsel for å ha blogget om forholdene i landet. Det får et medlem av det norske Qatar-utvalget til å reagere kraftig.

Al Thawadi

VM-SJEF: Hassan Al-Thawadi lovet Qatar-utvalget at ting ar på rett vei i Qatar. En drøy uke senere, ble en blogger som skrev om situasjonen i landet arrestert.

Foto: AFP

– Jeg syns det er direkte provoserende, sier Kjersti Løken Stavrum.

Hun satt i utvalget som skulle utrede hvordan Norges Fotballforbund skal forholde seg til Qatar. I tillegg er hun leder for Norsk PEN, en organisasjon som jobber for ytringsfrihet.

Løken Stavrum presiserer at i denne sammenhengen uttaler hun seg som styremedlem i KFUM.

Saken hun snakker om, er situasjonen for sikkerhetsvakten Malcolm Bidali. Kenyaneren har skrevet syv blogginnlegg om hvordan det er å leve som migrantarbeider i Qatar. 4. mai ble han arrestert.

– Det er sannsynligvis disse bloggene som er problematisk, men så anklager de ham for noe juridisk utenfor det, som er veldig typisk Qatar. Man går ikke rett på det som handler om menneskerettighetene, men man pakker det inn i noe mer juridisk komplisert, sier Stavrum.

Bidali

ARRESTERT: Malcolm Bidali ble arrestert 4. mai. Han er løslatt, men anklagene mot han er fortsatt de samme.

– Direkte provoserende

Først lørdag ble anklagene mot Bidali offentliggjort: Han er beskyldt for å ha mottatt penger fra en utenlandsk agent for å spre desinformasjon om Qatar.

Stavrum uttaler seg som styremedlem i KFUM fotball, men hun satt altså også i utvalget som til slutt landet på at NFF ikke bør boikotte VM i Qatar. I et par måneder jobbet utvalget intensivt med å finne ut hvordan Norge skulle forholde seg til ørkenstaten. Blant annet intervjuet de VM-sjef Hassan Al-Thawadi en drøy uke før Bidali ble arrestert.

Kjersti Løken Stavrum

KRITISK: Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

– Vi fikk gode forsikringer fra folk som jobber i Qatar, og fra Qatar selv. Vi fikk beskjed fra sjefen for VM-organisasjonen om at ting er på rett spor i Qatar, så pågriper de Malcolm Bidali mens verden har sine øyne rettet mot Qatar. Det føler jeg er å peke nese til de vurderingene vi forsøkte å gjøre, sier Stavrum.

– Har du mindre tillit til Qatar nå?

– Ikke nødvendigvis mindre tillit, men det er en påminnelse om at dette er et veldig komplisert arbeid å få Qatar til å følge menneskerettighetene. At de kanskje ikke er så lyttende som vi kunne få inntrykk av, sier Stavrum.

– Hva tenker du om at anklagene fortsatt henger over han?

– Jeg syns det er urovekkende fordi det gir myndighetene i Qatar en mulighet til å pågripe han igjen.

Stavrum understreker at hun fortsatt ikke ønsker en boikott av fotball-VM i Qatar, men:

– Jeg mener at vi bør gjøre en ny vurdering rundt situasjonen rett før VM. Det snakkes veldig mye om reformene, men de er ikke gjennomført, sier hun.

Norge

MARKERING: Det norske landslaget i fotball har flere ganger markert mot menneskerettighetsbrudd i Qatar. Senest før gårsdagens kamp mot Luxembourg.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Slik svarer Qatar

Fortsatt er ikke den formelle siktelsen mot Bidali kjent. Konfrontert med kritikken fra Kjersti Løken Stavrum, svarer qatarske myndigheter slik i en e-post til NRK:

– Qatar jobber dedikert med å styrke migrantarbeidernes rettigheter og å bedre deres leve- og arbeidsvilkår. Denne uken innførte regjeringen nye regler som skal beskytte arbeidere mot overoppheting. Denne endringen vil påvirke tusenvis av arbeidere og ble gjennomført i samarbeid med internasjonale partnere og arbeidstakerorganisasjoner.

De bekrefter også at Bidali ble løslatt mot kausjon, og sier han nå får juridisk bistand frem til rettssaken.

Ifølge Migrant Rights, organisasjonen Bidali blogget for, har han ikke hatt tilgang på advokat før tidlig denne uken. Han risikerer inntil ti år i fengsel, ifølge flere internasjonale medier, blant andre Seattle Times.

Nick McGeehan

FAIRSQUARE: Nick McGeehan er en av grunnleggerne av menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare.

Foto: Privat

– Selv om det bare er én person, sier det mye om hva som skjer i Qatar nå. Landet har snakket om å være åpne og ha ytringsfrihet. De har alltid kunnet si at de ikke er blant de verste, men nå er de det, sier Nick McGeehan i menneskerettighetsorganisasjonen FairSquare, og legger til:

– Timingen er merkelig. Det skjer i en tid hvor Qatar er under stort press. Det det sier oss, er at noen i Qatar vil sende et budskap til arbeidere om at det å snakke høyt ikke er akseptabelt.

Vil presse Fifa

Saken om Malcolm Bidali har fått internasjonal oppmerksomhet. Den ble først kjent kort tid før NFFs Qatar-utvalg leverte sin rapport i midten av mai.

Da hadde NFF allerede sendt et brev til Fifa hvor de ba om svar knyttet til situasjonen til Bidali. Ifølge fotballpresident Terje Svendsen, har Fifa lovet at de jobber med å løse problemet.

Klaveness

KRITISK: – De har innført mange lovreformer som er bra og lovende, men det hjelper lite om man praktiserer det på den måten at man ikke tåler kritiske røster., sier Lise Klaveness.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Amnesty jobber med å klargjøre tiltalen. Når vi får informasjon fra de vi samarbeider med, for eksempel Amnesty, og de sier at tiltalen må droppes, så vil neste steg for oss å være å legge press på Fifa for at han skal slippe anklagene, sier Lise Klaveness i fotballforbundet til NRK.

NFF har den siste tiden sendt en rekke åpne brev til Fifa. Akkurat dét mener McGeehan i Fairsquare er en god måte å løse problemene i Qatar på.

– Det som hjelper, er brevene som er skrevet av NFF. At de sier «Vi ser at det er en utvikling, men vi syns ikke det er nok. Vi vil se mer». Det er konstruktivt. Diskusjonen og debatten om boikott kan påvirke Qatar. De legger merke til det, sier McGeehan.

Sportsnyheter

Oppgitt Sterling reagerte på kritisk spørsmål

Raheem Sterling ble dagens helt for England. Etter kampen måtte han svare på om han fortjente plassen i det stjernespekkede laget.

Siste nytt

 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut. (NTB)

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Sørli-dobbel sendte Glimt til topps

  Bodø/Glimt kjempet mot Mjøndalen-muren i nesten en hel omgang. Så utnyttet Sondre Sørli en gratissjanse på vei mot 2-0-seier i Eliteserien. I forkant av 1-0 gjorde nemlig Nikolas Walstad en grov feilvurdering som ryddet vei for Sørli. Ulrik Saltnes sto bak Sørlis andre mål for kvelden. Et frispark fant Sørli som kontant overlistet Makani.

  Sørli
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Rødt kort og straffedrama på Åråsen

  Lillestrøm vant fortjent 2-1 mot Haugesund søndag kveld.

  Lillestrøm har fått mye kritikk for forsvarsspillet denne sesongen, og med rette. LSK-trener Geir Bakke eksperimenterte før kampen og la om til tre stoppere og en 3-4-3-formasjon, men forsvarstrøbbelet forsvant nemlig ikke av den grunn.

  Etter 21 minutters spill skulle Lars Ranger heade ballen tilbake til Philip Slørdahl, men klønet det til og sendte i stedet Sondre Liseth alene gjennom. Alene med Mads Hedenstad Christiansen satte han inn 1-0.

  – Herregud, Lillestrøm. Hvis dere lurer på hvorfor dere ligger på nedrykkssplass, er svaret der. fryktelig forsvarsspill, et nedrykks-forsvarsspill, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson etter scoringen.

  – Klovner i kamp, illustrerte Bengt Eriksen.

  Thomas Lehne Olsen slo tilbake kort tid senere og utlignet til 1-1 for LSK da en heading fra spissen skiftet retning og havnet i mål.

  Samme mann økte til 2-1 på straffespark rett før pause. Dommeren pekte korrekt på ellevemeteren da Alexander Stølås hadde felt Lars Ranger i boksen.

  LSK kunne øke til 3-1 da Lehne Olsen gikk i bakken i starten av andre omgang, men Egil Selvik reddet forsøket fra Kaan Kairinen enkelt.

  Alioune «Badou» Ndour ble byttet inn for Haugesund i det 72. minutt, men etter kun åtte minutter ble han utvist etter å ha havnet i tumulter med LSK-spillere.

  – Det er fullstendig hodemist av oss som lag å havne i slike situasjoner. Når du jager mål lager du ikke frispark eller løper bort og dytter på folk. Det er for dårlig, sa Haugesunds Sondre Liseth etter kampen til Eurosport.

  Dermed ebbet kampen ut med fortjent 2-1-seier til hjemmelaget.

  LRq-v6qqb-E
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal