Måtte «drite i» kaoset rundt kineseren: – Det var litt rart å se

Midt oppe i kaoset rundt den kinesiske svømmeren Sun Yang, tok Henrik Christiansen Norges første VM-medalje i langbane siden 2011. Bråket i svømmehallen skulle han gjerne vært foruten.

Sun Yang og Christiansen

KAOS: Sun Yangs deltakelse i svømme-VM var omstridt og skapte kaos.

Foto: AP Photo/NTB Scanpix

– Jeg prøver egentlig bare å blokke alt det ute. Når jeg stiller til start på 800 meter så driter jeg i Sun Yang i bane åtte. Jeg ligger i bane to og skal gjøre mitt løp. Jeg prøver å være i bobla og la alt det komme på utsiden av bobla, sier Christiansen til NRK.

22-åringen svømte inn til sølv på 800-meteren og brakte landslagssjef Petter Løvberg til tårer. Christiansen er den andre norske mannlige utøveren som har tatt en medalje i et langbane-VM, den første var Alexander Dale Oen.

Samtidig var mesterskapets store snakkis, den kinesiske svømmeren Yang.

– Han burde nok mest sannsynlig ikke stilt

Yang har en pågående dopingsak mot seg, i idrettens voldgiftsrett (CAS). Kineseren skal ha knust en dopingprøve med hammer, og risikerer livstidsutestengelse.

– Da var det mye drama i hallen. Det var buing, det var mye som jeg ikke har sett før. Det var litt rart å se. Jeg er egentlig bare veldig glad for at jeg slapp å forholde meg til det på 800 meter, sier Christiansen.

For til tross for dopingsaken mot seg, fikk Yang stille i VM. Den avgjørelsen er ikke Christiansen imponert over.

– Når han har en sak som har vært anket hos CAS, og han har en sak gående på seg hvor han er beskyldt for å knuse en dopingprøve. Så burde han nok mest sannsynlig kanskje ikke stilt i VM.

UTBRUDD: Her raser Yang mot konkurrentens protest.

En rekke utøvere reagerte med protester mot kineseren. Australske Mack Horton tok sølv på 400 meter fri, bak Yang, men stod demonstrativt ikke på pallen under premieutdelingen.

Fire dager senere nektet sølvvinner på 200 meter fri, Duncan Scott, å gratulere Yang som tok nok et gull. Da bikket det over for kineseren, som skjelte ut konkurrenten på pallen.

Jobben mot OL

Om Yang får stille til start i neste års OL i Tokyo er enda uvisst. For det norske svømmehåpet Christiansen, har forberedelsene allerede begynt.

– Nå har vi hatt mye mer fokus på de lengre distansene denne sesongen, det har vært mer fokus mot 800 meter og 1500 meter, og vi har prøvd å pushe mest på 1500m. På 1500m denne sesongen så har jeg persa med åtte sekunder, 800m har vært tre sekunder, forteller Christiansen og fortsetter:

SIM-VM 2019

TOKYO: Henrik Christiansen ønsker å ta store steg mot neste års OL i Tokyo.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

– Så det er jo også der jeg har utvikla meg mest. Og det er der vi ser at det er lengst unna toppen. Vi har et mål om å kunne være med å kjempe i toppen der på begge.

Og hvis Christiansen holder seg skadefri, tror han årets forbedring skal være mulig å kopiere inn i OL-året 2020.

– Jeg ser at ned mot medaljene så er det ti sekunder på 1500 meter og det er noen sekunder på 800 meter, som jeg må ned til neste år. Jeg har lyst til å sette personlig rekord med like mye til neste år som i år.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen-utfordrer trekker seg

  Sølvvinneren fra 1500-meteren i VM i Doha for to år siden, Taoufik Makhloufi, trekker seg fra Tokyo-OL grunnet en kneskade.

  33-åringen fra Algerie var regnet som en mulig utfordrer til å kjempe om edelt metall på 1500-meteren under årets sommerleker i Tokyo.

  Nå bekrefter han selv til nyhetsbyrået AFP at han er nødt til å trekke seg fra lekene, og Jakob og Filip Ingebrigtsen har én utfordrer mindre i medaljekampen.

  Makhloufi tok sølv på både 800- og 1500-meterdistansene under OL i Rio for fem år siden, og sølv på 1500 meter under VM i Doha i 2019. (NTB)

  BpZRpfHbQbw
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Medier: Varane nærmer seg United

  Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal være svært nær å sikre seg Real Madrids stjernestopper Raphaël Varane (28).

  Både Sky Sports og BBC melder at en overgang skal være nært forestående, mens verdens mest anerkjente overgangsguru Fabrizio Romano skriver på sin Twitter-konto at det bare skal dreie seg om timer eller dager før avtalen signeres.

  Sky Italias Gianluca Di Marzio, også velkjent for å røpe overganger tidlig, skriver mandag kveld at overgangen er i boks.

  Solskjær har lenge vært på jakt etter en ny midtstopper, og Varane har vært en av nordmannens foretrekkende signeringer. Nå ser det altså ut til at United altså får napp på den franske verdensmesteren fra 2018.

  Varane
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Mol og Sørum vant igjen

  Norges gullkandidater Mol og Sørum slo spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira 2-0 i sett mandag.

  Kampen i Shiokaze Park i Tokyo endte til slutt 21-17 og 24-22 i norsk favør.

  – En viktig seier for Norge, sa TV Norge-kommentator Jan Kvalheim.

  Den norske duoen hadde god kontroll i første sett, som til slutt endte med 21-17.

  I andre sett ble det mer utfordrende, og Mol og Sørum slet med å holde tritt med spanjolenes poengfangst.

  Spanjolene trodde faktisk at de hadde avgjort settet og vunnet 21-19, men en norsk utfordring førte til at en liten spansk berøring ved nettet ble avslørt.

  Millimeter-dramatikken gjorde at det svært jevne settet fortsatte, Mol og Sørum slo tilbake og vant til slutt 24-22.

  – Det var meget, meget viktig. Da hadde vi marginene på vår side i dag, heldigvis. Vi stakk av med seieren, men fy flate for en dramatikk på slutten der. Det var grusomt, sier Mol til NRK om utfordringen som reddet settet for Norge.

  Det betyr at Mol og Sørum har åpnet OL med to strake seire.

  Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  De to beste lagene i hver pulje er sikret plass i åttedelsfinalene.

  NXF-XaQmUoQ
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal