Hopp til innhold

I hjemlandet er han folkehelt. I svømmeverden er han en forhatt mann

Til høsten risikerer Sun Yang å bli utestengt fra all idrett på livstid etter å ha knust en dopingprøve. Likevel får han delta i VM.

Nærbilde

VERDENSENER: Sun Yang har vært en av svømmesportens største stjerner de siste årene. Nå raser rivalene mot han.

Foto: Martin Bureau / AFP

Mandag kveld kommer den australske svømmeren Mack Horton inn i matsalen etter å ha mottatt bronsemedaljen for sin prestasjon på 400 meter fri.

Svømmerne i matsalen reiser seg. De gir trampeklapp i det den australske medaljevinneren kommer inn i rommet.

Men applausen skyldes ikke Hortons prestasjon. Han blir hyllet for sin protest mot svømmeren Sun Yang og mangelen på reaksjoner mot kineseren fra det internasjonale svømmeforbundet (FINA).

Nektet å stå på pallen

PROTESTERTE: Mack Horton gikk ikke opp på pallen etter å ha mottatt sin sølvmedalje på 400 meter fri i VM.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

I matsalen sitter den norske landslagssjefen, Petter Løvberg, og observerer.

– FINA har ikke svømmerne med seg i den saken her. Det er ikke veldig godt mottatt at han (Sun Yang) får stille her, det ser man. Det er det protesten her handler om, forteller Løvberg.

Sun Yang har nemlig en pågående sak mot seg hvor han er beskyldt for å knuse en dopingprøve med en hammer. Men det er ikke den eneste kontroversen rundt kineseren.

Gjennombrudd på hjemmebane

Sun Yang fikk sitt internasjonale gjennombrudd i bassenget allerede som 16-åring. Under OL på hjemmebane i Beijing i 2008, tok han seg til finale på 1500 meter fri.

Vertsnasjonens mannlige utøvere tok «kun» én medalje i bassenget under OL, men i Sun Yang så kineserne en kommende stjerne. Året etter tok han sin første VM-medalje. Som 19-åring satte han sin første verdensrekord. Han ble første kinesiske mann til å ta OL-gull i svømming i 2012.

Populariteten i hjemlandet vokste. Så, i takt med at VM-gullene, OL-gullene og verdensrekordene ble sikret, begynte kontroversene rundt Kinas store helt.

Folkehelt Asian Games

HELT: Dette bildet er tatt under Asiamesterskapet som ble arrangert i Indonesia i 2018. Det er ikke vanskelig å se hvem som er den største helten i verdens mest folkerike land.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

I 2013 ble han arrestert for å kjøre uten førerkort etter en kollisjon i hjembyen Hangzhou. Yang satt i arresten i en uke og ble utestengt fra det kinesiske svømmelandslaget. Først 24. april 2014 fikk han utestengelsen opphevet. Kun dager senere testet han positivt for et ulovlig stoff.

Den positive dopingprøven ble ikke offentliggjort før måneder senere. Da hadde Sun Yang allerede sonet sine tre måneders utestengelse for bruk av stoffet Trimetazidin, et stoff som påvirker kroppens stoffskifte.

– Jeg har tatt mange dopingtester i løpet av mine år med idrett, og jeg har aldri testet positivt før. Jeg var sjokkert og skuffet da jeg fikk beskjeden, men samtidig fikk jeg mulighet til å verdsette idretten mer. Jeg vil ta dette som en lærdom og være mer forsiktig i fremtiden, sa Yang ifølge Reuters etter utestengelsen.

Det kinesiske antidopingbyrået mente at Yang ikke hadde utvist betydelig skyld da han fikk i seg stoffet. Svømmerens historie var at han hadde fått i seg dette som en medisin for en liten hjertefeil.

Den forklaringen har ikke konkurrentene kjøpt.

– Klappet til svømmer

Vi spoler frem til svømme-VM i Kazan i 2015. I oppvarmingsbassenget ligger Yang og en rekke andre svømmere og gjør sine siste forberedelser før konkurransene.

Det er naturligvis ikke uvanlig at svømmerne svømmer forbi hverandre på oppvarmingen. Den uskrevne regelen er at man så vidt toucher borti føttene til svømmeren foran deg for å signalisere at du skal forbi. Svømmeren i front slakker av, mens svømmeren som skal forbi setter opp farten i noen sekunder.

Undervannsbilde

EN STOR MANN: Sun Yang er to meter høy og veier snaut 90 kilo. Størrelsen gir kineseren en fordel i bassenget. Når du er høy kommer du stort sett lenger på hvert eneste tak, og slipper dermed unna med færre tak i løpet av en konkurranse.

Foto: Francois-xavier Marit / AFP

Det er ikke slik Yang gjør det, forteller landslagstrener Sondre Solberg.

– Han er kjent for å være uspiselig. Det han pleier å gjøre på oppvarmingen er at når noen ligger i veien for han, så bruker han størrelsen sin. Han bare drar tak i beinet på dem, drar dem under vann, og svømmer over dem, sier Solberg.

Han var til stede da Yang gjorde akkurat det på en brasiliansk svømmer under oppvarmingen i 2015.

– Hun ble jo forbannet, så hun slo etter han. Da klappet han til henne tilbake igjen etterpå. Da ble det baluba. Det var vel ti brasilianske trenere som hang over kanten der. De måtte holde igjen en som prøvde å hoppe uti bassenget fordi han skulle slåss med Sun Yang. Det var nok bra, for jeg tror ikke det hadde gått så bra for han (treneren). Det var ganske høy temperatur, forteller Solberg.

En lignende episode skal ha skjedd året etter, under oppvarmingen til OL i Rio. Da var det nettopp Mack Horton, som altså protesterte på pallen under VM mandag, som fikk unngjelde.

OL-medaljer 400 fri 2016

GULL: Mack Horton (i midten) tok gullet på 400 meter fri under OL i Rio. Til høyre står Sun Yang med sin sølvmedalje.

Foto: Matt Slocum / AP

– Han kastet vann på meg under oppvarmingen. Jeg ignorerte ham siden jeg ikke har verken tid eller respekt for juksemakere, sa Horton den gang.

Horton tok den gangen OL-gull, og fikk et håndtrykk av konkurrenten. På pressekonferansen etterpå fikk han spørsmål om hva rivaliseringen egentlig handler om.

– Jeg vet ikke om det er en rivalisering som er spesifikk, det handler mer om utøvere som har testet positivt i sporten, svarte Horton.

Yang svømmer mange av de samme øvelsene som Norges beste svømmer, Henrik Christiansen. På finalen på 800 meter fri onsdag, der Christiansen tok VM-sølv, ble kineseren nummer seks. Kanskje møtes de igjen i finalen på 1500 meter fri på søndag.

Knuste dopingprøve med hammer

I januar i år kom Yang nok en gang i søkelyset. Dopingkontrollørene dro hjem til kineseren for å ta en dopingtest utenfor konkurranse. Først måtte de vente i en time utenfor huset hans før de til slutt ble sluppet inn. Deretter ble kontrolløren beskyldt for ikke å ha de rette papirene med seg, skrev The Times i januar.

Etter at dopingprøven ble avlagt, skal Yangs mor ha gitt beskjed til sin sikkerhetsvakt om å knuse et forseglet prøveglass med blod. Sikkerhetsvakten fant da frem hammeren og gjorde som han fikk beskjed om, ifølge rapportene.

Jubel etter 400 fri

VINNER: Sun Yang har blant annet tre OL-gull og ni VM-gull på merittlisten. Han har også verdensrekorden på 1500 meter fri i langbane.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Deretter skal Yang ha nektet å avgi urinprøve. Han forlot prøverommet ved flere anledninger, noe som i seg selv er et brudd på dopingreglementet.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) endte med kun å gi han en advarsel for anklagene mot kontrolløren og å ha knust prøven. Den avgjørelsen anket verdens antidopingbyrå til idrettens voldgiftsrett i mars.

– Når vi anker saker, er det stort sett fordi vi mener at straffeutmålingen er feil, forklarte generalsekretær i Wada, Olivier Niggli, til NRK etter anken.

– Du er en taper. Jeg vant.

Og det er nettopp dette svømmerne under VM nå protesterer mot. Både Yangs oppførsel, men også at han i det hele tatt får delta i mesterskapet.

– Jeg har forståelse for at utøverne nå reagerer. Det er kanskje den eneste muligheten de har til å reagere. FINA har jo nå gitt advarsel til begge de to som har reagert. Det er ikke noen tvil om at det er veldig stor støtte blant svømmerne til dem som har stått frem, sier landslagssjef Løvberg.

Tirsdag ettermiddag kom det en ny protest. Denne gangen var det bronsevinner Duncan Scott som nektet å ta kineseren i hånden på podiet. Det likte gullvinner Yang dårlig:

På veien ned fra pallen, plukket TV-kameraene opp Yangs melding til konkurrenten:

– Du er en taper. Jeg vant, var Sun Yangs syrlige stikk.

Han smilte, tydelig fornøyd med meg selv, da han sa ordene. Til tross for at det var andre dag på rad noen aktivt protesterte mot kineseren.

Forlater seremonien

NEKTET Å TA BILDE: Duncan Scott ønsket ikke å stille opp på bilde sammen med Sun Yang etter premieutdelingen på 200 meter fri tirsdag.

Foto: Oli Scarff / AFP

Siste nytt

 • Mowinckel tok sesongens første pallplass

  Ragnhild Mowinckel tok sesongens første pallplass i super-G-rennet i Lake Louise.

  Den norske alpinisten endte som nummer tre og tok dermed sin tiende pallplass i karrieren.

  Sveitsiske Corinne Suter sikre seieren, mens østerrikske Cornelia Huetter ble nummer tre. Sistnevnte trakk seg fra utforen lørdag på grunn av «helseproblemer», men klatret opp på pallen søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie kjørte offensivt og lå lenge bra an, men ble dratt langt ut i en sving der hun tapte mye tid. Det holdt til en 18.-plass, men det viser likevel lovende takter for alpinisten som gjorde skadecomeback for bare et par dager siden.

  Inni Wembstad kjørte ut.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Super G - Women
  Foto: Eric Bolte / Reuters
 • Rivalen ristet på hodet etter Kildes maktdemonstrasjon – debutantene imponerte

  Aleksander Aamodt Kilde tok rent bord i Beaver Creek for andre år på rad etter at han vant søndagens super-G-renn. Lørdag ble det seier i utfor.

  – Han er kjempesterk, han er i kjempeform. Nå vinner han alt han stiller opp i, utbrøt Viaplay-kommentator Andreas Toft i det Kilde krysset mållinjen.

  I lederstolen satt hans argeste konkurrent Marco Odermatt og bare ristet på hodet. Han ble til slutt nummer to.

  – Han treffer så godt. Det er en nytelse å se på, sier Viaplay-kommentator Marius Arnesen om Kilde.

  Fasit etter målgang var at Kilde var to tideler foran Odermatt, men nedover løypa var det en kamp om hundredelene.

  – Det er helt surrealistisk. Man tror det ikke før man ser det, sier Kilde til Viaplay om å krysse mållinjen til grønne tall.

  Vel så surrealistisk var prestasjonen til debutantene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen.

  Førstnevnte kjørte inn til en solid femteplass, bare 57 hundredeler bak Kilde. Braathen smalt også til i debuten og kjørte inn til syvendeplass, 79 hundredeler bak Kilde.

  Dermed blir det både verdenscuppoeng og topp ti-plassering for begge to i deres første super-G-renn i verdenscupen.

  Dessverre for Adrian Smiseth Sejersted, med startnummer én, ble det utkjøring tidlig i løypa.

  Alpine Skiing: Audi FIS Birds of Prey - Super G
  Foto: Michael Madrid / Reuters
 • Sterling står over Senegal-kampen

  Raheem Sterling spiller ikke mot Senegal. Chelsea-spilleren dropper kampen av familiære årsaker, skriver det engelske fotballforbundet i en pressemelding.

  Han har vært en viktig brikke for det engelske landslaget, og han startet de to første kampene i mesterskapet.

  Sterling står med én scoring i VM etter at han scoret i 6-2-seieren mot Iran.

  Fraværet betyr at Phil Foden får fornyet tillit i angrepsrekka til England.

  WCup England United States Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste