Hopp til innhold

Kunne nesten ikke svømme – trosset frykten og forserte 1,3 kilometer: – En seier!

Newton-Dennis fikk ikke svømmeopplæring som barn. Etter måneder med hardtrening tok han en stor seier med å svømme fra Trondheim til Munkholmen.

Dennis Siva Lie har nådd målet om å svømme 1,3 kilometer fra Trondheim til Munkholmen under Hele Norge svømmer.

GLEDESRUS: I februar greide ikke Dennis Siva Lie å oppfylle kravene til svømmeferdigheter som stilles til fjerdeklassinger. Nå har han svømt fra Trondheim til øya Munkholmen, for å rette oppmerksomhet på viktigheten av god svømmeopplæring.

Foto: Lars Skjønberg / NRK

– Åååååh, så utrolig deilig, jubler Dennis Siva Lie idet han setter beina på øya Munkholmen.

Lørdag kveld har han svømt over sundet fra Trondheim – en distanse på 1,3 kilometer.

For en person som strøyk på svømmetesten for 4. klassinger så sent som i februar, er det en bragd.

Programlederen i NRK Newton fikk nemlig ikke svømmeopplæring som barn, men de siste månedene har han ligget i hardtrening for å klare å bli trygg i vannet.

– Det eneste som hjelper er trening, og nå fikk jeg betalt for treninga, sier Dennis Siva.

– Det var skummelt å se ned i dypet, men jeg kom inn i rytmen jeg har trent på, og plutselig var jeg bare over. Det var deilig, og jeg har svømt som en gal!

Svømmeturen var en del av aksjonen «Hele Norge svømmer», og foregikk på direktesendt TV.

Her kan du se sendingen:

Kveldssendingen til Hele Norge svømmer.

Følelse av sikkerhet

Dennis Siva valgte å ta utfordringen med å presse grensene sine maksimalt, for å være med på å rette oppmerksomheten mot hvor viktig det er med god svømmeopplæring for barn.

Det har han virkelig fått kjenne på kroppen nå selv.

– Vi fikk ikke svømmeopplæring da jeg vokse opp i Oslo. Da jeg var tolv år lærte jeg meg å svømme på egen hånd. Det var ikke lagt opp til svømmeundervisning i skolehverdagen vår, sier Dennis Siva.

Hans historie er på langt nær unik.

61 % av alle dagens tiåringer i Norge kan ikke å svømme.

– Det er et skremmende tall. Hvis min svømmetur kan bidra til å fokusere på det, så er det veldig fint, sier Dennis Siva.

Dennis Siva Lie svømmer fra Trondheim til Munkholmen under Hele Norge svømmer

FOKUSERT: Det var viktig for Dennis Siva Lie å komme inn i en rytme. Han gjorde det han hadde trent på, og plutselig var han bare over, forteller han.

Foto: Lars Skjønberg / NRK

Ved å ha trent seg opp og klart den drøye kilometeren, føler han hvor godt det er å ha en følelse av sikkerhet i vannet.

– Hvis jeg havner uti, føler jeg nå at jeg hadde klart å ta vare på meg selv i en farlig situasjon. Jeg har jobbet meg gjennom en frykt og kommet ut av det helskinnet, sier Dennis Siva.

– Jeg er utrolig stolt. Dette er en seier!

Vil du få med deg hele reisen Dennis Siva har hatt mot målet sitt, kan du se en egen Newton-episode på NRK TV og NRK Super tirsdag 8. juni.

Viktig å kunne flyte

I februar testet Dennis Siva om han greide å oppfylle kravene til svømmeferdigheter som stilles til dagens fjerdeklassinger.

Som allerede nevnt, strøyk han. Noe av det viktigste han ikke kunne, var å flyte.

– Å flyte syns jeg er fryktelig vanskelig. Jeg vet ikke om jeg egentlig kan det ennå, sier programlederen.

Det har vært tre måneder med mye trening for å bli klar til den lange svømmeturen.

Han har fått hjelp fra både profesjonelle instruktører, livbergere og Forsvaret.

– Jeg har lært at det handler like mye om teknikk, som det å være sterk eller godt trent. Jeg tror mora mi kunne svømt mye lengre enn meg, flere kilometer, fordi hun har god teknikk. Svømming er egentlig ganske skånsomt for kroppen, sier Dennis Siva.

Dennis Siva Lie, hele Norge svømmer

ØVER SEG: Denis Siva Lie har brukt mange timer i svømmehallen, for å lære seg det han egentlig skulle kunne som liten.

Foto: NRK

Selv har han hatt problemer med å være langt ute fra land, og at han blir redd når han føler han mister kontrollen.

Derfor var det med blandede følelser Dennis Siva kastet seg ut i det 13 grader varme vannet lørdag.

– Jeg ser Munkholmen rett der borte, som ler meg i ansiktet og sier jeg ikke får det til. Men jeg skal trosse Munkholmen, lo Dennis Siva nervøst før første svømmetak.

– Jeg håper jeg ikke får panikk!

Dennis Siva Lie i våtdrakt, like før han skal slenge seg ut i fjorden for å svømme til Munkholmen, under Hele Norge svømmer.

NERVØS: Dennis Siva Lie er synlig nervøs, men får litt oppmuntring fra kjæresten Marta Eklo. Han synes også våtdrakten er varm så lenge han står på land. Men den må på, når han skal svømme 1,3 kilometer i 13 grader varmt vann.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Håper aksjonen kan føre til endring

Prosjektleder i Newton, Ole Petter Klepp, syns jobben programlederen gjør med å vise sin svakhet, er viktig.

– En fersk undersøkelse viser at bare 39 % av alle 10-åringer klarer svømmekravet på skolen. Dennis er et godt eksempel på problemet, men også at det går an å trosse vannskrekk og bli flinkere til å svømme, sier Klepp.

NRK, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund er blant dem som står bak «Hele Norge svømmer» og den såkalte «flytefesten», hvor ønsket er å engasjere byer, bygder, skoler og idrettslag til å finne sin måte å markere dagen på.

I tillegg til en rekke artikler, har NRK lørdag hatt to direktesendinger fra Frognerbadet og andre steder hvor det flytes i vårt langstrakte land.

Hele Norge svømmer: Ylva Veslemøy Krogstad Bratsberg og klassekamerater i basseng

FOR FÅ TAKLER VANNET: Bare 39 % av alle 10-åringer klarer svømmekravet på skolen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Utgangspunktet er at altfor mange i Norge ikke kan å svømme. «Hele Norge svømmer» sitt overordnete mål er å motvirke drukningsulykker i framtida ved å gjøre flere i stand til å flyte og svømme, sier Klepp.

En undersøkelse NRK har gjort viser at 2 av 3 skoler i Norge mener tilgang på basseng begrenser svømmetilbudet de kan gi til elevene.

Føler seg klar

Dennis Siva mener det er veldig viktig at barn lærer seg å svømme skikkelig, mye tidligere enn hva han har gjort.

– Barn trenger å lære seg å svømme tidlig. Det er en sikkerhet i at de kan det. Og de trenger at opplæringa skjer i trygge omgivelser, og ikke ved å hoppe i vannet, slik jeg gjorde da jeg var tolv, sier Dennis Siva.

Rundt 100 mister livet hvert år i Norge på grunn av drukning. Trolig kunne mange av dem vært reddet med bedre svømme- og livredningskunnskaper.

Mange av dem som drukner, gjør det nært land.

Målet til myndighetene er at barn innen de går ut 7. klasse skal ha ferdigheter nok til å kunne berge sitt eget liv.