Hopp til innhold

Mats Møller Dæhli hylles for oppgjør med kvinnesynet i fotballen

I et innlegg på Instagram skriver landslagsspiller Mats Møller Dæhli at han «forakter de som ikke viser jentene respekt». – Gull verdt at det kommer fra en som ham, mener Tom Høgli.

A-landslaget i fotball pressekonferanse.

DELER ERFARINGER: Landslagsspiller Mats Møller Dæhli skriver om hvordan han opplevde kulturen i engelsk fotball, og hvordan det har preget ham.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Samme dag som Norge møtte Nederland til åpningskamp i fotball-EM la Mats Møller Dæhli ut et innlegg på Instagram. Der tar han både et oppgjør med det han opplevde som et «ekkelt» kvinnesyn under tiden i England og han oppfordrer til å støtte landslaget under EM.

Marerittstart for Norge: – De kjører totalt over oss

Dæhli flyttet til England som 15-åring og spilte for Manchester United i tre år. I innlegget skriver han om en ny og uvant machokultur og garderobekultur som «herdet» ham på en positiv måte, men som også bød på et kvinnesyn som fortsatt preger ham:

«I den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende».

Dæhli fortsetter med å skrive at det fikk ham til å tenke, ettersom han har vokst opp med og spilt med jenter som nå er blitt Europas beste, og som han vet har jobbet svært hardt.

«Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld», skriver han.

– Gull verdt

Tom Høgli

ROSER DÆHLI: FC København-spiller Tom Høgli.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere landslagskollega og FC København-spiller Tom Høgli roser Dæhli for innlegget og han beskriver som veldig velskrevet og reflektert.

– Signaleffekten og tyngden av at en av de beste mannlige landslagsspillerne skriver et slikt innlegg er enorm. Det har en enorm verdi når spillere melder seg på en slik debatt og diskuterer ting som er utenfor fotballbanen. Det er gull verdt, sier Høgli til NRK.

Landslagssjefen innrømmer: Kan ha brukt feil spillere

Han får støtte av tidligere England-proff Jan Åge Fjørtoft, som mener innlegget til Dæhli handler om mye mer enn holdningene i engelsk fotball.

Etterlyser oppgjør med egne holdninger

– Det er viktig at noen tar opp dette. Kvinnelig spillere fortjener mye høyere status enn i dag. Jeg tror ikke vi skal bruke så mye tid på hva de sier i engelske fotballgarderober, men heller ta et oppgjør med våre egne holdninger her til lands, sier Fjørtoft til NRK.

Han mener det er viktig at alle i fotballen tar tak, og roser Dæhlis initiativ.

Onsdag møttes flere idretts- og medieledere til debatt om "Den norske idrettsmodellen i ei ny tid".

VETERAN: Jan Åge Fjørtoft.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg synes det er helt utrolig at ikke flere tar til orde for å heve statusen på fotball for kvinner. Jeg tror det er viktig at andre mannlige fotballspillere får øynene opp og kanskje får noen forbilder som heter for eksempel Caroline eller Ada. Det er på tide, sier Fjørtoft med henvising til Norges største stjerner Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg.

NRK har vært i kontakt med Mats Møller Dæhli som ikke ønsker å kommentere saken.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal