Hopp til innhold

Matforgiftet sølvvinner måtte støttes ut av målområdet: – Jeg trengte hjelp

Jessie Diggins var helt i svime etter å ha sikret sølv på tremila. Etter løpet avslørte amerikaneren at hun ble matforgiftet før avslutningsøvelsen i OL – der maten har stjålet flere av overskriftene.

Sølvvinner Jessica Diggins slått ut av matforgiftning

MATFORGIFTET: Maten på karantenehotellet til OL-utøverne vekket oppsikt tidligere i mesterskapet, men også maten i OL-landsbyen har skapt hode- og magebry for utøverne.

Foto: LINDSEY WASSON/LERA VASNETSOVA / REUTERS/INSTAGRAM

Hun ga alt og kollapset umiddelbart idet hun gikk over målstreken. En gråtkvalt Jessie Diggins ble liggende i snøen i flere minutter og fikk raskt hjelp av eget støtteapparat.

Tullet inn i det amerikanske flagget prøvde sølvvinneren å komme seg på beina, men utmattet og med sløvt blikk trengte hun flere forsøk, og mye støtte, før hun kom seg ut av målområdet.

– Dette var utrolig krevende. Jeg ga absolutt alt jeg hadde, forteller hun og avslører:

– Jeg ble matforgiftet i går, så jeg måtte holde senga hele dagen. Jeg følte meg helt tom i målområdet, og jeg trengte hjelp.

Dette var for øvrig Diggins' andre medalje i Beijing. Hun tok bronse på sprinten tidligere i OL, og dermed medalje på begge de rene fristiløvelsene.

Johaug prøvde å holde seg unna matsalen

Magetrøbbel fikk også konsekvenser for en av gullkandidatene på herrenes forkortede femmil.

Johannes Høsflot Klæbo måtte bryte og fortalte at han hadde brukt mer tid på «ramma» enn i senga det siste døgnet.

Han forstod ikke hvorfor han ble dårlig – det gjorde heller ikke Diggins. Langrennsløperen forteller at hun spiste kylling, ris og litt kokte grønnsaker dagen før tremila.

Jessie Diggins i målområdet

I KJELLEREN: Diggins var helt tom på grunn etter målgang på grunn av oppladningen med matforgiftning.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

– Jeg hadde lyst til å se hvordan jeg følte meg i dag, og heldigvis ble formen bedre. Så jeg tenkte at om jeg kunne få i meg nok mat i dag og få i meg nok sportsdrikk, så kom jeg til å klare meg.

Den suverene gullvinneren, Therese Johaug, har holdt seg unna magetrøbbel, men erkjenner overfor NRK at hun har tenkt litt ekstra på OL-maten:

– Det er aldri noe trivelig å høre at folk får litt vrien mage. Vi var veldig heldige med at noen kom nedover med både brun- og hvitost til oss, så vi har spist rundstykker med det, og prøvd å spise minst mulig i den matsalen de siste dagene, sier Johaug.

Mange klager på OL-menyen

Maten i OL ble tidlig en snakkis da utøvere som havnet på isolasjonshotell delte bilder i sosiale medier.

Den russiske skiskytteren Valerija Vasnetsova mente maten var så ille at hun ikke orket å spise den.

– Jeg har mistet mye vekt og beina mine stikker ut, sa hun.

I ettertid varslet arrangøren at det skulle bli bedring på matfronten.

Men også i OL-landsbyen reagerte enkelte utøvere på maten, og svenske skiløpere betegnet den som «ekkel».

– I går var det skikkelig tungt. Noen ganger er det bare å tygge og svelge, sa Emma Ribom til nyhetsbyrået TT forrige uke.

– Vi har våre triks for å få i oss maten, innrømmet langrennsstjerna Frida Karlsson.

All matkritikken gjorde blant annet at Norge tok drastiske grep og sendte store mengder norsk nødproviant til Kina. I tillegg hadde de med egen mat til deltakerlandsbyen i forkant, deriblant ost og rundstykker som Johaug nevner.

Les også Norge tar drastisk matgrep – sender nødproviant til Kina

Pål Trulsen og OL-mat

Ikke bare matutfordringer

Det var riktignok ikke bare magetrøbbel som skapte utfordringer på langrennsarenaen i Zhangjiakou.

Tremila ble flyttet frem på grunn av krevende vindforhold, men likevel slapp de ikke unna ruskete vær.

På et tidspunkt var det så ille at Ragnhild Haga var usikker på om det var mulig å fullføre løpet.

– Det var et Beijing 2022-skilt som ramlet rett over ei i gruppa mi, og hun brakk staven. Da tenkte jeg «blir det verre nå, så vet jeg nesten ikke hvordan vi skal komme oss til mål». Men det var å holde motet oppe. Heldigvis ble jeg ikke så kald, så det gikk greit. Men hadde de samme forholdene vært midt på fjellet, så hadde jeg snudd.

Haga gikk i mål som nummer 28, mer enn sju minutter bak Therese Johaug som taklet den piskende vinden og det trå føret suverent best.

Sportsnyheter

Haaland høgt

Haaland med fire mål (!) - blir hylla for ekstrem skåring

Erling Braut Haaland herja for Manchester City med fire mål mot Wolverhampton. Og det var spesielt eitt mål som tok pusten frå «alle».

Siste nytt

  • Rosenborg ydmyket av Brann

    Brann kjørte over Rosenborg fra start til slutt foran et fullsatt Brann Stadion. Det endte i raseri for Ole Sæter da han ble byttet ut og ga et kraftig slag i plastikken på innbytterbenken. Overkjøringen fra hjemmelaget stoppet ikke før det sto 3–0.

    – Det er slik vi skal spille. Når det kommer et lag som også har lyst til å spille, så blir det en bra fotballkamp, sier Niklas Castro til TV 2 rett etter kampslutt med et lurt smil om munnen.

    Med det sørget Brann for tabelltopp med ett poeng foran Bodø/Glimt og Molde, med henholdsvis to og én kamp mer spilt. Rosenborg på sin side mistet litt av kontakten med toppen av Eliteserien, de er nå på 5. plass og er fem poeng bak Brann.

    Det skulle ikke ta mer enn 3 minutter før Ole Didrik Blomberg fant veien til nettmaskene. På grasiøst vis feiret han med en baklengs salto i solskinnet.

    Deretter sørget Aune Heggebø for å doble ledelsen og Niklas Castro toppet kransekaken med sin 3-0-scoring.

    – Nå rakner Rosenborg, var den korte oppsummeringen fra Øyvind Alsaker.

    Football, Eliteserien, Brann - Rosenborg
    Foto: BILDBYRÅN
  • Ivanovic herjet – sikret LSK-seier med to mål

    Den serbiske landslagsspilleren Miljana Ivanovic ble den store helten for LSK kvinner hjemme mot Kolbotn lørdag. Hun scoret begge målene for vertene i 2-1-seieren.

    – Avslutningen hennes er iskald. Hun avgjør det hele, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om matchvinnermålet som kom i det 84. minutt.

    Etter matchvinnerscoringenpådro Ivanovic seg en ordentlig smell og ropte mot benken. Hun klarte likevel å fullføre kampen og kunne derfor juble for seieren med lagvenninnene.

    LSK Kvinner har vunnet sine tre siste hjemmekamper.

    Etter lørdagens kamp er LSK Kvinner på tredjeplass på tabellen med tolv poeng, mens Kolbotn er nummer åtte med tre poeng.

  • Berge og Burnley på vei ned etter stortap

    Håpet om fornyet Premier League-kontrakt svinner for Sander Berge og hans Burnley, som lørdag tapte 1-4 hjemme for Newcastle.

    Samtidig tok Nottingham Forest et kjempesteg mot ny kontrakt ved å slå allerede fortapte Sheffield United 3-1 på bortebane. Callum Hudson-Odoi ble stor helt med to mål.

    (NTB)

    Premier League - Burnley v Newcastle United
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal