Hopp til innhold

Klæbo brøt og forklarer marerittavslutning på OL: – Vært mer på do enn jeg har sovet siste døgnet

Her forlater en svært skuffet Johannes Høsflot Klæbo langrennsstadion i Zhangjiakou. Det ble en sørgelig avslutning på et ellers sterkt OL. Han endte nemlig med å bryte lørdagens forkortede femmil.

Det forklarer han med store mage- og søvnproblemer natt til fredag.

– Jeg har det fint. Men det er verre med magen. Jeg tror jeg hadde angret meg om jeg ikke hadde prøvd da dette gikk fra en 50 kilometer til tremil. Jeg tok en sjanse og det funket ikke i det hele tatt, sier Klæbo til NRK.

– Sittet mer på do enn jeg har sovet

Twj9TxGh-Jo

FORKLARTE SEG: Johannes Høsflot Klæbo, her godt påkledd i pressesonen etter lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han står i pressesonen tydelig skuffet etter at Aleksandr Bolsjunov ble den store OL-kongen, der han henviste landsmann Ivan Jakimusjkin og Simen Hegstad Krüger til sølv- og bronseplass på den forkortede femmila.

Trønderen vet ikke nøyaktig hvorfor han har pådratt seg magetrøbbelet før den avsluttende OL-distansen. Han har spist det samme gjennom hele mesterskapet.

Men noe var alvorlig galt for to dager siden. Natt til fredag ble et mareritt.

– Jeg har sittet mer på do enn jeg har sovet. Da blir det vanskelig i dette gamet, sier Klæbo, som påpeker at det ikke var et par, men snakk om titalls dobesøk.

– Jeg slet med å få i meg mat. Jeg klarte ikke å komme meg hit (til trening på langrennsstadion) i går. Jeg lå kun på rommet og i senga og drakk cola. Du føler du ikke får en optimal oppladning.

Sterkt OL

25-åringen har uansett gjennomført et sterkt OL. Han lyktes ikke på 30 kilometer med skibytte, men slo knallhardt tilbake med gull på både sprint og lagsprint, sølv på stafett og bronse på 15 kilometer individuell start. Femmila går imidlertid i glemmeboka.

– En forferdelig start, en bra midtdel og en elendig avslutning, sier Klæbo når NRK ber ham oppsummere OL for sin egen del.

– Jeg er godt fornøyd med sprinten og selvfølgelig 15 kilometer. Det var gode skirenn. Det er kjedelig og ekstra kjipt nå når jeg føler kroppen har vært bra og fin. Så blir man satt på sidelinjen av magen som ikke funger. Men det er en del av gamet.

– Må ha fulle energilagre

At Klæbo var langt unna en toppdag var overraskende for de fleste som fulgte rennet. Da vær og vind sørget for at konkurransen ble forkortet fra en fem- til tremil, ble han ansett som en av dagens store favoritter.

Men han begynte å tape terreng med en gang det ble satt fart over lengre tid. På en av sekunderingspostene ristet han bare på hodet i retning av allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

HzwMA8GBbHk

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her underveis på lørdagens øvelse i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

Da løpet var drøyt halvgått hadde noen sekunder blitt til et halvminutt opp de tøffe bakkene.

Det gikk som det måtte. For etter hvert snappet TV-kameraene opp Klæbo gående utenfor sporet. Han hadde tatt av seg startnummeret. Kort tid senere hadde han også tatt av seg skiene og marsjerte i rask gange vekk fra langrennsløypene.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum trodde en god stund at han kom til å kun ha tre mann på start på den siste OL-øvelsen. Han forstår også at Klæbo ønsket å prøve.

– Men skal du gå oppi her så trenger du fulle energilagre. Det visste vi, sier han til NRK.

– Spørs om det har vært reserver her

NRK-ekspert Fredrik Aukland sier man sjelden lykkes med å gå en så tøff distanse når man ikke har fått nok søvn og næring. Han var imidlertid opptatt av om Klæbo kunne erstattes.

– Så spørs det om det har vært noen reserver her. Beslutningen rundt den starten hadde vært interessant å vite litt mer om, det kan være den har blitt overlatt til Klæbo selv, sier Aukland.

WKMVzpncJSc

FIKK DET TØFT: Johannes Høsflot Klæbo, her underveis i lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Emil Iversen og Pål Golberg reiste hjem tidligere denne uken. Erik Valnes er imidlertid fortsatt på plass i Zhangjiakou.

Landslagstrener Nossum mener det er vanskelig å si om forbundet har sendt reserverne hjem fra mesterskapet for tidlig.

– Batteriet til de to som er reserver er ganske flatt. De vil kjempe om topp tre-plasseringer i verdenscup i stedet for å sitte borti her. Men hadde ikke Johannes vært på start, så hadde vi satt inn en reserve. Nå ble det sånn at han startet. På en tremil skøyting så hadde jeg nok gamblet på ham uansett, sier han.

PS: Den norske innsatsen på den forkortede femmila ble mager. Utover Krügers bronse ble Sjur Røthe nummer fem, mens Hans Christer Holund ble nummer 13.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal