Hopp til innhold

Klæbo brøt og forklarer marerittavslutning på OL: – Vært mer på do enn jeg har sovet siste døgnet

Her forlater en svært skuffet Johannes Høsflot Klæbo langrennsstadion i Zhangjiakou. Det ble en sørgelig avslutning på et ellers sterkt OL. Han endte nemlig med å bryte lørdagens forkortede femmil.

Det forklarer han med store mage- og søvnproblemer natt til fredag.

– Jeg har det fint. Men det er verre med magen. Jeg tror jeg hadde angret meg om jeg ikke hadde prøvd da dette gikk fra en 50 kilometer til tremil. Jeg tok en sjanse og det funket ikke i det hele tatt, sier Klæbo til NRK.

– Sittet mer på do enn jeg har sovet

Twj9TxGh-Jo

FORKLARTE SEG: Johannes Høsflot Klæbo, her godt påkledd i pressesonen etter lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han står i pressesonen tydelig skuffet etter at Aleksandr Bolsjunov ble den store OL-kongen, der han henviste landsmann Ivan Jakimusjkin og Simen Hegstad Krüger til sølv- og bronseplass på den forkortede femmila.

Trønderen vet ikke nøyaktig hvorfor han har pådratt seg magetrøbbelet før den avsluttende OL-distansen. Han har spist det samme gjennom hele mesterskapet.

Men noe var alvorlig galt for to dager siden. Natt til fredag ble et mareritt.

– Jeg har sittet mer på do enn jeg har sovet. Da blir det vanskelig i dette gamet, sier Klæbo, som påpeker at det ikke var et par, men snakk om titalls dobesøk.

– Jeg slet med å få i meg mat. Jeg klarte ikke å komme meg hit (til trening på langrennsstadion) i går. Jeg lå kun på rommet og i senga og drakk cola. Du føler du ikke får en optimal oppladning.

Sterkt OL

25-åringen har uansett gjennomført et sterkt OL. Han lyktes ikke på 30 kilometer med skibytte, men slo knallhardt tilbake med gull på både sprint og lagsprint, sølv på stafett og bronse på 15 kilometer individuell start. Femmila går imidlertid i glemmeboka.

– En forferdelig start, en bra midtdel og en elendig avslutning, sier Klæbo når NRK ber ham oppsummere OL for sin egen del.

– Jeg er godt fornøyd med sprinten og selvfølgelig 15 kilometer. Det var gode skirenn. Det er kjedelig og ekstra kjipt nå når jeg føler kroppen har vært bra og fin. Så blir man satt på sidelinjen av magen som ikke funger. Men det er en del av gamet.

– Må ha fulle energilagre

At Klæbo var langt unna en toppdag var overraskende for de fleste som fulgte rennet. Da vær og vind sørget for at konkurransen ble forkortet fra en fem- til tremil, ble han ansett som en av dagens store favoritter.

Men han begynte å tape terreng med en gang det ble satt fart over lengre tid. På en av sekunderingspostene ristet han bare på hodet i retning av allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

HzwMA8GBbHk

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her underveis på lørdagens øvelse i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

Da løpet var drøyt halvgått hadde noen sekunder blitt til et halvminutt opp de tøffe bakkene.

Det gikk som det måtte. For etter hvert snappet TV-kameraene opp Klæbo gående utenfor sporet. Han hadde tatt av seg startnummeret. Kort tid senere hadde han også tatt av seg skiene og marsjerte i rask gange vekk fra langrennsløypene.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum trodde en god stund at han kom til å kun ha tre mann på start på den siste OL-øvelsen. Han forstår også at Klæbo ønsket å prøve.

– Men skal du gå oppi her så trenger du fulle energilagre. Det visste vi, sier han til NRK.

– Spørs om det har vært reserver her

NRK-ekspert Fredrik Aukland sier man sjelden lykkes med å gå en så tøff distanse når man ikke har fått nok søvn og næring. Han var imidlertid opptatt av om Klæbo kunne erstattes.

– Så spørs det om det har vært noen reserver her. Beslutningen rundt den starten hadde vært interessant å vite litt mer om, det kan være den har blitt overlatt til Klæbo selv, sier Aukland.

WKMVzpncJSc

FIKK DET TØFT: Johannes Høsflot Klæbo, her underveis i lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Emil Iversen og Pål Golberg reiste hjem tidligere denne uken. Erik Valnes er imidlertid fortsatt på plass i Zhangjiakou.

Landslagstrener Nossum mener det er vanskelig å si om forbundet har sendt reserverne hjem fra mesterskapet for tidlig.

– Batteriet til de to som er reserver er ganske flatt. De vil kjempe om topp tre-plasseringer i verdenscup i stedet for å sitte borti her. Men hadde ikke Johannes vært på start, så hadde vi satt inn en reserve. Nå ble det sånn at han startet. På en tremil skøyting så hadde jeg nok gamblet på ham uansett, sier han.

PS: Den norske innsatsen på den forkortede femmila ble mager. Utover Krügers bronse ble Sjur Røthe nummer fem, mens Hans Christer Holund ble nummer 13.

Siste nytt

 • Seier i åpningskampen for Mol og Sørum

  Sandvolleyball-duoen Anders Mol og Christian Sørum sørget for norsk seier i den første kampen i verdenstouren. De ferske verdensmesterne vant i strake sett i Sveits.

  Det var en jevn åpning på det første settet, men de norske stjernene vant til slutt 21-12 på enkelt vis. Nordmennene fikk en tidlig ledelse i andre settet, men Metral og Haussener utlignet til 17-17 til stor jubel fra publikum.

  Dermed ble det en spennende avslutning på settet, men nordmennene var sterkest og vant 22-20.

  Den norske stjerneduoen har vunnet både EM, VM og OL. De står med to seirer i verdensserien. (NRK/NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tilskuerrekorden knuses i EM

  Foran onsdagens åpning av fotball-EM for kvinner er det solgt 517.000 billetter til kampene. Det er over dobbelt så mye som den forrige rekorden.

  Vertsnasjon England møter Østerrike i åpningskampen på gigantarenaen Old Trafford i Manchester. Den er utsolgt med 75.000 ventede tilskuere på tribunen.

  Også finalen på nasjonalarenaen Wembley er utsolgt. Der skal 90.000 overvære kampen om hvem som blir årets europamester.

  Ifølge Det europeiske fotballforbundet (Uefa) er det i alt hittil solgt 517.000 billetter til sluttspillet. Den forrige rekorden sto på 240.045 og ble satt i Nederland i 2017. Fire år før der ble 216.888 billetter solgt til EM-sluttspillet i Sverige.

  – Hvem hadde trodd det om en kvinneturnering? Det er helt fantastisk, sier sjefen for kvinnefotball i Uefa Nadine Kessler, ifølge TT. (NTB)

  Norge- New Zealand (2-0) i fotball for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hegerberg rangert som EMs beste spiller av svensk storavis

  Ada Hegerberg topper svenske Aftonbladets liste over de 49 beste spillerne i årets fotball-EM for kvinner. Norge har to blant topp tre.

  «Et av mesterskapets mest etterlengtede comeback. Etter å ha sagt nei til landslaget i 2017, er Ada Hegerberg tilbake. Den norske spissen har en tung skadeperiode bak seg, men har i løpet av våren vist at hun fortsatt er en verdensstjerne». er Aftonbladets dom av den norske superstjernen.

  Og vi skal ikke lenger ned enn til 3.-plass for å finne neste nordmann. Caroline Graham Hansen har imponert stort i Barcelona, og ifølge den svenske avisen er det bare nederlandske Vivianne Miedema som skiller de norske stjernene.

  Den spanske Barcelona-stjernen Alexia Putellas ble på forhånd sett på som den beste spilleren i EM av flere store medier, men hun måtte melde forfall tirsdag etter at hun slet korsbåndet på trening. (NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste