Hopp til innhold

Klæbo brøt og forklarer marerittavslutning på OL: – Vært mer på do enn jeg har sovet siste døgnet

Her forlater en svært skuffet Johannes Høsflot Klæbo langrennsstadion i Zhangjiakou. Det ble en sørgelig avslutning på et ellers sterkt OL. Han endte nemlig med å bryte lørdagens forkortede femmil.

Det forklarer han med store mage- og søvnproblemer natt til fredag.

– Jeg har det fint. Men det er verre med magen. Jeg tror jeg hadde angret meg om jeg ikke hadde prøvd da dette gikk fra en 50 kilometer til tremil. Jeg tok en sjanse og det funket ikke i det hele tatt, sier Klæbo til NRK.

– Sittet mer på do enn jeg har sovet

Twj9TxGh-Jo

FORKLARTE SEG: Johannes Høsflot Klæbo, her godt påkledd i pressesonen etter lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han står i pressesonen tydelig skuffet etter at Aleksandr Bolsjunov ble den store OL-kongen, der han henviste landsmann Ivan Jakimusjkin og Simen Hegstad Krüger til sølv- og bronseplass på den forkortede femmila.

Trønderen vet ikke nøyaktig hvorfor han har pådratt seg magetrøbbelet før den avsluttende OL-distansen. Han har spist det samme gjennom hele mesterskapet.

Men noe var alvorlig galt for to dager siden. Natt til fredag ble et mareritt.

– Jeg har sittet mer på do enn jeg har sovet. Da blir det vanskelig i dette gamet, sier Klæbo, som påpeker at det ikke var et par, men snakk om titalls dobesøk.

– Jeg slet med å få i meg mat. Jeg klarte ikke å komme meg hit (til trening på langrennsstadion) i går. Jeg lå kun på rommet og i senga og drakk cola. Du føler du ikke får en optimal oppladning.

Sterkt OL

25-åringen har uansett gjennomført et sterkt OL. Han lyktes ikke på 30 kilometer med skibytte, men slo knallhardt tilbake med gull på både sprint og lagsprint, sølv på stafett og bronse på 15 kilometer individuell start. Femmila går imidlertid i glemmeboka.

– En forferdelig start, en bra midtdel og en elendig avslutning, sier Klæbo når NRK ber ham oppsummere OL for sin egen del.

– Jeg er godt fornøyd med sprinten og selvfølgelig 15 kilometer. Det var gode skirenn. Det er kjedelig og ekstra kjipt nå når jeg føler kroppen har vært bra og fin. Så blir man satt på sidelinjen av magen som ikke funger. Men det er en del av gamet.

– Må ha fulle energilagre

At Klæbo var langt unna en toppdag var overraskende for de fleste som fulgte rennet. Da vær og vind sørget for at konkurransen ble forkortet fra en fem- til tremil, ble han ansett som en av dagens store favoritter.

Men han begynte å tape terreng med en gang det ble satt fart over lengre tid. På en av sekunderingspostene ristet han bare på hodet i retning av allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

HzwMA8GBbHk

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her underveis på lørdagens øvelse i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

Da løpet var drøyt halvgått hadde noen sekunder blitt til et halvminutt opp de tøffe bakkene.

Det gikk som det måtte. For etter hvert snappet TV-kameraene opp Klæbo gående utenfor sporet. Han hadde tatt av seg startnummeret. Kort tid senere hadde han også tatt av seg skiene og marsjerte i rask gange vekk fra langrennsløypene.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum trodde en god stund at han kom til å kun ha tre mann på start på den siste OL-øvelsen. Han forstår også at Klæbo ønsket å prøve.

– Men skal du gå oppi her så trenger du fulle energilagre. Det visste vi, sier han til NRK.

– Spørs om det har vært reserver her

NRK-ekspert Fredrik Aukland sier man sjelden lykkes med å gå en så tøff distanse når man ikke har fått nok søvn og næring. Han var imidlertid opptatt av om Klæbo kunne erstattes.

– Så spørs det om det har vært noen reserver her. Beslutningen rundt den starten hadde vært interessant å vite litt mer om, det kan være den har blitt overlatt til Klæbo selv, sier Aukland.

WKMVzpncJSc

FIKK DET TØFT: Johannes Høsflot Klæbo, her underveis i lørdagens renn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Emil Iversen og Pål Golberg reiste hjem tidligere denne uken. Erik Valnes er imidlertid fortsatt på plass i Zhangjiakou.

Landslagstrener Nossum mener det er vanskelig å si om forbundet har sendt reserverne hjem fra mesterskapet for tidlig.

– Batteriet til de to som er reserver er ganske flatt. De vil kjempe om topp tre-plasseringer i verdenscup i stedet for å sitte borti her. Men hadde ikke Johannes vært på start, så hadde vi satt inn en reserve. Nå ble det sånn at han startet. På en tremil skøyting så hadde jeg nok gamblet på ham uansett, sier han.

PS: Den norske innsatsen på den forkortede femmila ble mager. Utover Krügers bronse ble Sjur Røthe nummer fem, mens Hans Christer Holund ble nummer 13.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal