Hopp til innhold

«Son» skal det gjøres - Tottenham-stjernen slipper militærtjeneste

I ettermiddag kunne fotballkarrieren til Tottenham-stjernen Son Heung-min ta en helt spesiell vending. Heldigvis for han vant Sør-Korea finalen i Asialekene 2-1.

FBL-WC-2018-MATCH43-KOR-GER

JUBEL ELLER FORTVILELSE: Son Heung-min spiller for fotballfremtiden i ettermiddag. Det er kanskje den viktigste fotballkampen i karrieren.

Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP

Utgangspunktet var klart:

 • Son Heung-min kunne lede Sør-Korea til gull i Asialekene.

Lykkes han, fritas Son fra den obligatoriske militærtjenesten på 21 måneder.

Mislykkes han, blir 26-åringen tvunget til å bytte ut stjernelivet i storbymetropolen London med militærtjeneste i Sør-Korea.

– Vi er så nær gull akkurat nå, uttalte hovedpersonen etter at finaleplassen var sikret, ifølge The Guardian.

– Vi kjemper for gullet. Jeg tror ikke jeg trenger å si noe mer. Jeg er klar, fortsatte han.

Sør-Koreas myndigheter belønner nemlig gullmedaljer i Asialekene og alle OL-medaljer med fritak fra militærtjenesten.

– Det er helt klart et samtaleemne blant oss. Det er noe vi snakker mye om, innledet en noe nervøs Tottenham-manager, Mauricio Pochettino, på pressekonferansen foran helgens kamp mot Watford.

Ikke den første som havner i denne situasjonen

Han vet at finalemotstander Japan er det tøffe, siste hinderet i Asialekene lørdag. Et tap kan spolere Tottenham-stjernens videre karriere i engelsk fotball. I London vil fortvilte lagkamerater stå igjen som et stort spørsmålstegn.

– Han er bekymret. Vi er bekymret. Son ønsker å levere og vinne finalen, slik at han slipper førstegangstjenesten, legger Pochettino til.

Tottenham-sjefen ler nervøst. Han sliter med å finne de rette ordene. 46-åringen har fått en drømmestart på årets Premier League-sesong, selv uten en av London-klubbens nøkkelspillere.

Vi håper han scorer, vinner og slipper førstegangstjenesten. Det er det viktigste.

Tottenham-sjefen: – Det er ikke i våre hender

Mestscorende asiaten i engelsk fotball

Son er ikke den eneste sørkoreaneren som har havnet i en slik situasjon.

Liga-kollega og Newcastle-spiller Ki Sung-yueng måtte gjennom en fire ukers treningsperiode med militæret i Sør-Korea, før han slapp videre obligatorisk deltagelse.

Til den engelske nettavisen The Sun beskrev han oppholdet slik:

– Vi ble vekket seks på morgenen hver dag, og det var lange dager. Jeg kastet håndgranater og måtte ta av maska i et gassrom. Det var marsjering og militærlignende trening i fire uker for meg.

Også tidligere Manchester United-stjerne Ji-Sung Park hadde trusselen om militærtjeneste hengende over seg.

Men han fikk immunitet, i lag med resten av landslaget, fordi de presterte å komme til semifinalen i fotball-VM i 2002.

Britain Soccer Premier League

PREMIER LEAGUE-PROFF: Ji-Sung Park spilte syv år i Manchester United.

Foto: Jon Super / Ap

Son skrev i forrige måned under en avtale som binder ham til Tottenham til 2023. Han har scoret 47 mål på 140 kamper og blitt den mestscorende asiaten i Premier League-historien.

Men i ettermiddag kan det være slutt.

Det er ikke i våre hender. Han er vår spiller, vi må ta vare på han og bry oss om han, men vi er positive og optimistiske, avslutter Pochettino.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste