Hopp til innhold

Dansken ble grillet om Klaveness - skylder på «misforståelse»

Onsdag ble det klart: Lise Klaveness (41) tapte kampen om en plass i Uefas øverste styre, eksekutivkomitéen. Etterpå ble den danske fotballpresidenten Jesper Møller spurt om forholdet til Klaveness.

Jesper Møller Lise Klaveness

NORSK OG DANSK: Lise Klaveness fikk ikke plass i Uefa-styret. Det gjorde den danske fotballpresidenten Jesper Møller.

Foto: NTB/AFP

I forkant av UEFA-kongressen, tilbake i januar, gikk Klaveness ut og sa at hun slet med å få tak i dansken.

Hun ville gjerne vite om han skulle stille til gjenvalg, men ifølge den norske fotballpresidenten var det umulig å få til en samtale med Møller. Overfor NRK skylder den danske presidenten på en «misforståelse».

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - France v Denmark

DANSK FOTBALLPRESIDENT: Jesper Møller (til venstre) sammen med Fifa-president Gianni Infantino.

Foto: LEE SMITH / Reuters

– Jeg tror det har vært noen misforståelser eller noe annet som var vanskelig. Fra de andre fem nordiske landene i går, så opplever vi at vi gjør det vi alltid gjør med tanke på den nordiske prosessen. Vi avventer og ser kandidatfeltet og så holder vi et møte. Det er ikke slik at vi stemmer i en blokk, men vi støtter normalt sett alltid de nordiske kandidatene. Det er også det vi har gjort i dag, sier Møller til NRK.

Det danske fotballforbundet hadde satt av en halvtime til pressekonferansen med nyvalgte Møller. Med unntak av et par spørsmål, gikk det meste av tiden til at han ble grillet om forholdet til Klavness.

– Jeg forstår ikke den forvirringen eller misforståelsen. Lise hadde bestemt seg etter møtet med den norske ledelsen at hun skulle stille. Fra det tidspunktet i januar, har hun egentlig kun hatt behov for å fortelle meg og andre nordiske kolleger at det er den avgjørelsen hun har tatt. Så forholder vi oss til hvem vi støtter når vi kommer nærmere. Det gjorde vi også i går. Vi har støttet Lise, naturligvis, forteller Møller.

På spørsmål fra et dansk mediehus, svarer han:

– Det har fortsatt ikke gått opp for meg hva det var samtalen skulle handle om. Lise og den norske ledelsen hadde tatt en avgjørelse om at Lise skulle stille. Det samme hadde den danske ledelsen. Det diskuterte vi helt tilbake på høsten 2022. Hvis Lise hadde en forventning om at jeg skulle trekke meg hvis hun stilte … Det er nok ikke slik situasjonen er. Jeg skal ivareta interessene til dansk fotball, hun skal ivareta interessene til norsk fotball, sier Møller.

Klaveness: – Ikke til å leve med

Den norske fotballpresidenten forteller til NRK at hun stemte på Møller. I etterkant av valget er hun åpen på at hun ikke er fornøyd med balansen i det nye Uefa-styret, med 19 av 20 menn.

Det var syv plasser som var oppe til valg onsdag:

– Selvfølgelig mener jeg at det hadde vært rett at jeg ble valgt, fordi det trengs. En ting er at jeg er den første kvinnelige presidenten som har rukket opp hånden og sier at jeg vil stille, en annen ting er at jeg er klar og jeg ville gjort en god jobb. Det å ha en sånn ubalanse inn i verdens og Europas største kvinneidrett er ikke noe vi kan leve med. Nå må vi ha den ubalansen i minst to år til, sier fotballpresident Lise Klaveness til NRK.

I en pressemelding sa Klaveness at det er «uakseptabelt at vi går videre med samme ubalanse». Hun har hele tiden vært ærlig på at dette var det mest sannsynlige utfallet av denne valgkampen.

Vi er selvfølgelig skuffet over at det ikke gikk. Men vi var også forberedt. Vi har hele tiden visst at det var større sjanse for at jeg ikke ble valgt, enn at jeg ble valgt. Men at dette var starten på neste valgkamp, det har jeg vært sikker på hele tiden, sier Klaveness til NRK.

Damelandslaget i fotballl Belgia - Norge (0-1)

NORSK STJERNE: Ada Hegerberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NFF-presidenten sa til NRK kort tid før valget at, dersom det ikke lyktes denne gangen, ville valgkampen bare være første skritt inn mot en nytt forsøk om to år.

– Jeg tenker det er synd, det er synd for Lise, det er synd for fotballen, sier Ada Hegerberg til NRK.

– Hun har full backing fra meg, hun har full backing fra oss. Ting skjer ikke av seg selv, endring dessverre. Vi er nødt til å pushe på videre, legger hun til.

Hegerberg var også rask med å melde på Twitter etter valgnederlaget.

– La oss prøve å ikke gi opp, skriver hun.

– Bare et spørsmål om tid

Heller ikke herrelandslagets sjef Ståle Solbakken er overrasket av utfallet, at Klaveness ikke fikk innpass i Uefa-styret.

Ståle Solbakken

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ingen er overrasket over det. Aller minst Lise selv. Du kan alltid ha et håp, men jeg tror det hun har gjort er riktig. Jeg tror hverken UEFA eller FIFA kan stå imot tidens tann. Lise har et sett med verdier, arbeidskapasitet og intelligens. Det er bare et spørsmål om tid før hun velges inn om hun vil stå på videre for det, sier han til NRK.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer slik på Klavness' valgnederlag:

Det er jo en forsamling som til de grader hadde trengt en kvinne. De hadde trengt mange flere kvinner. Den eneste som er der er kvotert inn. Det sier alt om dette systemet, sier han.

Stilte ikke i «kvinnekategorien»

Målet rikker seg ikke av dette utfallet, Klaveness har for lengst slått fast at hun vil fortsette å jobbe for å komme seg inn i Uefa-styret.

Klaveness kunne stilt til valg i den kvoterte kvinneplassen, der det bare hadde vært én motstander i Laura McAllister fra Wales, men av prinsipielle årsaker valgte hun å heller kjempe om en av de ordinære plassene. Der var det 11, med Klaveness som eneste kvinne, som kjempet om syv styreplasser.

Og det gikk som hun trodde, hun fikk ikke de 28 stemmene hun trengte for å bli valgt inn. Klaveness fikk 18 stemmer, nest færrest av de elleve som stilte til valg.

Før valget begrunnet Klaveness avgjørelsen om å ikke stille i kvinnekategorien slik overfor NRK:

Det er mindre sjanse for å komme inn på denne måten, men likevel gjorde vi det. Det var hele styret og ledergruppen i NFF samstemte om. Vi ønsket å gå mot systemet der kvinner settes opp mot hverandre i forkant, fortalte hun.

Les også – Utrolig ubehagelig å bli oppfattet som et problem

fUngXlmMW9o

Aleksander Ceferin ble gjenvalgt som UEFA-president. Sloveneren stilte uten motkandidater.

– Dere har kun én kvinne i styret og i dag ble ikke Lise Klaveness valgt. Tror du dette er en misbrukt mulighet for Uefa? spør NRK presidenten.

– Når du har et demokratisk valg, så er det vanskelig å si at noe er en misbrukt mulighet. Jeg stemmer ikke. Styremedlemmene stemmer ikke. Jeg blander meg aldri i valget. Debbie Hewitt ble valgt, selv om den andre kandidaten var en mann. For første gang i Uefas historie har vi en kvinnelig visepresident i Uefa. Jeg er sikker på at Lise gjør en god jobb og at hun har en lys fremtid i vår organisasjon også, svarer Ceferin.

Solbakken ut mot dansk president

Solbakken har tidligere har vært kritisk til Møller. Overfor NRK gjentar han hvorfor han ikke liker at Møller gjenvelges.

Det er et paradoks at typer som Jesper Møller, som ikke gjør noe for noen, bare kan sprade rundt. Det er den typen ledere som ikke er i kontakt med samfunnet eller tidens ånd som på sikt kommer til å bli byttet ut. Det er fremdeles en konservativ tankegang, ting tar tid å forandre. Og i noen organisasjoner tar det lengre tid enn i andre. Det ser du ikke minst i hvordan man fronter det og i hvilke saker man fronter, sier Solbakken og fortsetter:

Kan du nevne én ting han har stått for eller gjort? Nei, det kan du ikke, for han har ikke det.

Møller ønsket ikke å kommentere kritikken fra Solbakken på onsdagens pressekonferanse.

Karen Espelund

TIDLIGERE STYREMEDLEM: Karen Espelund.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det var først i juni 2011 at Karen Espelund, også hun fra Norge, ble den første kvinnen i historien som fikk styreplass i Uefa. Men hun fikk plassen kvotert inn av Uefa som begynte å innse at det ikke så fullt så bra ut med kun menn i eksekutivkomiteen.

Aldri har en kvinne blitt valgt inn på en av de åpne plassene, og det skjedde altså ikke i 2023 heller.

– Jeg syns jo det er synd for Norge, for fotballforbundet og for Lise. Hun har en sterk, klar og tydelig stemme. Det hadde vært fint å få henne inn. Det kom kanskje litt tidlig. Hun og vi må fortsette å jobbe for å få henne inn. Jeg tror det på sikt blir veldig bra. Vi må ha flere kvinnelige stemmer der, sier kvinnelandslagssjef Hege Riise til NRK.

Les også Nordisk EM-drøm knust etter omstemming: – Veldig, veldig skuffende

EM i fotball for kvinner: England - Norge (0-8)

Siste nytt

  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

Sendeplan

Kl. Program Kanal