Hopp til innhold

Nordisk EM-drøm knust etter omstemming: – Veldig, veldig skuffende

Norge, Sverige, Danmark og Finland hadde sammen søkt om fotball-EM for kvinner i 2025. Det fikk de ikke.

EM i fotball for kvinner: England - Norge (0-8)

AVVIST: Ada Hegerberg og Norge får ikke oppleve EM på hjemmebane i 2025.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var selvfølgelig veldig, veldig skuffende. Gratulerer til Sveits med tildelingen, sier Lise Klaveness til TV 2.

Det europeiske fotballforbundet har valgt å ikke tildele mesterskapet til de nordiske landene. I stedet er det Sveits som blir VM-vert i 2025.

Det opplyste UEFA-president Aleksander Ceferin på en pressekonferanse i Lisboa tirsdag.

– Det er selvfølgelig skuffende og vi synes selv at vi fortjente bedre, men vi vet at Sveits kommer til å levere et veldig godt mesterskap, sier Klaveness.

Lise Klaveness spiller fotball i Georgia

FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness.

Foto: Hanna Johre / NTB

– Vi ser tilbake på et beinhardt stykke arbeid for å sikre det beste budet på et nordisk mesterskap for kvinner. Vi har hatt et fantastisk samarbeid med våre nordiske kolleger og nasjonale samarbeidspartnere. Naturligvis er vi skuffet, sier Jesper Møller, president i Det danske fotballforbundet (DBU), i en pressemelding.

Tre runder med omstemming

Det var tre runder med omstemning før UEFA landet på en vertsnasjon. I tillegg til Norden og Sveits, hadde også Polen og Frankrike søkt om å få mesterskapet.

I den første stemmerunden fikk Norden, Sveits og Polen fire stemmer hver, mens Frankrike bare fikk én og forsvant ut av konkurransen.

I runde to var det takk og farvel til Polen. Da fikk Sveits seks stemmer, Norden fire og polakkene tre.

Da det hele skulle avgjøres i en duell mellom Norden og Sveits, ble det utklassingssifre. Alle som hadde stemt på Polen, stemte nå på Sveits, som dermed vant med ni mot fire stemmer mot Norden.

Rwanda Soccer FIFA President

BUDBRINGER: Aleksander Ceferin er fotballpresident UEFA.

Foto: AP

Brukte over én million på søknad

I Norge var det planlagt kamper på Ullevaal stadion i Oslo og Lerkendal stadion i Trondheim. Stockholm og Göteborg i Sverige, København og Odense i Danmark og Helsingfors og Tammerfors i Finland var de andre planlagte vertsbyene.

Vi hadde jo håpet på at vi skulle kunne invitere verden og Europa til Trondheim i juli, men det gikk ikke denne gangen. Det var jo flere kandidater og at man valgte Sveits, det er nå sånn det er, tenker jeg, sier kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, til NRK.

Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund, mener at Norge ikke bør gi opp.

Først og fremst er det synd for de nordiske landene som hadde en god søknad, men samtidig, det hadde nok de andre også. Så dette er en avgjørelse som bare må bidra til å skjerpe oss og ikke gi opp ambisjonen på et senere tidspunkt, tenker jeg.

Yngve Haavik, som er kommunikasjonssjef i NFF, legger frem at Norges Fotballforbund (NFF) har brukt over en million kroner på søknaden til EM.

– NFF har brukt en plass mellom 1 million og 1,5 millioner kroner. I tillegg kommer bruk av arbeidskraften til ansatte i NFF, sier Haavik til NRK.

Kunne blitt tredje gang

NFF har et hovedmål om å øke andelen jenter og kvinner i fotballen, både på og utenfor banen. I tillegg håpet de at et mesterskap på norsk jord ville inspirere og skape nye forbilder for unge.

Et sluttspill på hjemmebane ville vært en enorm vitamininnsprøytning i arbeidet med å skape like muligheter for å nå sine drømmer på fotballbanen uavhengig av kjønn. Det arbeidet fortsetter likevel med uforminsket styrke, sier Klaveness i en pressemelding.

Sommeren 2022 var det England som var vertsnasjonen for fotball-EM. England slo Tyskland etter ekstraomganger foran 87.192 tilskuere på Wembley, et publikumsantall som satte rekord for antall tilskuere i en EM-kamp uansett kjønn.

Wembley-publikum

STOR INTERESSE: Tilskuere strømmet til fotballstadionene og satte ny rekord i EM-finalen i 2022.

Foto: Rui Vieira / AP

Mesterskapet i 2025 vil bli den 14. utgaven og åpningskampen vil være den 11. juni 2025.

Norge har to ganger tidligere vært offisiell EM-vert i fotball for kvinner. Det første mesterskapet ble holdt i 1987, mens det andre var delt med Sverige i 1997.

Les også Maanum hylles etter drømmescoring: – Ikke en keeper i verden som tar den

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - Arsenal v Bayern Munich

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal