Hopp til innhold

Aktivist løslatt etter påstått arrestasjon i Qatar

Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell (70) skal ha blitt arrestert og deretter løslatt samme dag for protester i Qatar. Qatarske myndigheter nekter for at aktivisten ble arrestert.

Peter Tatchell

SKAL HA BLITT ARRESTERT: Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell skal ifølge hans egen stiftelse ha blitt arrestert i Doha.

– Ryktene på sosiale medier, spredt fra en representant av Peter Tatchell-stiftelsen, er helt feil og har ingen rot i virkeligheten. Ingen arrestasjoner ble gjort, skriver kommunikasjonsavdelingen til qatarske myndigheter i en e-post til NRK, og fortsetter:

– Vi er ekstremt skuffet over å se grunnløse anklager bli rapportert fritt av medier, uten fakta.

Tidligere tirsdag ettermiddag hevdet Peter Tatchell, gjennom sin egen stiftelse, at han hadde blitt arrestert etter å ha protestert mot Qatars forfølgelser av LHBT+-mennesker. Han ble angivelig arrestert utenfor Nasjonalmuseet i Doha iført en t-skjorte med emneknaggen «QatarAntiGay».

Han hadde også med seg et skilt der det står «Qatar arresterer, fengsler og utsetter LHBT-mennesker for konvertering».

Kort tid etter hevdet nyhetsbyrået Reuters at Tatchell ikke hadde blitt arrestert, men at qatarsk politi tok skiltet hans, tok bilde av passet hans og deretter forlot ham. Klokken 14.34 publiserte Tatchell en video på Twitter der han sier han har blitt løslatt etter den angivelige arrestasjon.

– Jeg er nå løslatt og skal til flyplassen snart. Jeg protesterte på hovedveien utenfor Nasjonalmuseet i 35 minutter før sikkerhetsvakter og politi dukket opp. Jeg var under arrest og anholdt i 49 minutter. Der ble jeg avhørt om hvor jeg er fra og hvor jeg skal. Men jeg er nå løslatt. Det viktigste var imidlertid å sette fokus på menneskerettighetsbruddene i Qatar, sier han i videoen.

Roste Klaveness

Australsk-fødte Tatchell, som har vært britisk statsborger siden 1989, har i en årrekke vært en aktiv forkjemper for menneskerettigheter. Han er aller mest kjent for sitt arbeid med rettighetene til LHBT+-mennesker.

Han ble også arrestert for fire år siden, rett før VM i Russland. Da kalte Amnesty arrestasjonen «opprørerende».Det er langt fra første gangen han har blitt arrestert for å protestere: Allerede i 1973 ble han arrestert av Stasi-politiet i Øst-Tyskland for protester.

NRK snakket med Tatchell tidligere i år, og da tok han seg tid til å rose Norges fotballpresident Lise Klaveness for talen hun holdt i Qatar.

– Jeg synes det var veldig modig og på tide av den norske fotballpresidenten å kritisere Qatar offentlig for en rekke brudd på menneskerettigheter, inkludert behandlingen av LHBT-folk, sa han da.

Tatchell har, gjennom sin egen stiftelse, avdekket grove forhold i landet, og hadde en klar beskjed angående LHBT-menneskers rettigheter i vertslandet:

– Ingenting har endret seg for LHBT-folk etter at Qatar fikk tildelt VM. De må konstant se seg over skuldrene, og det er en forferdelig måte å leve på.

Knusende rapport

Tidenes mest kontroversielle fotball-VM nærmer seg med stormskritt. Qatar-VM starter med åpningskampen mellom vertsnasjonen Qatar og Ecuador 20. november, og helt siden Qatar fikk tildelt mesterskapet i 2010 har det vært svært omdiskutert og kontroversielt.

Det har ved gjentatte ganger blitt avdekket og skrevet om grove menneskerettighetsbrudd, og minst 6500 fremmedarbeidere har mistet livet i arbeidet med byggingen av stadionanlegg i arrangørlandet.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

En fersk rapport fra Amnesty International Norge viser at det fremdeles er utbredte menneskerettighetsbrudd i Qatar.

– Fotball-VM kan bli ett av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk, sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs i en pressemelding.

Konklusjonene fra Amnesty-rapporten ble avfeid av Qatar, mens Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hevder at de har iverksatt en rekke tiltak for å sikre arbeidernes rettigheter.

Ronan Evain, direktør i den europeiske supporterunionen (FSE) har tidligere denne måneden ytret bekymringer knyttet til tilreisende supporteres sikkerhet i vertslandet.

– Jeg kan ikke i god tro anbefale LHBT-fans, handikappede fans eller til og med kvinner å dra. Jeg kan ikke si at det er et trygt VM, for det er ikke noen klare, tydelige og målbare lovnader fra arrangøren. Alt er uklart. Vi er bedt om å stole på deres ord. Men når det gjelder Fifa og Qatar er det vanskelig å bare stole på dem, har han sagt.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal