Hopp til innhold

Aktivist løslatt etter påstått arrestasjon i Qatar

Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell (70) skal ha blitt arrestert og deretter løslatt samme dag for protester i Qatar. Qatarske myndigheter nekter for at aktivisten ble arrestert.

Peter Tatchell

SKAL HA BLITT ARRESTERT: Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell skal ifølge hans egen stiftelse ha blitt arrestert i Doha.

– Ryktene på sosiale medier, spredt fra en representant av Peter Tatchell-stiftelsen, er helt feil og har ingen rot i virkeligheten. Ingen arrestasjoner ble gjort, skriver kommunikasjonsavdelingen til qatarske myndigheter i en e-post til NRK, og fortsetter:

– Vi er ekstremt skuffet over å se grunnløse anklager bli rapportert fritt av medier, uten fakta.

Tidligere tirsdag ettermiddag hevdet Peter Tatchell, gjennom sin egen stiftelse, at han hadde blitt arrestert etter å ha protestert mot Qatars forfølgelser av LHBT+-mennesker. Han ble angivelig arrestert utenfor Nasjonalmuseet i Doha iført en t-skjorte med emneknaggen «QatarAntiGay».

Han hadde også med seg et skilt der det står «Qatar arresterer, fengsler og utsetter LHBT-mennesker for konvertering».

Kort tid etter hevdet nyhetsbyrået Reuters at Tatchell ikke hadde blitt arrestert, men at qatarsk politi tok skiltet hans, tok bilde av passet hans og deretter forlot ham. Klokken 14.34 publiserte Tatchell en video på Twitter der han sier han har blitt løslatt etter den angivelige arrestasjon.

– Jeg er nå løslatt og skal til flyplassen snart. Jeg protesterte på hovedveien utenfor Nasjonalmuseet i 35 minutter før sikkerhetsvakter og politi dukket opp. Jeg var under arrest og anholdt i 49 minutter. Der ble jeg avhørt om hvor jeg er fra og hvor jeg skal. Men jeg er nå løslatt. Det viktigste var imidlertid å sette fokus på menneskerettighetsbruddene i Qatar, sier han i videoen.

Roste Klaveness

Australsk-fødte Tatchell, som har vært britisk statsborger siden 1989, har i en årrekke vært en aktiv forkjemper for menneskerettigheter. Han er aller mest kjent for sitt arbeid med rettighetene til LHBT+-mennesker.

Han ble også arrestert for fire år siden, rett før VM i Russland. Da kalte Amnesty arrestasjonen «opprørerende».Det er langt fra første gangen han har blitt arrestert for å protestere: Allerede i 1973 ble han arrestert av Stasi-politiet i Øst-Tyskland for protester.

NRK snakket med Tatchell tidligere i år, og da tok han seg tid til å rose Norges fotballpresident Lise Klaveness for talen hun holdt i Qatar.

– Jeg synes det var veldig modig og på tide av den norske fotballpresidenten å kritisere Qatar offentlig for en rekke brudd på menneskerettigheter, inkludert behandlingen av LHBT-folk, sa han da.

Tatchell har, gjennom sin egen stiftelse, avdekket grove forhold i landet, og hadde en klar beskjed angående LHBT-menneskers rettigheter i vertslandet:

– Ingenting har endret seg for LHBT-folk etter at Qatar fikk tildelt VM. De må konstant se seg over skuldrene, og det er en forferdelig måte å leve på.

Knusende rapport

Tidenes mest kontroversielle fotball-VM nærmer seg med stormskritt. Qatar-VM starter med åpningskampen mellom vertsnasjonen Qatar og Ecuador 20. november, og helt siden Qatar fikk tildelt mesterskapet i 2010 har det vært svært omdiskutert og kontroversielt.

Det har ved gjentatte ganger blitt avdekket og skrevet om grove menneskerettighetsbrudd, og minst 6500 fremmedarbeidere har mistet livet i arbeidet med byggingen av stadionanlegg i arrangørlandet.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

En fersk rapport fra Amnesty International Norge viser at det fremdeles er utbredte menneskerettighetsbrudd i Qatar.

– Fotball-VM kan bli ett av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk, sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs i en pressemelding.

Konklusjonene fra Amnesty-rapporten ble avfeid av Qatar, mens Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hevder at de har iverksatt en rekke tiltak for å sikre arbeidernes rettigheter.

Ronan Evain, direktør i den europeiske supporterunionen (FSE) har tidligere denne måneden ytret bekymringer knyttet til tilreisende supporteres sikkerhet i vertslandet.

– Jeg kan ikke i god tro anbefale LHBT-fans, handikappede fans eller til og med kvinner å dra. Jeg kan ikke si at det er et trygt VM, for det er ikke noen klare, tydelige og målbare lovnader fra arrangøren. Alt er uklart. Vi er bedt om å stole på deres ord. Men når det gjelder Fifa og Qatar er det vanskelig å bare stole på dem, har han sagt.

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Tydb3_lm2qE
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal