Hopp til innhold

Aktivist løslatt etter påstått arrestasjon i Qatar

Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell (70) skal ha blitt arrestert og deretter løslatt samme dag for protester i Qatar. Qatarske myndigheter nekter for at aktivisten ble arrestert.

Peter Tatchell

SKAL HA BLITT ARRESTERT: Den kjente LHBT+-aktivisten Peter Tatchell skal ifølge hans egen stiftelse ha blitt arrestert i Doha.

– Ryktene på sosiale medier, spredt fra en representant av Peter Tatchell-stiftelsen, er helt feil og har ingen rot i virkeligheten. Ingen arrestasjoner ble gjort, skriver kommunikasjonsavdelingen til qatarske myndigheter i en e-post til NRK, og fortsetter:

– Vi er ekstremt skuffet over å se grunnløse anklager bli rapportert fritt av medier, uten fakta.

Tidligere tirsdag ettermiddag hevdet Peter Tatchell, gjennom sin egen stiftelse, at han hadde blitt arrestert etter å ha protestert mot Qatars forfølgelser av LHBT+-mennesker. Han ble angivelig arrestert utenfor Nasjonalmuseet i Doha iført en t-skjorte med emneknaggen «QatarAntiGay».

Han hadde også med seg et skilt der det står «Qatar arresterer, fengsler og utsetter LHBT-mennesker for konvertering».

Kort tid etter hevdet nyhetsbyrået Reuters at Tatchell ikke hadde blitt arrestert, men at qatarsk politi tok skiltet hans, tok bilde av passet hans og deretter forlot ham. Klokken 14.34 publiserte Tatchell en video på Twitter der han sier han har blitt løslatt etter den angivelige arrestasjon.

– Jeg er nå løslatt og skal til flyplassen snart. Jeg protesterte på hovedveien utenfor Nasjonalmuseet i 35 minutter før sikkerhetsvakter og politi dukket opp. Jeg var under arrest og anholdt i 49 minutter. Der ble jeg avhørt om hvor jeg er fra og hvor jeg skal. Men jeg er nå løslatt. Det viktigste var imidlertid å sette fokus på menneskerettighetsbruddene i Qatar, sier han i videoen.

Roste Klaveness

Australsk-fødte Tatchell, som har vært britisk statsborger siden 1989, har i en årrekke vært en aktiv forkjemper for menneskerettigheter. Han er aller mest kjent for sitt arbeid med rettighetene til LHBT+-mennesker.

Han ble også arrestert for fire år siden, rett før VM i Russland. Da kalte Amnesty arrestasjonen «opprørerende».Det er langt fra første gangen han har blitt arrestert for å protestere: Allerede i 1973 ble han arrestert av Stasi-politiet i Øst-Tyskland for protester.

NRK snakket med Tatchell tidligere i år, og da tok han seg tid til å rose Norges fotballpresident Lise Klaveness for talen hun holdt i Qatar.

– Jeg synes det var veldig modig og på tide av den norske fotballpresidenten å kritisere Qatar offentlig for en rekke brudd på menneskerettigheter, inkludert behandlingen av LHBT-folk, sa han da.

Tatchell har, gjennom sin egen stiftelse, avdekket grove forhold i landet, og hadde en klar beskjed angående LHBT-menneskers rettigheter i vertslandet:

– Ingenting har endret seg for LHBT-folk etter at Qatar fikk tildelt VM. De må konstant se seg over skuldrene, og det er en forferdelig måte å leve på.

Knusende rapport

Tidenes mest kontroversielle fotball-VM nærmer seg med stormskritt. Qatar-VM starter med åpningskampen mellom vertsnasjonen Qatar og Ecuador 20. november, og helt siden Qatar fikk tildelt mesterskapet i 2010 har det vært svært omdiskutert og kontroversielt.

Det har ved gjentatte ganger blitt avdekket og skrevet om grove menneskerettighetsbrudd, og minst 6500 fremmedarbeidere har mistet livet i arbeidet med byggingen av stadionanlegg i arrangørlandet.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

Myndighetene i Qatar har i et lekket internt notat gjort det klart at «uvesentlig arbeidskraft» må ut av landet fra september til midten av januar. Nå må tusenvis av arbeidsmigranter som har lån over hodet returnere til fattige hjemland.

En fersk rapport fra Amnesty International Norge viser at det fremdeles er utbredte menneskerettighetsbrudd i Qatar.

– Fotball-VM kan bli ett av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk, sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs i en pressemelding.

Konklusjonene fra Amnesty-rapporten ble avfeid av Qatar, mens Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hevder at de har iverksatt en rekke tiltak for å sikre arbeidernes rettigheter.

Ronan Evain, direktør i den europeiske supporterunionen (FSE) har tidligere denne måneden ytret bekymringer knyttet til tilreisende supporteres sikkerhet i vertslandet.

– Jeg kan ikke i god tro anbefale LHBT-fans, handikappede fans eller til og med kvinner å dra. Jeg kan ikke si at det er et trygt VM, for det er ikke noen klare, tydelige og målbare lovnader fra arrangøren. Alt er uklart. Vi er bedt om å stole på deres ord. Men når det gjelder Fifa og Qatar er det vanskelig å bare stole på dem, har han sagt.

Siste nytt

 • Lampic sa nei til VM på hjemmebane

  Slovenske Anamarija Lampic (27) var en av verdens beste i sprintlangrenn, men byttet overraskende sport til skiskyting før denne sesong. Det har vært spekulert i om hun likevel ville dukke opp i Ski-VM på hennes hjemmebane i Planica, men det kommer ikke til å skje.

  Det bekrefter Slovenias norske landslagstrener, Ola Vigen Hattestad, overfor NRK mandag.

  – Hun ønsket å ha fokus på skiskyting, sier han.

  Hattestad legger ikke skjul på at langrennsledelsen hadde håpet på et comeback.

  – Vi ønsket å ha henne med, bekrefter han.

  Til tross for sykdom den siste tiden, er Lampic nå på plass i Oberhof, der VM i skiskyting innledes med blandet stafett onsdag.

  ktVEHbJQBks
  Foto: JOE KLAMAR / AFP
 • Vipers signerer den kroatiske landslagskapteinen Katarina Jezic

  Den kroatiske håndballstjernen Katarina Jezic har signert en korttidskontrakt med Vipers Kristiansand ut sesongen.

  De regjerende mesterligavinnerne opplyser om overgangen på sine nettsider tirsdag.

  – Vi har fulgt med på Katarina Jezic over tid, og er glade for at hun nå kommer til Vipers. Hun er en fighter som er god i begge ender av banen, og som har en litt annerledes spillestil enn de to linjene vi har i stallen nå, sier trener Ole Gustav Gjekstad, som forsvinner til dansk håndball neste sesong, i en uttalelse.

  Strekspiller Jezic, som også er solid i forsvar, vil raskt være spilleklar skriver NTB.

  Jezic er fristilt fra sin nåværende klubb Kastamonu.

  klatarina jezic
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Irving bekreftet klar for Mavericks

  NBA-laget Dallas Mavericks henter basketstjernen Kyrie Irving fra Brooklyn Nets i en byttehandel. To spillere går motsatt vei.

  Det bekreftet begge lagene og NBA natt til tirsdag.

  Nets og Irving ble ikke enige om noen kontraktsforlengelse, og fredag gjorde spilleren det klart at han ønsket seg bort. 30-åringen vil nå danne en ny superduo i NBA når han nå skal spille sammen med Luka Doncic i Texas-klubben.

  Byttehandelen sender basketspillerne Spencer Dinwiddie og Dorian Finney-Smith til Nets. I tillegg får Brooklyn-laget tre spillervalg i fremtiden.

  Irving har flere ganger vært i medias søkelys de siste årene. Under koronapandemien fikk han ikke spille da han ikke ville la seg vaksinere mot covid-19. I høst ble han utestengt i flere kamper da han delte en antisemittisk video på Twitter.

  (©NTB)

  NBA's Nets suspend Irving at least five games in antisemitism furore bb/rcw
  Foto: DUSTIN SATLOFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste