Hopp til innhold

Klaveness' tale vekket oppsikt – nå slår hun tilbake mot Fifa-kritikk

Lise Klaveness' tordentale på Fifa-kongressen har ikke gått upåaktet hen i utenlandsk presse. Nå slår Norges fotballpresident tilbake mot kritikken fra Fifa-sjefen og kaller den «uriktig».

Internasjonale reaksjoner etter Lise Klaveness sin tale

VERDEN RUNDT: Lise Klaveness' tale går verden rundt.

Foto: Hassan Ammar / AP/Skjermdumper

Dagen derpå har Klaveness rukket å reflektere over talen som fikk en «hel fotballverden» til å sperre opp øynene. I innlegget tok Norges fotballpresident et kraftig oppgjør med Fifa og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM – noe som fikk VM-sjef Hassan Al Thawadi til å reagere.

Fifa-sjefen uttrykte blant annet skuffelse over at Klaveness ikke hadde bedt om et møte eller forsøkt å få til dialog, før kongressen.

Det får Klaveness til å reagere tilbake.

Man må ha respekt for det landet man står i. Vi har lest alt og har vært veldig engasjert i saken. Det var en uriktig kritikk, vi er opplest. Det at man bør snakke med de det gjelder først – det har vi gjort veldig mange ganger, og med han selv. Så det var jo feil det han sa, forteller hun til NRK.

Er dere redd for at talen kan ha negativ innvirkning på samarbeidet med Fifa?

Vi var veldig bevisst på det før vi fremmet budskapet. Målet er ikke å løsrive alle fortøyninger som gjør at vi ikke kan være med å påvirke. Målet er å være så tydelig som vi kan, men samtidig være med på de viktige diskusjonene. Nå flyr jo budskapet sine ulike retninger, noen oppfatter som nærmest et brudd mellom NFF og Fifa, det er det absolutt ikke ment som.

Lise Klaveness på talerstolen under Qatar Soccer WCup FIFA Congress 31. mars 2022

TALTE: Den nyvalgte NFF-presidenten Lise Klaveness kom med krass kritikk mot Fifa.

Foto: Hassan Ammar / AP

Vekket oppsikt

Talen til Klaveness har fått stor spalteplass i en rekke internasjonale medier.

«Norges fotballsjef vekker raseri for kritikk av Fifa, Qatars VM», skriver amerikanske Washington Post, mens britiske The Independent leverer følgende tittel på sin sak:

«Fifa skjelt ut i fordømmende tale fra norsk fotballpresident.»

De to mediegigantene var bare noen av de som la merke til den nyvalgte norske fotballpresidentens tale på Fifa-kongressen torsdag. Der var hun ikke nådig med det internasjonale fotballforbundets tildelinger av VM til Qatar.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Les også Drømmedebuten i Doha

Martin Luther King og Lise Klaveness

– En kvinne viste hvor grensen går

Også i Tyskland har talen blitt lagt merke til. Den nyvalgte fotballpresidenten Bernd Neuendorf skrøt av talen, selv om han selv ønsket å vente med å ta et standpunkt.

– Det er bra at det er mulighet til å diskutere det og at hun kunne si sin mening. Det er Fifa-kongressen, og alle skal kunne si hva man vil. Det synes jeg er helt fint, sier han til NRK.

Se hele talen her:

Magasinet Der Spiegel mener Klaveness forstyrret «Infantino-showet».

«På Fifa-kongressen i Doha hyllet president Gianni Infantino nok en gang VM-vert Qatar og unngikk å bruke ordet «krig» i forbindelse med Ukraina. En kvinne viste ham hvor grensen går», skriver de.

Leder i Raftostiftelsens priskomité, Martin Paulsen, offentliggjør at Yanar Mohammed fra Irak er tildelt Raftoprisen 2016.

HYLLER TALEN: Martin Paulsen, barnetrener i Trane og tidligere styreleder i Raftostiftelsen.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Det var fantastisk. Det var en utrolig sterk tale, sier Martin Paulsen, barnetrener i Trane og tidligere styreleder i Raftostiftelsen.

Han, og klubben, står bak forslaget om at fotballpresidenten skulle kritisere Fifa på kongressen. Det ble stemt gjennom på fotballtinget tidligere i år.

– Det å sende vår fremste representant, den norske fotballpresidenten, frem på podiet, for å si at disse verdiene er helt ufravikelig for oss, det har en effekt i seg selv. Det bidrar til å bygge fotballdemokratiet, sier Paulsen, som nå også er valgt inn i NFFs etiske komite.

Kritikk fra VM-sjefen

Talen til Klaveness ble møtt med stor applaus fra publikum, men VM-sjef Hassan Al Thawadi var blant dem som reagerte på talen. Han entret talerstolen og uttrykket sin skuffelse, noe The Guardian bet seg merke i.

«VM-sjefen slår tilbake etter kritikk fra Norges Fotballforbund», heter det i avisens nettutgave.

«Uenighet om arven etter å VM i Qatar brøt ut på under Fifa-kongressen torsdag, og presidenten i Norges Fotballforbund ba om kraftigere handlinger, men fikk bare lederen av Qatars arrangørkomité til å insistere på at hun «leser seg opp» på problemene», skriver de videre.

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • Zuccarello med viktig assist: Wild tilbake på vinnersporet

  Etter fire seirer på rad under den nye treneren John Hynes, ble det to tap på rappen i forrige uke mot Vancouver Canucks og Edmonton Oilers for Minnesota Wild.

  Natt til mandag slo de tilbake borte mot Seattle Kraken, med en 3-0-seier på bortebane.

  Mats Zuccarello har de siste sesongene herjet i rekke med Kirill Kaprizov, men til nattens kamp hadde Hynes stokket om på rekkene. Det førte til at Zucarello spilte sammen med Marco Rossi og Marcus Johansson.

  I den første perioden fant nevnte Kaprizov Matthew Boldy, som scoret kampens første mål. Det var lenge også det eneste målet, men syv og et halvt minutt før slutt fikk Wild litt pusterom.

  Zuccarello vant pucken like foran mål og fikk på elegant vis spilt pucken videre til Rossi, som satte inn 2-0 fra skrått hold.

  I sluttsekundene fastsatte Joel Erikson Ek sluttresultatet til 3-0 etter en scoring i åpent bur.

  Zuccarellos assist var hans første målpoeng på tre kamper. Før det hadde nordmannen hele ti kamper på med målpoeng. Totalt for sesongen har Zuccarello seks mål og 22 assists på 26 kamper. Med det er han den Wild-spilleren med flest målpoeng, fire mer enn Kaprizov (åtte mål og 16 assists).

  Zuccarello Seattle Kraken
  Foto: John Froschauer / AP
 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK
 • Gironas sensasjonsferd fortsetter

  Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

  Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

  Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

  Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

  Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

  I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

  Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

  Girona jubler for borteseier mot Barcelona
  Foto: Joan Monfort / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal