Hopp til innhold

Qatar forbereder seg på fengslede VM-fans – supporterunion slår sikkerhetsalarm

Ambassadene til kvalifiserte VM-land skal ha direktekontakt med politi i Qatar, mens Danmark sender egne politistyrker for å hjelpe egne supportere i knipe under VM.

Fotballsupportere utenfor Lusail stadion, der VM-finalen skal spilles 18. desember.

SUPPORTERE: Lusail stadion har en kapasitet på snaut 90.000 publikummere. Her skal supportere blant annet se finalen i VM i desember.

Foto: AFP

Det er forbudt å være homofil. Det er forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. Det er ulovlig med sex utenfor ekteskap. Å kle seg «utfordrende», som for eksempel å gå i bar overkropp, er sett på som en fornærmelse.

Dette er landet som nå skal arrangere VM i fotball. Qatar er en konservativ oljestat hvor lover og normer er helt annerledes enn i vestlige land. Det kan by på store utfordringer for både tilreisende supportere og for politiet i VM-landet.

Vi vet ikke hva slags lovbrudd som vil føre til at man blir arrestert eller deportert eller hva som fører til at man må inn i en rettssak. Kommunikasjonen til Fifa er veldig utydelig, sier direktør i den europeiske supporterunionen, FSE, Ronan Evain.

Samtidig har Qatar en plan. En plan som sier hvordan de skal hjelpe fengslede supportere ut av landet. Og en plan for hvordan man skal unngå at folk blir arrestert i det hele tatt.

Planen innebærer blant annet tilreisende politi fra kvalifiserte land, samt et helt spesielt krisesenter.

Krisesenter midt i Doha

Så hvordan blir sikkerheten for tilreisende supportere?

– Mindre overtredelser vil ikke føre til bot eller arrestasjon, men politiet er instruert til å gå bort til personen og be han om å forholde seg til lovverket. Folk som tar av seg T-skjorta vil bli bedt om å ta den på igjen. Det vil være en viss toleranse, sa en ikke navngitt kilde som skal kjenne til sikkerhetsopplegget i Qatar til Reuters i september.

Ifølge kilden skal politiet altså ha mer toleranse enn vanlig. Likevel forbereder Qatar seg på at noe kan skje med tilreisende supportere.

NRK, DR og SVT har tatt kontakt med ambassadene til samtlige VM-kvalifiserte land. Alle ambassader som har svart på våre henvendelser forteller det samme: De skal være en del av et internasjonalt konsulært senter under VM. I dette senteret, midt i Doha, skal ambassadene ha direktekontakt med politi og påtalemyndigheter i tillegg til å kunne hjelpe supportere med andre konsulære tjenester.

Det internasjonale konsulære senteret i Doha sett utenfra.

INNGANG: 50 dager før VM står det et stort skilt med påskriften «International Consular Service Center» på veggen til Doha Exhibition and Convention Center.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Målet er blant annet å raskt få beskjed dersom supportere blir arrestert i Qatar og å kunne hjelpe disse så fort som mulig.

– Det konsulære senteret vil lette samarbeidet mellom de deltakende landene og lokale myndigheter, skriver det danske utenriksministeriet i en e-post.

Kan ikke anbefale kvinner å reise

Da sikkerhetssjefen i Qatar, Abdulaziz Abdullah Al Ansari, fikk spørsmål om hvordan sikkerheten vil bli for LHBT-supportere, svarte han AP følgende:

Sikkerhetssjef i Qatar, Abdulaziz Abdullah Al Ansari.

SIKKERHETSSJEF: Abdulaziz Abdullah Al Ansari.

Foto: Darko Bandic / AP

– Hvis en supporter har med seg et regnbueflagg og jeg tar det fra han er det ikke fordi jeg vil fornærme han, men for å beskytte han. Hvis ikke vi tar det kan noen rundt angripe ham. Jeg kan ikke garantere for oppførselen til alle mennesker, sa Al-Ansari.

Football Supporters Europe (FSE) har i lengre tid prøvd å få forsikringer og garantier fra Fifa og VM-arrangøren knyttet til sikkerhet for supportere. De er fortsatt ikke trygge på at alle er så velkomne som det blir sagt.

Jeg kan ikke i god tro anbefale LHBT-fans, handikappede fans eller til og med kvinner å dra. Jeg kan ikke si at det er et trygt VM, for det er ikke noen klare, tydelige og målbare lovnader fra arrangøren. Alt er uklart. Vi er bedt om å stole på deres ord. Men når det gjelder Fifa og Qatar er det vanskelig å bare stole på dem, sier direktør Evain.

Sender ekstra diplomater

Den sveitsiske ambassaden bekrefter at initiativet til dette krisesenteret kommer fra VM-arrangøren i samarbeid med innenriksministeriet i Qatar.

– Vi har intensivert samarbeidet med andre ambassader i Doha og vi deltar på brifinger fra myndighetene i Qatar. Forberedelser knyttet til krisehåndtering er også noe vi jobber med, ambassaden i en e-post til NRK.

Av andre tiltak som ambassadene har satt i gang, er blant annet flere diplomater i Qatar under VM, samt økt beredskap på de forskjellige ambassadene.

To arabiske menn går inne i gangene i Doha Exhibition and Convention Center.

INNE: Slik så Doha Exhibition og Convention Center ut under Fifa-kongressen i mars.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

I Storbritannia har myndighetene også tatt grep i forkant av VM. Myndighetene har konfiskert passene til 1300 hooligans for å forhindre at de får dratt til Qatar. På listen over de som har fått inndratt sine pass er også personer som tidligere har lagd trøbbel hvor det er sannsynlig at de vil lage trøbbel igjen.

– Som ved alle arrangementer av denne størrelsen jobber vi tett med myndighetene for å sikre tryggheten til britiske statsborgere som reiser og for å hjelpe til med å lage et suksessfullt arrangement, sier sekretær i det britiske innenriksdepartementet, Suella Braverman, til The Guardian.

Vi har kontaktet VM-arrangøren flere ganger for å få svar om det diplomatiske krisesenteret. Flere ambassader bekrefter altså at det er arrangøren som står bak dette senteret, men arrangøren har ikke ønsket å kommentere saken.

Da NRK oppsøkte krisesenteret i Doha i begynnelsen av oktober fikk vi ikke lov til å komme inn.

Egne politistyrker

Én ting er hvordan man forbereder seg på å hjelpe arresterte borgere, et annet spørsmål er hvordan Qatar skal håndtere alle de tusenvis av supporterne som kommer til landet under VM.

– Det er forskjellige kulturer, så det blir viktig med kommunikasjon, sier Adrian Dinca.

Han er leder for Europols komite for sikkerhet til sportsbegivenheter. Gruppa han leder har jobbet tett med Qatar de siste ti årene, nettopp for å sikre tryggheten for tilreisende supportere. Dinca har jobbet med slike spørsmål til flere store idrettsarrangementer tidligere, men legger ikke skjul på at det har vært ekstra krevende å jobbe med Qatar.

Fifa-president Gianni Infantino sammen med Emir av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani.

LOVNADER: Fifa-president Gianni Infantino og emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, har lovet at alle fans skal være velkomne under VM.

Foto: Darko Bandic / AP

– Så klart, man kan ikke forvente seg at alt skal fungere ettersom de ikke har gjort noe slikt (arrangere VM, red.anm.) før. Men de har hatt ti år på å forberede seg og de har gjort studiebesøk rundt i verden og sett hvordan vi jobber, sier han.

Alle de kvalifiserte landene har fått tilbud om å sende egne politistyrker til Qatar. Blant de som har valgt å takke ja til det, er Danmark. Politiet forbereder seg nå med å sette seg inn i lovverk og hvordan de skal håndheve de ulike lovene i Qatar under VM.

– Dansk politi vil, som ved andre sluttrunder, være til stede under VM i fotball i Qatar. De primære oppgaver for de utsendte medarbeiderne er å ha kontakt med danske fans dersom det oppstår behov for råd eller veiledning og fungere som bindeledd mellom danske fans og myndighetene. Videre vil medarbeiderne løse oppgaver i IPCC (International Police Coordination Center) i samarbeid med øvrige deltakende lands politimyndigheter, opplyser dansk politi.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal