Sist uke lyste Norges Skiforbund ut jobben som ny landslagstrener for syns- og bevegelseshemmede. Etter tre år i jobben ønsker Lars Berger å gi stafettpinnen videre. Han synes reisebelastningen har vært for stor.
– Jeg gir meg. Det er av den vanlige grunnen: familiære forhold, forteller han.
Berger la opp som toppidrettsutøver, og ble landslagstrener i 2015. Han har vært landslagstrener i både skiskyting og langrenn.
– Det har vært veldig moro, men det er mye reising og tar mye tid, så det er en egen livsstil å være trener. Jeg er mye på tur, og det er noe familien har merket, forteller 38-åringen.
– Har mye rutine
Berger trekker frem stafettsølvet fra Paralympics i Pyeongchang og VM i Finsterau som høydepunkter. Nils-Erik Ulset var med på laget som tok begge medaljene.
– Jeg har egentlig skjønt det. Det har vært en stor reisebelastning, særlig det siste året. Det er naturlig at trenere bytter lag eller finner på noe annet etter en Paralympics-sesong, sier han.
Samtidig påpeker den 34 år gamle Paralympics-medaljøren at landslaget nå går glipp av en stor ressurs.
– Det er synd; Lars har mye rutine. Det som er viktig for oss er at vi har trenere med rutine og som vet hva paraidretten går ut på.
SØLVGUTTER: Nils-Erik Ulset (f.h.), Håkon Olsrud, Eirik Bye og Arvid Nelson (guide) sikret sølv på åpen stafett i Paralympics i februar.
Foto: Lee Jin-man / APØnsker ren langrennstrener
For langrennsløper Eirik Bye er det ikke bare trist at Berger nå er ferdig som landslagstrener.
– Jeg synes det var fornuftig slik situasjonen er nå. Nå får vi sannsynligvis en ren langrennstrener og en ren skiskyttertrener, og det synes jeg er bra.
– Vi kommer til å gå tilbake til den gamle modellen med egen langrennstrener. Vi kommer ikke til å samarbeide like tett med skiskytterforbundet som tidligere, sier Ulf Morten Aune i Norges Skiforbund.
Kjell Arne Bangen Johnsen har vært Bergers assistent, og det er nettopp han Bye ønsker som ny langrennstrener.
– Det hadde vært et drømmescenario, sier han.
Vil ikke utelukke ny trenerjobb
Berger har ikke bestemt seg for hvor veien går videre.
– Nå skal jeg søke jobb.
– Som trener?
– Det kan hende, sier han hemmelighetsfull.
Stillingen som landslagstrener for skiskytterkvinnene er ledig etter at Stian Eckhoff og Steinar Muldal ga seg. I tillegg sliter landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, med å få trenerkabalen til å gå opp, men Berger vil ikke si om han er aktuell for noen av jobbene.
– Det er for tidlig å si noe, men jeg søker meg ikke inn på stillinger i samme skala som jeg har hatt. Eller de som er enda mer krevende, forteller han.
- Les også: Hetland ferdig som landslagstrener