Hopp til innhold

Disse scenene vekket avsky i sykkelmiljøet - nå skal tilskueren ha meldt seg

Bevisst sabotasje mot sykkelstjerner skapte raseri og det ble varslet rettslige skritt. Ifølge lederen av rytterforeningen har kvinnen som kastet en caps mot Mathieu van der Poel nå meldt seg.

– Det er helt forkastelig og hører ikke hjemme noe sted, er den klare talen fra NRKs sykkelekspert Sondre Sørtveit.

Han snakker om noen hendelser som har vekket raseri i store deler av sykkelmiljøet den siste tiden. Enkelte fans oppførsel har gått langt over streken, og verst har det gått utover Mathieu van der Poel.

Først fikk 29-åringen kastet øl etter seg under Flandern rundt 31. mars. I helga, under Paris-Roubaix, ble han utsatt for et rent sabotasjeforsøk da en person langs veien forsøkte å kaste en caps inn i hjulet til nederlenderen.

– Det er en skam, sier sykkelekspert hos belgiske Sporza, Bert De Backer.

Tirsdag ettermiddag forteller president i den internasjonale rytterforeningen, Adam Hansen til NRK at kvinnen selv skal ha meldt seg, og at videre rettslige skritt forberedes.

Mathieu van der Poel

HEIES FREM: Paris-Roubaix tiltrekker seg store folkemengder.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

I tillegg var det også en tilskuer som kastet øl på sykkelstjernen underveis i søndagens Paris-Roubaix.

Det er få idretter hvor fansen kommer tettere på heltene sine enn i sykkelsporten. Det skaper et ellevilt liv langs veien, men har også sin bakside.

– Jeg er så rasende. Kan du se for deg i noen som helst annen jobb, at noen kommer inn på kontoret ditt og kaster kaffe i ansiktet ditt? Det er bare motbydelig på et menneskelig nivå, tordnet Eurosports programleder Orla Chennaoui.

Se video av capskastingen øverst i saken.

– Handler om liv og helse

Syklistene kommer i enorm fart langs landeveiene, og et fall kan påføre store skader. Det så man senest da Jonas Vingegaard, som har vunnet Tour de France to år på rad, trynet under Baskerland rundt. Punktert lunge og flere brudd ble resultatet.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

EKSPERT: Sondre Sørtveit.

Fallet var ikke forårsaket av sabotasje, men at publikum forsøker å ødelegge er slett ikke uvanlig, forteller stjernesyklist Alexander Kristoff til NRK.

«Har jo vært sabotasje tidligere også med tegnestifter, folk som sperrer veien i protester osv.! Men er jo farlig når folk aktivt prøver å stoppe ryttere som kjører i høy fart. Å kaste øl eller urin er jo ikke direkte farlig da, mer irriterende», skriver han i en SMS.

Sørtveit ser alvorlig på hendelsene den siste tiden.

– De kan velte og skade seg skikkelig. Det handler om liv og helse, og ikke bare ønsket om at noen andre skal vinne. Det er veldig alvorlig, sier NRKs ekspert.

Van der Poel vant til slutt Paris-Roubaix, sabotasjeforsøket til tross, og ble gratulert av kjæresten etter målgang.

MAtieu van der Poel

SEIER: Roxanne Bertels gratulerer van der Poel med seieren.

Foto: ETIENNE GARNIER / AFP

– Respektløst

Ølkastingen og sabotasjeforsøket mot van der Poel går ikke forbi uten konsekvenser. Syklistenes rytterforening (CPA) varslet søndag nemlig rettslige skritt.

Under Tour de France i 2021 forårsaket en supporter en stor krasj i feltet. Hun ble senere funnet og dømt til å betale en bot for oppførselen.

Les også Tilskuer poserte for TV – skapte massevelt i Tour de France: – Det er idioti

Det samme planlegger utøverforeningen å gjøre nå. Både mot ølkasteren og capskasteren.

– Hvis capsen hadde kommet inn i hjulet, kunne det låst fronthjulet. Det kunne gått skikkelig galt, sier presidenten i CPA, Adam Hansen, til Global Cycling Network.

– Det er respektløst mot rytterne. Fans burde ikke gjøre dette. Rytterne kjemper det de kan og så har man tilskuere som gjør slike ting. Det er veldig respektløst, sier Hansen til NRK.

Les også Superstjernen ut mot sikkerhetstiltak: – Er dette en spøk?

Arenberg Van der Poel

Siden det skjedde i Frankrike, er det den franske rytterforeningen som formelt vil gå til sak mot supporteren.

– Det var også noen andre som kastet øl i Roubaix, så jeg tror den etterforskningen fortsatt pågår, sier Hansen videre.

Sørtveit støtter rytterforeningen i deres kamp mot fans som går over streken.

– Man ønsker engasjement fra tilskuerne, og mange ryttere liker godt å konkurrere der det er engasjement. Men når det kommer til denne typen hendelser, som å kaste ting i hjulpet... Det er veldig alvorlig, og jeg synes man skal gjøre et eksempel ut av de som drar strikken så langt, sier han.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy-jubel
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal