Hopp til innhold

Kurtovic mister EM etter alvorlig kneskade: – Ute i flere måneder

Skaden til Amanda Kurtovic var så alvorlig som fryktet. Nå er det klart at EM ryker for en av Norges største profiler og hun vil bli ute i flere måneder.

Møbelringen Cup). Golden League, landslagsturnering kvinner i Fornebu Arena (2. runde). Norge Frankrike. (23-21)

RØK KORSBÅNDET: Amanda Kurtovic ble båret av banen i den siste kampen før EM starter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Søndag kveld ble Kurtovic båret av banen med enorme smerter. Mandag kveld ble det klart at korsbåndet har røket.

– Dette er en alvorlig kneskade, som vil sette Amanda ut av håndballspill i flere måneder fremover. En slik skade i fremre korsbånd blir normalt operert hos unge mennesker og idrettsutøvere, sier landslagets lege, Anne Froholdt.

Amanda Kurtović ønsker å få ro i tiden fremover, og ber om at hun ikke blir kontaktet i denne fasen.

VONDT: Amanda Kurtovic hadde tydelig store smerter.

– Det var trist å høre om alvoret i Amandas skade. Hun er i hvert fall i gode hender, og vi i trenerteamet ønsker henne det beste i tiden fremover, uttaler landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Måneder ute

Etter at Norge allerede må klare seg uten Nora Mørk til EM i Frankrike, var det Amanda Kurtovic som skulle bekle den høyre bakspillerplassen, sammen med Linn Jørum Sulland.

Men etter korsbåndskaden, som kommer til å holde henne borte fra håndballbanen i mange måneder, har Norge nå mistet enda en venstrehendt høyre bakspiller.

– Det har absolutt store konsekvenser. Amanda er en veldig god spiller. Vi skulle dele på å ta den plassen på banen, og at vi mangler henne gir oss utfordringer, sier Sulland.

Håndballjentene til EM

SVEKKET: Norges kaptein Stine Bredal Oftedal er ikke i tvil om at laget er svekket.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er klart det svekker oss å miste enda en ekstremt god skeivhendt spiller. Amanda har noen spisskvaliteter i skudd og håndledd og også et veldig godt håndballhode. Det er ingen tvil om at det er noe et lag kjenner uansett, med en sånn spiller borte, forteller kaptein, Stine Bredal Oftedal.

– Utrolig hjerteskjærende

Flere av jentene beskriver opplevelsen av skaden som tøff. For da Kurtovic hinket rundt etter en finte, og måtte av på båre, var det mange lagvenninner som fryktet det verste.

– Nei, det er jo utrolig hjerteskjærende når man ser og hører de hylene der. Så det er forferdelig, sier Heidi Løke om hvordan hun opplevde skaden på banen.

Oftedal sier at hun ikke har pratet med Kurtovic siden i garderoben etter kampen, og forteller om mye fortvilelse hos Bucuresti-spilleren.

Håndballjentene til EM

TRIST: Landslagssjef Thorir Hergeirsson sier det er trist å høre om den alvorlige skaden til Kurtovic.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er kjempetrist selvfølgelig. Det er tungt for hele laget, men det er Amanda som står midt oppi alt, og det er henne det virkelig er brutalt og veldig synd på akkurat nå.

Henter nye spillere

Vipers-spiller Silje Waade vil erstatte i EM-troppen på 16-spillere. Moa Högdahl fra Viborg blir hentet inn som tilleggsressurs og reserve, sammen med Ingvild Bakkerud fra Odense, som alt er tilknyttet troppen i denne rollen.

– Når vi nå henter inn Silje Waade blant de 16, og Moa Högdahl blant de 18, så bringer de inn det de har av kvaliteter, og blir gode ressurser for laget, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Silje Waade

EM-KLAR: Silje Waade fra Vipers ble mandag presentert som erstatter i EM-stallen på 16 spillere.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge har også vært plaget med en del småskader inn mot mesterskapet. Katrine Lunde stod over forrige kamp på grunn av en vond ankel. Også Stine Bredal Oftedal stod over mot Frankrike, mens Thea Mørk forlot banen med en kjenning i hamstring.

Både spillerne selv, og fysioterapeut, Trond Viggo Sjøbakk, sier derimot at de regner med at alle er klare til åpningskampen mot Tyskland, lørdag 1. desember.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal