Hopp til innhold
Kommentar

Nå har ikke spillerne noe å klage over lenger

Hege Riise er borte. Nå blir det opp til de norske landslagsspillerne å vise at det var riktig å kvitte seg med henne.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. New Zealand - Norge (1-0)

FÅTT NY SJEF: Det norske kvinnelandslaget ledes ikke lenger av Hege Riise.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nå har de fått det som de vil. Hege Riise er historie som norsk landslagssjef.

Etter en tøff og ærlig evaluering etter forrige mesterskap, som nok en gang var fryktelig skuffende, har det vært en grundig intern oppvask i kvinnelandslagsleiren.

Mye har lekket ut, og vi vet det har vært gnisninger mellom spillere og det forrige trenerteamet.

Nå er det opp til spillerne å vise at de virkelig drar i samme retning og står bak det nye teamet som skal være der i tiden fremover.

Nå har de ikke noe å klage over lenger. Selv om ikke nødvendigvis den midlertidige løsningen Leif Gunnar Smerud er treneren de hadde øverst på ønskelista, har de fått presset frem en endring på trenersiden.

 • Norge Østerrike sendes på NRK TV og NRK Sport fredag 19.00
VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. Japan - Norge (3-1)

TØFT VM: Det ble ikke det mesterskapet Norge hadde håpet på.

Foto: Lise Åserud / NTB

De som var der fikk ikke lov til å fortsette, og da forventer jeg at spillerne viser seg frem på en helt annen måte enn det vi fikk se i VM.

Det var mildt sagt ikke godt nok.

Nå håper jeg å få se en offensiv spillergruppe som er i angrepsposisjon. Jeg ønsker å en samlet gruppe som står bak den nye kursen og viser at endringen var riktig.

Det er det viktigste for meg.

Alle vet at det ikke er en «quick fix», at så lenge man bytter ut en trener med en annen, vil ting automatisk bli så mye bedre med en gang.

Men nå bør alle som bryr seg om norsk kvinnefotball få se en spillergruppe som virkelig viser at de vil noe.

Jeg har vært i noen spillergrupper selv, som har stått i lignende prosesser som kvinnelandslaget gjør nå. Mitt inntrykk er at spillerne i slike situasjoner ofte vil vise at det man har kjempet for, har man kjempet for av en grunn.

Etter VM-nedturen, og alt bråket som oppsto underveis og etter det mesterskapet, har det vært mye snakk om illojalitet og at lekkasjer ikke skal skje.

Men i mitt hode må man snu litt på det.

Hvis det stadig vekk lekkes interne uenigheter, er det minst like mye et ledelsesproblem som et spiller-problem.

Jeg har hørt Hege Riise si i ulike settinger at det er en uting at ting lekkes ut, at man skal ha takhøyde internt, men utad skal man stå sammen.

Det er flott, men når man ikke klarer det, er det ikke spillerne som er illojale.

Da er det et ledelsesproblem og en trenergruppe som ikke klarer å håndtere de individene som er der.

Pressekonferanse med Norges Fotballforbund

FERDIG: Hege Riise gikk ut døren som norsk landslagssjef etter den tøffe VM-evalueringen.

Foto: Terje pedersen / NTB

Det er naturligvis både vanskelig og krevende når flere av spillerne på landslaget er store internasjonale stjerner.

Men som jeg uttalte da Caroline Graham Hansen ble benket i VM:

Når du ikke klarer å få verdensstjerner til å fungere i et lag, har man mislykkes som trener. Det ble i stor grad Hege Riises bane.

Samtidig blir det en av Leif Gunnar Smeruds største utfordringer denne høsten.

Det fortalte jeg ham nylig ansikt til ansikt.

Han inviterte meg nylig til en lengre lunsj for å snakke om kvinnefotball og kvinnelandslaget, som jeg har vært tett på i mange år, og jeg liker nysgjerrigheten og interessen han viser.

For meg fremstår han detaljorientert og proff. Nå blir det opp til Smerud å være ekstremt tydelig på hva spillerne kan forvente av ham som leder, og hva han kan forvente av spillerne.

Og så må han stå i de kravene på samme måte som spillergruppa må gjøre det.

uttak kvinnelandslaget

NY SJEF: Leif Gunnar Smerud er midlertidig løsning i trenerstolen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jeg tror Smerud kommer inn på et veldig godt tidspunkt, og inntrykket mitt er at spillergruppa er positive til ham.

Det gjør at han har et godt utgangspunkt for å få utrettet en del ting på kort tid.

Men Smerud vil også bli målt på hvordan han klarer å håndtere spillergruppa, noe Hege Riise fikk mye kritikk for.

Selv om jeg har fått et godt inntrykk av ham, vil høsten vise om han klarer å få skikk på en spillergruppe som har fremstått alt annet enn samlet.

Hvis han ikke klarer det, får han neppe fortsette i jobben.

Dessverre for Smerud er det ikke bare opp til ham. Skal han lykkes må spillerne se seg selv i speilet, innse at det ikke bare var Hege Riise som var problemet og begynne å dra i samme retning.

Da kan det bli morsomt å følge kvinnelandslaget fremover.

Siste nytt

 • Skiskytter testet positivt for korona - forlater samling

  Marthe Kråkstad Johansen har testet positivt for covid-19 og forlater landslagssamlingen. Hun går dermed ikke verdenscuprenn i Lenzerheide den kommende helgen.

  Det opplyser Norges Skiskytterforbund i en pressemelding mandag ettermiddag.

  – Det er selvsagt veldig kjedelig, og vi skulle gjerne hatt henne med videre til Lenzerheide, sier Per Arne Botnan, sportssjef i skiskytterforbundet.

  Johansen erstattes av Førde IL-løperen Karoline Erdal.

  – Karoline leder IBU Cup for kvinnene og har prestert veldig bra så langt i sesongen. Vi ser frem til å ønske henne velkommen inn i troppen og ønsker samtidig Marthe god bedring så lenge, sier Botnan.

  Juni Arnekleiv, Karoline Knotten, Marit Ishol Skogan, Emilie Kalkenberg og Ingrid Landmatark Tandrevold er de andre kvinnene som skal i aksjon i Lenzerheide den kommende helgen.

  Marthe Kråkstad Johansen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nadal møter Alacraz i Netflix-sendt showkamp

  Tennisveteranen Rafael Nadal (37) møter landsmann og verdenstoer Carlos Alcaraz (20) i showkampen «The Netflix Slam» i Las Vegas 3. mars neste år.

  Det annonserte strømmetjenesten selv mandag.

  Det tyder på at Nadal forventer å være kvitt skadeproblematikken inn mot den kommende sesongen. Spanjolen har vært ute av spill siden årets Australian Open.

  I starten av desember kunngjorde Nadal at han skal returnere til tennisbanen i en oppkjøringsturnering til Australian Open i januar.

  Netflix har satset hardt på sportsdokumentarer de senere årene etter suksessen de hadde med «Drive to Survive», som fulgte Formel 1-sirkuset. Serien «Break Point» følger ulike figurer i tennisverdenen gjennom en sesong. (NTB)

  Rafael Nadal
  Foto: Asanka Brendon Ratnayake / AP
 • Emil Iversen vraket til prøve-VM

  Mandag offentliggjorde Norges Skiforbund hvilke løpere som får gå prøve-VM i Trondheim den kommende helgen. Emil Iversen er ikke med.

  Iversen ble vurdert som ikke god nok til en plass blant de 12 norske herrene som får gå 10 km klassisk under prøve-VM i Trondheim kommende helg. Det bekrefter landslagstrener Eirik Myhr Nossum overfor NRK.

  – Det var tett, men andre utøvere ble rangert foran, sier Nossum.

  Dette til tross for at Iversen ble nummer tre på distansen i den nasjonale åpningen på Beitostølen og nummer fire i norgescupen på Gålå.

  Inne på laget er derimot Henrik Dønnestad og Mikael Gunnulfsen, som sto på seierspallen sammen med Johannes Høsflot Klæbo på Gålå. Nossum har også tatt ut Amund August Korseth, som endte på plassen bak Iversen på Gålå. Landslagstreneren forklarer dette valget med alderen. Korseth er født i 2000 og er dermed ni år yngre enn femmilsverdensmesteren fra 2021.

  – Iversen hadde forståelse for det, og gleder seg til å gå tre renn i Skandinavisk Cup i Vuokatti, sier Nossum.

  Heller ikke regjerende verdenscupvinner Tiril Udnes Weng stiller til start i Trondheim. Hun har slitt med sykdom og har ennå ikke konkurrert denne sesongen.

  Totalt er 42 løpere, fordelt på 20 kvinner og 22 menn, tatt ut til den NRK-sendte helgen i Trondheim. Prøve-VM til det kommende verdensmesterskapet i Trondheim i 2025 starter med sprint fredag, etterfulgt av skiathlon og klassisk lørdag og søndag.

  – Vi ser frem til en spennende verdenscup og prøve-VM på hjemmebane i nye Granåsen Skianlegg i Trondheim med mange, gode norske løpere på start til helgen, sier landslagssjef Ulf Morten Aune i Skiforbundet.

  Emil Iversen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal