Hopp til innhold

Kritisk til taktiske misser: – Det tærer på tilliten fra spillerne

ULLEVAAL (NRK): Josimar-redaktør Frode Lia mener Per-Mathias Høgmo har bommet for grovt med filosofi og taktiske vurderinger som landslagssjef.

Høgmo

DIRIGERER: Her er landslagssjef Per-Mathias Høgmo under aksjon mot Tyskland søndag kveld. Trenerkollega Joachim Löw i bakgrunnen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Selv om Norge uansett ville fått det tøft mot verdensmester Tyskland, var flere kritiske til enkelte grep før og under kvalikåpningen.

NRK-ekspert Tom Nordlie mener Høgmo burde forutsett Tysklands offensiv på kantene, hvor Joshua Kimmich og Jonas Hector stadig doblet og skapte farlige innlegg.

Henriksen

SPILTE SPISS: Her er Markus Henriksen etter Norges EM-exit i Ungarn i fjor høst.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

VGs fotballkommentator Knut Espen Svegaarden mener høyreving Veton Berisha, som egentlig er spiss, slet så mye defensivt at Høgmo åpenbart burde tatt grep.

Flere misser

Et annet valg kunne neppe endret resultatet, men det føyer seg inn i rekken av situasjoner hvor Høgmo er blitt kritisert for taktiske bommer:

  • Etter den skuffende 0-0-kampen mot Aserbajdsjan var en rekke eksperter kritiske til valget av såkalte «innoverkanter» og altfor lav presshøyde.
  • Mot slutten av Aserbajdsjan-kampen, da Norge jaget en viktig scoring, stusset flere over byttene av spissene Joshua King og Alexander Søderlund.
  • I privatlandskampen mot Belgia, før det avgjørende 3-2-målet, reagerte ekspertene kraftig på at Høgmo gjorde to bytter på defensiv dødball.
  • Den tyngste taktikk-kritikken kom etter laguttaket under EM-playoffen mot Ungarn, hvor blant andre Markus Henriksen spilte spiss for første gang i karrieren.

– Nå var ikke alt fryd og gammen under hverken Åge Hareide eller «Drillo», men jeg kan ikke huske at vi noensinne har røket ut på grunn av taktiske bommerter. Og det gjorde vi under EM-kvaliken, og da spesielt Aserbajdsjan-kampen, sier Josimar-redaktør Frode Lia.

Selv om det har vært flere enkeltepisoder, mener Lia at mye av feilen ligger i selve spilleideen hos landslagssjefen.

Redaktøren påpeker, kort fortalt, at Høgmos opprinnelige ønske om mer ballbesittelse og dominering av kamper ikke samsvarte med laguttakene.

TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener det målet var helt feil i utgangspunktet.

– Den programposten var jo helt på tryne. Det er ikke gjennomførbart i det hele tatt, og det har vi sett. Jeg klarer ikke å se at Norge har utviklet seg og blitt bedre, sier «Mini».

Stusser over bortforklaringer

Selv om Tom Nordlie var kritisk til kantvalgene, påpeker eksperten at Høgmo har tatt grep etter å ha tråkket feil.

Ëtter Aserbajdsjan-kampen gikk Høgmo mer tilbake til «Drillo-stilen», og det betalte seg med seire mot Bulgaria og Kroatia – før EM-playoffen.

– Inngangen til EM-kvaliken ble for romantisk, mener Nordlie.

«Mini» synes prestasjonene under Høgmo blir ekstra irriterende når landslagssjefen sjelden eller aldri tar selvkritikk etter kampene.

Senest mot Tyskland sto Høgmo hardt på at han ikke ville gjort noe annerledes, og «Mini» er kritisk til at landslagssjefen kun er positiv etter å ha blitt rundspilt.

Samlet sett tror han Høgmo er i ferd med å miste tillit blant spillerne.

– Før var man 100 prosent bak og støttet, men det har jeg ikke stor tro på i dag. Det blir ekstremt å sammenligne med Drillo, som traff på alt i starten, men når han sa ting, tok vi det for gitt. Den har nok ikke Høgmo i spillergruppa, og han lurer nok litt på hva han gjør, sier «Mini».

Spillerne selv har uttrykt full tillit til Høgmo både etter Hviterussland- og Tyskland-kampen, men Frode Lia er heller ikke overbevist.

– Det tærer selvsagt på tilliten fra spillerne, mener Josimar-redaktøren.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal