Hopp til innhold

Spesiell treningsmetode ga Kollen-suksess: – Ikke vanlig å ha slike økter

Frida Karlsson rykket tidlig i Holmenkollen og seiret overlegent i sin første femmil noensinne. I oppladningen har svensken trent på uvanlig vis.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

OVERLEGEN: Svenske Frida Karlsson var i en klasse for seg selv på lørdagens femmil i verdenscupen i Holmenkollen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Dette er kjempestort for henne. Hun er virkelig en maskin. Hatten av, sier Sverige-trener Per Nilsson til NRK.

I mål var Karlsson hele ett minutt og 19 sekunder foran lagvenninne Ebba Andersson som tok 2.-plassen. Tyske Katharina Hennig tok den siste pallplassen.

– Det er et monsterløp av Frida Karlsson, sier NRKs kommentator Jann Post.

– Etter skibyttet kjente jeg at nå var det bare å gå. Jeg ble ganske overrasket da jeg fikk den luken. Da tenkte jeg bare at det var å gå hardt. Jeg måtte grave ganske dypt etter kreftene på siste runde, sier Karlsson til NRK og fortsetter:

– Det var gøy, jeg vil gjøre det igjen.

Den svenske langrennsløperen Frida Karlsson spurter inn til sin første seier på femmila i Holmenkollen.

Den svenske langrennsløperen Frida Karlsson spurter inn til sin første seier på femmila i Holmenkollen.

Astrid Øyre Slind ble beste norske på en 7.-plass.

– Jeg prøvde bare å være med Frida så lenge det gikk, og jeg vurderte veldig lenge om jeg skulle være med Frida. Jeg kjente at den farten ikke gikk å holde i to runder til. Da roet jeg ned og fokuserte på pallen, men det ble ikke pallen, sier Øyre Slind til NRK.

TV 2s langrennsekspert Petter Northug var ikke imponert over de norske kvinnenes laginnsats.

– Den er veldig skuffende. Vi er på hjemmebane og det er femmil. Da hadde jeg håpet at vi skulle være med å kjempe om en pallplass i dag, sier Northug.

Astrid Øyre Slind

SLÅTT AV SVENSKENE: Astrid Øyre Slind ble den eneste norske kvinnen topp ti på hjemmebane.

Foto: NTB

Unik intervalløkt

Karlsson har trent en noe spesiell intervalløkt, med tre drag på 16 kilometer med pause imellom hvert drag.

– Det har vært en standardøkt for meg de siste tre årene, så jeg har vært forberedt til det her. Jeg synes jeg har fått gode svar fra det. Det er noe jeg er ganske alene om å gjøre, sier Karlsson.

Det så i hvert fall ut til å lønne seg lørdag.

– Det er ikke en vanlig økt. Når du går så lange distanser så blir intensiteten litt lavere. Du får en litt annen effekt enn ved å trene den tradisjonelle fire-fem og seks minutters intervalldrag med pauser. Det er mer for å herde kroppen til litt mer sånn langløpstrening egentlig, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland og fortsetter:

– For å trene mot en femmil kan det være veldig effektiv, men da vil naturligvis intensiteten være litt lavere i snitt enn det vil være på en mer tradisjonell intervalløkt. Det er ikke vanlig å ha slike økter, altså, sier Aukland.

Øyre Slind er klar på at økta ser ut til å fungere for Karlsson:

– Jeg er for lange drag og at man tyner litt på trening, og der tror jeg hun treffer bra. Kanskje det er det som blir oppskriften til neste år.

Les også Folkefest ble fyllefest: – Bør ta en alvorsprat med ungdommene sine

Båre med helsepersonell i Holmenkollen.

Tungt for Heidi Weng

Dette er kun andre gang i historien at kvinnene får gå femmil i verdenscupen.

Karlsson har tidligere vunnet tremila i Holmenkollen, men deltok ikke i fjorårets femmil, hvor Ragnhild Haga gikk til topps.

Flere av kvinnene har vært kritiske til å gå femmil, blant annet Heidi Weng. Det var derfor knyttet spenning til hvor mange som kom til å delta.

39 løpere stilte til start - blant dem tolv norske løpere.

Karlsson tok tidlig teten og strakk ut feltet. Da én mil var passert var det et hovedfelt på cirka 15 kvinner i tet, med alle de største favorittene på plass.

Etter to mil ble det tungt for Heidi Weng, som falt av tetgruppen.

Heidi Weng kom til slutt i mål som nummer 15 - hele fem minutter og 59 sekunder bak Karlsson.

FIKK DET TUNGT: Heidi Weng ble gående alene i store deler av femmila.

FIKK DET TUNGT: Heidi Weng ble gående alene i store deler av femmila.

Foto: NTB

Svensk samarbeid

Halvveis i løpet byttet samtlige i tetgruppen ski.

– Der hadde Sverige muligheten til å kjøre en taktisk manøver. De kunne sluppet én løs, men da har de valgt å gå for samme taktikk, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Svenskene Karlsson, Jonna Sundling og Ebba Andersson gikk lenge samlet i front og byttet på å dra resten av feltet.

STORKANONENE: Fra venstre: Amerikanske Jessie Diggins, svenske Frida Karlsson, svenske Linn Svahn og tyske Victoria Carl.

STORKANONENE: Fra venstre: Amerikanske Jessie Diggins, svenske Frida Karlsson, svenske Linn Svahn og tyske Victoria Carl.

Foto: NTB

Det ble litt for tøft for flere, blant dem Jessie Diggins. Etter halvgått løp så amerikaneren sliten ut og falt på vei opp Frognerseteren.

– Hun snubler i løssnøen i sving. Det tyder på at hun er sliten. Det kan bli to seige mil på slutten her for verdenscuplederen, sa NRKs kommentator Jann Post.

Karlsson rykket fra

Da tre mil var gått testet Karlsson resten av feltet og satt opp tempo. Da slet resten med å holde følge.

Med 33,2 tilbakelagte kilometer var avstanden 16 sekunder ned fra ledende Karlsson til Andersson på 2. plass.

– Det er et tidsspørsmål før konkurrentene bak kanskje begynner å gi opp denne kampen for førsteplassen. Frida har et godt grep om femmila, sier Aukland.

Og avstanden bare økte.

– Hun tar seg ikke tid til å nyte dette øyeblikket opp mot Frognerseteren engang. Hun bare jager på. Det er ikke tvil om at hun har bestemt seg. Hun skal holde dette løpet helt til mål, sa Aukland da Karlsson passerte på toppen av Frognerseteren for siste gang.

Siste nytt

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn

Sendeplan

Kl. Program Kanal