Hopp til innhold

Forklarer raseriutbruddet: – Skjønner at det ikke ser bra ut på TV

Etter Alexander Steen Olsen sitt utbrudd i Saalbach ble det reagert på at situasjonen i det hele tatt ble filmet. Selv sier han at han prøvde å unngå TV-kameraene, men produksjonen sier de ville gjort det igjen.

Alexander Steen Olsen var beste nordmann på en tredjeplass etter førsteomgang i lørdagens storslalåmrenn i østerrikske Saalbach, men da det hele skulle avgjøres i finaleomgangen gikk det ikke 22-åringens vei.

Flere feil gjorde at han var akterutseilt i kampen om de gjeveste plassene, og han endte som nummer ni.

Alexander Steen Olsen i Saalbach

IRRITERT: Steen Olsen like etter målgang i finaleomgangen.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Da gikk det en kule varmt. På TV-bildene kunne man se nordmannen knekke stavene sine og kaste dem til skogs.

– Da jeg så at jeg kom inn på åttendeplass, så skjønte jeg at det røk mye på den feilen. Da gikk rullegardina litt ned. Så tenkte jeg bare «nå må jeg komme meg vekk fra folk med en gang her. Nå må jeg få ut litt frustrasjon», sier Steen Olsen til NRK.

Vi driver jo med idrett og for meg er dette det eneste som betyr noe. Spesielt etter en litt tøff periode der jeg nok en gang lå bra an etter første og ikke fikk det helt til i andre. I mine øyne er det ikke rart at det koker litt over da, fortsetter han.

– Dårlig gjort av kameraene

Både under sendingen og i etterkant ble Steen Olsens stavbrekk heftig diskutert.

– Det er regler. Hvis du gjør det der på TV så er det i utgangspunktet bot, sier alpinist Maria Therese Tviberg i NRK-studio.

– Jeg føler skikkelig med Alexander. Det er utrolig kjipt, og det blir spennende å se hva konsekvensene blir for det der. Han har prøvd å gå vekk, og det er dårlig gjort av kameramannen å følge etter, fortsetter hun.

Skadesituasjonen til Maria Tviberg

Maria Therese Tviberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv sier Steen Olsen at han gjorde så godt han kunne for å unngå TV-kameraene:

– Jeg kom meg litt ut av målområdet og så at det først fulgte en kameramann etter. Så tenkte jeg at jeg skulle vente et par sekunder til han gikk. Så trodde jeg han gikk, men det gjorde han tydeligvis ikke. Så da fikk han det med på kamera, sier han.

Også sportssjef for alpinistene, Claus Ryste, stusser på at situasjonen ble fanget på film.

– Vi lot ham være litt i fred. Han gikk og gjemte seg bak bua her, men så fulgte fotografen etter og filmet, sier Ryste til NRK.

Clasus Ryste

SPORTSSJEF: Claus Ryste.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

– Kameramannen fulgte ikke etter ham. Han filmet fra lang avstand, sier Michael Kögler, sportsredaktør i den østerrikske allmennkringkasteren ORF, som sto for produksjonen av rennet.

– Han vet at han blir filmet uansett hvor han er. Vi kan ikke slutte med å filme. Han må lære seg å oppføre seg. Vi kan ikke la være å vise det. Hvis han gjør det igjen, så kommer vi til å vise det igjen, fortsetter Kögler.

– Sånn det skal være

Fra lagkameratene var det bare støtte å få etter utbruddet.

– Det er sånn det skal være. Sander bryr seg om sporten. Han bryr seg om sine resultater, sier Henrik Kristoffersen til NRK.

– Den reaksjonen er akkurat slik den bør være. Det er helt greit og det vil gjøre at han en dag vinner mange renn. Alle som mener noe annet har ikke vært idrettsutøvere og bør få la Sander få være slik han er, fortsetter lagkameraten.

Henrik Kristoffersen

RIKTIG: Kristoffersen mente Steen Olsens reaksjon var på sin plass.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Også Atle Lie McGrath har medfølelse for Steen Olsens frustrasjon.

– Vi måtte «deale» med hvert vårt akkurat nå. Så tar vi en god snakk senere i dag. Jeg og han er litt på samme bølgelengde om dagen. Det er mye bra kjøring, men litt mye feil, sier McGrath.

Jeg er så heldig at jeg er på verdens beste lag. Jeg vet at de alltid har ryggen min og selvfølgelig sier ifra hvis ting ikke er som det skal. Men at de hadde ryggen min her setter jeg veldig pris på. Det gjøø at det er lettere å legge det bak seg og se fremover, sier Steen Olsen.

Les også Følgde råda frå kjærasten – «spådde» eiga framtid

Timon Haugan. Kollasj med bilde fra dagboken.

– Et feil bilde for de yngre

Tviberg sier hun føler med Steen Olsen og forstår frustrasjonen over å ikke levere når det gjelder som mest, men ønsker ikke at de hjemme i sofaen tar lærdom av reaksjonen.

– Samtidig som det er god underholdning her hjemmefra. Det er jo gøy å se litt sånn der, men det sender kanskje et feil bilde hjem til yngre. Man skal ikke gjøre sånt, sier Tviberg.

Steen Olsen har gjort seg den refleksjonen selv, men mener også det er viktig å vise følelser.

Jeg skjønner veldig godt at det ikke ser bra ut på TV og jeg har ikke lyst til at barn skal se det og tro at det er vanlig oppførsel. Samtidig så synes jeg det er bra å vise at det er mye følelser og at man ikke alltid bare synes alt er ok.

Alexander Steen Olsen

FØLELSER: 22-åringen mener det er bra å vise følelser. Her jublet han etter storslalåmen i Bansko som endte med en andreplass.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Ryste tror Steen Olsen vil lære av hendelsen.

– Han må få lov til å være litt for seg selv når han blir skuffet over prestasjonen. Så går det fort over. Du er full av adrenalin. Det er absolutt lov og så tror jeg han lærer av dette, sier Ryste.

Stenmark-tangering glapp for Odermatt

Etter første omgang ledet Marco Odermatt oppskriftsmessig med nesten sekundet ned til landsmannen Loïc Meillard på andreplass.

Men i andre omgang viste den suverene Odermatt at det bodde noe menneskelig i han. At sveitseren kjørte ut skapte blandede reaksjoner blant de norske utøverne. Noe ble overrasket.

– Ja, veldig. Kanskje selv han tenkte på at han kunne vinne alle rennene i år. Jeg tror til og med han tenkte på det. Det var sjokkerende, sier Timon Haugan.

Andre ble ikke fullt så overrasket.

– Nei. Egentlig ikke. Han er fortsatt verdens beste storslalåmløper by far, men når du har ligget så på limit og «kommet unna» med så mye som han har kommet unna med i to år, så var det dømt til å skje på et tidspunkt, sier Henrik Kristoffersen.

For med seier i storslalåmrennet lørdag hadde Odermatt tangert rekorden til Ingemar Stenmark fra 1978/79-sesongen. Da vant svensken ti av ti storslalåmrenn.

ksvhmyvdfu8

VANT: Sveitsiske Marco Odermatt kjørte ut i sesongens siste storslalåmrenn i Saalbach. Likevel vant han storslalåmcupen.

Foto: AFP

Før lørdagens renn hadde sveitseren vunnet alle storslalåmrennene denne sesongen, og legger man til at han vant de tre siste forrige sesong hadde rekken blitt 13 strake med seier lørdag.

Til tross for utkjøringen og ingen tangering av Stenmarks rekord, kunne Marco Odermatt løfte krystallkula over hodet etter rennet, som et tegn på at han har vært den beste storslalåmutøveren denne sesongen.

Siste nytt

  • Trener ble feilkoblet til Liverpool: – Det var en feil

    Sporting CP sin trener Rúben Amorim var lenge ansett som den fremste kandidaten til å overta Liverpool etter Jürgen Klopp.

    Denne uken ble de bekreftet at Amorim dro til England, ifølge The Athletic. Riktig nok var det en annen engelsk klubb portugiseren hadde vært i samtaler med.

    – La oss få elefanten ut av rommet, sa Amorim på lørdagens pressekonferanse, gjengitt av den portugisiske avisen Record.

    Suksesstreneren forteller at klubben visste om turen til England, men at det skulle vært en hemmelighet. For det var nemlig West Ham den portugisiske treneren var i samtaler med, og ikke Liverpool som først antatt.

    OoiOCncJ-XY
    Foto: Reuters
  • Birgit Skarstein tok nok et EM-gull: – Hun er helt rå

    Birgit Skarstein tok et suverent EM-gull singlesculler i Ungarn. Det betyr gull på distansen for fjerde år på rad.

    – Hun er helt rå. Hun er suveren som vi er vant til å se, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet 35-åringen passerte målstreken.

    Lørdag vant hun foran Manuela Diening fra Tyskland og Frankrikes Nathalie Benoit. Med tiden 10.52,40 ble det nok en triumf for seiersvante Skarstein i regattaen i Szeged.

    – Dette er et av de hardeste løpene jeg har gjort noen gang. Det var skikkelig tøff motvind, og jeg var så sliten. Moran var så langt foran, så taktikken min var ikke å følge henne, men snarere å henge med Frankrike og Tyskland og forsøke å ro meg gjennom vinden i stedet for å krasje inn i den, sa Skarstein til arrangøren.

    35-åringen har fra før av verdensrekord (9.47,83) på konkurransedistansen 2000 meter og vant Paralympics i 2021.

    Skarstein er også kvalifisert for Paralympics i Paris til sommeren.

    Birgit Skarstein kunne juble for sitt fjerde EM-gull på rad.
  • Dramatisk kollaps: – Det så veldig skummelt ut

    Ayal Dagnachew fra Etiopia løp inn til andreplass og ny personlig rekord på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Shanghai lørdag.

    Et svært sterkt løp av 22-åringen, men etter målgang oppsto det dramatikk.

    Dagnachew gikk i bakken og ble liggende på dekket på friidrettsdekket i den kinesiske storbyen.

    – Hun virker å ha svimt av. Gidey og de andre forsøkte å hjelpe, og det tok lang tid før det medisinske personellet kom. Vi får håpe det går bra, forteller kommentator Jann Post om kollapsen.

    – Det så veldig skummelt og dramatisk ut, supplerte medkommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er ikke kjent hva som forårsaket kollapsen, men etiopieren skal være på bedringens vei.

    Følg Diamond League-stevnet på NRK 1.

    k8Vns6iHsRk
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal