NRK Meny
Normal

Klar beskjed fra Bjørgen: – Jeg stoler på svenske utøvere

PYEONGCHANG (NRK): Marit Bjørgen nekter å la «Uppdrag granskning» ødelegge OL-forberedelsene.

Marit Bjørgen

FAVORITT: Marit Bjørgen er som vanlig gullkandidat på alle øvelser når hun gyver løs på sitt femte OL.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det skulle handle om lørdagens olympiske 15-kilometer. Men selvfølgelig ble påstandene som er komme fram i «Uppdrag granskning» de siste dagene tema da Marit Bjørgen og resten av det norske laget møtte media på et pressetreff natt til torsdag, norsk tid,

– Vi står her nå og har egentlig ikke fått med oss hva som foregår hjemme. Uansett foran et mesterskap lager media sine saker, som kanskje ikke er positive i vår retning. Men vi får ikke gjort noe med det, og jeg tror det er viktig for oss å ikke bruke energi på. Vi må holde fokus her vi er nå og på hva vi skal gjøre framover, sier Bjørgen.

I den svenske dokumentaren, som er sendt i to deler, hevdes det at en lang rekke langrennsløpere har hatt mistenkelige blodverdier i perioden 2001 til 2010.

Landet med flest løpere som utmerker seg med høye er verdier er Russland med 51. Så følger Tyskland med 22, Frankrike med 20, Østerrike og Norge med 16.

– Har ingenting å skjule

På en liste over de mest mistenkelige blodprofilene finner man blant annet 13 russere, tre nordmenn og to svensker. Det har vakt stor oppsikt i Sverige.

– Jeg stoler på de svenske utøverne, fastslår Marit Bjørgen.

Hun understreker samtidig at de svenske utøverne også har all grunn til å stole på henne og resten av det norske laget.

– Vi har ingenting å skjule og kan stå for alt vi gjør, sier Bjørgen.

Hun synes likevel ikke debatten er behagelig.

– Det er aldri artig å få beskyldninger, men det er ting man må leve med. Så lenge man er trygg på se sjøl og står godt i seg sjøl, tror jeg ikke det er noe vi utøvere bruker så mye tid på, sier tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier.

Har tenkt mye på dopingkontrollene

På pressekonferansen fikk hun også spørsmål om hun stoler på at dopingkontrollene vil gå riktig for seg i Pyeongchang.

– Man har hatt mye tanker rundt det, spesielt etter det som har kommet fram etter Sotsji. Jeg får ikke gjort så mye, så jeg må bare stole på at alt gjøres riktig. Men det har ligget i bakhodet, sier Marit Bjørgen, som altså innleder sitt femte OL lørdag.

Distansen er 15 km fellesstart med skibytte. Det var en gulløvelse for 37-åringen både i Vancouver i 2010 og Sotsji i 2014.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang