Hopp til innhold

SVT-dokumentar: 16 norske skiløpere med mistenkelige blodverdier

I del to av SVTs dokumentar om doping mener kanalen å ha avdekket 16 norske løpere med blodverdier som ifølge eksperter kun kan forklares som naturlig i 1 av 100 tilfeller.

James Stray-Gundersen

KRITISK: Den amerikanske legen James Stray-Gundersen uttaler seg i den ferske dokumentaren.

Foto: SVT

Sannsynligheten for doping pekes på som høy i 3 av de 16 tilfellene.

Sveriges Television (SVT) har samarbeidet med Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik om dokumentaren der ingen langrennsløpere navngis.

Teamet har gått gjennom en database med over 10.000 prøvesvar fra rundt 2000 skiløpere på høyt nivå fra 2001 til 2010. Landet med flest løpere som utmerker seg med høye er verdier er Russland med 51. Så følger Tyskland med 22, Frankrike med 20, Østerrike og Norge med 16.

«Uppdrag Granskning» mener disse 16 har blodverdier som ifølge forskning bare én av 100 kan ha på naturlig vis.

– På mange måter er blodprøvene indirekte bevis på om man er dopet eller ikke. Det er verdier i denne databasen som var... At det ikke skal handle om doping er høyst usannsynlig, sier den amerikanske legen James Stray-Gundersen i dokumentaren.

Høy sannsynlighet

På Stray-Gundersens liste over utøvere han mener trolig er dopet, finner man blant annet 13 russere, tre nordmenn og to svensker.

En av svenskene, som ikke navngis, skal ha store variasjoner i sine blodpass. Verdiene går utenfor det én av 10.000 kan forklare naturlig, ifølge forskerne SVT har snakket med.

Kanalen melder at tre av fire eksperter de har snakket med anser det som sannsynlig at den svenske utøveren er dopet.

– Jeg vil si dette praktisk talt er sikkert. Med 99,9 prosent sikkerhet er dette doping. Det vil overraske meg om noen mener noe annet, sier Stray-Gundersen.

Inggard Lereim

EKSPERT: Lege og antidopingekspert Inggard Lereim.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Antidopingprofilen Inggard Lereim sier til NTB at det i utgangspunktet kun er FIS som har tilgang til tallene som danner grunnlaget for SVT-dokumentaren.

– For det første må man lure på om det er reelle tall de har fått tak i. Det er 10.000 prøvesvar, og det er et kolossalt arbeid å gå gjennom og vurdere det. Det er veldig vanskelig å forsvare seg mot sånne angrep som ikke er personifiserte. Jeg synes synd på utøverne som blir generelt mistenkeliggjort på grunn av en sånn reportasje. Samtidig skal vi være glade for at vi har kritisk og gravende journalistikk.

Har naturlige forklaringer

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, uttaler følgende til NRK på generelt grunnlag etter de siste dagers medieoppslag om blodverdier:

– Alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys og vi har mange og naturlige forklaringer på suksessen. Det viser også den omfattende rapporten til det uavhengige granskningsutvalget som grundig gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn i fjor. Norges Skiforbund er glad for at man prøver å avsløre jukserne, men utfordringen så langt er at også uskyldige løpere og lag som egentlig fortjener ære for sine fantastiske prestasjoner nå blir mistenkeliggjort, melder han, og fortsetter:

– Norges Skiforbund har ingen anledning til å kommentere testresultater som forbundet ikke hatt tilgang til og ikke har hatt mulighet til å studere. For øvrig viser vi til FIS som har det overordnede ansvaret for dopingkontroller og oppfølging av disse.

Allerede før dokumentaren ble vist på SVT, slo flere aktører knallhardt tilbake mot det de omtaler som «useriøs journalistikk».

– Man har bevisst tilbakeholdt fakta, sier den svenske landslagslegen Per Andersson.

– Blodverdier er kun en indikasjon. Man må se på flere faktorer før man konkluderer, sier Andersson i dokumentaren.

– Det er rent bedrageri. De sier de har bevis, men de har ingen bevis. Det er en ren bløff, kommenterer FIS' dopingekspert Rasmus Damsgaard.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal