Hopp til innhold

Borch hudfletter Uhrenholdt Jacobsen i eksplosivt brev

Kritikken hagler mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen i et ferskt brev. Den tidligere langrennsløperen beskyldes for grovt tillitsbrudd, uakseptabel oppførsel og feilinformasjon.

Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit

NÅDELØS: Kjetil Borch radbrekker Astrid Uhrenholdt Jacobsens innsats som leder for utøverkomiteen.

Foto: NTB

– Utøverkomiteen har feilet i å fremme norske utøveres idrettspolitiske synspunkt, og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som leder arbeider på tvers av utøvernes interesser.

Slik lyder deler av brev som NRK har fått tilgang til.

Avsender er landslagsroer Kjetil Borch. Idrettsstyret, der Jacobsen selv er medlem, er mottaker. Brevet ble sendt sent onsdag kveld.

– Det norske utøverdemokratiet er svekket, og står i en uholdbar situasjon hvor våre synspunkt og interesser ikke ivaretas i henhold til vedtektene. Som ansvarlig organ, oppfordrer jeg idrettsstyret til å ta tak i situasjonen og rydde opp omgående, heter det i brevet.

Bakgrunnen for mistilliten er Jacobsens innlegg under møte med Den internasjonale olympiske komité (IOC) i januar. Tematikken var utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere, og Jacobsen tok hun til orde for at ingen utøvere skal kunne diskrimineres på bakgrunn av pass.

Det til tross for at utøverkomiteen ikke hadde gjennomført en kartlegging av hva norske utøvere faktisk mente om saken.

– Jacobsen hadde ikke belegg for å ytre dette på vegne av norske utøvere. Hun har gjentatte ganger blitt oppfordret til å gjennomføre en undersøkelse for å kartlegge norske utøveres faktiske mening om saken, og dette arbeidet drøyde altfor lenge før det ble igangsatt, skriver han.

Utøverkomiteen skal representere interessene og synspunktene til eliteutøvere som driver idrett organisert av idrettslag og særforbund i Norges idrettsforbund.

Les også Her er det omdiskuterte innlegget til Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, VM 2019

– Helt uakseptabelt

Flere utøvere reagerte på at Jacobsen snakket på deres vegne uten en grundig sondering først. Det endte etter hvert med at utøverkomiteen gikk ut og beklaget håndteringen, men det førte åpenbart ikke til at alt av misnøye forsvant.

Også mye av det som har skjedd i kjølvannet av dette møtet, får det glatte lag av Borch.

Han skriver at utøverkomiteens tidsbruk på å samle inn informasjon om hva utøverne egentlig mente, førte til at de norske utøvernes aldri fikk en stemme inn i IOC.

– Ikke bare har vi mistet muligheten til å bli hørt i vårt standpunkt, men leder har brukt sin plattform til å forfekte motsatt innstilling fra flertallet i utøvermassen, både i møte med IOC og idrettsstyret, skriver Borch, og legger til:

– Hun har i tillegg unnlatt å rette opp i dette etter å ha blitt opplyst om utøvernes mening. Dette er helt uakseptabelt, og et grovt tillitsbrudd overfor norske utøvere.

Les hele brevet her:

Avviser påstandene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen avviser at hun på noe tidspunkt har feilrepresentert de norske utøverne:

Jeg har som leder av utøverkomiteen, ikke formidlet noe annet i nasjonale og internasjonale forum enn det som er diskutert i utøverkomiteens møter, basert på informasjon som til enhver tid har vært tilgjengelig, skriver hun i en e-post til NRK skjærtorsdag.

Komitelederen opplyser videre at resultatene fra utøverundersøkelsen ikke er ferdigstilt, og at utøverkomiteen fortsatt jobber med det.

Vi har varslet et nært forestående møte der vi vil sammenfatte all informasjon og komme med en endelig redegjørelse for norske utøveres standpunkt. Det er ikke mulighet til å fremskynde et slikt møte til offentlige høytidsdager.

Les også Jacobsen sendte e-post til utøverne etter NRK-sak – fikk klart svar fra Golberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Kritiserer dobbeltrolle

Borch problematiserer også dobbeltrollen Jacobsen har, ettersom hun både er IOC-medlem og leder for utøverkomiteen. Som IOC-medlem, er Jacobsen pliktig til å være lojal mot IOCs interesser og perspektiver, noe Borch mener at ikke lar seg kombinere med å være leder for de norske utøverne.

– I saker hvor norske utøveres interesser og IOCs interesser er ulike, vil hun med andre ord ikke være i stand til å representere begge standpunkt med integritet, skriver han i brevet.

Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia, Kjetil Borch

HATTEFEST: Borch er betenkt over Jacobsens hatteantall.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jacobsen forklarer at hun allerede har redegjort for de ulike rollene under et informasjonsmøte med utøverne.

Min rolle som leder av utøverkomiteen og medlem av IOCs utøverkomite har grunnlag i de representative strukturene i henhold til regelverket. En må først velges inn i en nasjonal olympisk utøverkomité, deretter foreslås som utøverrepresentant i IOC, eller andre internasjonale verv, og blir eventuelt valgt under demokratisk avstemning under OL, det vil si av internasjonale utøvere, skriver hun til NRK.

Den tidligere langrennsløperen påpeker at det ikke er hun som må bestemme seg for hvilken rolle hun vil ha, men norske utøvere som må ta stilling til hvilke regler de vil ha.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på hotellet i Tokyo

UNDER OL: Uhrenholdt Jacobsen under OL i 2021.

Foto: NRK

Hvis Norge ikke «vil» ha meg i IOCs utøverkomité, så vil jo konklusjonen være at Norge frasier seg muligheten til representasjon inn i IOC. Det handler derfor ikke om at jeg skal bestemme meg for hvilken rolle jeg skal ha, argumenterer hun.

Norske utøvere må i tilfelle ta stilling til om Norge i fremtiden ikke kan ha en valgt representant i IOCs utøverkomité. Det er altså en prinsipiell diskusjon om hvilken form for representativt demokrati norske utøvere ønsker i fremtiden, fortsetter Jacobsen.

Komitelederen skriver videre at utøverkomiteen med dens medlemmer og leder forholder seg til sine vedtekter.

Hvis norske utøvere ikke ønsker at en leder av utøverkomiteen også er internasjonal representant, må det fremmes som forslag til vedtektsendring, konkluderer Jacobsen.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal