Hopp til innhold

Beklager til norske utøvere etter Russland-utspill: – Hun er nok en brikke i et større spill

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har mottatt krass kritikk av norske toppidrettsutøvere de siste dagene. Nå har utøverkomiteen, der Jacobsen er leder, sendt ut en beklagelse.

Astrid Uhrenholdt JAcobsen og Pål Golberg

BEKLAGER: Utøverkomiteen beklager til sine medlemmer. Her er komiteens leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen avbildet ved en tidligere anledning. Langrennsløper Pål Golberg mener hun er en brikke i et spill.

Utøverkomitéen beklager overfor sine medlemmer håndteringen av denne saken.

Slik avsluttes pressemeldingen som ble sendt lørdag ettermiddag.

Den norske utøverkomiteen representerer Norges eliteutøveres interesser og synspunkter, men etter at komiteens leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok til orde for at ingen utøvere skal diskrimineres på bakgrunn av pass, har det mildt sagt kokt.

Roer Kjetil Borch sa rett ut at hans tillit til Jacobsen var alvorlig svekket, og kombinertløper Espen Bjørnstad omtalte utspillet som et sjokk.

Les også Borch hardt ut mot Jacobsen etter NRK-avsløring: – Bommet så grovt som det går an

AUJ / Borch

Golberg: Hun er en brikke i et større spill

I et innlegg på Facebook legger komiteen seg temmelig flat. Beklagelsen kan leses i faktaboksen her:

Langrennløper Pål Golberg er likevel ikke imponert:

– Det er uheldig og så tror jeg man skjønner kraften av media, på en måte. Det her kunne vært løst veldig enkelt på en annen måte.

– Hva mener du med at det er uheldig?

– Hvis vi hadde fått en e-post fra Astrid før det møtet, som har blitt gjengitt i media, fant sted, så hadde det vært lettere for oss å svare på det, og det hadde vært lettere å ha en mulighet til å ta et standpunkt, svarer han engasjert.

Golberg presiserer likevel at han ikke skylder på komiteleder Uhrenholdt Jacobsen.

Pål Golberg

SKEPTISK: Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hun er nok en brikke i et større spill. Jeg kjenner Astrid godt og hun har stått på denne siden av gjerdet selv.

– Hva mener du med at hun er brikke i et større spill?

– Hun tilhører jo en stor organisasjon og som hun fint sier det selv, så har hennes meninger ingenting å si. Hun skal klare å se flere synspunkter. Det trenger ikke jeg. Jeg kan si akkurat hva jeg mener.

– Hvilket forhold har du til IOC?

– Gjennom å ha deltatt i tre OL i Russland, Sør-Korea og Kina så … Jeg trenger vel ikke si mer enn det, sier Golberg, før han fortsetter:

– Det er vel ikke skisportens vugge.

Les også Kilder til NRK: Jacobsen tok til orde for retur av russiske utøvere i IOC-møte

7oUz1MXyqQo

Roser beklagelsen

Kombinertess Jørgen Graabak har tidligere vært kritisk til Jacobsens budskap om at utestengelse på bakgrunn av pass bryter med menneskerettighetene.

Menneskerett: Alle har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. Ikke en menneskerett: Å få delta i verdenscuprenn på ski. Enkel matte, ferdig snakket, skrev Graabak på Twitter.

Tweet fra Jørgen Graabak
Foto: @JrgenGraabak / Twitter

Når det er sagt, ønsker jeg å skryte av Astrid for at hun går ut og beklager. Å innrømme feil og beklage er nær sagt en tapt kunst, noe det absolutt ikke burde være. Livet handler om å bli bedre og å være gode medmennesker. For å nå disse målene, må vi prøve, feile og lære. Jeg gjør feil hver eneste dag, noe vi alle gjør, sier Graabak til NRK lørdag.

Han understreker at han ikke har endret synspunkt med tanke på sakens kjerne, men han setter pris på beklagelsen.

At hun går ut og beklager, synes jeg det står respekt av. Kjenner jeg Astrid rett, har intensjonen alltid vært god. Noen ganger treffer vi, andre ganger bommer vi, sier Graabak.

Forfang: – Hadde vært greit og blitt hørt med

– Jeg er for så vidt enig i det. Det hadde vært greit og blitt hørt med før noen skal uttale seg på mine vegne, på en måte. Jeg kjenner ikke noe til den prosessen i det hele tatt.

Slik responderer Johann André Forfang på den ferske beklagelsen.

– Du har ikke hørt noen ting om dette på forhånd?

– Nei, svarer Forfang kontant, før han sier at han synes at russiske og belarusiske utøvere bør være utestengt så lenge krigen pågår.

– Har du fortsatt tillit til utøverkomiteen og den jobben de gjør?

– Ja, altså, glipper kan jo skje, selvfølgelig. Må bare fortsette å ha tillit til dem, sier hopperen.

Også kombinertløper Ida Marie Hagen setter pris på beklagelsen.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

FORNØYD: Ida Marie Hagen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg syns det er fint det kommer en beklagelse. Det var kanskje greit at hun gikk tilbake og sa beklager, er hennes kommentar.

Hun får støtte av lagvenninne Mille Marie Hagen:

– Jeg synes det er fint at de beklager seg hvis de har uttalt seg på vegne av de andre, før saken har blitt tatt ordentlig.

Siste nytt

  • Norsk landslagsspiller blir utenlandsproff

    Landslagsspiller Kristina Sirum Novak forlater Sola og er klar for den franske håndballklubben Brest. Det bekrefter klubben selv på sin nettside. Høyrebacken har signert en to-årskontrakt.

    – Å bli en profesjonell spiller betyr også muligheten til å spille i mesterligaen, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Novak til klubben.

    23-åringen kom til Sola i 2018 og har vært en svært viktig brikke for gultrøyene de siste sesongene.

    Hun fikk sin landslagsdebut i 2022 og har spilt 30 kamper og scoret 47 mål for Norge.

    Novak
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal