Hopp til innhold

Beklager til norske utøvere etter Russland-utspill: – Hun er nok en brikke i et større spill

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har mottatt krass kritikk av norske toppidrettsutøvere de siste dagene. Nå har utøverkomiteen, der Jacobsen er leder, sendt ut en beklagelse.

Astrid Uhrenholdt JAcobsen og Pål Golberg

BEKLAGER: Utøverkomiteen beklager til sine medlemmer. Her er komiteens leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen avbildet ved en tidligere anledning. Langrennsløper Pål Golberg mener hun er en brikke i et spill.

Utøverkomitéen beklager overfor sine medlemmer håndteringen av denne saken.

Slik avsluttes pressemeldingen som ble sendt lørdag ettermiddag.

Den norske utøverkomiteen representerer Norges eliteutøveres interesser og synspunkter, men etter at komiteens leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok til orde for at ingen utøvere skal diskrimineres på bakgrunn av pass, har det mildt sagt kokt.

Roer Kjetil Borch sa rett ut at hans tillit til Jacobsen var alvorlig svekket, og kombinertløper Espen Bjørnstad omtalte utspillet som et sjokk.

Les også: Borch hardt ut mot Jacobsen etter NRK-avsløring: – Bommet så grovt som det går an

AUJ / Borch
AUJ / Borch

Golberg: Hun er en brikke i et større spill

I et innlegg på Facebook legger komiteen seg temmelig flat. Beklagelsen kan leses i faktaboksen her:

Langrennløper Pål Golberg er likevel ikke imponert:

– Det er uheldig og så tror jeg man skjønner kraften av media, på en måte. Det her kunne vært løst veldig enkelt på en annen måte.

– Hva mener du med at det er uheldig?

– Hvis vi hadde fått en e-post fra Astrid før det møtet, som har blitt gjengitt i media, fant sted, så hadde det vært lettere for oss å svare på det, og det hadde vært lettere å ha en mulighet til å ta et standpunkt, svarer han engasjert.

Golberg presiserer likevel at han ikke skylder på komiteleder Uhrenholdt Jacobsen.

Pål Golberg

SKEPTISK: Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hun er nok en brikke i et større spill. Jeg kjenner Astrid godt og hun har stått på denne siden av gjerdet selv.

– Hva mener du med at hun er brikke i et større spill?

– Hun tilhører jo en stor organisasjon og som hun fint sier det selv, så har hennes meninger ingenting å si. Hun skal klare å se flere synspunkter. Det trenger ikke jeg. Jeg kan si akkurat hva jeg mener.

– Hvilket forhold har du til IOC?

– Gjennom å ha deltatt i tre OL i Russland, Sør-Korea og Kina så … Jeg trenger vel ikke si mer enn det, sier Golberg, før han fortsetter:

– Det er vel ikke skisportens vugge.

Les også: Kilder til NRK: Jacobsen tok til orde for Russland-retur i IOC-møte

7oUz1MXyqQo
7oUz1MXyqQo

Roser beklagelsen

Kombinertess Jørgen Graabak har tidligere vært kritisk til Jacobsens budskap om at utestengelse på bakgrunn av pass bryter med menneskerettighetene.

Menneskerett: Alle har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. Ikke en menneskerett: Å få delta i verdenscuprenn på ski. Enkel matte, ferdig snakket, skrev Graabak på Twitter.

Tweet fra Jørgen Graabak
Foto: @JrgenGraabak / Twitter

Når det er sagt, ønsker jeg å skryte av Astrid for at hun går ut og beklager. Å innrømme feil og beklage er nær sagt en tapt kunst, noe det absolutt ikke burde være. Livet handler om å bli bedre og å være gode medmennesker. For å nå disse målene, må vi prøve, feile og lære. Jeg gjør feil hver eneste dag, noe vi alle gjør, sier Graabak til NRK lørdag.

Han understreker at han ikke har endret synspunkt med tanke på sakens kjerne, men han setter pris på beklagelsen.

At hun går ut og beklager, synes jeg det står respekt av. Kjenner jeg Astrid rett, har intensjonen alltid vært god. Noen ganger treffer vi, andre ganger bommer vi, sier Graabak.

Forfang: – Hadde vært greit og blitt hørt med

– Jeg er for så vidt enig i det. Det hadde vært greit og blitt hørt med før noen skal uttale seg på mine vegne, på en måte. Jeg kjenner ikke noe til den prosessen i det hele tatt.

Slik responderer Johann André Forfang på den ferske beklagelsen.

– Du har ikke hørt noen ting om dette på forhånd?

– Nei, svarer Forfang kontant, før han sier at han synes at russiske og belarusiske utøvere bør være utestengt så lenge krigen pågår.

– Har du fortsatt tillit til utøverkomiteen og den jobben de gjør?

– Ja, altså, glipper kan jo skje, selvfølgelig. Må bare fortsette å ha tillit til dem, sier hopperen.

Også kombinertløper Ida Marie Hagen setter pris på beklagelsen.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

FORNØYD: Ida Marie Hagen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg syns det er fint det kommer en beklagelse. Det var kanskje greit at hun gikk tilbake og sa beklager, er hennes kommentar.

Hun får støtte av lagvenninne Mille Marie Hagen:

– Jeg synes det er fint at de beklager seg hvis de har uttalt seg på vegne av de andre, før saken har blitt tatt ordentlig.

Siste nytt

 • Norsk seier styrket bronsehåpet i bandy-VM

  Norges bandyherrer slo Kasakhstan 6–1 og tok sine første poeng i årets VM i svenske Åby. Høyst trolig møtes lagene på nytt til bronsekamp søndag.

  Petter Yngve Løining scoret halvparten av de norske målene i torsdagens oppgjør. Han gjorde 1-0, 3–0 og 4–1. Sistnevnte var stillingen til pause.

  Norges øvrige målscorere var Markus Fremstad, Tobias Mofjell og Fritjof Hagberg.

  Det er kun fem lag med på VMs elitenivå. Bandynasjoner som Russland og Belarus er fortsatt utestengt som følge av krigføringen i Ukraina. Et så lite felt gjør at 3.- og 4.-plassen i puljespillet møtes til kamp om bronsemedaljen.

  Det meste tyder på at det der blir et nytt møte mellom Norge og Kasakhstan. Begge står på to poeng etter tre kamper, mens bunnplasserte USA har null før fredagens oppgjør mot det norske laget.

  Samme dag spiller Kasakhstan mot gullfavoritten Sverige. Det vil være en skrell om svenskene avgir poeng der. Finland står med full pott etter tre kamper.

  (©NTB)

  Nikolai Rustad Jensen
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Uno-X med seier i fransk endagsritt

  Den norske Uno-X-rytteren Fredrik Dversnes (26) var sterkest i feltet i endagsrittet La Route Adélie de Vitré.

  Med i rittet var flere store profiler, deriblant Bryan Coquard, Anthony Perez og Lilian Calmejane. Sistnevnte har blant annet en etappeseier i Tour de France fra 2017.

  Tord Gudmestad og Ådne Holter leverte også gode resultater med 10.- og 25.-plass.

  Søndag er det duket for endagsklassikeren Flandern rundt i Belgia. Der stiller også Uno-X med kaptein Alexander Kristoff i spissen.

  Fredrik Dversnes
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Skiflygingsrennet i Planica utsatt til lørdag

  Dårlig vær og tidsnød tvang Planica-arrangøren til å flytte fredagens verdenscuprenn i skiflyging til lørdag.

  Det ble konklusjonen fra juryen. Opprinnelig hadde den gitt grønt lys til å la rennet gå to timer forsinket, men litt over klokken 17 var fortsatt ikke værforholdene gode nok.

  Siden det ikke er flomlys i den slovenske mammutbakken, kunne man ikke flytte konkurransen utover kvelden. Én omgang måtte ha blitt gjort unna innen klokken 18.10 norsk tid. Etter det ville det naturlige lyset vært borte.

  Alle de norske gikk videre fra torsdagens kvalifisering. Alle stiller dermed til start lørdag.

  Halvor Egner Granerud har vunnet tre skiflygningsrenn denne sesongen.

  Raw Air 2023 - skiflygning
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste