Hopp til innhold

Jacobsen sendte e-post til utøverne etter NRK-sak – fikk klart svar fra Golberg

Utøverkomité-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte fredag morgen ut en e-post til en rekke utøvere etter uttalelsene hun kom med i et IOC-møte. Responsen fra langrennsløperne er tydelig.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Langrennsprofil Pål Golberg mener man aldri har vært lenger unna en diskusjon rundt russisk deltakelse enn nå, men mener Jacobsen er blitt skyteskive etter hennes utspill om at utøvere ikke bør diskrimineres på bakgrunn av pass. Utsagnet kom under et møte i Den internasjonale olympiske komité.

Der ble det blant annet ble diskutert deltakelse av utøvere fra Russland og Belarus.

– Vi utøverne fikk e-post fra Astrid her, hvor hun forklarte litt at det kanskje, ja ... Poenget var at det skulle komme opp til diskusjon. Jeg svarte bare pent at det har vel aldri vært lenger unna å komme til en sånn diskusjon enn det er nå egentlig, sier Pål Golberg til NRK – og stiller følgende spørsmål:

– Idretten skal ikke diskriminere, men ja, hva er alternativet?

– Hva synes du om at hun dro opp den diskusjonen? spør NRKs reporter.

– Astrid har ikke dratt opp den på egen hånd, men gjennom det vervet hun har så blir hun litt sånn skuddskive for mange. Ja ... det er greit at IOC ønsker at alle skal delta i idrett, men da må det være lov å si ifra og når situasjonen er som den er.

Tour de ski 2022/23

ELITELØPER: Pål Golberg er nummer to i verdenscupen etter Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Så for deg er det sånn at en krig må være over før det?

– Jeg mener hvert fall at vi er lenger unna nå enn vi har vært noen gang siden 24. februar.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er leder av den norske utøverkomiteen som representerer Norges eliteutøveres interesser og synspunkter. Hun har ikke besvart NRKs henvendelser angående e-posten fredag kveld.

Jacobsen: «Det kan vi ikke glemme i denne saken»

NRK har fått tilgang til e-posten fra flere kilder som ikke ønsker å kommentere saken. Den ble sendt ut fredag morgen.

Der forklarer Jacobsen bakgrunnen for IOC-uttalelsen hvor det stod at et stort flertall av utøverne ønsker at russiske og belarusiske utøvere skulle kunne returnere til internasjonale konkurranser.

Les også: Deltok på omstridd IOC-møte om russarar: – Eg trur alle vart tekne veldig på senga

astri
astri

E-posten er sendt ut fra Olympiatoppen og signert Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Hun formidler i e-posten at «Utøverkomiteen er i kontakt med et bredt utvalg av utøvere, der meningene og følelsene er mange både knyttet til denne og andre saker. Vi har løpende diskusjoner om dette. I våre dialoger med internasjonale utøvernettverk har vi tatt til orde for at vi må starte denne diskusjonen basert på verdier før man diskuterer eventuelle konsekvenser».

Deretter gjentar hun budskapet om at det er nulltoleranse for diskriminering i idretten:

«Det inkluderer også kollektiv avstraffelse av en gruppe mennesker, basert på etnisitet eller pass. Dette i tråd med FNs menneskerettigheter. Det kan vi ikke glemme i denne saken».

Les også: Borch hardt ut mot Jacobsen etter NRK-avsløring: – Bommet så grovt som det går an

AUJ / Borch
AUJ / Borch

Hun opplyser samtidig om at utøverkomiteen ikke har fattet noen vedtak og at de setter pris på tanker og innspill i forbindelse med prosessen.

Flere utøvere reagerer

Flere av landslagsløperne som fredag gikk verdenscup i Les Rousses mener det er for tidlig å inkludere russiske og belarusiske utøvere. På spørsmål om tematikken svarer tillitsvalgt for distanseløperne, Sjur Røthe, at han har fått med seg saken:

– Jeg synes ikke noe særlig om det. Sånn som verden er nå så tror jeg det er veldig greit slik det er nå.

Les også: Kilder til NRK: Jacobsen tok til orde for Russland-retur i IOC-møte

7oUz1MXyqQo
7oUz1MXyqQo

– Hva synes du om at Astrid sier det?

– Det er sikkert ikke lett å få innspill fra alle utøvere, og det skjønner jeg. Men, det er vel neppe flertallet av utøverne som står bak et sånn utsagn, svarer Røthe.

Simen Hegstad Krüger forteller at hans standpunkt er uendret. Han er klar på at russiske utøvere bør være utestengt så lenge krigen pågår. Verdenscupleder Johannes Høsflot Klæbo refererer til standpunktet han tok i mars. Da tok han til orde for at russiske utøvere ikke burde få konkurrere, så lenge det pågikk krig.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste