Hopp til innhold

Holund legger opp – Sundby satt ut av helomvendingen

For to uker siden diskuterte de veien mot VM i Trondheim i 2025 over en øl. Søndag så Martin Johnsrud Sundby på Instagram at Hans Christer Holund legger opp som skiløper.

BE7ea7DKbs4

STORT ØYEBLIKK: Her gratulerer forhåndsfavoritt Martin Johnsrud Sundby lagkamerat Hans Christer Holund med det overraskende femmilsgullet under VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har nå endelig tatt avgjørelse om å avslutte skikarrieren. Det har vært et vanskelig valg, men med to små barn og mange prosjekter på si, så føles det riktig å slippe til andre, sultne utøvere som fortsatt kan legge ned jobben som kreves for å kjempe om VM-medaljer på hjemmebane i 2025, skriver Holund på sine sosiale medier.

Han har en rekke store meritter å se tilbake på. Blant annet fire VM-gull og OL-sølv på stafett fra 2022 og bronse på 30 kilometer fra lekene i 2018. I VM i Planica i februar ble det både gull på stafett og bronse på 15 kilometer fri, men han huskes kanskje aller best for VM-gullet på femmila i Seefeld i 2019.

Hans Christer Holund

STORT MINNE: Gullet på 50 kilometer fri i Seefeld i 2019 var Holunds første individuelle VM-gull på seniornivå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Den så jeg ikke komme

Etter andreplassen i Holmenkollen i mars sa Lyn-løperen til VG at han hadde bestemt seg for å fortsette. Derfor kom dagens melding overraskende på mange.

– Den så jeg ikke komme! Tusen takk for mange fine øyeblikk på samling og skirenn, HC, skriver tidligere landslagskollega Niklas Dyrhaug i kommentarfeltet under Holunds beskjed.

Jævlig overraskede, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK søndag formiddag, bare minutter etter at han hadde fått med seg nyheten.

Jeg tok noen øl med ham på påskeaften. Da snakket vi om framtiden og VM i Trondheim i 2025. Jeg oppfattet at han trente bra, og han skulle gå verdenscup i randonee. Det må ha skjedd mye siden det, sier Sundby.

Han vet alt om å kombinere toppidrettssatsing med livet som småbarnspappa, og skjønner at Holund måtte i tenkeboksen.

– Har vært målestokken

Han har en livssituasjon som gjør at man tar den vurderingen etter hver sesong. Men han har vært outstanding når han er bra, så jeg har bare tenkt at han tar en sesong til, sier Sundby, som konstaterer at landslaget mister en enorm ressurs.

Hans Christer Holund

PÅ PALLEN: Hans Christer Holund jubler på pallen etter bronsen i VM i Planica på 15 kilometer fri.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han har vært målestokken på kapasitet i det laget.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har visst at veteranen har vært i tenkeboksen de siste ukene.

Det er en prosess han har styrt veldig selv. Han vet hva som må til og hvilken jobb han må legge ned for å kjempe i toppen. Det er vanskelig nok om du er topp motivert. Kjenner du et snev av tvil, er det nesten umulig, konstaterer Nossum, som nevner femmila i Seefeld som sitt mest rørende øyeblikk som trener for Holund.

Det er selvfølgelig leit at han legger opp, men det er feil å kalle det trist. Det er en naturlig del av toppidretten. Men vi kommer til å savne ham, sier Nossum, som hyller Holunds karriere.

Det som kanskje har imponert meg mest, og som er grunnen til at han har privilegiet å kunne legge opp på topp med mange medaljer fra VM og OL, er en enorm evne til å få ut det han er god for når det gjelder. Han har jo omtrent flere VM-gull enn verdenscupseirer, sier landslagstreneren.

uR_ssElhUHk

UNIK: Eirik Myhr Nossum mener evnen til å være best når det gjelder har vært Hans Christer Holunds sterkeste egenskap.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

God fra halsen og opp

Faktum er at Holund har akkurat like mange seirer i VM og i verdenscupen. Han står bokført med to individuelle verdenscupseirer, begge for beste etappetid på jaktstart i minitouren i Ruka.

Holund krysset med andre ord aldri målstreken først i en jaktstart eller fellesstart i verdenscupen, og vant heller aldri en intervallstart. Men i VM-sammenheng tok han altså individuelt gull både på 50 km (Seefeld 2019) og 15 km (Oberstdorf 2021).

Det er en egenskap som er mer lokalisert fra halsen og opp enn fra halsen og ned. Evnen til å få ut alt når det gjelder, er ikke så enkel. Mange får høye skuldrer og skal virkelig drepe skisporene når det er mesterskap, og så du går tom for krefter fortere. Hans Christer evnet å gjøre gode forberedelser og gikk med lave skuldrer i de viktige løpene, sier Nossum.

Sundby er inne på det samme:

– Han har en egen evne til å bygge selvtillit. Når han tror det han gjør fører til gode resultater, så blir han trygg. Der andre mister hodet, roer han seg enda mer ned. Det er litt unikt, sier Sundby.

Det var overraskende for mange da Nossum valgte Holund som startmann på det norske stafettlaget under VM i Planica i februar. Holund holdt hodet kaldt svarte med en monsteretappe, og vekslet over 25 sekunder foran USA på andreplass.

– Starstruck

Norge stafett VM

GULLMANN: Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og ankermann Johannes Høsflot Klæbo var overlegne på VM-stafetten i Planica.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hans Christer Holund har vært på landslaget i åtte år, og debuterte i verdenscupen for 14 år siden.

– Det føles som en evighet siden. Samtidig husker jeg hver minste detalj fra tidlig i karrieren. Hvor nervøs jeg pleide å bli før start. Hvor stolt jeg var over å bli tatt ut til verdenscupen, og hvor starstruck jeg ble av å se skistjernene i matsalen på hotellet. Det har vært en berg-og-dal-bane, men 12 år senere tok jeg VM-gull på samme distanse, og jeg har oppnådd mer enn jeg turte å drømme om som barn, forteller 34-åringen i posten på Instagram.

Under posten er det en rekke kommentarer fra blant annet tidligere kollegaer.

– Gratulerer med en fantastisk karriere, skriver Petter Northug.

– Du kommer til å bli savnet. Både med din offensive stil og din ydmyke personlighet, skriver svenske Johan Olsson.

– Var en spjæling

Eirik Myhr Nossum husker godt sitt første møte med Holund.

– Det var da han begynte i Lyn i 2012. Da var han en spjæling. Min trenerkollega Hans Christian Stadheim hadde pratet med ham og overtalt ham til å gjøre et halvveis comeback, sier Nossum.

Holund har tidligere fortalt at han var nær ved å legge opp da han etter en strålende juniorkarriere trente seg i senk i de første årene som senior.

Les også: Uten ham hadde karrieren til Gull-Holund vært over: – Du må ha «gærne» folk rundt deg 

Holund2
Holund2

– Han var åpenbart et utholdenhetstalent, som har vært i ham i alle de år. Fysisk aktivitet over tid er det han har talent for, evne til å holde ut, fastslår Nossum.

Det var med andre ord ikke tilfeldig at Holund tok en pallplass i det som skulle vise seg å bli karrierens siste renn, femmila i Kollen. Verdenscupavslutninga i Lahti, NM del 2 og verdenscupen i randonee ble spolert av korona.

– En gentleman og en sliter

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, ble i motsetning til Dyrhaug og Sundby ikke så veldig overrasket over avgjørelsen.

Det har vært usikkerhet om han skulle fortsette karrieren eller ikke. Vi trodde vel egentlig etter VM at han forlenget til VM i Trondheim i 2025, men visste at det var en viss usikkerhet, forteller han.

Hvordan vil du beskrive Holund?

Han er en gentleman og en sliter i skiløypa. Han er ingen urokråke og det er ikke mye støy rundt Holund. Han har bare bestemt seg for å gå fort på ski.

Han har sin styrke først og fremst i kondisjon og utholdenhet, og er en løper som ville ha vunne adskillig mer om han hadde konkurrert litt på 70-, 80- og 90-tallet, med de løypene og øvelsene som var den gang. Det er en linje fra junior-VM-gullet i 2008, da han vant foran Alex Harvey, og til stafettgullet i Planica, svarer Bjørn.

Hvem skal inn?

Også han trekker frem VM-femmila for fire år siden.

Høydepunktet er selvfølgelig de to VM-gullene, og særlig måten han vant femmila i Seefeld, da han stakk fra feltet tidlig og konkurrentene med Aleksandr Bolsjunov aldri klarte å hente ham inn. Det var et spektakulært femmilsgull, mener Torgeir Bjørn.

Mandag kommer landslagsuttaket for neste sesong, og NRK-eksperten mener dette kan bety noe ekstra for spesielt én person.

– Hvis det er sånn at hverken Emil Iversen, Didrik Tønseth eller Sindre Bjørnestad Skar får plass, så vil det at Holund legger opp kunne åpne opp for Iver Tildheim Andersen (22), spår Bjørn.

Siste nytt

 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

 • Landslagssamlinger i ishockey reddet – spleiselag innbrakte millionbeløp

  Pengehjelp fra både sponsorer og Oilers-toppen Tore Christiansen bidrar til at deler av landslagsaktiviteten til Norges Ishockeyforbund fram til nyttår berges.

  Det opplyser hockeypresident Tage Pettersen til NTB. Tidligere i høst ble det kjent at forbundet måtte sette all landslagsaktivitet, med unntak av på U20-laget for menn, på pause ut året.

  Årsaken er store økonomiske vanskeligheter som følge av utfordringer med å innhente kommersielle midler. Nå ser plutselig situasjonen atskillig lysere ut.

  – Siden vi måtte gi den kjedelige beskjeden om at vi skulle pause alt, har vi hatt en ambisjon om å få med støttespillere for å kunne gjennomføre i hvert fall én samling for samtlige landslag i løpet av de internasjonale vinduene i november og desember, sier hockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  Han bekrefter videre at en løsning for dette var klar torsdag. TV 2 har også omtalt saken.

  NBO presenterer sine nye, etiske retningslinjer
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • United-spiller Antony får trene og spille kamper igjen etter voldsanklager

  Manchester United har besluttet at brasilianeren Antony igjen er aktuell for å trene og spille kamper med klubben til tross for at han etterforskes for vold.

  Det opplyser Premier League-klubben på egne nettsider fredag.

  «Siden påstandene først ble fremsatt i juni, har Antony samarbeidet med politiet i både Brasil og Storbritannia, og han fortsetter å gjøre det», skriver United.

  «Som Antonys arbeidsgiver har Manchester United bestemt at han vil gjenoppta treningen på Carrington, og være tilgjengelig for å spille kamper, mens politiets undersøkelser fortsetter. Dette vil skje i påvente av videre utvikling i saken», skriver klubben videre.

  En tidligere kjæreste har anklaget Antony for vold.

  United-spilleren har vært i Brasil siden han møtte til landslagssamling i begynnelsen av måneden. Han ble sendt hjem fra den samlingen med beskjed om at han ikke får være del av landslaget mens etterforskningen pågår.

  Premier League - Manchester United v Nottingham Forest
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste