Hopp til innhold

Måtte hjelpes ut av målområdet: – Vet ikke hvor lenge jeg lå der

Kulden gjorde at flere løpere fikk det tøft på Beitostølen. Jessie Diggins var svært utslitt etter målgang.

Verdenscup langrenn på Beitostølen: 10 km klassisk individuell start

KALD: Jessie Diggins var svært kald da hun kom i mål på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jessie Diggins åpnet sterkt under damenes 10 kilometer på Beitostølen lørdag, men amerikaneren klarte ikke å holde farten oppe hele veien inn til mål og ble til slutt nummer seks.

På Beitostølen har det vært temperaturer ned mot 20 minusgrader de siste dagene, og det var rundt 15 minusgrader under kvinnens renn.

Diggins ble liggende i målområdet i lang tid etter at hun krysset målstreken.

Amerikaneren måtte støttes bort fra målområdet og få hjelp til å få på seg varmt, tørt tøy av støttemannskapet.

Med små skritt gikk hun de snaut 30 meterne til den amerikanske båsen, der hun fikk sette seg ned og kastet et pledd om seg. Der ristet en fra laget på lårene hennes, mens hun gradvis kom til hektene.

Verdenscup langrenn på Beitostølen: 10 km klassisk individuell start

KOM SEG TIL HEKTENE: Jessie Diggins, her fra selve rennet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg vet egentlig ikke hvor lenge jeg lå der. Jeg er virkelig utslitt, kald og sliten. Jeg kommer til å bli ok, men jeg er ganske utkjørt, sier Diggins til NRK noen minutter senere.

– Jeg har vært litt sliten denne uka, og når det er kaldt, så trenger du så mye energi for å holde varmen, sier hun videre.

Diggins takker laget for hjelpen hun fikk.

– Jeg føler meg veldig heldig som har et så bra lag rundt meg, som kan ta vare på meg når jeg trenger hjelp, sier hun.

Karlsson: – Det er vondt

Rennet ble vunnet av Kerttu Niskanen, foran Anne Kjersti Kalvå og Frida Karlsson. Sistnevnte dro rett i varmeteltet etter målgang, og var ikke med på blomsterseremonien etter rennet.

– Jeg ble veldig kald når jeg begynte å kjenne etter, sier Karlsson til NRK, rundt 20 minutter etter målgang.

Frida Karlsson

SLITEN: Frida Karlsson måtte varme seg etter målgang.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Også under OL i Beijing var det tidvis svært kaldt. Karlsson hadde der et skuffende mesterskap.

– I Beijing kjente jeg ingenting, men det er kaldt. Det er ikke favorittværet mitt, sier hun.

– Hvordan er følelsene nå?

– Nå kjenner jeg mye mer. Det er vondt, sier Karlsson.

Les også Ødela mobilen i sinne: – Det ble mørkt for meg

Kalvå på pallen for første gang

Anne Kjersti Kalvå vant den nasjonale sesongåpningen på 10 kilometer klassisk for tre uker siden, og på samme sted sikret hun seg karrierens første pallplass i verdenscupen lørdag.

– Nå har jeg det veldig bra. Det var skikkelig deilig å endelig klyve opp på den pallen, sier Kalvå til NRK.

– Jeg er egentlig bare veldig glad. Det er stort for meg å endelig komme opp på pallen. Jeg har jobbet hardt for det i mange år, og spesielt det siste året har vært tøft på mange måter, men også veldig givende. Det er kult å stå her og ha fått igjen noe for det, sier 30-åringen.

Les også Gikk på «koronasmell» etter OL: – Var veldig slem mot meg selv

Anne Kjersti Kalvå

– Har irritert meg skikkelig

I den bitende kulden var det Frida Karlsson som startet best, men svensken fikk det tøft utover i rennet. Bedre gikk det med Kerttu Niskanen og Kalvå, og halvveis var det bare 1,1 sekund som skilte de to – i favør Niskanen.

På de siste fem kilometerne var det Niskanen som gikk raskest, men Kalvå gikk inn til andreplass, 12,7 sekunder bak finske Niskanen.

Kalvå var 0,2 sekunder bak en pallplass i Ruka og 0,5 sekunder unna på Lillehammer, mens det på Beitostølen altså til pallplass holdt med god margin.

– Det har jo irritert meg skikkelig. Jeg har prøvd å beholde roen, og vente på at det skulle komme, sier Kalvå.

Anne Kjersti Kalvå

FORNØYD: Anne Kjersti Kalvå smilte bredt etter andreplassen.

Foto: Martin Leigland / NRK

– Hun har gjort en sinnssykt bra jobb. Det er fullt fortjent at hun er nummer to i dag. Det er utrolig artig, sier landslagstrener Stig Rune Kveen.

På spørsmål om han er rørt, svarer han med et smil at han nettopp «spiste noen løk».

– Han er en mann med følelser, så det er fint det, sier Kalvå om treneren.

Frida Karlsson endte på tredjeplass, 16,5 sekunder bak.

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng ble nummer syv, 38,2 sekunder bak Niskanen.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal