Hopp til innhold

Innstilt til sjakkstyret – trekker seg i protest

Erling Skjelstad fra Trondheim Sjakkforening har trukket seg som kandidat til styret i Norges Sjakkforbund. Nå mangler valgkomiteen en kandidat til fullt styre.

Carlsen

HÅPER PÅ GJENNOMSLAG: Magnus Carlsen håper å få gjennom sponsoravtalen på kongressen søndag.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Jeg synes ikke opprettelsen av Offerspill er i tråd med gode demokratiske prinsipper, sier Skjelstad til NRK.

Skjelstad var en av fire nye som var innstilt til styret i NSF, men han har meldt fra om at han ikke lenger er interessert.

– Det har ikke bare med Offerspill å gjøre. Jeg har vært imot avtalen hele tiden, sier Skjelstad.

Den omstridte sponsoravtalen med spillselskapet Kindred skal stemmes over på kongressen førstkommende søndag.

Magnus Carlsen har i forkant av kongressen opprettet klubben Offerspill, som med sine 41 delegater får en tung stemme på kongressen. Carlsen har fått kritikk for å betale for de 1000 første medlemmene som meldte seg inn.

Skjelstad

TREKKER SEG: Erling Skjelstad fra Trondheim Sjakkforening.

Foto: Privat

Håper på komplett forslag før kongressen

Valgkomiteleder Jøran Aulin-Jansson jobber med å finne en ny kandidat etter å ha fått beskjeden forrige helg.

– Jeg syns det er synd, i den forstand at jeg tror han hadde vært et verdifullt medlem av det kommende sentralstyret. Jeg har respekt for at enhver måtte kunne gjøre dette. Det er jo frivillig, sier Aulin-Jansson til NRK.

– Hvordan ligger dere an med å finne en ny kandidat?

– Vi har begynt på det. Vi kommuniserer først og fremst internt i valgkomiteen om det. Men vi håper at vi skal ha et komplett forslag til kongressen.

Mener avtalen har gjort valg-jobben vanskeligere

Den tidligere sjakkpresidenten tror at sponsoravtalen har gjort jobben med å finne et nytt styre vanskeligere.

– Samtidig er det ikke en helt ny situasjon at folk ikke ønsker å stille i styret, opplyser han.

Slik NRK forstår det, kan avstemmingen om Kindred-avtalen føre til at nye personer kommer inn i styret. Flere i det sittende styret har meldt at de ikke ønsker gjenvalg.

Visepresident Vibeke Grønn, Gerd Andersen og Ida Landsverk bekrefter alle overfor NRK at sponsoravtalen er en av grunnene til at de trekker sitt kandidatur.

Aulin-Jansson har ikke fått signaler om at folk vil trekke seg dersom det går den ene eller andre veien.

Han har heller ikke fått bekreftelser på at alle i styret stiller dersom for eksempel avtalen ikke går gjennom.

– Nei, men det har jeg heller ikke spurt om. Man kan ikke som valgkomité ta hensyn til om en sak går den ene eller andre veien på kongressen. Da må vi ha veldig mange alternativer til styrer, sier Aulin-Jansson.

Den omstridte avtalen har også fått konsekvenser for sjakk-NM i Larvik.

Sjakkprofiler som Simen Agdestein og Atle Grønn har trukket seg. Grønn og stormester Torbjørn Ringdal Hansen har også varslet at de vil slutte å konkurrere hvis avtalen blir stemt gjennom på kongressen.

NRK har forsøkt å få kontakt med Carlsen-manager Espen Agdestein og Offerspill-styremedlem Johannes Kvisla i forbindelse med denne saken uten å lykkes.

Sportsnyheter

Slet med å holde tårene tilbake - avslører lagkompisens hemmelige råd

Tarjei Bø tok en overraskende seier på fredagens sprint, men for Sturla Holm Lægreid føltes 2.-plassen som en seier.

Siste nytt

 • Erik ten Hag månedens trener

  Manchester Uniteds trener Erik ten Hag har av Premier League kåret til månedens manager for november.

  De røde djevlene vant alle sine kamper, og var det eneste laget som ikke tapte ett poeng forrige måned. Det er noe av begrunnelsen for at nederlenderen fikk prisen.

  Det er tredje gangen Ten Hag vinner prisen. De to foregående gangene var september 2022 og februar i år.

  Likevel er United-sjefen i hardt vær grunnet mangelen på gode resultater, men i det siste har de kravlet oppover på tabellen.

  Manchester United ligger før helgen på en sjetteplass, kun tre poeng bak Manchester City på fjerdeplass.

  Lørdag møter de Bournemouth på hjemmebane, og til uka skal de møte Bayern München i en avgjørende kamp om avansement i Mesterligaen.

  MNwTLajyfc8
  Foto: Reuters
 • Nytt Botn-show i IBU-cupen – tredobbelt norsk i Idre

  Johan-Olav Smørdal Botn går fra seier til seier i skiskytternes IBU-cup. Fredag vant han foran lagkameratene Martin Nevland og Martin Uldal.

  På sprinten i svenske Idre var Botn igjen utilnærmelig i langrennsfart. Tross ett bomskudd på hver skyting var han 2,1 sekunder foran feilfrie Nevland i mål.

  Uldal bommet én gang på standplass og ble slått med 13,9 sekunder av nordfjordingen Botn.

  24-åringen fra Stårheim har gått tre individuelle renn og én stafett denne sesongen, og han har vunnet alle. Botn imponerte også i langrennsåpningen på Beitostølen med 10.-plass på 10 kilometer fri teknikk i et kruttsterkt felt.

  Det ble en norsk kjempedag på sprinten i Idre. Vetle Paulsen og Mats Øverby fulgte opp med henholdsvis 5.- og 6.-plass, mens Simon Hjelmeset Kirkeeide ble nummer 12.

  (NTB)

  GSR3JYf3QBc
  Foto: NTB
 • Dortmund bekrefter: Julian Ryerson har pådratt seg leddbåndsskade – ferdigspilt i 2023

  Landslagsspiller Julian Ryerson har blitt diagnostisert med en leddbåndsskade og vil ikke være tilgjengelig for spill de neste ukene.

  Det bekrefter Dortmund på sine nettsider.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør mot Stuttgart i den tyske cupen at landslagsprofilen Ryerson landet feil etter en duell. Den norske backen ble liggende på gresset med store smerter.

  Etter å ha fått umiddelbar behandling, ble han hjulpet av banen av to mann fra Dortmunds støtteapparat. Ansiktsuttrykket sa det meste om at Ryerson hadde store smerter.

  «Vi må vente de neste dagene for å stille en endelig diagnose og definere nøyaktig hvor lenge han blir ute,» sier BVB-trener Edin Terzic.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen og spilt ti seriekamper for de gulkledde. Ryerson står med tre mål i Bundesliga denne sesongen. Den forrige kom så sent som forrige helg mot Bayer Leverkusen.

  (NTB)

  Dortmund's Julian Ryerson i kamp.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal