Hopp til innhold

Innstilt til sjakkstyret – trekker seg i protest

Erling Skjelstad fra Trondheim Sjakkforening har trukket seg som kandidat til styret i Norges Sjakkforbund. Nå mangler valgkomiteen en kandidat til fullt styre.

Carlsen

HÅPER PÅ GJENNOMSLAG: Magnus Carlsen håper å få gjennom sponsoravtalen på kongressen søndag.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Jeg synes ikke opprettelsen av Offerspill er i tråd med gode demokratiske prinsipper, sier Skjelstad til NRK.

Skjelstad var en av fire nye som var innstilt til styret i NSF, men han har meldt fra om at han ikke lenger er interessert.

– Det har ikke bare med Offerspill å gjøre. Jeg har vært imot avtalen hele tiden, sier Skjelstad.

Den omstridte sponsoravtalen med spillselskapet Kindred skal stemmes over på kongressen førstkommende søndag.

Magnus Carlsen har i forkant av kongressen opprettet klubben Offerspill, som med sine 41 delegater får en tung stemme på kongressen. Carlsen har fått kritikk for å betale for de 1000 første medlemmene som meldte seg inn.

Skjelstad

TREKKER SEG: Erling Skjelstad fra Trondheim Sjakkforening.

Foto: Privat

Håper på komplett forslag før kongressen

Valgkomiteleder Jøran Aulin-Jansson jobber med å finne en ny kandidat etter å ha fått beskjeden forrige helg.

– Jeg syns det er synd, i den forstand at jeg tror han hadde vært et verdifullt medlem av det kommende sentralstyret. Jeg har respekt for at enhver måtte kunne gjøre dette. Det er jo frivillig, sier Aulin-Jansson til NRK.

– Hvordan ligger dere an med å finne en ny kandidat?

– Vi har begynt på det. Vi kommuniserer først og fremst internt i valgkomiteen om det. Men vi håper at vi skal ha et komplett forslag til kongressen.

Mener avtalen har gjort valg-jobben vanskeligere

Den tidligere sjakkpresidenten tror at sponsoravtalen har gjort jobben med å finne et nytt styre vanskeligere.

– Samtidig er det ikke en helt ny situasjon at folk ikke ønsker å stille i styret, opplyser han.

Slik NRK forstår det, kan avstemmingen om Kindred-avtalen føre til at nye personer kommer inn i styret. Flere i det sittende styret har meldt at de ikke ønsker gjenvalg.

Visepresident Vibeke Grønn, Gerd Andersen og Ida Landsverk bekrefter alle overfor NRK at sponsoravtalen er en av grunnene til at de trekker sitt kandidatur.

Aulin-Jansson har ikke fått signaler om at folk vil trekke seg dersom det går den ene eller andre veien.

Han har heller ikke fått bekreftelser på at alle i styret stiller dersom for eksempel avtalen ikke går gjennom.

– Nei, men det har jeg heller ikke spurt om. Man kan ikke som valgkomité ta hensyn til om en sak går den ene eller andre veien på kongressen. Da må vi ha veldig mange alternativer til styrer, sier Aulin-Jansson.

Den omstridte avtalen har også fått konsekvenser for sjakk-NM i Larvik.

Sjakkprofiler som Simen Agdestein og Atle Grønn har trukket seg. Grønn og stormester Torbjørn Ringdal Hansen har også varslet at de vil slutte å konkurrere hvis avtalen blir stemt gjennom på kongressen.

NRK har forsøkt å få kontakt med Carlsen-manager Espen Agdestein og Offerspill-styremedlem Johannes Kvisla i forbindelse med denne saken uten å lykkes.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste