Hopp til innhold

Ingebrigtsen tok uvanlig grep før rekorden: – Jeg løper med hodet

Jakob Ingebrigtsen vant en dramatisk 3000 meter i Diamond League-finalen, dagen etter verdensrekordforsøket på en mile. Etterpå røpet han den spesielle grunnen til at han sprang med solbriller.

Jakob Ingebrigtsen

Vinnertiden ble på utrolige 7,23.63. Og seieren kom et spurtdrama av de sjeldne, som resulterte i europarekord.

Dette var Ingebrigtsens andre europarekord på ett døgn.

Denne gang vant Ingebrigtsen med ett hundredel foran Yomif Kejelcha. Etiopieren kom nærmere og nærmere frem mot målstreken, men igjen var Ingebrigtsen best.

Jakob Ingebrigtsen

NY TRIUMF: Jakob Ingebrigtsen i intervju med pressen etter seieren.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

22-åringen forteller at han tok et uvanlig grep da han kastet på seg solbrillene før rekordløpet.

– Jeg løper med hodet, sant. Når det er noe som er litt irriterende eller plager meg, så tar jeg det med i beregningen neste dag. Solen var ganske sterk i går. Det var litt med tanke på lyset, ikke at jeg brukte det så mye i dag, men det var litt mindre irriterende. Det var ganske kraftig lys, sier Ingebrigtsen.

Med «lyset» sikter Ingebrigtsen til den såkalte lysharen som viser hvordan han ligger an mot klokka.

– Umenneskelig program

Igjen leverte han også på et historisk nivå, og i kommentatorboksen satt både Post og Vebjørn Rodal med store øyne.

– Det er hans sjuende europarekord denne sesongen, sa Post.

Søndag var det under 24 timer siden han hadde vært seks tideler fra verdensrekorden på engelsk mile. Likevel var Ingebrigtsen tilbake på startstreken igjen mot verdenseliten.

– Det er nesten et «umenneskelig» program. Du vil ikke møte disse folka etter det i går, sa NRK-kommentatoren.

På tross av dette perset han og satte samtlige rivaler på plass, selv om oppløpssiden ble en utrolig tett duell slik målfotoet viser:

Mplfoto

DRAMATISK: Det skilte bare ett hundredel mellom Ingebrigtsen og Kejelcha i mål.

– Jeg tror at dersom han hadde hatt bena han hadde i går så hadde han satt verdensrekord, sier Post.

Verdensrekorden på 3000 meter er på 7.20.67. Den tiden ble satt av kenyanske Daniel Komen i 1996. Ingebrigtsen var under tre sekunder unna med europarekord fra i går i bena.

Les også: Rivalane rasande før Diamond League-finalen: – Dei synest det er absurd

Hungary Athletics Worlds
Hungary Athletics Worlds

Tror han kunne tatt verdensrekorden

Konfrontert med Post sitt utsagn svarer Ingebrigtsen bekreftende på at han kunne tatt verdensrekorden med friske ben.

– Ja, det tror jeg, sier han og utdyper:

– Jeg er fan av å springe fort og gjøre mitt beste og samtidig kjempe for å vinne. Det er alltid noe som kan gå bedre. Jeg liker å gå hardt ut, men jeg kjenner at det er litt tyngre enn jeg hadde drømt om. Det blir litt kjemping til mål.

Da klokken ringte for sisterunden, lå Ingebrigtsen i front og dro foran de beste etiopiske løperne. Han ble utfordret på bortre langside, men hadde ledelsen inn på de siste 200 meterne. Den ledelsen klarte han å forsvare inn til mål.

Startlisten var spekket med sterke løpere. Men Ingebrigtsen var den eneste ved siden av Stewart McSweyn, som doblet med å løpe to løp i Diamond League-finalefeltet.

Etter seieren kom han med et humoristisk stikk til konkurrentene.

– Det blir for lett. Jeg skulle gjerne hatt enda bedre motstand. Sånn at man kan pushe hverandre mer til mål, smiler en selvsikker Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen

UTROLIG SESONG: Jakob Ingebrigtsen avsluttet en utrolig sesong med to europarekorder på to dager.

Foto: JOHN THYS / AFP

– Du har i alle fall selvtillit?

– Det er lett å bli høy på seg selv når man vinner. Nei, fra spøk til alvor: Jeg synes det er utrolig gøy å konkurrere. Kroppen fungerer såpass bra selv om jeg har en lang reise i beina og endring av tidssoner som gjør det bitte litt vanskeligere, sier Ingebrigtsen og fortsetter:

– Det er jo dette jeg synes er gøy. Jeg kunne nok vært snillere mot meg selv og gjort det til en enklere affære – «safet» litt mer og kjørt saktere fra begynnelsen, men hva er spennende med det?

Under 3000-meteren var lysharen satt til å gå 7.24 med en sterk avslutning. Men Jann Post luktet at det kunne dreie seg om et verdensrekordforsøk i starten av løpet.

– Det er den måten Jakob liker å legge opp løpene, sa Post tidlig i løpet om fartsopplegget.

Les også: Ingebrigtsen om verdensrekord­forsøket: – Tilfeldig at jeg er så nærme

Siste nytt

 • Italia og Tyrkia vil dele på fotball-EM i 2032 – ingen andre søkere

  Tyrkia og Italia har slått seg sammen og søker om å arrangere fotball-EM for menn i 2032. Det opplyste Det europeiske fotballforbundet (Uefa) onsdag.

  De to nasjonene søkte tidligere hver for seg, men nå er planene slått sammen. Ingen andre søkere har meldt sin interesse for sluttspillet om snaut ni år.

  Russlands søknad om å få 2032-EM ble kjent ugyldig av Uefa tidligere i år.

  Det er ventet at Uefa tildeler EM-sluttspillene i 2028 og 2032 tirsdag neste uke. Sannsynligvis vil kampene i 2028 bli fordelt i England, Wales, Skottland, Nord-Irland og Irland.

  Italia-Norge
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketspiller med positiv dopingprøve

  Antidoping Norges påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en basketballutøver for brudd på antidopingregelverket. Det melder Antidoping Norge i en pressemelding.

  «Prøven, som ble tatt i konkurranse i februar 2023, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse tilstedeværelse av tetrahydrocannabinol (THC eller hasj).», skriver ADNO.

  I påtalenemdens begjæring ber ADNO om en utestengelse på to år. Både fra å delta i konkurranser og organisert trening, samt tillitsverv. Vedtaket ble fattet 5. september.

 • Helomvending fra Mark Cavendish – forlenger sykkelkarrieren

  Veteransyklist Mark Cavendish (38) blir trolig værende i Astana. Det gir ham i så fall muligheten til å bli alene om Tour de France-rekorden.

  «Det er ikke over ennå», er budskapet i en video Astana har publisert på X/Twitter med bilder av Cavendish. Senere ble en ny video publisert hvor Cavendish forklarer valget.

  Han sier at han har snakket med familien og barna.

  – Bare ett år til, sier han i videoen.

  Tidligere i år ble det kjent på en pressekonferanse at Cavendish skulle legge opp etter sesongen. Det var en emosjonell seanse hvor han snakket om karrieren sin med kona Peta og barna til stede. Nå har briten snudd sykkelen 180 grader og satser på å bli alene om Tour de France-rekorden med antall etappeseirer.

  38-åringen står med 34 etappeseirer i Tour de France. Den rekorden deler han med legenden Eddy Merckx. Cavendish var nær rekorden i årets Tour de France, men så måtte han bryte det franske storrittet etter en velt.

  Cavendish vant den grønne poengtrøya i Tour de France i 2011 og 2021. I 2011 ble han verdensmester i landeveisritt. (NTB)

  Spain Cycling Tour de France
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste