Hopp til innhold

Ingebrigtsen fnyser av konkurrentens påstand: – Ti av ti hadde Jakob tatt

Mohammed Ahmed mener det kunne vært mulig å tukte Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter i VM. Kanadieren får klart svar fra den norske leiren.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Ten

SUVEREN: Jakob Ingebrigtsen var overlegen og kunne leke seg inn til sitt første VM-gull.

Foto: Patrick Smith / AFP

Om du løper det ti ganger, får du en annen vinner. Jeg tror løpet var til hans fordel. Om det var litt mindre vind og litt kaldere, og noen gjorde løpet på 12.50 minutter eller noe, kunne han falt av, sier Mohammed Ahmed til NRK.

Kanadiske Ahmed ble nummer fem etter å ha stivnet på oppløpet i finalen. Han tok OL-sølvet i Tokyo i 2021 og VM-bronsen i Doha i 2019. Han mener Ingebrigtsen egentlig er en 5000-meterløper som er god på 1500 meter.

Mohammed Ahmed

HELDIG MED FORHOLDENE: Mohammed Ahmed mente Jakob Ingebrigtsen var heldig med forholdene på 5000 meteren.

Foto: Carmen Mandato / AFP

Den siste påstanden er Jakob Ingebrigtsen enig i, men på spørsmål fra NRK om det er noe som helst de kunne gjøre for å riste ham av seg, kommer svaret kontant:

– Nei!

Jakob Ingebrigtsen etterlot ingen tvil om hvem som er verdens beste på 5000 meter. Han startet feiringen 40 meter fra mål til stående ovasjoner fra publikum på Hayward Field. Storebror Henrik kalte det den minst dramatiske 5000-meteren han hadde sett.

Les også Slår tilbake mot kritikerne etter VM-bragden: – Vet jeg blir misforstått

4pQRJqVWp5I

Han måtte vente tålmodig utenfor stadion etter løpet. Jakob måtte gjennom pressesonen, så til medaljeseremoni, en ny runde med pressen, dopingkontroll og så enda litt flere intervjuer utenfor stadion.

Henrik: – Han elsker når det er kaldt

Og mens han ventet var han minst like tydelig som lillebror på om de andres sjanser:

– Ti av ti hadde Jakob tatt.

2022 World Athletics Championships, day 10

GULLKLEMMEN: Henrik Ingebrigtsen gir lillebror, verdensmesteren Jakob, en klem etter løpet.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Henrik Ingebrigtsen analyserer påstandene om kulde og vind slik:

– Hadde det vært kaldere hadde det vært fordel Jakob, han elsker når det er kaldt. Han kaster av seg skjorten på de siste dragene når det er fem grader og pøsregn hjemme i Sandnes, så det elsker han.

– Vindforhold? Nja, de springer inne på en åpen bane. På den ene siden er det medvind og på den andre motvind. Når du først får luke, er det nesten vanskeligere for de bak.

– Jeg vet ikke hvordan de skulle klart å slå ham.

Hovedutfordreren mislyktes

Ugandiske Joshua Cheptegei ble trukket frem som den største favoritten til å utfordre Ingebrigtsen før løpet. Han gikk tidlig opp i front, men klarte ikke å sette opp et tempo som utfordret nordmannen.

– De andre prøvde jo, men det virker ikke som de virkelig prøvde. De hadde ikke tro på at de skulle slå Jakob i dag, virket det som. Det er sikkert den minst dramatiske 5000-finalen jeg har sett noen gang, der han bare går opp i tet og viser at han er den beste i dag.

Les også Rørt til tårer av lillebrors bragd: – Han er den emosjonelle av oss

Cheptegeis plan var å parkere konkurrentene på de siste fire rundene:

– Jeg burde ha ... Jeg skjønte at det ikke var det riktige øyeblikket for meg. Jeg er litt skuffet, men det er en del av læringskurven, sier Cheptegei til NRK.

Uganderen endte på 9.-plass.

Amerikanske Grant Fisher holdt følge med teten til oppløpet, men stivnet i spurten om bronsemedaljen. Han ble til slutt nummer seks.

– Jeg tror han kom tilbake ganske motivert fra 1500 meteren. Han er verdensklasse og en tøff mann å slå, og han har trent på en måte som gjør ham godt forberedt til en slik dobling. Han er bunnsolid, sier Grant Fisher til NRK.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Ten

SNUBLET I MÅL: Mohammed Ahmed gikk i bakken, helt utmattet, ved målgang. Henrik Ingebrigtsen mener han også snubler i resonnementet.

Foto: EZRA SHAW / AFP

Siste nytt

 • Rystet Tyskland på hjemmebane – så steg spissgiganten til vers

  Søndag kveld var det duket for de første kampene i siste gruppespillsrunde der Tyskland var det eneste laget fra gruppe A som var sikret en plass i åttedelsfinalen.

  Drøye to minutter på overtid stiger innbytter Niclas Füllkrug til vers og stanger utligningen i krysset til vill jubel blant hjemmefansen.

  – Der er Tyskland gruppevinnere og det er Füllkrug som oppfyller de tyske drømmer i Frankfurt, utbrøt NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith.

  Dermed ble Füllkrug den første tyskeren som scorer to mål som innbytter i samme EM siden Olivier Bierhoff i 1996.

  I det 28. spilleminutt tok sveitserne ledelsen etter at Dan Ndoye fikk sitt første landslagsmål for Sveits.

  – Ndoye har aldri scoret for Sveits, men på den aller største scenen så klarer han det endelig, sa Stabrun Smith.

  Dermed ble Tyskland gruppevinnere med to seiere og ett uavgjort. De møter andre plassen i gruppe C hvor blant annet England og Danmark spiller tirsdag om gruppeseieren.

  Sveits på sin side skal møte andre plassen i gruppe B som på papiret ser ut til å bli Italia om de tar poeng mot Kroatia tirsdag kveld.

  Sveits hadde det i lomma, men Tyskland hadde litt på lager.
 • Espanyol tilbake i La Liga – vant opprykksfinalen mot Real Oviedo

  Espanyol vendte et vanskelig utgangspunkt til seier og slo Real Oviedo i kampen om den siste opprykksplassen til Spanias øverste nivå.

  Barcelona-klubben rykket ned fra La Liga i 2023, men holdt seg til ett år på nivå to. Med 2-1-seier sammenlagt slår de følge med Leganés og Real Valladolid opp til nivå én.

  Real Oviedo gikk inn i kampen med 1-0 fra det første oppgjøret, men fikk seg en kalddusj like før pause da Espanyols Javi Puado scoret to kjappe.

  Først bredsidet han inn en corner, før han fullførte et vakkert angrep til 2-0 to minutter på overtid av førsteomgangen.

  Oviedo fikk en kjempesjanse på overtid, men fikk ikke ballen i mål og måtte se opprykkshåpet glippe på målstreken.

  Espanyol tok seg forbi Sporting Gijón på veien til finalen, mens Oviedo slo ut Eibar. (NTB)

 • Markus Hoelgaard ble norgesmester i landeveisritt

  Markus Hoelgaard vant fellesstarten i sykkel-NM søndag. Uno-X-laget kontrollerte rittet og var aldri truet i kampen om seieren.

  Rittet gikk over tolv runder i en løype på Tverlandet utenfor Bodø. Rytterne måtte gjennom 199,2 kilometer i regnværet.

  Fredrik Dversnes var mannen i den norske mestertrøya fram til søndag.

  Alexander Kristoff var ikke blant rytterne på startstreken søndag. Veteranen sto over rittet på grunn av magetrøbbel.

  Tidligere søndag ble Mie Bjørndal Ottestad norgesmester i kvinneklassen etter et imponerende solobrudd.

  Lørdag 29. juni starter Tour de France i italienske Firenze. Uno-X er blant lagene på startstreken i storrittet. Hoelgaard er imidlertid ikke en del av troppen, og den norske mestertrøya uteblir i årets ritt.

  (NTB)

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal