Hopp til innhold

Slår tilbake mot kritikerne etter VM-gullet: – Vet jeg blir misforstått

Jakob Ingebrigtsen (21) lekte med konkurrentene i VM-finalen på 5000 meter. Så tok han et oppgjør med dem som har kritisert måten han uttalte seg på etter sølvet på 1500-meteren.

4pQRJqVWp5I

SVAR PÅ TILTALE: Jakob Ingebrigtsen forbeholder seg retten til å uttrykke skuffelse når det ikke går som han håper.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Det var gøy. Og så var det gøy å ikke bare vinne det på slutten. Jeg føler jeg vant hele løpet. Det var utrolig stort, sier den nybakte verdensmesteren til NRK.

2022 World Athletics Championships, day 10

FAMILIETRIUMF: Henrik Ingebrigtsen har banet vei. Natt til mandag så han lillebror Jakob bli verdensmester.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Det var en enorm opptur etter finalen på 1500-meteren, der det «bare» ble sølv. Da var han rasende på seg selv, og sa blant annet:

– Det er helt jævlig. Dessverre, det er dumt å si det. VM-sølv er en utrolig stor ting å oppnå, samtidig blir jeg slått av folk som er dårligere enn meg. Jeg er skuffet over meg selv.

Ikke alle syntes det var en god måte å håndtere et nederlag på. Men etter revansjen på 5000-meteren, slår 21-åringen tilbake.

Folk kan si hva de vil, men når jeg ikke får det til og jeg kan gjøre det bedre enn jeg gjorde for eksempel på tirsdag, så er jeg jævlig skuffet. Det har jeg all rett til å være, for jeg vet at jeg kan gjøre det bedre, og da er det en skuffelse, sier han til NRK.

 • Se hele nattens 5000 meter her:
Uf4oNypUTZQ

GULLGUTT: Se hele Jakob Ingebrigtsens gulløp.

– Mange misforstår

På tribunen sto storebror Henrik Ingebrigtsen og ga uttrykk for akkurat det samme.

– Mange misforstår det med å være cocky og arrogant, og ha overdreven selvtillit. Men det er dette som skal til for å være en vinner, og så får du like det eller ikke, sier han til NRK.

Jakob Ingebrigtsen bekrefter at han føler seg misforstått.

– Jeg bryr meg veldig lite om det, men jeg vet jeg blir misforstått. Jeg er ikke så dum at jeg ikke vet at folk mener ting, sier han.

Han vet også hvorfor misforståelsen oppstår.

Jeg er jo ikke misfornøyd med at jeg fikk sølv, men at jeg ikke gjorde mitt beste. For meg er det det verste som kunne skjedd, den verste følelsen i hele verden, sier han.

Skuffelsen fra 1500-meteren satt i helt til startskuddet gikk på i 5000-meterfinalen natt til mandag. Kanskje til og med etterpå.

Totalt sett blir det ganske bra, men et sølv og et gull kan også være to gull, påpeker han.

Om noe var «cocky og arrogant» på 5000-meteren, var det måten han løp på.

Les også Ingebrigtsen slakter seg selv etter VM-sølv – totalt uenig i brorens forklaring

Jakob Ingebrigtsen

– Det sykeste løpet

Drømmen var at det skulle gå rolig i front, og det gjorde det. Såpass rolig gikk det at Jakob Ingebrigtsen flere ganger underveis tok seg tid til å ta imot svamper for å kjøle seg ned i den kokende varmen. Han drakk også, noe som er særdeles uvanlig i en 5000-meter.

Jeg kjente i forsøket at det ble ganske tørt i munnen. Det har ikke noe å si, men det er et litt irriterende moment, forklarer han selv.

Og med to runder igjen, gikk nordmannen helt opp i tet. Der ble han værende, og gjennom den siste svingen stakk han fra konkurrentene.

– Det er det sykeste løpet jeg har sett. Han så så sterk ut underveis, og han sprang helt perfekt. Løpet ble som en gavepakke for at Jakob skulle ta kommandoen med tre runder igjen og styre inn til solid gull, sier Henrik Ingebrigtsen.

Takket

Også NRKs kommentator Jann Post var i ekstase.

– Jakob Ingebrigtsen er langdistansekongen. Verdens beste langdistanseløper er norsk. Han smadrer de, de er sjanseløse. Endelig kommer VM-gullet, sa han.

2022 World Athletics Championships, day 10

SEIERSKLEM: Kjæresten Elisabeth Aaserson får sin del av æren for VM-gullet.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

For ordens skyld: Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull på 1500 meter i fjor.

Ikke overraskende er han overlykkelig over å også kunne kalle seg verdensmester.

Det er helt utrolig. Jeg er veldig stolt over å kunne gjenskape suksess. Og ikke minst blir jeg nødt til å takke alle rundt meg, Elisabeth, Henrik og Filip og alle andre i støtteapparatet som sørger for at kroppen min er hundre prosent og for at jeg er «på» når jeg skal, når jobben gjøres, sier Jakob Ingebrigtsen.

Vinnnertiden ble 13.09,24. Jacob Kiprop fra Kenya tok sølvet på 13.09,98, mens Oscar Chelimo fra Uganda tok bronsen på 13.10,20.

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal