Hopp til innhold

Slår tilbake mot kritikerne etter VM-gullet: – Vet jeg blir misforstått

Jakob Ingebrigtsen (21) lekte med konkurrentene i VM-finalen på 5000 meter. Så tok han et oppgjør med dem som har kritisert måten han uttalte seg på etter sølvet på 1500-meteren.

4pQRJqVWp5I

SVAR PÅ TILTALE: Jakob Ingebrigtsen forbeholder seg retten til å uttrykke skuffelse når det ikke går som han håper.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Det var gøy. Og så var det gøy å ikke bare vinne det på slutten. Jeg føler jeg vant hele løpet. Det var utrolig stort, sier den nybakte verdensmesteren til NRK.

2022 World Athletics Championships, day 10

FAMILIETRIUMF: Henrik Ingebrigtsen har banet vei. Natt til mandag så han lillebror Jakob bli verdensmester.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Det var en enorm opptur etter finalen på 1500-meteren, der det «bare» ble sølv. Da var han rasende på seg selv, og sa blant annet:

– Det er helt jævlig. Dessverre, det er dumt å si det. VM-sølv er en utrolig stor ting å oppnå, samtidig blir jeg slått av folk som er dårligere enn meg. Jeg er skuffet over meg selv.

Ikke alle syntes det var en god måte å håndtere et nederlag på. Men etter revansjen på 5000-meteren, slår 21-åringen tilbake.

Folk kan si hva de vil, men når jeg ikke får det til og jeg kan gjøre det bedre enn jeg gjorde for eksempel på tirsdag, så er jeg jævlig skuffet. Det har jeg all rett til å være, for jeg vet at jeg kan gjøre det bedre, og da er det en skuffelse, sier han til NRK.

 • Se hele nattens 5000 meter her:
Uf4oNypUTZQ

GULLGUTT: Se hele Jakob Ingebrigtsens gulløp.

– Mange misforstår

På tribunen sto storebror Henrik Ingebrigtsen og ga uttrykk for akkurat det samme.

– Mange misforstår det med å være cocky og arrogant, og ha overdreven selvtillit. Men det er dette som skal til for å være en vinner, og så får du like det eller ikke, sier han til NRK.

Jakob Ingebrigtsen bekrefter at han føler seg misforstått.

– Jeg bryr meg veldig lite om det, men jeg vet jeg blir misforstått. Jeg er ikke så dum at jeg ikke vet at folk mener ting, sier han.

Han vet også hvorfor misforståelsen oppstår.

Jeg er jo ikke misfornøyd med at jeg fikk sølv, men at jeg ikke gjorde mitt beste. For meg er det det verste som kunne skjedd, den verste følelsen i hele verden, sier han.

Skuffelsen fra 1500-meteren satt i helt til startskuddet gikk på i 5000-meterfinalen natt til mandag. Kanskje til og med etterpå.

Totalt sett blir det ganske bra, men et sølv og et gull kan også være to gull, påpeker han.

Om noe var «cocky og arrogant» på 5000-meteren, var det måten han løp på.

Les også: Ingebrigtsen slakter seg selv etter VM-sølv – totalt uenig i brorens forklaring

Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen

– Det sykeste løpet

Drømmen var at det skulle gå rolig i front, og det gjorde det. Såpass rolig gikk det at Jakob Ingebrigtsen flere ganger underveis tok seg tid til å ta imot svamper for å kjøle seg ned i den kokende varmen. Han drakk også, noe som er særdeles uvanlig i en 5000-meter.

Jeg kjente i forsøket at det ble ganske tørt i munnen. Det har ikke noe å si, men det er et litt irriterende moment, forklarer han selv.

Og med to runder igjen, gikk nordmannen helt opp i tet. Der ble han værende, og gjennom den siste svingen stakk han fra konkurrentene.

– Det er det sykeste løpet jeg har sett. Han så så sterk ut underveis, og han sprang helt perfekt. Løpet ble som en gavepakke for at Jakob skulle ta kommandoen med tre runder igjen og styre inn til solid gull, sier Henrik Ingebrigtsen.

Takket

Også NRKs kommentator Jann Post var i ekstase.

– Jakob Ingebrigtsen er langdistansekongen. Verdens beste langdistanseløper er norsk. Han smadrer de, de er sjanseløse. Endelig kommer VM-gullet, sa han.

2022 World Athletics Championships, day 10

SEIERSKLEM: Kjæresten Elisabeth Aaserson får sin del av æren for VM-gullet.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

For ordens skyld: Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull på 1500 meter i fjor.

Ikke overraskende er han overlykkelig over å også kunne kalle seg verdensmester.

Det er helt utrolig. Jeg er veldig stolt over å kunne gjenskape suksess. Og ikke minst blir jeg nødt til å takke alle rundt meg, Elisabeth, Henrik og Filip og alle andre i støtteapparatet som sørger for at kroppen min er hundre prosent og for at jeg er «på» når jeg skal, når jobben gjøres, sier Jakob Ingebrigtsen.

Vinnnertiden ble 13.09,24. Jacob Kiprop fra Kenya tok sølvet på 13.09,98, mens Oscar Chelimo fra Uganda tok bronsen på 13.10,20.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste