Hopp til innhold

Rørt til tårer av lillebrors bragd: – Han er den emosjonelle av oss

Da Jakob Ingebrigtsen løp inn til VM-gull på 5000 meter, lot storebror Henrik tårene trille på tribunen. Etterpå fikk han takk av den nybakte verdensmesteren.

STORT ØYEBLIKK: Henrik Ingebrigtsen ble rørt til tårer av familiens første VM-gull.

Han er jo den emosjonelle av oss, sier Jakob Ingebrigtsen og ler når NRK forteller at broren gråt på tribunen.

Henrik Ingebrigtsen var rett og slett i ekstase på tribunen da familien fikk sin første verdensmester.

Det er så lett, herregud. Det er den minst dramatiske 5000-meteren noen gang. Det er så lett, sa han mens han tørket noen tåre like etter at broren krysset målstreken.

Det er 12 år siden han startet familieeventyret med å bli europamester på 1500 meter i Helsingfors. Etterpå har både Filip og Jakob også blitt europamestere.

– Skal ikke ta æren

Jakob toppet alt da han ble olympisk mester på 1500 meter i fjor. Familiens første VM-gull, skulle også vise seg å bli det første gullet på 5000 meter i et globalt mesterskap.

2022 World Athletics Championships, day 10

FØRSTE KLEM: Henrik Ingebrigtsen var raskt nede på banen for å klemme lillebroren.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Før sesongen brøt brødrene med faren Gjert som trener. Henrik har vært i Eugene som Jakobs nærmeste støttespiller.

Jeg skal ikke ta æren for noen ting. Dette er kun Jakob som presterer et fantastisk løp i dag.

Hva er det egentlig du har hjulpet han med de siste ukene?

Alt som jeg kan. Når han går ut på banen, så står vi der bare og venter på Jakob skal gjøre noe. Men det handler litt om at Jakob skal ha en så trygg ramme rundt seg som mulig. Om det bare er å holde flaska på rett tidspunkt, så er det min jobb. Der kjenner jeg Jakob bedre enn noen andre, jeg kjenner rutinene hans, jeg kan gi han en trygghet i alle ledd av forberedelsen hans fordi jeg vet når han trenger hva.

– Han er en fining. Han er en emosjonell type og glad i å ha det gøy, så han lager god stemning, og ikke minst er han en ressurs i kampens hete når det gjelder. Han vet at jeg ikke vil gjøre småting om jeg slipper, roser lillebroren.

Se nattens 5000 meter her:

Uf4oNypUTZQ

Takker brødrene og forloveden

For hovedpersonen nøler imidlertid ikke med å dele æren.

Hadde det ikke vært for at Henrik og Elisabeth var her, og all hjelp og støtte jeg har fått siden 1500-meteren, så tror jeg det hadde vært vanskelig å være så godt forberedt, sier Jakob.

2022 World Athletics Championships, day 10

VIKTIG STØTTESPILLER: Jakob Ingebrigtsen takker forloveden Elisabeth for støtten.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Du takker Elisabeth og de to brødrene dine, hvordan tror du Gjert har det nå?

Jeg regner med at alle som har hatt noe med min satsing å gjøre er stolte. Alle har bidratt det de kan. Det er stort.

– Veldig stolt

På spørsmål om Jakob kunne spilt samme rolle som Henrik, svarer han:

– Vi er forskjellige folk. Henrik er nok en av de bedre enn oss, sånn menneskelig. Han er en fin mann som jeg er stolt av å ha ved min side.

Og Jakob var altså så godt forberedt at de endte med gull.

– Jeg er veldig stolt over det jeg har gjort, og synes det er kult å få det til, men igjen, det er ikke bare meg selv, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Og storebrors VM-dom er klokkeklar:

Et sølv og et gull i VM, det må være godkjent. Han er kongen av Eugene, det er det ingen tvil om.

Jakob Ingebrigtsen

TO VM-MEDALJER: Jakob Ingebrigtsen på toppen av pallen med VM-gullet på mesterskapets siste dag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste