Hopp til innhold

Idrettsprofiler skvetter av NRK-bilder: – Oi!

Bildebevisene lyver ikke. Snø er i ferd med å bli mangelvare, og flere vintersportsutøvere legger ikke skjul på at det er vondt å se.

Marios Seidl, snøsmelting

IKKE NOE SNØ: Mario Seidl (venstre) ble overrasket over å se bildene NRK viste ham, blant annet dette bildet med skiløpere utenfor en skiløype.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Oi!

Den østerrikske kombinertløperen Mario Seidl skvetter når NRK viser han bilder som viser stor snømangel utenfor skiløypene.

– Vi er i en krise som vi må løse sammen, og forhåpentligvis kan vi klare det. Fordi jeg elsker vintersporten vår, og jeg håper våre barn også har snø og kan hoppe og stå på ski, sier Seidl.

Espen Bjørnstad synes det er triste bilder.

– Hva skal man si? Jeg ønsker jo at barna mine skal få oppleve den oppveksten som jeg har gjort, sier den norske kombinertløperen.

Skiløper sliter med forholdene på Skullerud.

SNØMANGEL: Dette bildet av en skiløper ute på tur på Skullerud i Oslo er ett av bildene som NRK har vist til flere vintersportsutøvere.

– Skjønner ikke alvoret

Bjørnstad etterlyser mer handlekraft og vedgår at han er bekymret.

– Vi har jo vært på mange isbreer rundt om og sett hvor mye de smelter rett og slett. Det er et faktum, og det er synd at vi ikke klarer å ta mer tak i det, og at folk skjønner alvoret mer.

– For det mener du at politikerne ikke gjør?

– De skjønner ikke alvoret godt nok, i hvert fall. Det er ganske åpenbart, mener han.

Reaksjonene kommer etter NRKs funn i artikkelen «Kampen om skiføret», som viser blant annet at skiføret er i ferd med å smelte bort i flere deler av landet og at man tar drastiske grep for å beholde isbreene i Norge.

Les også Kampen om skiføret

Her legger Per Arne og kollegaen en plast()duk over isbreen for å bevare breen.

Landslagskollega Jørgen Graabak er bekymret for snøsportenes fremtid, og sier at det ser «litt skummelt ut».

– Vi får håpe at vi klarer å samles og tar i et tak og snur trenden. Men det ser litt mørkt ut med tanke på skiidrett, sier mannen med fire OL-gull.

Dronebilde av aktivitetsannleget på Røa. Det viser et stort område med masse snø. Rundt er det brunt gress og trær uten blader. Nederst ser ein alle folka som var samla under barneskirennet MartinCrossen, og over dei ser ein løypemarkørane som viser kor skiløypa går.

SNØMANGEL: Også dette bildet, av skianlegget til Røa IL på Voksenjordet, har NRK vist til utøverne.

Foto: Røa IL

Frykter vinteridrett blir en rikmannssport

Også skiskytterne mener det er grunn til bekymring.

– Jeg har sett selv i flere år med idrett at det er mindre snø nå enn for ti år siden. Man skal ikke alltid stole på eget minne, men når forskning støtter det, er det grunn til bekymring, sier Sturla Holm Lægreid.

Han mener alle har et ansvar for eget forbruk og klimaavtrykk.

Sturla Holm Lægreid

FELLES ANSVAR: Sturla Holm Lægreid mener det må samarbeides for å bevare skiidrettene.

Foto: Vesa Moilanen / NTB

– Vi får håpe flere og flere får øynene opp for hvor viktig hver enkelt er i denne kampen. Vi må sammen bli enige om at vi vil bevare skiidretten og vinterlivet, sier han.

– Hva vil det bety for neste generasjon?

– Det henger sammen. Hadde vi sluttet å bygge fotballbaner hadde folk sluttet med fotball. Har ikke folk mulighet til å gå på ski i marka og nyte det, så er jeg redd for at interessen daler og at det blir en rikmannssport der de som er i alpene får drive med det der, sier skiskytteren.

Kan miste en måned med snødager på 60 år

Johannes Thingnes Bø har merket seg at kunstsnø «ofte dekker over for de dårlige vinterdagene».

Til den norske sesongåpningen på Sjusjøen i november, ble det kjørt 100 lastebillass med snø for å få fylt løypene med kunstsnø.

Sportssjef i Blinkfestivalen, Arne Idland, lanserte i den forbindelse et forslag om å innlemme ett eller to renn på rulleski i verdenscupen. Verdenscupen i skihopping startet denne sesongen med rennhelg i Wisla, hvor det ble hoppet på plast.

Sjusjøen

KUNSTSNØ: Slik så det ut da snøen ble lagt ut i forbindelse med sesongåpningen på Sjusjøen.

Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / NRK

– Jeg kan ikke huske sist vi hadde en knallgod vinter. Vi ser det når vi går verdenscup, sier Thingnes Bø.

– Hva tror du det betyr for rekrutteringen til vintersportene?

– Ikke så mye nå. Det er vel når det først skjer, men det er et varsku. Det blir kanskje rulleski som blir innlemmet etter hvert, sier Thingnes Bø.

Meteorologisk institutt har på oppdrag fra NRK gjort utregninger for hvor mange skidager det kan bli i fremtiden. På Sjusjøen var det i snitt 145 skidager fra år 1971 til år 2000. Innen 2060 kan det bli redusert til 115.

– Det er jo litt trist at man mister vintrene. For oss selvfølgelig fordi vi driver med vinteridrett og går på snø, men også for totalen. Man vil jo gjerne beholde snø til jul og stemningen som er med vinter og all tradisjonen med det. Jeg vil jo at mine barn og barnebarn kan lage snøengler og snømenn. Mister man én måned hvert 60. år, så ender det jo opp med at det blir borte etter hvert, sier skiskytter Karoline Knotten.

Siste nytt

 • Overraskelseslaget Molde møter Rosenborg i cupen

  2.-divisjonslaget Molde skal opp mot serieleder Rosenborg i cupens 3. runde.

  Det var Molde som sto for den største skrellen sist runde da toppserielaget Kolbotn ble slått 1-0 onsdag.

  Slik spilles kampene:

  Tirsdag 25. juni 19.00: Start – Vålerenga

  Onsdag 26. juni 18.00: Stabæk – Hønefoss, Røa – TIL 2020, Åsane – Brann, Arna-Bjørnar – Viking, AaFK Fortuna – LSK Kvinner, Molde – Rosenborg

  Onsdag 26. juni 19.30: Lyn – Bodø/Glimt (1. omgang på nrk.no, 2. omgang på NRK 2).

  (NTB)

  Toppserien i fotball 2024: Lyn - Rosenborg BK (0-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Sjåartoppen til NRK i EM i friidrett kom da Jakob Ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden.

  Det var 891.000 sjåarar då Ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. I snitt var det 517.000 som følgde sendinga til NRK onsdag kveld.

  – Vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt EM i friidrett på alle plattformer. Friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

  Ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest EM-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks EM-gull på seks forsøk.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: NTB
 • Edin Terzic ferdig som Borussia Dortmund-trener

  Edin Terzic (41) er etter tre år ferdig som trener for Julian Ryersons Borussia Dortmund. Han har sagt opp sin stilling.

  Det opplyser den tapende mesterligafinalisten i sine mediekanaler.

  Terzic tok over som permanent hovedtrener i juli 2022 etter å ha vært midlertidig trener året i forveien. I perioden har han ledet de gulkledde i 96 kamper. Terzic hentet den norske landslagsbacken Ryerson til klubben i januar i fjor, og lyngdølen ble en fast mann på laget under 41-åringens ledelse.

  Denne sesongen tok de seg til mesterligafinale der det ble tap for Real Madrid. I Bundesliga ble det en skuffende femteplass.

  Nå har altså Terzic valgt å gi seg. (NTB)

  Edin Terzic
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal