Hopp til innhold

Idrettsprofiler skvetter av NRK-bilder: – Oi!

Bildebevisene lyver ikke. Snø er i ferd med å bli mangelvare, og flere vintersportsutøvere legger ikke skjul på at det er vondt å se.

Marios Seidl, snøsmelting

IKKE NOE SNØ: Mario Seidl (venstre) ble overrasket over å se bildene NRK viste ham, blant annet dette bildet med skiløpere utenfor en skiløype.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Oi!

Den østerrikske kombinertløperen Mario Seidl skvetter når NRK viser han bilder som viser stor snømangel utenfor skiløypene.

– Vi er i en krise som vi må løse sammen, og forhåpentligvis kan vi klare det. Fordi jeg elsker vintersporten vår, og jeg håper våre barn også har snø og kan hoppe og stå på ski, sier Seidl.

Espen Bjørnstad synes det er triste bilder.

– Hva skal man si? Jeg ønsker jo at barna mine skal få oppleve den oppveksten som jeg har gjort, sier den norske kombinertløperen.

Skiløper sliter med forholdene på Skullerud.

SNØMANGEL: Dette bildet av en skiløper ute på tur på Skullerud i Oslo er ett av bildene som NRK har vist til flere vintersportsutøvere.

– Skjønner ikke alvoret

Bjørnstad etterlyser mer handlekraft og vedgår at han er bekymret.

– Vi har jo vært på mange isbreer rundt om og sett hvor mye de smelter rett og slett. Det er et faktum, og det er synd at vi ikke klarer å ta mer tak i det, og at folk skjønner alvoret mer.

– For det mener du at politikerne ikke gjør?

– De skjønner ikke alvoret godt nok, i hvert fall. Det er ganske åpenbart, mener han.

Reaksjonene kommer etter NRKs funn i artikkelen «Kampen om skiføret», som viser blant annet at skiføret er i ferd med å smelte bort i flere deler av landet og at man tar drastiske grep for å beholde isbreene i Norge.

Les også Kampen om skiføret

Her legger Per Arne og kollegaen en plast()duk over isbreen for å bevare breen.

Landslagskollega Jørgen Graabak er bekymret for snøsportenes fremtid, og sier at det ser «litt skummelt ut».

– Vi får håpe at vi klarer å samles og tar i et tak og snur trenden. Men det ser litt mørkt ut med tanke på skiidrett, sier mannen med fire OL-gull.

Dronebilde av aktivitetsannleget på Røa. Det viser et stort område med masse snø. Rundt er det brunt gress og trær uten blader. Nederst ser ein alle folka som var samla under barneskirennet MartinCrossen, og over dei ser ein løypemarkørane som viser kor skiløypa går.

SNØMANGEL: Også dette bildet, av skianlegget til Røa IL på Voksenjordet, har NRK vist til utøverne.

Foto: Røa IL

Frykter vinteridrett blir en rikmannssport

Også skiskytterne mener det er grunn til bekymring.

– Jeg har sett selv i flere år med idrett at det er mindre snø nå enn for ti år siden. Man skal ikke alltid stole på eget minne, men når forskning støtter det, er det grunn til bekymring, sier Sturla Holm Lægreid.

Han mener alle har et ansvar for eget forbruk og klimaavtrykk.

Sturla Holm Lægreid

FELLES ANSVAR: Sturla Holm Lægreid mener det må samarbeides for å bevare skiidrettene.

Foto: Vesa Moilanen / NTB

– Vi får håpe flere og flere får øynene opp for hvor viktig hver enkelt er i denne kampen. Vi må sammen bli enige om at vi vil bevare skiidretten og vinterlivet, sier han.

– Hva vil det bety for neste generasjon?

– Det henger sammen. Hadde vi sluttet å bygge fotballbaner hadde folk sluttet med fotball. Har ikke folk mulighet til å gå på ski i marka og nyte det, så er jeg redd for at interessen daler og at det blir en rikmannssport der de som er i alpene får drive med det der, sier skiskytteren.

Kan miste en måned med snødager på 60 år

Johannes Thingnes Bø har merket seg at kunstsnø «ofte dekker over for de dårlige vinterdagene».

Til den norske sesongåpningen på Sjusjøen i november, ble det kjørt 100 lastebillass med snø for å få fylt løypene med kunstsnø.

Sportssjef i Blinkfestivalen, Arne Idland, lanserte i den forbindelse et forslag om å innlemme ett eller to renn på rulleski i verdenscupen. Verdenscupen i skihopping startet denne sesongen med rennhelg i Wisla, hvor det ble hoppet på plast.

Sjusjøen

KUNSTSNØ: Slik så det ut da snøen ble lagt ut i forbindelse med sesongåpningen på Sjusjøen.

Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / NRK

– Jeg kan ikke huske sist vi hadde en knallgod vinter. Vi ser det når vi går verdenscup, sier Thingnes Bø.

– Hva tror du det betyr for rekrutteringen til vintersportene?

– Ikke så mye nå. Det er vel når det først skjer, men det er et varsku. Det blir kanskje rulleski som blir innlemmet etter hvert, sier Thingnes Bø.

Meteorologisk institutt har på oppdrag fra NRK gjort utregninger for hvor mange skidager det kan bli i fremtiden. På Sjusjøen var det i snitt 145 skidager fra år 1971 til år 2000. Innen 2060 kan det bli redusert til 115.

– Det er jo litt trist at man mister vintrene. For oss selvfølgelig fordi vi driver med vinteridrett og går på snø, men også for totalen. Man vil jo gjerne beholde snø til jul og stemningen som er med vinter og all tradisjonen med det. Jeg vil jo at mine barn og barnebarn kan lage snøengler og snømenn. Mister man én måned hvert 60. år, så ender det jo opp med at det blir borte etter hvert, sier skiskytter Karoline Knotten.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal