Hopp til innhold

Thingnes Bø reagerer på drastisk forslag: – Dummeste jeg har hørt

Etter å ha sett snømangelen på Sjusjøen lanserer sportssjef i Blinkfestivalen, Arne Idland, en løsning for fremtiden, men møter umiddelbart motbør hos flere av dagens løpere.

Johannes Thingnes Bø

REAGERER: Johannes Thingnes Bø er kritisk til forslaget til Blink-sjefen Arne Idland.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Det er det dummeste forslaget jeg har hørt, sier Johannes Thingnes Bø umiddelbart etter å ha hørt forslaget fra Idland.

For den rutinerte sportssjefen i Blinkfestivalen ønsker nemlig en radikal endring av sesongen for skiskytterne.

Overfor NRK lanserer Idland forslaget om å innlemme ett eller to renn på rulleski i verdenscupen.

– Vintrene blir kortere og jeg tror verken langrenn eller skiskyting kan overleve med tre måneders sesong som det kan bli på sikt. Da tror jeg man må tenke nytt og utradisjonelt og bruke også sommeren, forteller Idland.

Han leflet med tanken allerede under Blinkfestivalen i 2019 i et intervju med Stavanger Aftenblad, men Idland mener saken er kraftig aktualisert med det økende klimafokuset og en stadig varmere verden.

Arne Idland, sportssjef Blinkfestivalen

UTRADISJONELT: Arne Idland i Blinkfestivalen ønsker rulleski i verdenscupen.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Han mener forslaget ikke vil bli for omfattende, og rennene kan bli arrangert i august som en del av vinterens sesong.

– Nå har jeg jobba med skiidrett og skiskyting hele livet, og det er utradisjonelt å tenke de tankene. Men jeg ser ikke noe problem med å innlemme gode rulleskikonkurranser som en del av verdenscupen, sier han og poengterer:

– Rulleski kan aldri erstatte vinterens produkt uansett, det må kun være et supplement.

– Dummeste forslaget

At Idlands tanker er utradisjonelle kommer kjapt til syne når NRK spør de norske skiskytterne om deres tanker rundt forslaget.

– Det må vi aldri begynne med. Vi må skille mellom de to tinga. Når jeg ser på hopp nå, hopper de i plastbakker. Det er en vinteridrett. Fotball-VM kan være på sommeren, men nå er jo det på vinteren, så da ender vi vel opp med skiskyting på sommeren også, sier Tarjei Bø.

Tarjei Bø

VINTERIDRETT: Tarjei Bø ønsker at skiskyting skal forbli på snø.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Hvis han skal kapitalisere på global oppvarming fortjener han litt kritikk, følger han opp med glimt i øyet.

Lillebror Johannes er like tydelig:

– Det er det dummeste forslaget jeg har hørt. Det er to vidt forskjellige ting. Det blir litt som sprint og distanse i langrenn, det er forskjellige utøvere som er gode på to ting, sier Thingnes Bø, og kommer med et annet forslag:

– Man kunne i stedet hatt en egen rulleskicup som kanskje kunne vare litt lenger ut på høsten.

Også Karoline Knotten mener det finnes bedre alternativer for å takle klimaendringer og snømangel.

– Jeg håper vi heller kan skyve sesongen inn i april og gå på natursnø enn å gå rulleski. Jeg synes det er gøy med rulleski på sommeren, men jeg vil helst gå på snø, sier Knotten.

Les også Tek drastisk grep for å redde sesongstarten – no slår ekspert alarm

Løyper Natrudstilen

– Hadde vært kult

På pressetreffet før lørdagens sesongstart på Sjusjøen, var det bare Vetle Sjåstad Christiansen, som var udelt positiv til forslaget.

– Jeg tror ikke det er et dårlig forslag hvis vi skal se det her under ett. Både fordi vi har færre hvite vintre og at vi må konkurrere med andre idretter. Vi må holde oss aktuelle gjennom sommeren og vi ser hvor populære showrenn som Blink har blitt, sier Sjåstad Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen

POSITIV: Vetle Sjåstad Christiansen vil gjerne innlemme rulleski i verdenscupen.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Han mener at rulleski er så likt vanlige ski man kommer, og at man derfor kan sidestille rulleski i verdenscupen.

– Jeg tror det er en utvikling vi vil se mer og mer av. Kanskje vi starter vår egentlige vintersesong med et par showrenn i sentrum et sted i fremtiden. Det hadde vært kult.

– Sier du det fordi du er god på rulleski?

– Ja, det gjør jeg – men jeg tror det også er en uunngåelig utvikling.

Sportssjef i skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, tar imot forslaget med åpne armer.

– Det kan sikkert diskuteres i fremtida som en mulig løsning, men det viktigste er i hvert fall å tenke at vi ikke må sakke akterut i utviklinga. Og for å bevare interessen rundt skiskyting må man ha mange nasjoner med og ha likhet for flest mulig utøvere. Vi kan i hvert fall tenke på det, sier Botnan.

Per Arne Botnan

ÅPNE ARMER: Sportssjef i Skiskytterforbundet, Per Arne Botnan, mener forslaget må diskuteres.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Og det har allerede blitt gjort ifølge sportssjefen.

– Det har vært diskutert. Vi har sett at snøen har vært vanskeligere og vanskeligere på denne tida av året, og at det er snø lenger utover, forteller han og deler Knottens forslag:

– En mulighet er å starte verdenscupsesongen senere på snø og heller forlenge sesongen i etterkant, for da har flere destinasjoner muligheten til å produsere kunstsnø.

  • Se skiskytternes sesongstart på Sjusjøen på NRK 1 fra klokka 11.10 lørdag.

Les også Tek drastisk grep for å redde sesongstarten – no slår ekspert alarm

Løyper Natrudstilen

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal