Hopp til innhold

Idrettspresidenten svarer Klæbo om OL: – Min stemme har vært tydelig hele veien

Johannes Høsflot Klæbo etterlyste et klart standpunkt fra idrettslederne når det kom til menneskerettighetssituasjonen i Kina. Idrettspresident Berit Kjøll hevder hun har vært klar i talen hele tiden.

Berit Kjøll og Johannes Høsflot Klæbo.

TYDELIG: Klæbo har uttrykt et tydelig ønske om at idrettsledere skal ta et klarere standpunkt om menneskerettighetssituasjonen i Kina.

Foto: NTB

Tidligere denne måneden gikk Johannes Høsflot Klæbo ut og sa at han ønsket at idrettsledere skulle ta et klarere standpunkt om menneskerettssituasjonen i Beijing, i forkant av det kommende vinter-OL.

Idrettspresident Berit Kjøll er av en annen oppfatning enn langrennsstjernen.

– Jeg tenker at min stemme har vært veldig tydelig hele veien, sier Kjøll til NRK.

– Jeg opplever at det at vi tar sterkt avstand fra brudd på menneskerettigheter, og likeverd og inkludering, i arrangement som OL og PL (Paralympics, journ.anm.), det er et tydelig standpunkt vi tar.

– Hjelper lite

Klæbo fortalte til NRK at han hadde gitt tydelig beskjed internt om at han ønsket mer tydelighet. Samtidig ga han ros til fotballforbundet for sitt tydelige standpunkt i forbindelse med markeringene mot fotball-VM-arrangøren Qatar.

Også flere av de andre langrennsløperne på elitelaget uttrykte et ønske om at idrettslederne må stå tydeligere frem og ta mer ansvar.

De opplever at både Norges Skiforbund og Olympiatoppen legger til rette for at utøverne skal mene noe selv, og ikke at de går sammen om et felles budskap.

– Det er mulig Kjøll føler hun har vært tydelig, men det hjelper lite så lenge ikke de berørte, i dette tilfellet utøverne, er i nærheten av å ha den samme følelsen, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

ETTERLYST: Saltvedt mener utøverne først nå har fått et tydelig signal.

Foto: Alem Zebiz / NRK

– De har etterlyst signaler fra ledelsen i norsk idrett, men det er først nå de virkelig får det. Når Kjøll også sier at hun ikke ville gitt OL til Kina i dag, er det av typen signaler som har vært etterlyst og et veldig langt steg i riktig retning.

For på spørsmål om Kina ikke bør få fremtidige mesterskap dersom de fortsetter å være slik de er i dag, var Kjølls svar følgende:

– Nei, det mener jeg bestemt.

– Myndighetenes ansvar

Kjøll sier at de ønsker at utøvere bruker ytringsfriheten og har en tydelig stemme. Gitt at de selv ønsker å uttale seg.

– Vår jobb blir å skolere og sikre at alle har god og grundig innsikt i utfordringer i det landet man kommer til. Også Kina, sier Kjøll.

– Hvorfor er ikke deres jobb å gjøre noe med menneskerettighetssituasjonen i Kina?

– Først og fremst så er denne jobben myndighetens ansvar. Vi driver idrett og vi skal drive idrett. Men gjennom de store idrettsarrangementene som OL og PL er, så vil man også kunne tydeliggjøre og synliggjøre en stemme som vi nå bruker aktivt.

– Hvilke endringer har du foreslått?

– Helt konkret er den viktigste endringen, som jeg har foreslått personlig, godt styresett i hele den europeiske olympiske komitebevegelsen.

– Men godt styresett handler ikke om menneskerettighetssituasjonen i Kina?

– Godt styresett handler om at man også åpner opp for å diskutere problemstillinger som tidligere ikke har vært på agendaen. Gjennom mangfold i sammensetningen av grupperinger i styrerommet.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal