Idrettspresidenten svarer Klæbo om OL: – Min stemme har vært tydelig hele veien

Johannes Høsflot Klæbo etterlyste et klart standpunkt fra idrettslederne når det kom til menneskerettighetssituasjonen i Kina. Idrettspresident Berit Kjøll hevder hun har vært klar i talen hele tiden.

Berit Kjøll og Johannes Høsflot Klæbo.

TYDELIG: Klæbo har uttrykt et tydelig ønske om at idrettsledere skal ta et klarere standpunkt om menneskerettighetssituasjonen i Kina.

Foto: NTB

Tidligere denne måneden gikk Johannes Høsflot Klæbo ut og sa at han ønsket at idrettsledere skulle ta et klarere standpunkt om menneskerettssituasjonen i Beijing, i forkant av det kommende vinter-OL.

Idrettspresident Berit Kjøll er av en annen oppfatning enn langrennsstjernen.

– Jeg tenker at min stemme har vært veldig tydelig hele veien, sier Kjøll til NRK.

– Jeg opplever at det at vi tar sterkt avstand fra brudd på menneskerettigheter, og likeverd og inkludering, i arrangement som OL og PL (Paralympics, journ.anm.), det er et tydelig standpunkt vi tar.

– Hjelper lite

Klæbo fortalte til NRK at han hadde gitt tydelig beskjed internt om at han ønsket mer tydelighet. Samtidig ga han ros til fotballforbundet for sitt tydelige standpunkt i forbindelse med markeringene mot fotball-VM-arrangøren Qatar.

Også flere av de andre langrennsløperne på elitelaget uttrykte et ønske om at idrettslederne må stå tydeligere frem og ta mer ansvar.

De opplever at både Norges Skiforbund og Olympiatoppen legger til rette for at utøverne skal mene noe selv, og ikke at de går sammen om et felles budskap.

– Det er mulig Kjøll føler hun har vært tydelig, men det hjelper lite så lenge ikke de berørte, i dette tilfellet utøverne, er i nærheten av å ha den samme følelsen, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

ETTERLYST: Saltvedt mener utøverne først nå har fått et tydelig signal.

Foto: Alem Zebiz / NRK

– De har etterlyst signaler fra ledelsen i norsk idrett, men det er først nå de virkelig får det. Når Kjøll også sier at hun ikke ville gitt OL til Kina i dag, er det av typen signaler som har vært etterlyst og et veldig langt steg i riktig retning.

For på spørsmål om Kina ikke bør få fremtidige mesterskap dersom de fortsetter å være slik de er i dag, var Kjølls svar følgende:

– Nei, det mener jeg bestemt.

– Myndighetenes ansvar

Kjøll sier at de ønsker at utøvere bruker ytringsfriheten og har en tydelig stemme. Gitt at de selv ønsker å uttale seg.

– Vår jobb blir å skolere og sikre at alle har god og grundig innsikt i utfordringer i det landet man kommer til. Også Kina, sier Kjøll.

– Hvorfor er ikke deres jobb å gjøre noe med menneskerettighetssituasjonen i Kina?

– Først og fremst så er denne jobben myndighetens ansvar. Vi driver idrett og vi skal drive idrett. Men gjennom de store idrettsarrangementene som OL og PL er, så vil man også kunne tydeliggjøre og synliggjøre en stemme som vi nå bruker aktivt.

– Hvilke endringer har du foreslått?

– Helt konkret er den viktigste endringen, som jeg har foreslått personlig, godt styresett i hele den europeiske olympiske komitebevegelsen.

– Men godt styresett handler ikke om menneskerettighetssituasjonen i Kina?

– Godt styresett handler om at man også åpner opp for å diskutere problemstillinger som tidligere ikke har vært på agendaen. Gjennom mangfold i sammensetningen av grupperinger i styrerommet.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Innstiller på henlegging

  Politiet innstiller på å leggje bort saka mot mannen som er sikta for eit overgrep på Brann Stadion.

  Det får NRK opplyst. VG meldte dette først.

  Saka er ferdig etterforska. Det er no opp til statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane å avgjere kva som skal skje vidare i saka.

  Det vart teke ut sikting for valdtekt etter eit nachspiel på Brann Stadion natt til 10. august.

 • England straffes for bråket i EM

  Englands fotballforbund (FA) får en reprimande for kaoset på Wembley i sommerens EM-finale. Herrelandslaget må spille minst én hjemmekamp bak lukkede dører.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har i tillegg ilagt FA en bot på 100.000 euro. Det tilsvarer 977.000 kroner.

  Det var mye bråk og til dels stygge scener både på utsiden og innsiden av Englands nasjonalarena før og under EM-finalen 11. juli. Italia slo England etter straffesparkkonkurranse.

  Tilskuernekten slår inn i Englands neste hjemmekamp som spilles i Uefa-regi. Det vil si at den ikke gjelder den pågående VM-kvalifiseringen, som er underlagt Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Blir det nye scener med uro på Wembley i løpet av de to neste årene, vil FA automatisk bli straffet med en kamp til uten publikum.

  Euro 2020 - Final - Fans gather for Italy v England
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Kilde klar til Sölden-åpningen

  Alpinist Aleksander Aamodt Kilde (29) er klar til sesongstarten i Sölden kommende helg etter kneskaden han pådro seg i januar.

  Det har vært usikkerhet rundt Kilde om han kom til å bli klar til sesongstarten, men nå bekrefter alpinsjef Claus Ryste overfor NTB at 29-åringen stiller til start.

  I januar røk han korsbåndet i høyre kne i et fall på trening og mistet resten av sesongen.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal