Hopp til innhold

Idrettsmedisinsk råd reagerer: Ble aldri spurt om dopingsakene

VAL SENALES/OSLO (NRK): Norges Idrettsforbund oppnevnte et idrettsmedisinsk etisk råd for snart to år siden. Medlemmer reagerer på at rådet blir brukt altfor sjeldent – heller ikke i Sundby- eller Johaug-saken.

Mollekleiv

KRITISK: Røde Kors-president Sven Mollekleiv mener Idrettsmedisinsk råd burde vært involvert i sakene med Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er klokt å spørre om råd og involvere råd og komiteer. Jeg tror forbundet bør se på det, sier Sven Mollekleiv til NRK.

Røde Kors-presidenten er blant medlemmene i det idrettsmedisinsk etiske rådet, som ble oppnevnt av NIF i januar 2015.

Her sitter eksperter innenfor blant annet medisinsk etikk, idrettsmedisin og antidopingarbeid (se faktaboks).

Merete Smith

LEDER: Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

«Det idrettsmedisinsk etiske rådet skal blant annet ivareta idrettens idrettspolitiske behov relatert til medisinske idrettsetiske spørsmål og antidopingkompetanse», het det i pressemeldingen fra Norges Idrettsforbund.

– Forventet å bli brukt mer

I både Sundby- og Johaug-saken har legene tatt på seg skyld i saken.

Der Sundby ble felt for feil bruk av astmamedisinen ventoline, testet Johaug positivt for bruk av en salve etter å ha rådført seg med lege, ifølge hennes egen forklaring.

– Det er riktig at vi ikke har fått henvendelse fra styret når det gjelder Johaug- og Sundby-saken. Jeg tror nok at rådet hadde forventet å bli brukt mer enn det vi har blitt, sier rådsleder Merete Smith, som til daglig er advokat og generalsekretær i Advokatforeningen.

– Hva synes du om det?

– Det er opp til styret å benytte oss, men som sagt: da vi sa ja, hadde vi et ønske om å bidra. Det er flinke folk som sitter i rådet.

NIF svarer slik når NRK videreformidler meningene:

– Det ønsket fra rådet lytter selvsagt NIF-ledelsen til, og vi opplever at vi har gode samtaler med rådets leder angående dette. Senest i deres møte 18. oktober ble dette diskutert, skriver generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, i en e-post til NRK.

Toppledelsen orientert februar 2015

Ifølge NIF har rådet diskutert ni saker siden det ble oppnevnt.

Blant sakene finner vi spørsmål knyttet til bruk av høydehus, dødsfall i idretten, transkjønnede i idretten og en tiltaksplan mot doping i idretten.

Ledelsen i skiforbundet ble kjent med Sundby-saken i januar i 2015, mens NIF-ledelsen ble orientert én måned senere.

Andersen og daværende idrettspresident Børre Rognlien, toppidrettssjef Tore Øvrebø og medisinsk ansvarlig ved Olympiatoppen, Roald Bahr, ble kjent med saken i februar 2015, opplyser NIF.

På spørsmål om hvorfor rådet ikke er blitt bedt om å se nærmere på Sundby- eller Johaug-saken, svarer Andersen:

– Rådet har ingen rolle i saker som er til behandling i NIFs domsorganer eller i andre domsinstanser, som for eksempel CAS (Idrettens voldgiftsrett).

Når NRK spør om rådet kunne blitt involvert til tross for at det ikke har en rolle i saken, siden feilene som ble gjort i forbindelse med Sundby-saken var kjent allerede i februar 2015, svarer Andersen:

– Å bringe saken inn til rådet, kunne bli oppfattet som et initiativ som var egnet til å forstyrre etterforskningen og behandlingen av en sak (Sundby-saken) som lå til behandling først hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) og til slutt hos CAS. NIF var ikke en formell part i denne saken.

Andersen peker videre på at Olympiatoppen, på oppdrag fra generalsekretæren og idrettspresidenten, har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere rutiner for foreskrivning av medisiner til toppidretten.

– Alltid klokt

Likevel er Mollekleiv klar på at rådet kunne bidratt.

– Vi kan gi gode råd, og når idretten står i den posisjonen den står i, ville det vært klokt å involvere oss mer, sier Mollekleiv.

Han ønsker ikke å gå inn på en mulig konklusjon, men trekker frem noe av det rådet kunne sett på:

– Det handler prinsipielt om å vurdere både system og balansere forholdene forutsigbarhet, etisk vekting og lovlighet. Å lytte til kompetanse og erfaring når man skal utvikle system for å forebygge, tilrettelegge og informere, er alltid klokt, sier Mollekleiv.

Det idrettsmedisinske rådet får saker tilsendt fra idrettsstyret, men rådet kan også ta opp saker på eget initiativ.

Det er altså ikke blitt gjort i Sundby- eller Johaug-saken. Rådet fikk ikke informasjon om Sundby-saken da rådet ble oppnevnt.

Siden Sundby-saken er eldst og ferdig behandlet, ville det vært mest naturlig å bistå her på et tidligere tidspunkt.

– På nåværende tidspunkt har vi ikke funnet det naturlig å ta opp sakene på eget tiltak, sier Smith.

– Hvorfor ikke?

– Som hovedregel tenker vi at vi skal benyttes av styret. Først og fremst skal vi brukes av styret og få en henvendelse. Det har ikke vært grunnlag for oss å komme med uttalelser i Johaug- eller Sundby-saken, sier Smith.

Medlem trakk seg

Trine Moholdt, som er leder av faggruppen for idrettsfysioterapi, satt i rådet frem til 23. august.

Da trakk hun seg.

Artikkelen fortsetter.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

SITTER I RÅDET: Landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det var ikke fordi det ikke var bra eller viktig, men jeg bor i Trondheim, og det tar tid å reise, sier Moholdt til NRK.

På spørsmål om det er et paradoks at rådet ikke er blitt brukt i Sundby-saken, svarer Moholdt:

– Ja, det kan du jo si. Men det blir feil å uttale meg når jeg ikke er medlem lenger.

Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som også sitter i rådet, mener antall saker har vært begrenset.

– Det er ikke veldig mange, og vi kunne helt sikkert behandlet flere. Vi venter og ser om det kommer mer på bordet, sier Jacobsen.

– Vi skal være et uavhengig råd, et uavhengig organ som kan veilede og gi råd til idrettsstyret. Men det er viktig å presisere at vi ikke er et organ som tar avgjørelser og bestemmer, det er det idrettsstyret som gjør.

– Hadde du forventet flere oppgaver?

– Det har jeg ikke så mye å si til, sier Jacobsen.

I kjølvannet av Sundby-saken satte langrennskomiteen, i samarbeid med Antidoping Norge, ned et granskingutvalg som skal se på medisinbruken i norsk langrenn.

Her sitter blant andre lege Reidun Førde, som også har vært medlem av Idrettsmedisinsk etisk råd siden januar 2015.

Inge Andersen peker på at rådsmedlem Inggard Lereim er en «betydelig ressurs i skiforbundets oppfølgende arbeid på den medisinske siden».

– Det vil si at kompetanse fra rådsmedlemmer i NIF er betydelig ivaretatt i det arbeidet som gjøres nå, samt at det er Olympiatoppens sjefslege (Roald Bahr) som leder OLTs arbeidsgruppe, skriver Andersen.

Det eksterne granskningsutvalget ble oppnevnt i september, men det er foreløpig usikkert når arbeidet er ferdig.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal