Hyller Northug som tidenes største: – Han kan ikke kopieres

Petter Northug legger skiene på hylla. Tidligere landslagstrener Morten Aa. Djupvik er klar i sin sak: Northug er tidenes største langrennsutøver.

Northug

TIDENES STØRSTE: Petter Northug står med totalt 13 VM-gull, to OL-gull, og to sammenlagtseiere i verdenscupen. Et av de største øyeblikkene er femmilsgullet på hjemmebane under VM i 2011.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det var en tydelig rørt Petter Northug som møtte pressen onsdag formiddag. Skistjerna slet flere ganger med å holde maska, og kjempet for å holde tårene tilbake.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland synes det var rart å se Northug slik.

Northug legger opp

LEGGER OPP: Petter Northug offentliggjorde onsdag at han legger opp som skiløper.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg synes det er trist å se Petter Northug i denne settingen, når vi vet alt det fantastiske han har levert for norsk og internasjonal langrenn de siste årene. Han tar dette på en måte som viser at langrenn har betydd, og betyr, veldig mye for han, sier Aukland.

Han innrømmer at han ble rørt selv av å se Northug offentliggjøre sin avskjed.

– Det er klart man blir litt rørt, for man setter enorm pris på de idrettsøyeblikkene Northug har gitt oss. Han har gitt mange nordmenn mye adrenalin og høy puls, og jeg tror mange har stått i sofaen og heiet på Petter Northug. Så det at han nå legger opp, og viser de følelsene han gjør, det tror jeg mange synes er trist og litt sterkt å se på.

Djupvik: – Petter Northug kan ikke kopieres

Mannen som tok Northug inn i landslagsvarmen for 12 år siden var Morten Aa. Djupvik. Han sier en epoke i langrennssporten nå er over.

– Han er den aller største langrennsløperen gjennom tidene, for han har løftet norsk og internasjonal langrenn til et helt nytt nivå. Vi kommer aldri til å få se en ny Northug. Petter Northug kan ikke kopieres, sier Northugs tidligere trener.

Han sier han ble overrasket over tidspunktet på 32-åringens karrierestopp.

– Jeg har tenkt tanken på at denne dagen ville komme, men det var uansett litt overraskende at det kom nå. Men sånn er jo Petter, han tenker på en litt annerledes måte enn det vi andre gjør. Nå er en epoke over, og det er litt sårt, sier han.

Morten

KAMERATER: Morten Aa. Djupvik trekker frem kameratskapet med Northug som det beste fra deres samarbeid. Her har Northug nettopp vunnet femmila i Kollen i 2011.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ulvang: – Han knekte koden

Petter Northug går nå inn i rekkene blant tidligere store norske mannlige langrennsløpere som Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Vegard Ulvang. Sistnevnte mener Northug har betydd enormt mye for den moderne skisporten.

– Vi må bare si tusen takk til en fantastisk skiløper, som har betydd fantastisk mye for skisporten. Kanskje mer enn det er mulig å beskrive med ord. Så det er ikke så rart at det var følelsesladet. Det viser hvor mye det har betydd for han, sier Ulvang.

Han trekker frem Northug som mannen som knekte fellesstartkoden.

– Han kommer til å bli husket som mannen som endelig tok skiløperen ut av skogen. Første gang det ble gått fellesstart i VM var i 2005. Han kom året etter, og knekte koden med fellesstart, rykk og temposkifte på en måte som ingen andre gjorde. Det er der han virkelig vil bli husket, og virkelig endret skisporten på mange måter, sier Ulvang.

Trening langrenn Beitostølen

HYLLER NORTHUG: Vegard Ulvang hyller Petter Northug som ​​​​​​​«mannen som tok skiløperen ut av skogen».

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Estil: – Blir litt stille nå

Tidligere lagkamerat Frode Estil fulgte pressekonferansen tett.

WEB_SPORT

LAGKAMERATER: Petter Northug gikk ankeretappen på det som ble Frode Estils siste internasjonale renn. Sammen med Odd-Bjørn Hjelmeset og Øystein Pettersen vant de i Falun i 2007.

Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

– Det var et sterkt øyeblikk, selv om det ikke kom som noen bombe. Det ble veldig rart, for Petter har betydd kjempemye for skisporten. Det blir litt stille nå, sier Estil.

– Han har rocka opp skisporten. Generasjonen min var atskillig mer traus enn de som kom etterpå. Han har hevet interessen noe voldsomt, både i Norge og i utlandet.

NRK møtte Estil på Meråker, der Petter Northug har lagt ned utallige treningstimer.

– Jeg husker jeg gikk mot han på trening. Han var en fryktelig lei klegg. Det var nesten umulig å bli kvitt han, sier Estil, og gliser av minnene.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Emil Iversen: – Levende legende

En som har levd tett på Petter Northug de siste årene er Emil Iversen. Som lagkamerater, og romkamerater. Iversen innrømmer at han kommer til å savne å ha kompisen på laget.

– Det har vært en vemodig dag. Petter har betydd mye, både for meg og for skisporten, og det er først når han legger opp man forstår hvor stor han har vært, sier han.

Iversen er derimot klar på at beslutningen om å legge opp nå var riktig.

– Kroppen hans har ikke spilt på lag, og da er det bedre at han gir seg. Han er jo allerede en levende legende. Vi får nok aldri en ny Petter Northug, sier han.

27-åringen slo gjennom på landslaget i 2015/16-sesongen – og han har spesielt én mann å takke for at det har gått såpass bra:

– Det var så gull verdt å ha Petter. Han viste veldig vei, og hjalp meg til å holde beina på jorda. Det var veldig betryggende. Jeg skylder han veldig mye for det.

 • Resten av Northugs lagkamerater på landslaget tok til sosiale medier for å hylle kompisen:
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Ba spillerne om å godta lønnskutt

  Premier League ba lørdag spillerne om å godta lønnskutt på 30 prosent under en telefonkonferanse med spillerforeningen (PFA) og managernes fagforening (LMA).

  De fikk beskjed om at ligaen kan tape 8,5 milliarder kroner om sesongen ikke kan fullføres og TV-rettighetshaverne krever refusjonen de da har rett på.

  Nå skal det diskuteres videre mellom spillere og enkelte klubber. Premier League har ikke rett til å beslutte lønnskutt for hele ligaen, og spillerne må gå med på det om det skal gjennomføres.

  I en uttalelse fra PFA står det at spillerne ønsker å ta ansvar og bidra økonomisk i koronaviruskrisen og at fagforeningen er villig til å fortsette diskusjonene med Premier League, men at det er en komplisert situasjon som krever tid. (NTB)

  nX8JRWJeVnE
  Foto: ISABEL INFANTES / AFP
 • Bryant valgt inn i Hall of Fame

  Basketballstjernen Kobe Bryant, som mistet livet i en tragisk helikopterulykke i januar, er valgt inn i sportens Hall of Fame. Bryant vant fem NBA-titler med Los Angeles Lakers og var allstar-uttatt 18 ganger.

  Kobe Bryant
  Foto: Martin Rickett / Pa Photos
 • Ny landslagssjef i fotball i Irland

  Stephen Kenny er Irlands nye landslagssjef i fotball. Han avløser Mick McCarthy før nasjonsligaomspillet om EM-plass. Det melder Irlands fotballforbund lørdag. Kenny rykker opp fra jobben som U21-trener og skulle etterfølge McCarthy etter sommerens EM-sluttspill, men nå er omspillet om EM-plass utsatt til høsten og selve sluttspillet til 2021.

  Stephen Kenny
  Foto: Ole Martin Wold

Sendeplan

Kl. Program Kanal