NRK Meny
Normal

OL-skuffelsen

Trenere og eksperter tror Bjørndalens skuffende resultater skyldes stress.

Ole Einar Bjørndalen

SKUFFET: Ole Einar Bjørndalens resultater i Vancouver-OL står ikke i stil til hans tidligere OL-prestasjoner. 36-åringen forstår ikke hva som har skjedd.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

I sesong etter sesong har Ole Einar Bjørndalen plukket verdenscupseire og mesterskapsmedaljer på bestilling, men i Vancouver-OL har han skuffet. Ett sølv på fire individuelle øvelser er dårligere enn hva både Bjørndalen selv og det norske folk håpet på.

- Ole kom på hæla fra starten av og han har blitt ekstra stresset for å komme tilbake. Da har det antageligvis blitt litt for tøft for Ole, sier NRKs skiskytterekspert Stian Eckhoff når han skal forklare Bjørndalens motgang.

Video: Bjørndalen sviktet på standplass:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg har ingen forklaring

Det var nok mange som satte kaffen i halsen da «Skiskytterkongen» åpnet Vancouver-OL med fire bom og 21. plass på sprinten .

- Selv Ole får det ikke alltid til, sa veteran Halvard Hanevold etter søndagens fellesstart der Bjørndalen nok en gang skuffet det norske folk - og ikke minst seg selv. Sju bom og fjerde siste plass er ikke hverdagskost for en utøver med 42 mesterskapsmedaljer.

Selv er ikke Bjørndalen sikker på hva som har skjedd.

- Jeg har ingen god forklaring på hvorfor jeg har bommet så mye. Jeg har gjort det jeg skulle før OL, alt er gjennomført som planlagt. Jeg må tenke gjennom dette. Det er surt og skuffende, sier Bjørndalen.

(Saken fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

15 bom

Er det noe perfeksjonisten fra Simostranda virkelig ikke liker, så er det å bomme på skiskytterblinker, men det har han gjort uvanlig mange ganger i dette OL.

Det er blitt totalt 15 bom på 70 skudd i løpet av de individuelle konkurransene i Vancouver. Det gir en treffprosent på 78. Til sammenligning hadde han en treffprosent på 85 i verdenscupen forrige sesong. Sesongen da han tok fire VM-gull i Sør-Korea.

Bjørndalens trener er enig med skiskytterekspert Eckhoff og tror de dårlige resultatene har stresset nordmannen og at 36-åringen rett og slett ikke har taklet presset.

- Alle blir påvirket av dårlige resultater i et OL, og Ole er ikke umenneskelig når det gjelder dette. Han merker presset og har nok vært litt overspent. Det her er langt fra hans kapasitet, mener landslagstrener Mikael Löfgren.

Åtte år siden sist

Bjørndalens siste OL-gull kom i Salt Lake City for åtte år siden da han tok gull på alle de individuelle øvelsene (fellesstart var ikke OL-øvelse) og stafetten. Kontrasten til Vancouver kunne ikke vært større.

Etter gullfangsten i Salt Lake sa Bjørndalen følgende:

- Når det har gått så bra i starten lever man på en positiv bølge og da må man bare gjøre det enkle og det rette, og det har jeg klart å gjøre i disse rennene.

I Vancouver-OL har det ikke vært så enkelt for 36-åringen å «bare» gjøre det enkle og det rette. Nå har han bare stafetten igjen å gjøre det på.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang