- Dette er stort

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen var høyt oppe etter å ha sørget for Norges medalje nummer 300 i vinter-OL, da skiskyttergutta tok gull på fredagens stafett.

Ole Einar Bjørndalen avgjorde stafetten på siste skyting med fullt hus og fosset i mål i ensom majestet nesten 40 sekunder foran sølvlaget, mens snøen lavet ned over Whistler.

Østerrike tok sølvet da Christoph Sumann spurtslo Russland, som tok bronse. Lagene hadde ikke nubbsjanse på Norge som vant med 38,6 sekunder.

- Det var deilig å få ned alle blinkene på siste stående. Dette er stort. I dag var det et ordentlig lag-gull. Jeg var ikke så nervøs da debutanten Tarjei Bø skulle gå, jeg var mer nervøs da jeg skulle gå selv, sier Bjørndalen til NRK.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lagkamerat Emil Hegle Svendsen var i skyene etter at Bjørndalen hadde avgjort stafetten.

- Dette er det artigste jeg har vært med på. Mange har spurt under hele OL hvordan et stafett-gull skal feires. I kveld blir det fest, sier Hegle Svendsen og ler høyt.

Kongelig nervøsitet

Også kong Harald og dronning Sonja fikk med seg gull-stafetten, men kongen selv synes det ble i overkant spennende.

- Helt fantastisk. Det er ikke nødvendig å gjøre det så spennende. det er deilig vi har ører nå sånn at ikke smilet går helt rundt, sier en smilende konge til NRK.

Også dronning Sonja var mektig imponert over gullet.

- Helt enestående. Så flinke gutta er, sier dronningen til NRK.

Monsteravslutning av Bjørndalen

Bjørndalen som nå har tatt seks OL-gull i karrieren gikk ut først sammen med Østerrike på den siste etappen etter at de tre første norske skiskytterne hadde lagt et perfekt grunnlag på de tre første etappene.

36-åringen bommet to ganger på liggende skyting på siste etappe, men leverte varene til gangs på omladingen, og banket ned blinkene og gikk ut først foran Russland på 2. plass.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen er dermed tidenes nest største vinter-olymper bak Bjørn Dæhlie.

Skiskyttern har 6 gull, 4 sølv, og én bronse, mens Dæhlie har 8 gull, 4 sølv og 0 bronser.

Norge stilte med følgende lag:

Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Tidlig på etterskudd

Halvard Hanevold gikk første etappe for Norge. Men 40-åringen som gir seg som skiskytter etter denne sesongen, havnet bakpå allerede før første skyting etter at Simon Eder kjørte full fart i sporet. Da hjalp det heller ikke at nordmannen måtte bruke et ekstra-skudd på liggende, og han gikk ut på 13. plass drøye 18 sekunder bak Østerrike, Russland og Ukraina.

Så fikk veteranen fart på skiene og skytingen. Etter sin sist olympiske skyteserie med fullt hus på stående gikk Norge ut på 5. plass, bare snaue 7 sekunder bak Østerrike.

- Jeg var så sliten da jeg kom i mål at det overhodet ikke var vemodig at dette var min siste stafett, sa Hanevold med et stort smil at etter etappen var over.

Saken fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russeren Ivan Tsjerezov gikk veldig hardt i sporet, og Tarjei Bø på 2. etappe vekslet med Hanevold på på 7. plass bare åtte sekunder bak Russland som ledet.

- Beste stafetten jeg har gått

Tarjei Bø som debuterte i OL på 20 kilometeren måtte også bruke et ekstraskudd på liggende skyting, men unngikk strafferunder og holdt seg sammen med teten ut fra standplass og inn mot sin siste skyting.

På stående skyting bommet Bø nok en gang, men også denne gangen satt ekstraskuddet midt i blinken, og 21-åringen fra Stryn gikk ut på 2. plass 8,1 sekunder bak Russland. Men i første motbakke ble russeren Anton Sjipulin innhentet, og som om det var nok så rykket nordmannen forbi.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg tror det er den beste stafetten jeg har gått. De to første rundene gikk veldig rolig, så jeg hadde masse krefter til å gå forbi. Nå får jeg bare Emil går det han kan, han sa at han skulle spy i dag, sa Bø til NRK etter sin etappe.

Bøe fosset i mål og sendte Emil Hegle Svendsen ut i tet 5,6 sekunder foran Østerrike på 2. plass.

«Fryktelig spennende»

Hegle Svendsen trengte som sine to forgjengere et ekstraskudd på første skyting, og gikk ut på 2. plass 1,4 bak Østerrike.

På den liggende serien bommet Hegle Svendsen, mens Dominik Landertinger fra Østerrike skjøt feilfritt. Ekstraskuddet gikk midt i, men Norge gikk ut 4,6 sekunder bak.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men 24-åringen som tok gull på 20-kilometeren tok raskt igjen østerrikeren. Til tross for flere rykk av Landertinger hang nordmannen på som et slips, og dyttet Bjørndalen ut på den siste etappen. Der fikset Bjørndalen biffen og sørget for norsk gull på skiskytterstafett for andre gang i historien. Det første gullet kom i Salt Lake City i 2002.

Se også:

Norske OL-medaljer i stafett skiskyting, menn

År

Navn

Medalje

1968

Ola Wærhaug
Olav Jordet
Magnar Solberg
Jon Istad

Sølv

1984

Odd Lirhus
Eirik Kvalfoss
Rolf Storsveen
Kjell Søbak

Sølv

1998

Egil Gjelland
Halvard Hanevold
Dag Bjørndalen
Ole Einar Bjørndalen

Sølv

2002

Halvard Hanevold
Frode Andresen
Egil Gjelland
Ole Einar Bjørndalen

Gull

2010

Halvard Hanevold
Tarjei Bø
Emil Hegle Svendsen
Ole Einar Bjørndalen

 

Sportsnyheter

Slåst for å kome nær Maradonas kiste

Det kom til samanstøytar mellom sørgjande fotballtilhengarar og politi då publikum fekk tilgang til Diego Maradonas båre i presidentpalasset i Buenos Aires i dag tidleg.

Siste nytt

 • Dommer testet positivt

  En av dommerne som skulle dømme oppgjøret i Europaligaen mellom Molde og Arsenal torsdag kveld, har testet positivt for koronaviruset.

  Det bekrefter Uefa i en uttalelse noen timer før kampstart.

  – Uefa har i dag offentliggjort at to av dommerne som skulle ledet europaligakampen mellom Molde og Arsenal torsdag 26. november er erstattet, som følge av at en av kamplederne avga en positiv koronatest etter ankomst til Norge, melder Uefa.

  I tillegg til den smittede dommeren er også en av de andre dommerne satt i karantene i Molde. De blir nå erstattet av to nye dommere, og kampen står dermed ikke i fare for å avlyses.

  l-RnW_jVRlU
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Verdenscuprenn flyttes

  Verdenscuprennene i alpint som skulle ha vært arrangert i franske Val d'Isère neste helg er flyttet til italienske Santa Catarina grunnet snømangel.

  Storslalåmrennene skulle ha vært kjørt i Frankrike 5.- og 6. desember, men blir i stedet arrangert i Italia på de samme datoene.

  Etter planen skal det også kjøres fartsrenn for menn i Val d'Isère 13. til 16. desember. Det er fare for at også disse rennene må flyttes.

  Det samme gjelder fartsrennene for kvinner i Val d'Isère 16. til 20. desember.

  Aleksander Aamodt Kilde.
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • To norske til finalen

  Thea Louise Stjernesund og Kristin Lysdahl er de eneste norske kvinnene som er klare for finalen i verdenscuprennet i parallellslalåm i Lech torsdag.

  Stjernesund ble nummer sju i kvalifiseringen i Østerrike, mens Lysdahl ble nummer ni.

  Kristina Riis-Johannessen var best av alle i den første kvalifiseringsomgangen, men kjørte ut i den andre. Dermed ble det ingen finaleomgang på henne.

  Det ble det heller ikke på Maria Therese Tviberg. Hun endte på 45.-plass med 1,60 sekunder opp til beste kvalifiseringstid.

  Kristin Lysdahl.
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Sendeplan

Kl. Program Kanal