Hopp til innhold

- Dette er stort

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen var høyt oppe etter å ha sørget for Norges medalje nummer 300 i vinter-OL, da skiskyttergutta tok gull på fredagens stafett.

Ole Einar Bjørndalen avgjorde stafetten på siste skyting med fullt hus og fosset i mål i ensom majestet nesten 40 sekunder foran sølvlaget, mens snøen lavet ned over Whistler.

Østerrike tok sølvet da Christoph Sumann spurtslo Russland, som tok bronse. Lagene hadde ikke nubbsjanse på Norge som vant med 38,6 sekunder.

- Det var deilig å få ned alle blinkene på siste stående. Dette er stort. I dag var det et ordentlig lag-gull. Jeg var ikke så nervøs da debutanten Tarjei Bø skulle gå, jeg var mer nervøs da jeg skulle gå selv, sier Bjørndalen til NRK.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lagkamerat Emil Hegle Svendsen var i skyene etter at Bjørndalen hadde avgjort stafetten.

- Dette er det artigste jeg har vært med på. Mange har spurt under hele OL hvordan et stafett-gull skal feires. I kveld blir det fest, sier Hegle Svendsen og ler høyt.

Kongelig nervøsitet

Også kong Harald og dronning Sonja fikk med seg gull-stafetten, men kongen selv synes det ble i overkant spennende.

- Helt fantastisk. Det er ikke nødvendig å gjøre det så spennende. det er deilig vi har ører nå sånn at ikke smilet går helt rundt, sier en smilende konge til NRK.

Også dronning Sonja var mektig imponert over gullet.

- Helt enestående. Så flinke gutta er, sier dronningen til NRK.

Monsteravslutning av Bjørndalen

Bjørndalen som nå har tatt seks OL-gull i karrieren gikk ut først sammen med Østerrike på den siste etappen etter at de tre første norske skiskytterne hadde lagt et perfekt grunnlag på de tre første etappene.

36-åringen bommet to ganger på liggende skyting på siste etappe, men leverte varene til gangs på omladingen, og banket ned blinkene og gikk ut først foran Russland på 2. plass.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen er dermed tidenes nest største vinter-olymper bak Bjørn Dæhlie.

Skiskyttern har 6 gull, 4 sølv, og én bronse, mens Dæhlie har 8 gull, 4 sølv og 0 bronser.

Norge stilte med følgende lag:

Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Tidlig på etterskudd

Halvard Hanevold gikk første etappe for Norge. Men 40-åringen som gir seg som skiskytter etter denne sesongen, havnet bakpå allerede før første skyting etter at Simon Eder kjørte full fart i sporet. Da hjalp det heller ikke at nordmannen måtte bruke et ekstra-skudd på liggende, og han gikk ut på 13. plass drøye 18 sekunder bak Østerrike, Russland og Ukraina.

Så fikk veteranen fart på skiene og skytingen. Etter sin sist olympiske skyteserie med fullt hus på stående gikk Norge ut på 5. plass, bare snaue 7 sekunder bak Østerrike.

- Jeg var så sliten da jeg kom i mål at det overhodet ikke var vemodig at dette var min siste stafett, sa Hanevold med et stort smil at etter etappen var over.

Saken fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russeren Ivan Tsjerezov gikk veldig hardt i sporet, og Tarjei Bø på 2. etappe vekslet med Hanevold på på 7. plass bare åtte sekunder bak Russland som ledet.

- Beste stafetten jeg har gått

Tarjei Bø som debuterte i OL på 20 kilometeren måtte også bruke et ekstraskudd på liggende skyting, men unngikk strafferunder og holdt seg sammen med teten ut fra standplass og inn mot sin siste skyting.

På stående skyting bommet Bø nok en gang, men også denne gangen satt ekstraskuddet midt i blinken, og 21-åringen fra Stryn gikk ut på 2. plass 8,1 sekunder bak Russland. Men i første motbakke ble russeren Anton Sjipulin innhentet, og som om det var nok så rykket nordmannen forbi.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg tror det er den beste stafetten jeg har gått. De to første rundene gikk veldig rolig, så jeg hadde masse krefter til å gå forbi. Nå får jeg bare Emil går det han kan, han sa at han skulle spy i dag, sa Bø til NRK etter sin etappe.

Bøe fosset i mål og sendte Emil Hegle Svendsen ut i tet 5,6 sekunder foran Østerrike på 2. plass.

«Fryktelig spennende»

Hegle Svendsen trengte som sine to forgjengere et ekstraskudd på første skyting, og gikk ut på 2. plass 1,4 bak Østerrike.

På den liggende serien bommet Hegle Svendsen, mens Dominik Landertinger fra Østerrike skjøt feilfritt. Ekstraskuddet gikk midt i, men Norge gikk ut 4,6 sekunder bak.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men 24-åringen som tok gull på 20-kilometeren tok raskt igjen østerrikeren. Til tross for flere rykk av Landertinger hang nordmannen på som et slips, og dyttet Bjørndalen ut på den siste etappen. Der fikset Bjørndalen biffen og sørget for norsk gull på skiskytterstafett for andre gang i historien. Det første gullet kom i Salt Lake City i 2002.

Se også:

Norske OL-medaljer i stafett skiskyting, menn

År

Navn

Medalje

1968

Ola Wærhaug
Olav Jordet
Magnar Solberg
Jon Istad

Sølv

1984

Odd Lirhus
Eirik Kvalfoss
Rolf Storsveen
Kjell Søbak

Sølv

1998

Egil Gjelland
Halvard Hanevold
Dag Bjørndalen
Ole Einar Bjørndalen

Sølv

2002

Halvard Hanevold
Frode Andresen
Egil Gjelland
Ole Einar Bjørndalen

Gull

2010

Halvard Hanevold
Tarjei Bø
Emil Hegle Svendsen
Ole Einar Bjørndalen

 

Siste nytt

 • Regjerende NBA-mestere Nuggets slått ut

  Regjerende mestere Denver Nuggets ble natt til mandag slått ut av NBA-sluttspillet. Minnesota Timberwolves er videre til sin andre semifinale noensinne.

  Gjestene fra Minneapolis lå under med 15 poeng etter at kampen var halvspilt. Ledet av Karl-Anthony Towns, som endte med 23 poeng og 12 returer, kjempet de seg tilbake i kampen. Før siste periode startet, var Nuggets' ledelse kuttet til bare ett poeng.

  Timberwolves-stjerna Anthony Edwards hadde en tøff dag på jobben og endte med bare 16 poeng og treff på 6 av 24 skudd, men stillingen endte likevel 98–90 i gjestenes favør, og Timberwolves er dermed videre til sin første semifinale siden 2004, og bare den andre i lagets historie.

  – Dette var en lagprestasjon. Når den største stjerna deres slet, så stilte resten av laget opp, sier ekspert og NBA-legende Charles Barkley om Timberwolves-seieren.

  I semifinalen i den vestlige konferansen skal Timberwolves bryne seg på Dallas Mavericks, som natt til søndag slo Oklahoma City Thunder. I den østlige konferansen skal Boston Celtics møte Indiana Pacers, som natt til mandag slo ut New York Knicks.

  m_y7fbC1hi4
  Foto: AP
 • Pacers til NBA-semifinale – knuste Knicks

  Anført av Tyrese Haliburton kjørte Indiana Pacers over New York Knicks i Madison Square Garden og tok seg til semifinale i NBA-sluttspillet.

  Med 130-109-seier er det Pacers som får møte toppseedede Boston Celtics i semifinale etter å ha gitt Knicks sjokkbehandling fra start i den 7. og avgjørende kvartfinalekampen.

  Pacers traff med 29 av 38 skudd i første halvdel. Det gir uttelling på 76,3 prosent, det høyeste i en sluttspillkamp siden statistikken først ble ført i 1997. Gjestene ledet 70-55 halvveis.

  Resten av veien dro Pacers fra hver gang Knicks prøvde å ta seg inn i kampen. Pacers er i semifinale for første gang på ti år.

  – Jeg sa til spillerne at om man vinner 7. kamp i Madison Square Garden så har man skrevet historie, sa trener Rick Carlisle.

  E0lUvz1Xp6w
  Foto: AP
 • Skuffet Ødegaard med tale til fansen

  Arsenals kaptein Martin Ødegaard takket fansen etter at det endte med en andreplass i Premier League.

  – Vi er nok alle litt skuffet nå. Vi har ventet lenge på seieren og er så nære, men jeg er så stolt av laget, alle i klubben, fansen og progresjonen vi har hatt, sier nordmannen i et intervju på stadionmatta.

  Deretter forteller han om forskjellen han opplever det har vært i klubben siden han kom til Arsenal i 2021.

  – Vi har endret klubben og jeg tror alle tror på oss nå. For å være ærlig så kan jeg ikke vente med å komme i gang igjen etter pausen, og gjøre alle dere enda gladere. Det er det store målet.

  Martin Ødegaard etter Arsenals kamp mot Everton i sesongavslutningen i Premier League. Arsenal vant 2-1, men endte på annenplass, ett poeng bak Manchester City.

Sendeplan

Kl. Program Kanal