- Dette er stort

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen var høyt oppe etter å ha sørget for Norges medalje nummer 300 i vinter-OL, da skiskyttergutta tok gull på fredagens stafett.

Ole Einar Bjørndalen avgjorde stafetten på siste skyting med fullt hus og fosset i mål i ensom majestet nesten 40 sekunder foran sølvlaget, mens snøen lavet ned over Whistler.

Østerrike tok sølvet da Christoph Sumann spurtslo Russland, som tok bronse. Lagene hadde ikke nubbsjanse på Norge som vant med 38,6 sekunder.

- Det var deilig å få ned alle blinkene på siste stående. Dette er stort. I dag var det et ordentlig lag-gull. Jeg var ikke så nervøs da debutanten Tarjei Bø skulle gå, jeg var mer nervøs da jeg skulle gå selv, sier Bjørndalen til NRK.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lagkamerat Emil Hegle Svendsen var i skyene etter at Bjørndalen hadde avgjort stafetten.

- Dette er det artigste jeg har vært med på. Mange har spurt under hele OL hvordan et stafett-gull skal feires. I kveld blir det fest, sier Hegle Svendsen og ler høyt.

Kongelig nervøsitet

Også kong Harald og dronning Sonja fikk med seg gull-stafetten, men kongen selv synes det ble i overkant spennende.

- Helt fantastisk. Det er ikke nødvendig å gjøre det så spennende. det er deilig vi har ører nå sånn at ikke smilet går helt rundt, sier en smilende konge til NRK.

Også dronning Sonja var mektig imponert over gullet.

- Helt enestående. Så flinke gutta er, sier dronningen til NRK.

Monsteravslutning av Bjørndalen

Bjørndalen som nå har tatt seks OL-gull i karrieren gikk ut først sammen med Østerrike på den siste etappen etter at de tre første norske skiskytterne hadde lagt et perfekt grunnlag på de tre første etappene.

36-åringen bommet to ganger på liggende skyting på siste etappe, men leverte varene til gangs på omladingen, og banket ned blinkene og gikk ut først foran Russland på 2. plass.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen er dermed tidenes nest største vinter-olymper bak Bjørn Dæhlie.

Skiskyttern har 6 gull, 4 sølv, og én bronse, mens Dæhlie har 8 gull, 4 sølv og 0 bronser.

Norge stilte med følgende lag:

Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Tidlig på etterskudd

Halvard Hanevold gikk første etappe for Norge. Men 40-åringen som gir seg som skiskytter etter denne sesongen, havnet bakpå allerede før første skyting etter at Simon Eder kjørte full fart i sporet. Da hjalp det heller ikke at nordmannen måtte bruke et ekstra-skudd på liggende, og han gikk ut på 13. plass drøye 18 sekunder bak Østerrike, Russland og Ukraina.

Så fikk veteranen fart på skiene og skytingen. Etter sin sist olympiske skyteserie med fullt hus på stående gikk Norge ut på 5. plass, bare snaue 7 sekunder bak Østerrike.

- Jeg var så sliten da jeg kom i mål at det overhodet ikke var vemodig at dette var min siste stafett, sa Hanevold med et stort smil at etter etappen var over.

Saken fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russeren Ivan Tsjerezov gikk veldig hardt i sporet, og Tarjei Bø på 2. etappe vekslet med Hanevold på på 7. plass bare åtte sekunder bak Russland som ledet.

- Beste stafetten jeg har gått

Tarjei Bø som debuterte i OL på 20 kilometeren måtte også bruke et ekstraskudd på liggende skyting, men unngikk strafferunder og holdt seg sammen med teten ut fra standplass og inn mot sin siste skyting.

På stående skyting bommet Bø nok en gang, men også denne gangen satt ekstraskuddet midt i blinken, og 21-åringen fra Stryn gikk ut på 2. plass 8,1 sekunder bak Russland. Men i første motbakke ble russeren Anton Sjipulin innhentet, og som om det var nok så rykket nordmannen forbi.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg tror det er den beste stafetten jeg har gått. De to første rundene gikk veldig rolig, så jeg hadde masse krefter til å gå forbi. Nå får jeg bare Emil går det han kan, han sa at han skulle spy i dag, sa Bø til NRK etter sin etappe.

Bøe fosset i mål og sendte Emil Hegle Svendsen ut i tet 5,6 sekunder foran Østerrike på 2. plass.

«Fryktelig spennende»

Hegle Svendsen trengte som sine to forgjengere et ekstraskudd på første skyting, og gikk ut på 2. plass 1,4 bak Østerrike.

På den liggende serien bommet Hegle Svendsen, mens Dominik Landertinger fra Østerrike skjøt feilfritt. Ekstraskuddet gikk midt i, men Norge gikk ut 4,6 sekunder bak.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men 24-åringen som tok gull på 20-kilometeren tok raskt igjen østerrikeren. Til tross for flere rykk av Landertinger hang nordmannen på som et slips, og dyttet Bjørndalen ut på den siste etappen. Der fikset Bjørndalen biffen og sørget for norsk gull på skiskytterstafett for andre gang i historien. Det første gullet kom i Salt Lake City i 2002.

Se også:

Norske OL-medaljer i stafett skiskyting, menn

År

Navn

Medalje

1968

Ola Wærhaug
Olav Jordet
Magnar Solberg
Jon Istad

Sølv

1984

Odd Lirhus
Eirik Kvalfoss
Rolf Storsveen
Kjell Søbak

Sølv

1998

Egil Gjelland
Halvard Hanevold
Dag Bjørndalen
Ole Einar Bjørndalen

Sølv

2002

Halvard Hanevold
Frode Andresen
Egil Gjelland
Ole Einar Bjørndalen

Gull

2010

Halvard Hanevold
Tarjei Bø
Emil Hegle Svendsen
Ole Einar Bjørndalen

 

Siste nytt

 • Stadfesta: Zlatan ferdig i Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic (38) stadfestar at han er ferdig i LA Galaxy. Det melder også klubben onsdag kveld.

  – Eg kom, eg såg og eg erobra, skriv svensken på instagram. Før han kjem med eit stikk til fansen og ligaen:

  – De ville ha Zlatan, eg gav dykk Zlatan. Eventyret held fram. No kan de gå tilbake og sjå på baseball.

  Zlatan scora 52 mål og starta 53 kampar i to sesongar for Galaxy.

  Det er ikkje stadfesta kvar vegen går vidare for Zlatan.

  Laster Twitter-innhold
 • Nektar å spele landskampar

  Chilenske landslagsspelarar nektar å spele privatkampane mot Bolivia og Peru, melder fotballforbundet i landet.

  Årsaka er uroa og den politiske krisa i Chile. Spelarane tok avgjerda onsdag.

  – Det er ei vanskeleg tid for landet vårt. Av respekt for det som skjer, er det rett at vi ikkje spelar denne kampen, seier Bayer Leverkusen-spelar Charles Aránguiz.

  Chile skulle ha møtt Bolivia denne veka og Peru den neste. Kampen mot Peru skulle vore revansjeoppgjer etter at Peru vann semifinalen i Copa America i sommar.

  Det har vore uro og demonstrasjonar i Chile dei siste fire vekene, og fleire av spelarane har uttrykt støtte til misnøya mot presidenten.

  Chiles fotballandslag
  Foto: Raul Arboleda / AFP
 • Reinkind storspilte mot Porto

  Harald Reinkind bidro med totalt åtte scoringer da Kiel slo Porto 30-29 i håndballens mesterliga. Kiel topper dermed tabellen i gruppe B med 13 poeng på åtte kamper. Montpellier og Vardar Skopje har begge ni poeng på plassene bak. (NTB)

  Harald Reinkind
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal