Hopp til innhold

- Dette er stort

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen var høyt oppe etter å ha sørget for Norges medalje nummer 300 i vinter-OL, da skiskyttergutta tok gull på fredagens stafett.

Ole Einar Bjørndalen avgjorde stafetten på siste skyting med fullt hus og fosset i mål i ensom majestet nesten 40 sekunder foran sølvlaget, mens snøen lavet ned over Whistler.

Østerrike tok sølvet da Christoph Sumann spurtslo Russland, som tok bronse. Lagene hadde ikke nubbsjanse på Norge som vant med 38,6 sekunder.

- Det var deilig å få ned alle blinkene på siste stående. Dette er stort. I dag var det et ordentlig lag-gull. Jeg var ikke så nervøs da debutanten Tarjei Bø skulle gå, jeg var mer nervøs da jeg skulle gå selv, sier Bjørndalen til NRK.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lagkamerat Emil Hegle Svendsen var i skyene etter at Bjørndalen hadde avgjort stafetten.

- Dette er det artigste jeg har vært med på. Mange har spurt under hele OL hvordan et stafett-gull skal feires. I kveld blir det fest, sier Hegle Svendsen og ler høyt.

Kongelig nervøsitet

Også kong Harald og dronning Sonja fikk med seg gull-stafetten, men kongen selv synes det ble i overkant spennende.

- Helt fantastisk. Det er ikke nødvendig å gjøre det så spennende. det er deilig vi har ører nå sånn at ikke smilet går helt rundt, sier en smilende konge til NRK.

Også dronning Sonja var mektig imponert over gullet.

- Helt enestående. Så flinke gutta er, sier dronningen til NRK.

Monsteravslutning av Bjørndalen

Bjørndalen som nå har tatt seks OL-gull i karrieren gikk ut først sammen med Østerrike på den siste etappen etter at de tre første norske skiskytterne hadde lagt et perfekt grunnlag på de tre første etappene.

36-åringen bommet to ganger på liggende skyting på siste etappe, men leverte varene til gangs på omladingen, og banket ned blinkene og gikk ut først foran Russland på 2. plass.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ole Einar Bjørndalen er dermed tidenes nest største vinter-olymper bak Bjørn Dæhlie.

Skiskyttern har 6 gull, 4 sølv, og én bronse, mens Dæhlie har 8 gull, 4 sølv og 0 bronser.

Norge stilte med følgende lag:

Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

Tidlig på etterskudd

Halvard Hanevold gikk første etappe for Norge. Men 40-åringen som gir seg som skiskytter etter denne sesongen, havnet bakpå allerede før første skyting etter at Simon Eder kjørte full fart i sporet. Da hjalp det heller ikke at nordmannen måtte bruke et ekstra-skudd på liggende, og han gikk ut på 13. plass drøye 18 sekunder bak Østerrike, Russland og Ukraina.

Så fikk veteranen fart på skiene og skytingen. Etter sin sist olympiske skyteserie med fullt hus på stående gikk Norge ut på 5. plass, bare snaue 7 sekunder bak Østerrike.

- Jeg var så sliten da jeg kom i mål at det overhodet ikke var vemodig at dette var min siste stafett, sa Hanevold med et stort smil at etter etappen var over.

Saken fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Russeren Ivan Tsjerezov gikk veldig hardt i sporet, og Tarjei Bø på 2. etappe vekslet med Hanevold på på 7. plass bare åtte sekunder bak Russland som ledet.

- Beste stafetten jeg har gått

Tarjei Bø som debuterte i OL på 20 kilometeren måtte også bruke et ekstraskudd på liggende skyting, men unngikk strafferunder og holdt seg sammen med teten ut fra standplass og inn mot sin siste skyting.

På stående skyting bommet Bø nok en gang, men også denne gangen satt ekstraskuddet midt i blinken, og 21-åringen fra Stryn gikk ut på 2. plass 8,1 sekunder bak Russland. Men i første motbakke ble russeren Anton Sjipulin innhentet, og som om det var nok så rykket nordmannen forbi.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg tror det er den beste stafetten jeg har gått. De to første rundene gikk veldig rolig, så jeg hadde masse krefter til å gå forbi. Nå får jeg bare Emil går det han kan, han sa at han skulle spy i dag, sa Bø til NRK etter sin etappe.

Bøe fosset i mål og sendte Emil Hegle Svendsen ut i tet 5,6 sekunder foran Østerrike på 2. plass.

«Fryktelig spennende»

Hegle Svendsen trengte som sine to forgjengere et ekstraskudd på første skyting, og gikk ut på 2. plass 1,4 bak Østerrike.

På den liggende serien bommet Hegle Svendsen, mens Dominik Landertinger fra Østerrike skjøt feilfritt. Ekstraskuddet gikk midt i, men Norge gikk ut 4,6 sekunder bak.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men 24-åringen som tok gull på 20-kilometeren tok raskt igjen østerrikeren. Til tross for flere rykk av Landertinger hang nordmannen på som et slips, og dyttet Bjørndalen ut på den siste etappen. Der fikset Bjørndalen biffen og sørget for norsk gull på skiskytterstafett for andre gang i historien. Det første gullet kom i Salt Lake City i 2002.

Se også:

Norske OL-medaljer i stafett skiskyting, menn

År

Navn

Medalje

1968

Ola Wærhaug
Olav Jordet
Magnar Solberg
Jon Istad

Sølv

1984

Odd Lirhus
Eirik Kvalfoss
Rolf Storsveen
Kjell Søbak

Sølv

1998

Egil Gjelland
Halvard Hanevold
Dag Bjørndalen
Ole Einar Bjørndalen

Sølv

2002

Halvard Hanevold
Frode Andresen
Egil Gjelland
Ole Einar Bjørndalen

Gull

2010

Halvard Hanevold
Tarjei Bø
Emil Hegle Svendsen
Ole Einar Bjørndalen

 

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal