NRK Meny
Normal

Hushovd tror Bjarne Riis har mer å skjule

Thor Hushovd mener at dopingfortiden til Bjarne Riis fra Danmark bør forhindre ham fra å lede sykkellag.

Frykter at Bjarne Riis har mer å skjule

– Det er bare slikt som en kan tro og antyde, men jeg er redd for at den mannen har mer å skjule, sa Thor Hushovd da han presenterte den nye boken sin torsdag.

Bjarne Riis

Bjarne Riis er sportsdirektør for Team Saxo Bank.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Danske Bjarne Riis er en tidligere landeveissyklist. Han vant Tour de France i 1996 etter å ha dopet seg på EPO, men stoffet var da umulig å påvise ved tester. Riis har selv innrømmet dopingbruket.

Riis er nå eier av og sportsdirektør for det danske sykkellaget Team Saxo Bank.

– Det er ting en leser og hører. Blant annet det Tyler Hamilton (tidligere lagkamerat av Lance Armstrong) sier. Da stiller en seg spørsmål, sier Hushovd.

– Bør ikke lede sykkellag

Hushovd mener at ryttere med dopingbakgrunn ikke bør lede sykkellag.

– Det er et grep som UCI bør ta. Hvem kan lede lag, hvem kan være massører. mekanikere. Noen som har hatt en dopingfortid bør ikke få lede lag. Det hadde jeg støttet, sier han.

Hushovd skriver i den nye biografien sin at han tror systemet har vært korrupt når det gjelder å skjule positive dopingprøver.

– Jeg har syklet tre år for BMC. Der er det flere på laget som har hatt noe med Armstrong å gjøre. Det er problemet. Det er for mange av dem som har vært involvert i doping som fremdeles er i dopingsporten, svarte Hushovd.

Skriver om dopingavslørte Armstrong

Torsdag kom Thor Hushovd med sin biografi «Thor». En bok som inneholder flere avsløringer om forholdet hans til dopingavslørte Lance Armstrong.

En av tingene som har vakt størst oppsikt er at Hushovd visste om dopingjukset til Lance Armstrong allerede halvannet år før amerikaneren innrømmet å ha dopet seg.

Under pressekonferansen fikk han flere spørsmål om dette.

– Det var ikke vanskelig å skrive om dette nå i den forstand at alt har kommet frem. Jeg syns ikke det har vært vanskelig, men selve dopingspørsmålene opp gjennom karrieren har vært vanskelig, sier han.

Saken fortsetter under video

Hushovd: Jeg har valgt å være naiv

– Ikke min oppgave

Hushovd sier at han ikke så på det som hans oppgave å fortelle det til antidopingmyndighetene om Armstrongs dopingbruk. I boken skriver han at han fikk vite om dette allerede i 2011.

– Nei, skal jeg ta kampen mot alle? Skal jeg være den som rydder opp i det? Nei, det skal jeg ikke, sa Hushovd sa han møtte pressen torsdag.

Både sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Antidoping Norge mener Hushovd burde sagt noe til Norges Cykleforbund eller Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om det Armstrong hadde fortalt.

– Jeg så ikke på det som naturlig å gå til noen å si det han sa da han er en venn. Jeg kan kalle han det da vi satt der. Da var jeg i min kanskje beste sesong. Det kan godt være jeg burde sagt det til noen at han gjorde det, men jeg syns ikke det er min jobb, kommenterte han.

– Hvorfor klarer ikke antidoping-myndigheten å ta de som har jukset? Det syns jeg er kritikkverdig, sa Hushovd.

Valgte å være naiv

Thor Hushovd sier videre at han har hatt et naivt forhold til dopingmisbruket som har preget internasjonal sykkelsport.

– Jeg vurderte aldri å ta kontakt med Antidoping Norge. Måten han (Armstrong) sa det til meg på (...) Lets face it, we all did it, sa han. Så la vi den ballen død. Jeg var ikke videre nysgjerrig. Jeg spurte ikke hvem er dere og hva tok dere? Det er kanskje naivt, men jeg har valgt å være naiv i denne sporten.

Hushovd innrømmer at han i ettertid har endret syn på sitt tidligere idol Lance Armstrong. Han har heller ikke hatt kontakt med ham de siste årene.

Thor Hushovd

Hushovd: - Jeg fryktet rykter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er ikke noe vennskap nå. Jeg har tidligere sagt at jeg kunne tatt en kaffe med han dersom han ringte. Men jeg tror ikke jeg får den kaffeinvitasjonen nå., sa han og smilte.

– Ville blitt påstand mot påstand

Hushovd innrømmer at han fryktet konsekvensene av å si fra om doping.

– Jeg har vært klar på hvor jeg står i problematikken, men skulle jeg blitt den store kongen på toppen er jeg redd for hva som kunne ha skjedd. Det kunne blitt satt ut rykter. Det hadde holdt at én rytter hadde påstått at jeg var dopet. Livet mitt hadde vært ødelagt, sa Hushovd under pressemøtet.

– Det ville blitt påstand mot påstand. Jeg kunne ikke konsentrert meg om sykling det året, sa Hushovd.

– Men se her, jeg vant et sykkelløp. Er det ingen som skal spørre om det, spurte den tidligere sykkelrytteren til latter fra salen.

– Har opplevd mye

Boka er skrevet av fetteren Jostein Ravnåsen.

– Jeg er veldig godt fornøyd med boka. Jeg har fått ut det jeg ville si, sa Hushovd.

– Jeg går god for alt jeg har sagt i boka, men dopingspørsmålet har vært vanskelig.

– Underveis i denne prosessen har jeg lagt opp, så timingen har jo vært veldig bra.

– Jeg har opplevd mye, så jeg ville lage en minnebok. En bok med mye bilder. En bok jeg var stolt av. I medgang og motgang.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal