Hopp til innhold

Hushovd tror Bjarne Riis har mer å skjule

Thor Hushovd mener at dopingfortiden til Bjarne Riis fra Danmark bør forhindre ham fra å lede sykkellag.

Frykter at Bjarne Riis har mer å skjule

– Det er bare slikt som en kan tro og antyde, men jeg er redd for at den mannen har mer å skjule, sa Thor Hushovd da han presenterte den nye boken sin torsdag.

Bjarne Riis

Bjarne Riis er sportsdirektør for Team Saxo Bank.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Danske Bjarne Riis er en tidligere landeveissyklist. Han vant Tour de France i 1996 etter å ha dopet seg på EPO, men stoffet var da umulig å påvise ved tester. Riis har selv innrømmet dopingbruket.


Riis er nå eier av og sportsdirektør for det danske sykkellaget Team Saxo Bank.

– Det er ting en leser og hører. Blant annet det Tyler Hamilton (tidligere lagkamerat av Lance Armstrong) sier. Da stiller en seg spørsmål, sier Hushovd.

– Bør ikke lede sykkellag

Hushovd mener at ryttere med dopingbakgrunn ikke bør lede sykkellag.

– Det er et grep som UCI bør ta. Hvem kan lede lag, hvem kan være massører. mekanikere. Noen som har hatt en dopingfortid bør ikke få lede lag. Det hadde jeg støttet, sier han.

Hushovd skriver i den nye biografien sin at han tror systemet har vært korrupt når det gjelder å skjule positive dopingprøver.

– Jeg har syklet tre år for BMC. Der er det flere på laget som har hatt noe med Armstrong å gjøre. Det er problemet. Det er for mange av dem som har vært involvert i doping som fremdeles er i dopingsporten, svarte Hushovd.

Skriver om dopingavslørte Armstrong

Torsdag kom Thor Hushovd med sin biografi «Thor». En bok som inneholder flere avsløringer om forholdet hans til dopingavslørte Lance Armstrong.

En av tingene som har vakt størst oppsikt er at Hushovd visste om dopingjukset til Lance Armstrong allerede halvannet år før amerikaneren innrømmet å ha dopet seg.

Under pressekonferansen fikk han flere spørsmål om dette.

– Det var ikke vanskelig å skrive om dette nå i den forstand at alt har kommet frem. Jeg syns ikke det har vært vanskelig, men selve dopingspørsmålene opp gjennom karrieren har vært vanskelig, sier han.

Saken fortsetter under video

Hushovd: Jeg har valgt å være naiv

– Ikke min oppgave

Hushovd sier at han ikke så på det som hans oppgave å fortelle det til antidopingmyndighetene om Armstrongs dopingbruk. I boken skriver han at han fikk vite om dette allerede i 2011.

– Nei, skal jeg ta kampen mot alle? Skal jeg være den som rydder opp i det? Nei, det skal jeg ikke, sa Hushovd sa han møtte pressen torsdag.

Både sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Antidoping Norge mener Hushovd burde sagt noe til Norges Cykleforbund eller Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om det Armstrong hadde fortalt.

– Jeg så ikke på det som naturlig å gå til noen å si det han sa da han er en venn. Jeg kan kalle han det da vi satt der. Da var jeg i min kanskje beste sesong. Det kan godt være jeg burde sagt det til noen at han gjorde det, men jeg syns ikke det er min jobb, kommenterte han.

– Hvorfor klarer ikke antidoping-myndigheten å ta de som har jukset? Det syns jeg er kritikkverdig, sa Hushovd.

Valgte å være naiv

Thor Hushovd sier videre at han har hatt et naivt forhold til dopingmisbruket som har preget internasjonal sykkelsport.

– Jeg vurderte aldri å ta kontakt med Antidoping Norge. Måten han (Armstrong) sa det til meg på (...) Lets face it, we all did it, sa han. Så la vi den ballen død. Jeg var ikke videre nysgjerrig. Jeg spurte ikke hvem er dere og hva tok dere? Det er kanskje naivt, men jeg har valgt å være naiv i denne sporten.

Hushovd innrømmer at han i ettertid har endret syn på sitt tidligere idol Lance Armstrong. Han har heller ikke hatt kontakt med ham de siste årene.

Thor Hushovd

Hushovd: - Jeg fryktet rykter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er ikke noe vennskap nå. Jeg har tidligere sagt at jeg kunne tatt en kaffe med han dersom han ringte. Men jeg tror ikke jeg får den kaffeinvitasjonen nå., sa han og smilte.

– Ville blitt påstand mot påstand

Hushovd innrømmer at han fryktet konsekvensene av å si fra om doping.

– Jeg har vært klar på hvor jeg står i problematikken, men skulle jeg blitt den store kongen på toppen er jeg redd for hva som kunne ha skjedd. Det kunne blitt satt ut rykter. Det hadde holdt at én rytter hadde påstått at jeg var dopet. Livet mitt hadde vært ødelagt, sa Hushovd under pressemøtet.

– Det ville blitt påstand mot påstand. Jeg kunne ikke konsentrert meg om sykling det året, sa Hushovd.

– Men se her, jeg vant et sykkelløp. Er det ingen som skal spørre om det, spurte den tidligere sykkelrytteren til latter fra salen.

– Har opplevd mye

Boka er skrevet av fetteren Jostein Ravnåsen.

– Jeg er veldig godt fornøyd med boka. Jeg har fått ut det jeg ville si, sa Hushovd.

– Jeg går god for alt jeg har sagt i boka, men dopingspørsmålet har vært vanskelig.

– Underveis i denne prosessen har jeg lagt opp, så timingen har jo vært veldig bra.

– Jeg har opplevd mye, så jeg ville lage en minnebok. En bok med mye bilder. En bok jeg var stolt av. I medgang og motgang.

Siste nytt

 • Dortmund-stjerne åpner opp om ukjent kreftdiagnose

  Borussia Dortmund-spiller Emre Can snakker for første gang offentlig om at han ble operert for kreft i skjoldbruskkjertelen.

  Can uttaler seg om den alvorlige diagnosen som han fikk for fire år siden, i et intervju med kringkasteren DAZN.

  – Jeg hadde en svulst i skjoldbruskkjertelen og trengte akutt en operasjon. Skjoldbruskkjertelen måtte fjernes. Det endret mye i livet mitt, sier Dortmund-spilleren.

  – Da skjønner du at du kan ha så mye penger du vil, du kan ha alt, men helse er det viktigste, fortsetter han.

  Fotballstjernen understreker at svulsten aldri var livstruende. Samtidig går han på medisiner som må tas resten av livet for å kompensere for mangelen på skjoldbruskkjertelhormoner.

  Can går også til jevnlige kontroller.

  Nå oppfordrer Dortmund-spilleren andre til å lytte til kroppen sin, uansett hvor friske de måtte føle seg.

  En annen spiller i den tyske klubben, Sebastian Haller, har nylig vært gjennom kreftsykdom. Nederlenderen er tilbake på banen igjen.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • FIS: Vil ta hensyn til IOCs Russland-melding

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet i en uttalelse onsdag for at russiske og belarusiske utøvere igjen skal gis adgang til internasjonal idrett. Det har skapt en svært opphetet debatt.

  IOC har varslet at man skal se på om russere og belarusere kan tas inn i varmen igjen under forutsetning av at de blant annet konkurrerer under nøytralt flagg. Det kan også få Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) til å endre standpunkt.

  Tidligere har FIS-president Johan Eliasch uttalt at forbundet har besluttet å følge IOC.

  I en melding til svenske Expressen torsdag skrev FIS:

  «FIS har notert seg meldingen og anbefalingene fra IOC, og disse vil bli tatt hensyn til neste gang temaet diskuteres i FIS-styret».

  Norges FIS-styremedlem Erik Røste er krystallklar på hvor han står i spørsmålet.

  «Krigen i Ukraina trappes opp. Det er ingen tegn på at det brutale og helt meningsløse angrepet mot Ukraina og det ukrainske folk er nær en slutt. Det som skjer, er et kraftig brudd på menneskeretten. Oppe i denne galskapen startes det en diskusjon om at utøvere fra Russland og Belarus skal tas inn i varmen igjen. Det er for meg helt uforståelig», skriver han på Facebook. (NTB/NRK)

  World Cup åpningen i Sölden
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste