Hushovd tror Bjarne Riis har mer å skjule

Thor Hushovd mener at dopingfortiden til Bjarne Riis fra Danmark bør forhindre ham fra å lede sykkellag.

Frykter at Bjarne Riis har mer å skjule

– Det er bare slikt som en kan tro og antyde, men jeg er redd for at den mannen har mer å skjule, sa Thor Hushovd da han presenterte den nye boken sin torsdag.

Bjarne Riis

Bjarne Riis er sportsdirektør for Team Saxo Bank.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Danske Bjarne Riis er en tidligere landeveissyklist. Han vant Tour de France i 1996 etter å ha dopet seg på EPO, men stoffet var da umulig å påvise ved tester. Riis har selv innrømmet dopingbruket.


Riis er nå eier av og sportsdirektør for det danske sykkellaget Team Saxo Bank.

– Det er ting en leser og hører. Blant annet det Tyler Hamilton (tidligere lagkamerat av Lance Armstrong) sier. Da stiller en seg spørsmål, sier Hushovd.

– Bør ikke lede sykkellag

Hushovd mener at ryttere med dopingbakgrunn ikke bør lede sykkellag.

– Det er et grep som UCI bør ta. Hvem kan lede lag, hvem kan være massører. mekanikere. Noen som har hatt en dopingfortid bør ikke få lede lag. Det hadde jeg støttet, sier han.

Hushovd skriver i den nye biografien sin at han tror systemet har vært korrupt når det gjelder å skjule positive dopingprøver.

– Jeg har syklet tre år for BMC. Der er det flere på laget som har hatt noe med Armstrong å gjøre. Det er problemet. Det er for mange av dem som har vært involvert i doping som fremdeles er i dopingsporten, svarte Hushovd.

Skriver om dopingavslørte Armstrong

Torsdag kom Thor Hushovd med sin biografi «Thor». En bok som inneholder flere avsløringer om forholdet hans til dopingavslørte Lance Armstrong.

En av tingene som har vakt størst oppsikt er at Hushovd visste om dopingjukset til Lance Armstrong allerede halvannet år før amerikaneren innrømmet å ha dopet seg.

Under pressekonferansen fikk han flere spørsmål om dette.

– Det var ikke vanskelig å skrive om dette nå i den forstand at alt har kommet frem. Jeg syns ikke det har vært vanskelig, men selve dopingspørsmålene opp gjennom karrieren har vært vanskelig, sier han.

Saken fortsetter under video

Hushovd: Jeg har valgt å være naiv

– Ikke min oppgave

Hushovd sier at han ikke så på det som hans oppgave å fortelle det til antidopingmyndighetene om Armstrongs dopingbruk. I boken skriver han at han fikk vite om dette allerede i 2011.

– Nei, skal jeg ta kampen mot alle? Skal jeg være den som rydder opp i det? Nei, det skal jeg ikke, sa Hushovd sa han møtte pressen torsdag.

Både sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Antidoping Norge mener Hushovd burde sagt noe til Norges Cykleforbund eller Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om det Armstrong hadde fortalt.

– Jeg så ikke på det som naturlig å gå til noen å si det han sa da han er en venn. Jeg kan kalle han det da vi satt der. Da var jeg i min kanskje beste sesong. Det kan godt være jeg burde sagt det til noen at han gjorde det, men jeg syns ikke det er min jobb, kommenterte han.

– Hvorfor klarer ikke antidoping-myndigheten å ta de som har jukset? Det syns jeg er kritikkverdig, sa Hushovd.

Valgte å være naiv

Thor Hushovd sier videre at han har hatt et naivt forhold til dopingmisbruket som har preget internasjonal sykkelsport.

– Jeg vurderte aldri å ta kontakt med Antidoping Norge. Måten han (Armstrong) sa det til meg på (...) Lets face it, we all did it, sa han. Så la vi den ballen død. Jeg var ikke videre nysgjerrig. Jeg spurte ikke hvem er dere og hva tok dere? Det er kanskje naivt, men jeg har valgt å være naiv i denne sporten.

Hushovd innrømmer at han i ettertid har endret syn på sitt tidligere idol Lance Armstrong. Han har heller ikke hatt kontakt med ham de siste årene.

Thor Hushovd

Hushovd: - Jeg fryktet rykter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er ikke noe vennskap nå. Jeg har tidligere sagt at jeg kunne tatt en kaffe med han dersom han ringte. Men jeg tror ikke jeg får den kaffeinvitasjonen nå., sa han og smilte.

– Ville blitt påstand mot påstand

Hushovd innrømmer at han fryktet konsekvensene av å si fra om doping.

– Jeg har vært klar på hvor jeg står i problematikken, men skulle jeg blitt den store kongen på toppen er jeg redd for hva som kunne ha skjedd. Det kunne blitt satt ut rykter. Det hadde holdt at én rytter hadde påstått at jeg var dopet. Livet mitt hadde vært ødelagt, sa Hushovd under pressemøtet.

– Det ville blitt påstand mot påstand. Jeg kunne ikke konsentrert meg om sykling det året, sa Hushovd.

– Men se her, jeg vant et sykkelløp. Er det ingen som skal spørre om det, spurte den tidligere sykkelrytteren til latter fra salen.

– Har opplevd mye

Boka er skrevet av fetteren Jostein Ravnåsen.

– Jeg er veldig godt fornøyd med boka. Jeg har fått ut det jeg ville si, sa Hushovd.

– Jeg går god for alt jeg har sagt i boka, men dopingspørsmålet har vært vanskelig.

– Underveis i denne prosessen har jeg lagt opp, så timingen har jo vært veldig bra.

– Jeg har opplevd mye, så jeg ville lage en minnebok. En bok med mye bilder. En bok jeg var stolt av. I medgang og motgang.

Siste nytt

 • King overrasket Ranieri

  Watford-manager Claudio Ranieri sier han ble forbauset av hvor god Joshua King var i 5-2-seieren over Everton sist helg.

  Nordmannen fikk en ordentlig forløsning etter 15 måneders måltørke og scoret hattrick i sjokkseieren mot gamleklubben. Ranieri avslører at han ikke kjente så godt til Kings kvaliteter.

  – Joshua overrasket meg, for jeg husket ham ikke så veldig godt, sier italieneren ifølge BBC.

  – Jeg sa «bra jobbet» til ham. Ikke på grunn av hattricket, men for måten han spilte på. Han holdt på ballen veldig, veldig bra. Han ga lagkameratene tid og løste hver situasjon veldig bra, fortsetter Ranieri. (NTB)

  Joshua King, juni 2021. Fotballskole.
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Barjuán trener Barca inntil videre

  Barcelona bekrefter at de har ansatt klubbens trener for b-laget, Sergi Barjuán, som ny midlertidig trener for klubben.

  Tidligere har flere medier meldt at Xavi Hernandez (41) skulle være enig med Barcelona-ledelsen om en avtale. Det skal imidlertid gjenstå forhandlinger mellom Barcelona og Xavis nåværende klubb, Al-Sadd.

  Ronald Koeman fikk sparken som trener i den katalanske storklubben etter 0-1-tapet for Rayo Vallecano i La Liga onsdag kveld. Nederlenderen forlot et Barcelona på 9.-plass på tabellen.

  Sergi Barjuan
  Foto: Str / AFP
 • Cavallo «overveldet» av støtte

  Den australske fotballspilleren Josh Cavallo sier han fått en strøm av støtteerklæringer etter at han sto fram som homofil.

  – Jeg er så glad over all støtten jeg har fått, sier 21 år gamle Cavallo, som spiller for Adelaide i den australske eliteserien, ifølge NTB.

  Cavallo offentliggjorde sin seksuelle legning via sosiale medier onsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

  Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphaël Varane og David de Gea har alle vært på Twitter og uttrykt støtte til Cavallo.

  – Dette er modig og er en beskjed om at alle skal få være seg selv, skriver Liverpool-kaptein Jordan Henderson på Twitter.

  Josh Cavallo
  Foto: Brendon Thorne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal