Hopp til innhold

Hushovd holdt munn om Armstrong-doping - ville ikke bli hovedvitne

I en ny bok innrømmer Thor Hushovd at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før den omstridte sykkelstjernen innrømmet det offentlig.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

Thor Hushovd (t.h.) sammen med Lance Armstrong under Tour de France i 2005.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

– Jeg visste at han hadde jukset og løyet, holdt en hel verden for narr, men jeg følte ikke for å gi ham full overhaling i media, skriver Hushovd i sin rykende ferske selvbiografi som ble sluppet onsdag.

Slik forklarer nordmannen hvorfor han holdt munn:

– Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong.

– Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk.

Thor Hushovd

Lance Armstrong gratulerer Thor Hushovd etter Tour de France i 2005.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

«Thor, alle doper seg»

Det var under et besøk hos den amerikanske sykkelstjernen i Los Angeles i mai 2011 Hushovd fikk sjokkmeldingen fra Armstrong.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg., skriver Hushovd.

Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet doping i det mye omtalte programmet hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

– Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», skriver Hushovd før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst.

– Mange vil påstå at jeg forsvarte han

Hushovd innrømmer å ha vridd seg unna media ved å uttale seg forsiktig, eller si at han ikke ville si noe før Armstrong selv eventuelt hadde innrømmet noe og var dømt.

– Mange vil sikkert påstå at jeg nærmest forsvarte Lance med mine unnvikende svar. Det får så være. Jeg hadde ikke behov for å dømme ham. Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance fordi omgivelsene og media forventet det?, skriver Grimstad-syklisten.

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er overrasket over at Armstrong ga sin norske venn denne hemmelige informasjonen allerede i mai 2011.

– Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier Pedersen.

(Les videre under videoen.)

Thor Hushovd gir ut bok.

SE VIDEO: – Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Sint Armstrong-SMS

Hushovd har ikke møtt Armstrong siden amerikaneren stod frem som doper i januar 2013. Nordmannen fikk likevel en tekstmelding fra amerikaneren etter at han hadde uttalt seg om Armstrongs dopingbruk. Armstrong skal da ha vært forbannet på Hushovd.

«Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!», skrev Armstrong i tekstmeldingen.

Hushovd hevder han ble overrasket over omfanget av Armstrongs dopingbruk da amerikaneren la kortene på bordet hos Oprah Winfrey.

– Jeg ble skikkelig skuffet. Først og fremst over det vanvittige omfanget. Jeg hadde valgt å stole på ham. I flere år trodde jeg at han vant som ren. Så viste det seg at alt var vunnet med juks.

– Det var jo helt vilt det de hadde holdt på med i US Postal i alle disse årene. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det var så ille.

Følte seg brukt

Hushovd skriver videre at han under møtet med Armstrong i 2011 også følte seg brukt av den mektige sykkelstjernen.

Hushovd ble tatt med på et møte med Armstrongs lag RadioShack – et møte som ikke angikk ham.

– Jeg stusset over at jeg i det hele tatt var der, og etter hvert fikk jeg en følelse av at Lance brukte meg. Jeg var regjerende verdensmester, og med meg til stede under sponsormiddagen, ønsket kanskje Lance å gi inntrykk av at laget mest sannsynlig skulle signere meg for neste år. Jeg vet ikke.

– På forhånd visste jeg ingen ting om at vi skulle på sponsormiddag og jeg følte ubehag ved å være til stede. Jeg hadde signert kontrakt med BMC for lenge siden, men der og da sa jeg ikke noe om dette. Treårsavtalen min med BMC fortalte jeg Lance om senere.

Thor Hushovd

Thor Hushovd omtaler VM-gullet i 2010 som karrierens desiderte høydepunkt.

Foto: Mark Gunter / Afp

Trente med Armstrong før utestengelsen

Hushovd skriver også at han trente sammen med Lance Armstrong 12. juni 2012 - dagen før USADA opprettet sak mot Armstrong.

13. juni 2012 ble Armstrong utestengt fra all idrett på livstid. Hushovd skriver at han ikke tror Armstrong var klar over at USADA skulle ta slike grep.

Én måned siden siste rittet

Hushovds selvbiografi kommer ut bare en snau måned etter at Grimstad-syklisten syklet sitt siste profesjonelle ritt. Hushovd har nå lagt opp.

36-åringen har hatt en stor karriere og er uten tvil Norges mestvinnende syklist gjennom tidene.

«Oksen fra Grimstad», som han så populært er blitt kjent som, har blant annet vunnet ti etapper i Tour de France, han har vunnet den grønne poengtrøya i det prestisjetunge rittet to ganger - og han er ikke minst blitt verdensmester (2010).

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste