Hushovd holdt munn om Armstrong-doping - ville ikke bli hovedvitne

I en ny bok innrømmer Thor Hushovd at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før den omstridte sykkelstjernen innrømmet det offentlig.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

Thor Hushovd (t.h.) sammen med Lance Armstrong under Tour de France i 2005.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

– Jeg visste at han hadde jukset og løyet, holdt en hel verden for narr, men jeg følte ikke for å gi ham full overhaling i media, skriver Hushovd i sin rykende ferske selvbiografi som ble sluppet onsdag.

Slik forklarer nordmannen hvorfor han holdt munn:

– Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong.

– Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk.

Thor Hushovd

Lance Armstrong gratulerer Thor Hushovd etter Tour de France i 2005.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

«Thor, alle doper seg»

Det var under et besøk hos den amerikanske sykkelstjernen i Los Angeles i mai 2011 Hushovd fikk sjokkmeldingen fra Armstrong.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg., skriver Hushovd.

Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet doping i det mye omtalte programmet hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

– Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», skriver Hushovd før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst.

– Mange vil påstå at jeg forsvarte han

Hushovd innrømmer å ha vridd seg unna media ved å uttale seg forsiktig, eller si at han ikke ville si noe før Armstrong selv eventuelt hadde innrømmet noe og var dømt.

– Mange vil sikkert påstå at jeg nærmest forsvarte Lance med mine unnvikende svar. Det får så være. Jeg hadde ikke behov for å dømme ham. Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance fordi omgivelsene og media forventet det?, skriver Grimstad-syklisten.

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er overrasket over at Armstrong ga sin norske venn denne hemmelige informasjonen allerede i mai 2011.

– Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier Pedersen.

(Les videre under videoen.)

Thor Hushovd gir ut bok.

SE VIDEO: – Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Sint Armstrong-SMS

Hushovd har ikke møtt Armstrong siden amerikaneren stod frem som doper i januar 2013. Nordmannen fikk likevel en tekstmelding fra amerikaneren etter at han hadde uttalt seg om Armstrongs dopingbruk. Armstrong skal da ha vært forbannet på Hushovd.

«Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!», skrev Armstrong i tekstmeldingen.

Hushovd hevder han ble overrasket over omfanget av Armstrongs dopingbruk da amerikaneren la kortene på bordet hos Oprah Winfrey.

– Jeg ble skikkelig skuffet. Først og fremst over det vanvittige omfanget. Jeg hadde valgt å stole på ham. I flere år trodde jeg at han vant som ren. Så viste det seg at alt var vunnet med juks.

– Det var jo helt vilt det de hadde holdt på med i US Postal i alle disse årene. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det var så ille.

Følte seg brukt

Hushovd skriver videre at han under møtet med Armstrong i 2011 også følte seg brukt av den mektige sykkelstjernen.

Hushovd ble tatt med på et møte med Armstrongs lag RadioShack – et møte som ikke angikk ham.

– Jeg stusset over at jeg i det hele tatt var der, og etter hvert fikk jeg en følelse av at Lance brukte meg. Jeg var regjerende verdensmester, og med meg til stede under sponsormiddagen, ønsket kanskje Lance å gi inntrykk av at laget mest sannsynlig skulle signere meg for neste år. Jeg vet ikke.

– På forhånd visste jeg ingen ting om at vi skulle på sponsormiddag og jeg følte ubehag ved å være til stede. Jeg hadde signert kontrakt med BMC for lenge siden, men der og da sa jeg ikke noe om dette. Treårsavtalen min med BMC fortalte jeg Lance om senere.

Thor Hushovd

Thor Hushovd omtaler VM-gullet i 2010 som karrierens desiderte høydepunkt.

Foto: Mark Gunter / Afp

Trente med Armstrong før utestengelsen

Hushovd skriver også at han trente sammen med Lance Armstrong 12. juni 2012 - dagen før USADA opprettet sak mot Armstrong.

13. juni 2012 ble Armstrong utestengt fra all idrett på livstid. Hushovd skriver at han ikke tror Armstrong var klar over at USADA skulle ta slike grep.

Én måned siden siste rittet

Hushovds selvbiografi kommer ut bare en snau måned etter at Grimstad-syklisten syklet sitt siste profesjonelle ritt. Hushovd har nå lagt opp.

36-åringen har hatt en stor karriere og er uten tvil Norges mestvinnende syklist gjennom tidene.

«Oksen fra Grimstad», som han så populært er blitt kjent som, har blant annet vunnet ti etapper i Tour de France, han har vunnet den grønne poengtrøya i det prestisjetunge rittet to ganger - og han er ikke minst blitt verdensmester (2010).

Siste nytt

 • Hovland fortsetter å imponere

  I Ohio fortsetter golfproffen Viktor Hovland å imponere. Halvveis i turneringen Workday Charity Open ligger nordmannen på en sjetteplass. Etter de to første rundene ligger han åtte slag under par. De avsluttende rundene spilles i helgen.

  Hovland
  Foto: Maddie Meyer / AFP
 • Johansen med målgivende

  Stefan Johansen kom inn og hadde målgivende da Fulham hadde få problemer mot Cardiff hjemme. 2-0-seieren gjør at Johansen og co. nå har fire strake seirer.

  Nordmannen kom inn etter timen og markerte seg umiddelbart etterpå. På 1-0 fikk Johansen ballen inne i Cardiff-boksen, før han fant Joshua Onomah, som hamret ballen i lengste hjørne.

  Fulham er nå på tredjeplass, fire poeng bak West Bromwich på opprykksplass.

  Johansen
  Foto: JOSE JORDAN / AFP
 • Søramerikansk VM-kvalik utsett

  Starten for den søramerikanske VM-kvalifiseringa i fotball i 2022 er utsett ytterlegare ein månad, til 8. oktober. Det betyr ekstremt tett program for landslaga.

  Kvalifiseringa skulle eigentleg teke til i mars, men blei utsett til september på grunn av koronaen.

  Det betyr at fire rundar må finne plass seinare i den allereie tettpakka kvalifiseringa. Laga skal gjennom 18 kampar, i tillegg til Copa America, før sommaren 2022.

  Argentina
  Foto: Frederic J. Brown / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal