Hopp til innhold

– Hushovd var redd

Tidligere lagkamerat tror Thor Hushovd fryktet Lance Armstrong så mye at han droppet å avsløre dopingbruken.

Thor Hushovd og Mads Kaggestad

Mads Kaggestad (t.v) og Thor Hushovd (t.h) har syklet både på samme lag og mot hverandre gjennom karrieren.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

– Jeg tror Thor var redd for å snakke om det han visste til nære venner og andre rundt, sier tidligere lagkamerat- og TV 2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

Først i dag blir Hushovd-boken "Thor" lansert for offentligheten, men i går ble det klart at Thor Hushovd visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede i 2011. Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet alt på amerikansk tv. Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er blant de som mener den norske eks-syklisten burde tatt informasjonen videre.

LANCE ARMSTRONG FOREDRAG

Lance Armstrong og Thor Hushovd har hatt tett kontakt, også av sykkelsetet. Her er de sammen på Folketeateret i Oslo i 2009.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi synes det vil være naturlig å ta kontakt med anti-dopingorganisasjonene og fortelle det hvis du har mistanke, sa Solheim til NRK.no i går.

Nå tar Kaggestad sin tidligere sykkelkollega i forsvar.

– Teoretisk sett burde han ha sagt fra til de rette instansene. Men sånn som ting var så ble nok dette overveldende informasjon, og kom nok brått på Thor, sier Kaggestad.

Tviler på vennskapet

Nordmannen skriver selv i boken om den dagen i 2011 da Armstrong inviterte han til Hollywood, og de to har ofte blir fremstilt som gode venner. Det mener Kaggestad er en feil oppfatning.

– Jeg tror dette er et signal om at de to ikke var så nære venner som mediene prøver å fremstille det som. Hadde det vært en virkelig privat venn, så hadde nok Thor gitt beskjed til Lance om at han ikke kunne leve med noe slikt.

Tar Hushovd i forsvar

TV 2-eksperten har kjent Hushovd siden han var 14 år gammel, og de to har blant annet syklet sammen på profflaget Credit Agricole. Han mener man må forstå Hushovds vurdering da han valgte å ikke fortelle om dopingbruken til Armstrong.

– Jeg er ute etter å forsvare han. Det er veldig ufortjent hvis Thors rykte og status skal ødelegges av dette. Han hadde ikke trengt å fortelle dette i ettertid heller, sier Kaggestad.

Hushovd-bok

Selvbiografien til Thor Hushovd blir utgitt i dag, og inneholder flere innrømmelser.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Siste nytt

 • Klæbo best på sprinten - smilte lurt etter lagkameratens revansje

  Johannes Høsflot Klæbo kom rett frå treningsleir i høgda og vann sprinten i Toblach overlegent. I målområdet smilte han lurt då han såg at lagkamerat Håvard Solås Taugbøl blei nummer to.

  – Smilet til Klæbo er kanskje like mykje på vegner av Taugbøl. Vi var usikker på om han kom til finalen, seier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

  Taugbøl fekk nemleg ein dramatisk inngang på finalen, etter å ha blitt påkøyrd i målområdet under semifinaleheatet.

  – Nei, og nei! Han ligg nede og har så vondt, skreik Bjørn då Taugbøl bremsa ned etter målstreken, og blei deretter takla i bakken av sveitsiske Valerio Grond som kom inn som tredjemann.

  Han vridde seg i smerter, og måtte bli undersøkt av medisinsk personell før han fekk klarsignal til å starte finalen.

  Etter finalen angra ikkje Taugbøl på at han stilte til start.

  – Eg har ei veldig svak skulder og det har skjedd fleire gonger tidlegare at den har sklidd ut av leddet. Det var det eg kjente no, at eg måtte bruke litt makt for å få den inn att, seier Taugbøl til NRK.

  Han er ikkje redd for at skulderproblemet vil gi vidare utfordringar framover mot VM.

  – No er den berre sår, men eg er ikkje noko bekymra. Det har skjedd mange gonger før, men ikkje etter eit semifinaleheat i ein verdscup, seier han.

 • Svensk dominans på sprint – Sundling sterkast

  Jonna Sundling blei overlegen i sprintfinalen i Toblach som bestod av fire svenskar, ein amerikanar og ein tyskar.

  – Det var ein veldig bra dag for meg. Det var akkurat dette kroppen ville. Det var flott å konkurrere for meg i dag når kroppen svarer såpass bra, seier Sundling til NRK.

  Det skjedde etter at nesten alle norske deltakarar rauk ut i kvartfinalen, utanom Mathilde Myhrvold, som tok seg til semifinalen. Ho er einaste utøvar som ikkje er teken ut til VM.

  Maja Dahlqvist blei nummer to og Jessie Diggins nummer tre.

  Lotta Udnes Weng, som hadde ein pangstart på sesongen, rauk ut allereie i kvartfinaleheatet etter det ekspertane kalla eit svakt heat frå den norske kvinna.

  – Med eit så dårleg kvartfinaleheat må ein rekne med å ryke ut. Ho har fått litt å tenkje på. I Les Rousses byrja formen formante litt, og sprinten i dag var litt i same trenden. Ho er ikkje heilt i slag, seier Torgeir Bjørn.

  Han tvilar på kva som vil vere det rette å gjere for Udnes Weng i tida fram mot VM.

  – Det er viktig at ho gjer dei riktige grepa for å finne VM-forma. Det er ikkje sikkert at det er lurt å ligge i høgda og konkurrere mykje slik som ho ser ut no, seier Bjørn.

  France Cross Country Skiing
  Foto: LAURENT GILLIERON / AP
 • Landslagstreneren tror Eckhoff mister hele sesongen

  Skiskytter Tiril Eckhoff har vært fraværende hele sesongen, og skal heller ikke delta under VM i Oberhof som starter onsdag 8. februar.

  Kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger tror ikke vi får se gull- og sølvvinneren fra OL etter VM heller.

  – Jeg tipper ikke det. Vi hadde en veldig hyggelig løpetur på tirsdag, og jeg tror at Tiril selv har satt seg til ro med denne sesongen her, sier Oberegger til NRK.

  – Har dere noen plan eller tanker på hvordan dere skal få Tiril tilbake i konkurranse?

  – Vi som trenerteam eller generelt Norges Skiskytterforbund ønsker å ha Tiril tilbake og, men hun bestemmer i hvilken retning det skal gå. Jeg tror hun trenger litt tid til å tenke litt hvordan situasjonen er, men vi støtter henne i alle situasjoner og alle sine ønsker, og hvis hun ønsker å satse videre og komme tilbake, så skal vi prøve å lage den beste planen sammen med henne og prøve så godt vi kan til å få henne tilbake, sier Oberegger til NRK.

  Eckhoff har vært gjennom en utfordrende periode etter fjorårets sesong, og skrev i november at hun «ikke hatt det helt bra».

  Tiril Eckhoff
  Foto: VESA MOILANEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste