NRK Meny
Normal

Det vanskelige valget: Northugs to alternativer

Skiforbundet og Petter Northug skal møtes igjen. Men i praksis ser det ut til å stå mellom to alternativer som begge vil være et nederlag for Northug.

Petter Northug i Falun

EVIG STYR: En utmattet Petter Northug på en sofa etter det fjerde gullet i Falun. I øyeblikket ser det ut til at han må ligge hjemme og se på verdenscupen i vinter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

ANALYSE: Det er høykonjunktur i Northug-journalistikken. Og som så mange ganger før, dreier det seg igjen om hvilke skirenn Petter Northug skal/kan/vil/får gå til vinteren.

Kanskje er det blitt så mange TV-innslag og pressemeldinger og avis-/nettartikler at du som prøver å følge med er blitt mer forvirret enn opplyst.

Så hva er status akkurat nå? Hvilke mulige utfall er det?

Northugs valg

Slik det ser ut, er det i øyblikket bare to mulige utfall i den fastlåste situasjonen. Ingen av dem er gode nyheter for Petter Northug.

1) At Petter Northug går til Norges skiforbund og ber om å få undertegne avtalen han ble tilbudt tidligere i sommer, men som nå er trukket tilbake. I så fall er det sannsynlig at skiforbundet sier ja, og at Petter Northug får representere Norge i verdenscupen i vinter. Avtaleperioden skulle uansett ikke starte før i november.

2) At Petter Northug ikke signerer avtalen skiforbundet tilbød ham i juni, som er identisk med den han hadde sist vinter. I så fall må han nøye seg med å gå langløp, skandinavisk cup og nasjonale renn til vinteren. Eventuelt ingen renn i det hele tatt.

Stein Opsal

FERDIG MED SAKEN: Generalsekretær Stein Opsal føler Norges skiforbund har tøyd strikken mer enn langt nok for Petter Northug.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

For Petter Northugs del vil ikke alternativ 1) bare være et prestisjenederlag. Det vil også være en alvorlig trussel for samarbeidet med Coop. Northug og Coop inngikk i 2013 en treårig avtale, med opsjon på ytterligere to år.

Hvis Coop fortsatt ikke kan bruke Northug i markedsføring i skisesongen, spørs det hvor interessant de synes det er å bruke et tosifret antall millioner i året på en idrettsutøver.

Alternativ 2) vil helt åpenbart være en sportslig nedtur for Northug. Han trener for å være verdens beste allroundløper, og rapportene forteller at han befinner seg på et høyere fysisk nivå enn noen gang tidligere. Det sier ikke så rent lite.

Northug drømmer om å showe og vinne i Tour de Ski og Canada-touren i vinter. Og ikke minst drømmer han om nye gullfester i Lahti-VM i 2017 og Pyeonchang-OL i 2018.

At han skal klare å beholde den samme gløden i treningsarbeidet hvis målene begrenser seg til å stake tre viktige langløp per sesong, er i hvert fall ingen selvfølge.

Det sier seg også selv at alternativ 2) vil være et nederlag for Norges skiforbund. Å ha verdens beste skiløper til disposisjon, uten å la ham representere Norge i kamp mot de beste utlendingene, kan vanskelig betraktes som noen triumf.

Et tredje alternativ?

Derfor har da heller ikke Petter Northug gitt opp å jobbe med et alternativ 3), som går ut på at skiforbundet behandler ham på samme måte som andre løpere som ikke er på landslaget.

I så fall vil han kunne markedsføre Coop gjennom hele året, unntatt når han er på representasjonsoppdrag for Norge fra fredag til søndag de fleste helgene gjennom vinteren. På samme måte som Team Santander-løperen Tord Asle Gjerdalen kan markedsføre Santander, som er en konkurrent av forbundssponsor Sparebank1, gjennom hele året, unntatt når han eventuelt blir tatt ut til å representere Norge.

Are Sørum Langås

GIR IKKE OPP: Petter Northugs manager Are Sørum Langås jobber fortsatt knallhardt for et alternativ som utad virker lite realistisk.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Styret i Norges skiforbund har imidlertid kommunisert såpass tydelig at dette er et uaktuelt scenario, at det er vanskelig å se for seg hvordan de kan snu. Forbundet har gjentatte ganger den siste uka understreket at de allerede har strukket seg så langt de kan, og vel så det.

Når Northug likevel ikke har gitt opp, kan det bety at han har kort på hånda som han ennå ikke har spilt ut. At det skjer ting i kulissene som i hvert fall ikke media vet om.

Og torsdag sa skistyret ja til å møte Northug personlig i neste uke.

Så helt umulig er det ikke at det finnes en løsning. Men sannsynlig kan det ikke sies å være at Northug har så gode kort at det får skistyret på andre tanker.

Stridens kjerne

Hvis du fortsatt henger med, tar vi også med en raskt oppfrisking av sakens kjerne:

Norges skiforbunds regler har hele tiden fastslått at forbundet har markedsrettighetene på landslagsløpere og representasjonsløpere (se faktaboks). Det betyr at landslagsløpere ikke kan ha personlige sponsorer som er i konkurranse med forbundets sponsorer. Representasjonsløpere kan ikke markedsføre konkurrerende sponsorer i de periodene der de representerer Norge i verdenscup, VM eller OL.

Da Petter Northug i 2013 takket nei til landslagsplass og dermed definerte seg som representasjonsløper, fikk han muligheten til å markedsføre konkurrerende sponsorer på tidspunkter der han ikke representerte Norge internasjonalt.

Svaret fra Skiforbundet var å vedta følgende regel i 2014: «Løpere som har avslått et tilbud om å delta på NSFs landslag, skal ikke tas ut av NSF til å representere NSF i konkurranser i den sesongen tilbudet om landslagsplass gjelder, med mindre det foreligger særlige omstendigheter.»

Altså: Hvis forbundet vil ha deg som landslagsløper og du takker nei, vil du heller ikke bli tatt ut som representasjonsløper.

Argumentet er at Skiforbundet vil sikre sine sponsorer enerett til å bruke skistjernene i markedsføring innenfor sin bransje. Dette for å beskytte inntekstgrunnlaget for norsk skisport.

Petter Northug mener på sin side at han allerede har gitt mye tilbake til grasrota, og at han fortsatt gjør det ved å stille opp i NM, delta på skiskoler og ikke minst ved å konkurrere i norsk landslagsdrakt med forbundets sponsorlogoer i verdenscup og VM.

Kort oppsummert: Skiforbundet forbeholder seg retten til å stille Petter Northug til eksklusiv disposisjon for sine sponsorer. Northug vil ha sitt eget sportslige opplegg utenfor landslaget – og mulighet til å finansiere det.

Der står altså saken. Og ettersom det er skiforbundets privilegium både å vedta regler og å melde på skiløpere til verdenscup, VM og OL, ser det akkurat nå ut til at Petter Northug må innordne seg.

Men så har det vist seg før: Når det gjelder Petter Northug, er det siste ordet aldri sagt.

BAKGRUNN:

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Aksel Lund Svindal
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering