Hopp til innhold

Hva nå, Petter Northug?

Tvinges Petter Northug inn på landslaget? Bryter han med Coop? Satser han mot Tour de Ski? Eller Vasaloppet? Eller begge deler? Spillet om gullkalven er i gang.

Petter Northug

GULLKALVEN: Mandag ble Petter Northug hyllet på Lerkendal. Etter fire gull i Falun, er han mer populær enn noen gang.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Tirsdag 7. april opphørte avtalen Petter Northug hadde med Norges skiforbund, som gjorde at han kunne representere Norge i verdenscupen og VM til tross for at han har en personlig hovedsponsor som er i konkurranse med skiforbundets sponsorer.

Allerede samme dag møttes Northugs manager Are Sørum Langås og langrennssjef Åge Skinstad i Oslo for å evaluere sesongen som endte med fire VM-gull til Petter Northug. De snakket også så vidt om det eneste som egentlig er interessant nå, nemlig framtida.

Status etter møtet – slik begge parter bekrefter det overfor NRK – er at mange spørsmål er uavklart.

Det eneste som virker sikkert, er faktisk at ingen ting er sikkert når det gjelder Petter Northugs 2015/16-sesong.

Den første avklaringen er det Petter Northug selv som må komme med. Hva vil han framover? Hvilke løp er han motivert for å vinne i en sesong uten mesterskap (i langrenn) på terminlista?

Tre alternativer

En spennende variant kunne vært å prøve noe helt nytt – som å hive seg ut i en satsing mot VM i skiskyting i Holmenkollen.

NRK vet at dette er en mulighet enkelte av Northugs nære støttespillere har tenkt høyt rundt. Men responsen fra Northug skal ha vært den samme til de nærmeste, som den var da NRK spurte ham om en eventuell skiskyttersatsing etter femmila i Holmenkollen i mars: hoderisting og himling med øynene.

Dermed gjenstår tre muligheter:

1) Full satsing på verdenscupen, der Tour de Ski og et nytt etappeløp i Canada er høydepunktene.

2) En kombinasjon av verdenscup og langløp, med for eksempel Tour de Ski og Vasaloppet som høydepunkter.

3) Full satsing på Ski Classics og langløp, der Marcialonga, Vasaloppet og Birken er høydepunktene.

Under del to av NM i Harstad i slutten av mars sa pappa John Northug at eldestesønnen trolig prioriterer langløp neste vinter.

Selv har Petter Northug snakket seg bort fra nesten alle spørsmål om neste sesong. Men 12. januar, etter siste etappe av Tour de Ski, sa han til NRK at han fristes av det nye etappeløpet i Canada.

– Jeg har sett på touren i Canada, og det frister veldig, sa Northug.

Northug

OMSTRIDT SPONSOR: Petter Northugs private sponsor Coop sponset også flere verdenscuprenn i vinter, men står ikke høyt i kurs hos Norges skiforbund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Landslagstvang

Skal man legge det Northug selv sa til grunn, virker det som om alternativ 1 frister mest – altså full satsing på «vanlig» langrenn. Vasaloppet kolliderer nemlig med etappeløpet i Canada.

Samtidig virker denne løsningen helt usannsynlig når man ser på de formelle barrierene som ligger der.

Se ikke bort ifra at det er nettopp derfor pappa John snakker høyt om alternativ 3 – i håp om å kunne oppnå et kompromiss som ligner på alternativ 2.

For å ta en rask rekapitulering av de nevnte barrierene:

Styret i Norges skiforbund vedtok i fjor vår at løpere som takker nei til en plass på forbundets landslag mister muligheten til å konkurrere internasjonalt for Norge. Samtidig har de gjort det klart at alle løpere som vurderes som sportslig kvalifisert, vil bli tatt ut.

Løpere som er på landslaget, kan ikke ha personlige samarbeidspartnere som er i konkurranse med forbundets sponsorer.

Uttak stenger døra

At Petter Northug er sportslig kvalifisert, hersker det naturligvis ingen tvil om etter fire VM-gull i Falun. Dermed tyder alt på at han blir tatt ut på landslaget.

Takker han nei, får han ikke gå verdenscup til vinteren.

Takker han ja, kan han ikke fortsette samarbeidet med Coop.

Petter Northug har gjentatte ganger gjort det tindrende klart at det ikke er aktuelt å bryte samarbeidet med sin samarbeidspartner. At det ikke er noe mesterskap til vinteren, øker ikke akkurat sjansene for at han endrer den beslutningen.

For de bakenforliggende årsakene til at Northug brøt med landslaget, som NRK gjorde rede for i november 2013, ligger der fortsatt.

Det betyr at hvis den sportslige ledelsen i skiforbundet velger å ta ut Petter Northug på landslaget, sørger de samtidig for at Northug ikke går verdenscup kommende vinter. Så brutalt enkelt er det.

Som kjent fikk Northug et unntak fra regelen i fjor, da han fikk inngå en tidsbegrenset landslagsavtale for vinteren. Det var denne som opphørte 7. april.

Skistyret har understreket at det ikke er åpning for en tilsvarende avtale kommende sesong. Dette til tross for at 53,9 prosent av norske skipolitikere i en undersøkelse NRK gjennomførte i mars mente det burde åpnes for en ny særavtale for Northug.

Altså: Fra 1. mai må Petter Northug enten spille etter forbundets noter – eller satse på langløp.

Northug

VM-KONGE: Petter Northug reiste seg etter motgangen og ble VM-konge i Falun.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«Slipper» å bli tatt ut?

Slik det ser ut nå, finnes det bare én løsning som kan sørge for at Northug blir å se i verdenscupen også til vinteren, nemlig at landslagsledelsen velger å ikke ta ham ut på landslaget.

At Petter Northug selv ikke har signalisert tydelig hva han vil satse på neste sesong, kan bety at han «slipper» å bli tatt ut på landslaget. Det gir i hvert fall landslagsledelsen en mulighet til å la være å ta ham ut uten at det framstår som om de trosser politiske vedtak i egen organisasjon.

I så fall vil man igjen komme i samme situasjon som man har vært de to siste årene, der man diskuterer Northugs representasjonsbetingelser inn mot sesongen. Dette vil trolig også være en akseptabel løsning for skiforbundets sponsorer.

For dem vil det åpenbart være positivt at Norges største idrettsprofil konkurrerer i verdenscupen med deres sponsormerker på drakten, selv om han gjennom sommeren har markedsført en konkurrent. Og særlig når man vet at alternativet er at Petter Northug promoterer en konkurrent 12 måneder i året, og samtidig drar mye oppmerksomhet bort fra de øvrige landslagsløperne og over på langløp gjennom vinteren.

Dette vil trolig bli diskutert når hele langrennsledelsen i forbundet begynner forberedelsene til neste sesong på et firedagers seminar i Danmark fra torsdag.

FIS-sponsor

Se ikke bort ifra at de som skal selge langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) også har signalisert et lite ønske om at Norges skiforbund sørger for å få Petter Northug til start i verdenscupen. Om de ikke har signalisert det, så sier det seg selv.

For FIS er selvfølgelig smertelig klare over hvor viktig Northug er for langrennsinteressen internasjonalt. Og de vet at Coop er en potensiell sponsor av verdenscupen – hvis Northug er med.

Som mange vil huske, gikk Petter Northug for eksempel inn til seier i Toblach i vinter inn til seier med Coop-reklame på startnummeret.

Kort oppsummert:

Som vanlig er det mye spenning i vårlufta for alle som er interessert i langrenn. Og som vanlig er det Petter Northug som sitter med svarene.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal