Hopp til innhold

Her blir Hauke tatt på fersken – med nål i armen

SEEFELD/OSLO (NRK): En video, som NRK har fått tilgang til, viser hvordan den østerrikske skiløperen Max Hauke bloddopet seg i VM.

Slik så det ut da østerrikeren Max Hauke ble tatt på fersken under VM i Seefeld.

Hauke var en av fem som ble pågrepet under dopingrazziaen i Seefeld onsdag.

I videoen blir Hauke spurt: «Er det noen andre i huset?» Østerrikeren svarer med å riste på hodet.

Andrew Young

BLIR KVALM: Haukes britiske treningskamerat Andrew Young.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg blir kvalm. Det er ekkelt å se på, sier Haukes britiske treningskamerat, Andrew Young, når NRK viser han videoen i VM-byen torsdag kveld.

Young konkurrerer for Storbritannia, men har trent mye i Østerrike og er venn av Hauke.

– Hvordan er det få vite at en du beskriver som en venn har gjort det der?

– Det er ikke noe hyggelig. Det er vanskelig. Det er ingen plass til det i idretten og jeg skjønner ikke at han drev med det. Det er vanskelig å beskrive det man føler etter å ha sett en venn eller en kompis som jukser, sier Young.

Briten sier at han er glad for at de som jukser blir tatt og at det er det viktigste. Samtidig sier han at det blir lettere å ha mistanker etter denne saken. På spørsmål om han kommer til å ta kontakt med Hauke igjen, er han usikker.

– Nei, kanskje ikke med det første, sier Young.

– Jeg hater han ikke, men samtidig vil jeg ikke ha han tilbake i langrennssirkuset. Du kan ikke komme tilbake etter at du har holdt på sånn.

Fikk vondt i magen

NRK har også vist videoen til Trond Nystad som tidligere var landslagstrener for det norske herrelandslaget i langrenn, men som nå koordinerer langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Trond Nystad

TUNGT: Nystad forteller om tårer og sorg i den østerrikske leieren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg fikk ordentlig vondt i magen. Det gjør vondt i hele kroppen når jeg ser noe sånt. Det er forferdelig. Det er vanskelig å beskrive med ord. Det er motbydelig, sier han til NRK.

Han forteller videre at den østerrikske leiren forholder seg slik til hele saken og videoen som NRK publiserte torsdag kveld:

– Alle er deprimerte, det er sorg, det er tårer, det er følelser. Noen reiser hjem. Det er ikke så mye man kan gjøre, sier han – og forteller at teamet rundt utøverne som er igjen forsøker å teste ski og hjelpe til så godt de kan.

– Slik at de kan oppleve sin VM-drøm på hjemmebane. Men det er jo for jævlig tungt, sier Nystad, som uttalte til NRK i går at slike hendelser gjør at han vurderer å gi seg.

– Som tatt ut av en science fiction-film

– Det er jo surrealistisk. Jeg synes jo bare synd på gutten, at han kan være så dum at han går i dopingfella. Det hører ikke hjemme noe sted i internasjonal idrett. At han blir tatt er jo bare en lykke for idretten, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus om videoen.

Etter razziaen onsdag ble det kjent at en av utøverne ble pågrepet med en nål i armen. I videoen som NRK har fått tilgang til, ser vi at det er Hauke som sitter med nålen i armen, samtidig som det er politi i rommet.

– Det har jo slik jeg skjønner det, en dopinglab i byen. Det er som tatt ut av en science fiction-film, sier Løfshus til NRK, om det som viser seg å være organisert bloddoping i VM-byen.

SURREALISTISK: Slik reagerte Vidar Løfshus da han fikk se videoen av Hauke.

Hauke ble sammen med landsmann Dominik Baldauf og kasakhstanske Aleksej Poltoranin, arrestert under dopingrazziaen i Seefeld onsdag.

De to østerrikske løperne og den kasakhstanske løperen har innrømmet bloddoping og gitt omfattende informasjon til politiet. Politiet ønsker ikke å gi ytterligere informasjon om hva slags informasjon de skal ha fått, skriver den østerrikske avisen Kurier.

To estiske langrennsløpere ble også arrestert, men disse sitter fortsatt i varetekt.

– De er to drittsekker

På grunn av arrestasjonene, møtte ingen av de fem opp til onsdagens 15 kilometer. Luis Stadlober ble plutselig den eneste østerrikeren på startstreken.

Dominik Baldauf

OGSÅ TATT: Haukes landsmann, Dominik Baldauf, innrømmet også bruk av bloddoping.

Foto: Barbara Gindl / AFP

– Dette er det verste som kan skje for østerriksk langrenn og for oss som er rene. Det minsker interessen. Jeg mangler ord, det er to drittsekker som gjorde det, sa Stadlober til NRK onsdag, før innrømmelsene kom.

Nå har altså både Hauke og Baldauf erkjent bruk av bloddoping. Stadlober avviste at han selv var under mistanke.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal