Hopp til innhold

Her blir Hauke tatt på fersken – med nål i armen

SEEFELD/OSLO (NRK): En video, som NRK har fått tilgang til, viser hvordan den østerrikske skiløperen Max Hauke bloddopet seg i VM.

Slik så det ut da østerrikeren Max Hauke ble tatt på fersken under VM i Seefeld.

Hauke var en av fem som ble pågrepet under dopingrazziaen i Seefeld onsdag.

I videoen blir Hauke spurt: «Er det noen andre i huset?» Østerrikeren svarer med å riste på hodet.

Andrew Young

BLIR KVALM: Haukes britiske treningskamerat Andrew Young.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg blir kvalm. Det er ekkelt å se på, sier Haukes britiske treningskamerat, Andrew Young, når NRK viser han videoen i VM-byen torsdag kveld.

Young konkurrerer for Storbritannia, men har trent mye i Østerrike og er venn av Hauke.

– Hvordan er det få vite at en du beskriver som en venn har gjort det der?

– Det er ikke noe hyggelig. Det er vanskelig. Det er ingen plass til det i idretten og jeg skjønner ikke at han drev med det. Det er vanskelig å beskrive det man føler etter å ha sett en venn eller en kompis som jukser, sier Young.

Briten sier at han er glad for at de som jukser blir tatt og at det er det viktigste. Samtidig sier han at det blir lettere å ha mistanker etter denne saken. På spørsmål om han kommer til å ta kontakt med Hauke igjen, er han usikker.

– Nei, kanskje ikke med det første, sier Young.

– Jeg hater han ikke, men samtidig vil jeg ikke ha han tilbake i langrennssirkuset. Du kan ikke komme tilbake etter at du har holdt på sånn.

Fikk vondt i magen

NRK har også vist videoen til Trond Nystad som tidligere var landslagstrener for det norske herrelandslaget i langrenn, men som nå koordinerer langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Trond Nystad

TUNGT: Nystad forteller om tårer og sorg i den østerrikske leieren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg fikk ordentlig vondt i magen. Det gjør vondt i hele kroppen når jeg ser noe sånt. Det er forferdelig. Det er vanskelig å beskrive med ord. Det er motbydelig, sier han til NRK.

Han forteller videre at den østerrikske leiren forholder seg slik til hele saken og videoen som NRK publiserte torsdag kveld:

– Alle er deprimerte, det er sorg, det er tårer, det er følelser. Noen reiser hjem. Det er ikke så mye man kan gjøre, sier han – og forteller at teamet rundt utøverne som er igjen forsøker å teste ski og hjelpe til så godt de kan.

– Slik at de kan oppleve sin VM-drøm på hjemmebane. Men det er jo for jævlig tungt, sier Nystad, som uttalte til NRK i går at slike hendelser gjør at han vurderer å gi seg.

– Som tatt ut av en science fiction-film

– Det er jo surrealistisk. Jeg synes jo bare synd på gutten, at han kan være så dum at han går i dopingfella. Det hører ikke hjemme noe sted i internasjonal idrett. At han blir tatt er jo bare en lykke for idretten, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus om videoen.

Etter razziaen onsdag ble det kjent at en av utøverne ble pågrepet med en nål i armen. I videoen som NRK har fått tilgang til, ser vi at det er Hauke som sitter med nålen i armen, samtidig som det er politi i rommet.

– Det har jo slik jeg skjønner det, en dopinglab i byen. Det er som tatt ut av en science fiction-film, sier Løfshus til NRK, om det som viser seg å være organisert bloddoping i VM-byen.

SURREALISTISK: Slik reagerte Vidar Løfshus da han fikk se videoen av Hauke.

Hauke ble sammen med landsmann Dominik Baldauf og kasakhstanske Aleksej Poltoranin, arrestert under dopingrazziaen i Seefeld onsdag.

De to østerrikske løperne og den kasakhstanske løperen har innrømmet bloddoping og gitt omfattende informasjon til politiet. Politiet ønsker ikke å gi ytterligere informasjon om hva slags informasjon de skal ha fått, skriver den østerrikske avisen Kurier.

To estiske langrennsløpere ble også arrestert, men disse sitter fortsatt i varetekt.

– De er to drittsekker

På grunn av arrestasjonene, møtte ingen av de fem opp til onsdagens 15 kilometer. Luis Stadlober ble plutselig den eneste østerrikeren på startstreken.

Dominik Baldauf

OGSÅ TATT: Haukes landsmann, Dominik Baldauf, innrømmet også bruk av bloddoping.

Foto: Barbara Gindl / AFP

– Dette er det verste som kan skje for østerriksk langrenn og for oss som er rene. Det minsker interessen. Jeg mangler ord, det er to drittsekker som gjorde det, sa Stadlober til NRK onsdag, før innrømmelsene kom.

Nå har altså både Hauke og Baldauf erkjent bruk av bloddoping. Stadlober avviste at han selv var under mistanke.

Siste nytt

  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB
  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal