VM ski 2019. Doping-razzia i Seefeld
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Dopingrazziaen i Seefeld

Oppsummert

Onsdag ble fem utøvere i ski-VM arrestert, mistenkt for doping. I tillegg er flere andre arrestert, både i Seefeld og i Tyskland. Det hele skjedde kun timer før startskuddet gikk på 15 kilometer klassisk.

 • Tysk dopinglege ankar ikkje

  Legen Mark Schmidt snur og ankar likevel ikkje fengselsstraffa hans for rolla han hadde i dopingskandalen som blei avdekka under ski-VM i 2019.

  Ifølge det tyske nyheitsbyrået DPA melder ein distriktsdomstol i München onsdag at både Schmidt og ein av dei andre dømde har trekt sine ankar.

  Schmidt blei i januar dømd til fire år og 10 månader i fengsel. Han blei også frådømtdretten til å praktisere som lege dei neste tre åra.

  Idrettslegen Schmidt var skulda for å ha vore sentral i eit internasjonalt bloddopingnettverk siden 2011. Nettverket inkluderte utøvarar i OL i 2018, ulike VM og Tour de France.

  Utstyr funnet i Mark Schmidts dopinglab.
  Foto: Tysk/østerriksk politi
 • Dopinglegen fra Seefeld-VM er dømt

  Den tyske legen Mark Schmidt er dømt til fengsel i 4 år og 10 måneder for dopingskandalen i ski-VM i 2019.

  Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om fem og et halvt års fengsel. Idrettslegen var anklaget for å ha vært sentral i et internasjonalt bloddopingnettverk siden 2012.

  Schmidt ble også fratatt retten til å drive legepraksis i tre år.

  Pågripelsen av Schmidt skjedde etter at «Operasjon Aderlass» ble iverksatt. Da var det en politirazzia to timer før start på mennenes 15 kilometer klassisk i Seefeld.

  Østerriksk politi pågrep i alt ni personer, inkludert fem aktive skiløpere mistenkt for bloddoping. Tre av løperne ble satt fri etter at de erkjente doping. Østerrikeren Max Hauke var én av dem.

  Han ble tatt på fersken mens han injiserte blodet i egen kropp med en sprøyte. Det ble det til og med filmet, og filmen gikk viralt i timene etter pågripelsen.

  Seefeld
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Dopinglege kan få fem års fengsel

  Den tyske legen Mark Schmidt risikerer fem og et halvt år i fengsel for dopingskandalen i ski-VM i 2019. Det er straffen påtalemyndigheten ber om.

  Schmidt var hovedmannen i dopingsaken som ble rullet opp under Seefeld-VM for snart to år siden. Idrettslegen er anklaget for å ha vært sentral i et internasjonalt bloddopingnettverk siden 2012.

  I høst erkjente han å ha hjulpet utøvere i en årrekke med å dope seg.

 • Lege innrømmet dopingpraksis

  Legen som står i sentrum for dopingskandalen som ble avdekket under ski-VM i Seefeld, Mark Schmidt, innrømmer ifølge NTB at han hjalp utøvere med å dope seg i en årrekke.

  I en uttalelse lest opp i retten tirsdag sa legen at hans praksis i hovedsak var rettet mot vinteridrettsutøvere og syklister. Han navnga samtidig ikke noen av utøverne han skal ha hatt på klientlisten.

  cPkKsIiq5ts
  Foto: PETER KNEFFEL / AFP
 • Dopinglege risikerer ti års fengsel

  Drøyt 18 måneder etter dopingskandalen under ski-VM i Seefeld starter rettssaken mot den tyske legen Mark Schmidt, som sto bak nettverket. Han og fire medtiltalte kan bli dømt til opp mot ti års fengsel.

  Når rettssaken starter i München i Tyskland er totalt 23 langrennsløpere og syklister fra i alt åtte nasjoner blant de innblandede. Flere navn kan også komme fram i lyset.

  – Det er flere utøvere involvert. Nettverket har vært større, sier statsadvokat Michael Lehner ifølge AFP.

  Det var midt under ski-VM i østerrikske Seefeld i februar 2019 at dopingnettverket ble avslørt, da politiet utførte en dopingrazzia to timer før start på mennenes 15 km klassisk i mesterskapet.

  VM ski 2019. Doping-razzia i Seefeld
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard ute

  Arsenal er ute av Europaligaen etter at det andre semifinale-oppgjeret mot Villarreal enda 0–0. Det spanske laget leia 2–1 etter det første oppgjeret, og sjølv om Arsenal hadde sine sjansar så lukkast dei ikkje med å få ballen i mål. Martin Ødegaard hadde ein relativt anonym kveld for heimelaget, og blei bytta ut etter om lag halvspelt andre omgang med det som såg ut som ein liten smell. Villarreal møter Manchester United i finalen i Gdansk 26. mai

  Europa League - Semi Final Second Leg - Arsenal v Villarreal
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Solskjær til sin første finale

  Ole Gunnar Solskjær skal leie Manchester United i sin første finale. For sjølv om dei tapa 3–2 i det andre semifinale-oppgjeret i Europaligaen mot Roma, så vann dei 8–5 samanlagt. Edinson Cavani blei tomålsskårar for United. Bryan Cristante, Edin Dzeko og eit sjølvmål av Alex Telles stod for Roma sine mål.

  I finalen i Gdansk 26. mai møter dei Villarreal.

  Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United
 • Ishockeylandslaget fikk bank

  Etter to hederlige tap mot Sverige i sine første landskamper på 15 måneder måtte Norges ishockeykrigere torsdag se seg slått 4–0 av Danmark.

  Oppgjøret i Bitcoin Arena (!) i Rungsted var målløst og situasjonsfattig i drøyt to perioder, men da var det hjemmelaget som koblet grepet. Den siste perioden ble tung for de norske med fire baklengsmål, 3–15 i skudd og matchstraff på keeper Henrik Haukeland. (NTB).

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Norge - Sverige
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal