Hopp til innhold

Jægers spyproblem kan få konsekvenser: – Veldig frustrerende

Henriette Jæger (20) kaster opp etter hver eneste 400-meter. Det kan påvirke hvilken øvelse Norges nye friidrettsstjerne velger i framtidige mesterskap.

Athletics, Trond Mohn Games 2024. Henriette Jæger

VERDT DET: Henriette Jæger tar seg ut til hun spyr. Det mener hun det er verdt.

Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Det er kanskje ikke det gøyeste å ha ute. At man spyr, liksom. Men det viser bare at man tar seg ut, og at man virkelig brenner for 400. At jeg er villig til å spy litt for å få gode tider.

Slik svarte Henriette Jæger da hun på pressekonferansen før EM-debuten i Roma ble spurt om det er flaut å få så mye oppmerksomhet for å kaste opp etter løp.

20-åringen fra Aremark har hatt en bemerkelsesverdig framgang etter at hun la bort mangekamp og spesialiserte seg på korte løpsdistanser.

I 2024 har hun allerede smadret de norske rekordene på 200, 300 og 400 meter.

  • Jæger tok seg mandag videre til finale på 200 meter. Den ser du kl. 22.53 på NRK 1 tirsdag kveld.

Les også Jæger slo tilbake etter klokketabbe: – Hadde jeg ikke trodd

Etter at Henriette Jæger sitt første superløp ble stoppet av klokketabbe, vartet den norske kvinnen opp med nok en maktdemonstrasjon i nordisk mesterskap i friidrett. Klar ny rekord på 200 meter.

– Begynner å bli litt lei

Men det er altså noe som har skapt vel så mange overskrifter som supertidene. Hver gang Jæger har løpt en 400-meter, kaster hun opp. Det skjer i alles påsyn. Gjerne midt i TV-intervjuer.

Etter Bislett Games fikk Jæger stor oppmerksomhet i Sverige etter å ha kastet opp under intervjuet med SVT.

Vi klarer å le litt av det, men sannheten er vel egentlig at vi begynner å bli litt lei av det, sier trenermamma Unne Merete Lie Jæger.

Henriette Jæger, Trond Mohn Games 2024

TAR DET MED ET SMIL: En fullstendig utslått Henriette Jæger gir NRK en tommel opp under Trond Mohn Games, med spybøtta like ved.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Men at spyinga havner i media, er kanskje det minste problemet.

Det er ikke noe gøy når du gjør det kjempebra i et løp, og så ligger du rundt cornerflagget og spyr, så du ikke kan feire og få med deg det som er noe av grunnen til at man driver idretten, påpeker hun.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2024

NORGES NYE LØPESTJERNE: Med full klaff kan Henriette Jæger ta sin første mesterskapsmedalje som senior i Roma.

Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Fysiske konsekvenser

Det virkelige problemet er likevel at spyinga har fysiske konsekvenser. Å kaste opp er i seg selv belastende for kroppen. I tillegg fører det til næringstap.

Det forlenger restitusjonstiden – noe som særlig skaper trøbbel i et mesterskap, der utøverne skal igjennom flere løp innenfor en kort tidsperiode.

Det er veldig frustrerende, erkjenner Henriette Jæger overfor NRK.

At utøvere kaster opp etter en 400-meter, er ikke noe unormalt syn på en friidrettsbane. Men Jæger opplever det oftere og kraftigere enn de fleste andre.

Det har mor og datter prøvd å finne årsaken til – for å kunne finne en løsning på problemet. Teorien er at det skyldes en kombinasjon av høyt melkesyrenivå og høyt spenningsnivå.

Ikke klart å knekke koden

De samarbeider med Olympiatoppen, og har også forhørt seg i internasjonale treningsmiljøer.

Unn Merete Jæger og datter Henriette Jæger under pressetreff med utøvere på deres hotell i Roma

JAKTER PÅ SVAR: Unn Merete og Henriette Jæger prøver å finne årsaken til oppkastproblemene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men vi har ikke klart å knekke koden ennå, innrømmer Unn Merete Lie Jæger.

Under EM i Roma kommer det ikke til å bli noe problem. Der har Henriette Jæger valgt å løpe 200 meter. Det utløser ikke den samme kvalmefølelsen.

Valget om å løpe 200 meter i stedet for 400 meter, ble tatt ut fra en vurdering av hvor mulighetene for en god plassering var best. Jæger har tredje best årsbeste i startfeltet. Det gjør henne til en medaljekandidat.

Etter EM skal det gjøres en ny vurdering av hvilken distanse supertalentet skal løpe i OL senere i sommer. Ifølge Unn Merete Lie Jæger blir det igjen en vurdering av hvor sjansene for en god plassering er størst.

Kan påvirke valg

Oppkastproblemet kan påvirke regnestykket.

Det er absolutt en faktor som er med i kalkylene, det også, med tanke på hva hun kommer til å velge i mesterskap, sier mamma Jæger.

Men for Roma er altså valget tatt. Det som gjenstår, er å gjøre jobben.

Først forventer jeg å komme til finale. Det hadde vært veldig gøy. Og medalje hadde vært utrolig kult, sier Henriette Jæger.

Er det sånn at du nesten begynner å være litt skuffa hvis du ikke får medalje?

Jeg kan jo på en måte ikke det heller. Dette er mitt første utendørs europamesterskap. Så jeg kan ikke forvente altfor mye. Men når man er blant topp tre, så vil man jo på en måte gjøre det.

XU7HeKcQ6mA

Tårevått brudd med livslang drøm: – Det var litt depressivt

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal