Hopp til innhold

Jægers spyproblem kan få konsekvenser: – Veldig frustrerende

Henriette Jæger (20) kaster opp etter hver eneste 400-meter. Det kan påvirke hvilken øvelse Norges nye friidrettsstjerne velger i framtidige mesterskap.

Athletics, Trond Mohn Games 2024. Henriette Jæger

VERDT DET: Henriette Jæger tar seg ut til hun spyr. Det mener hun det er verdt.

Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Det er kanskje ikke det gøyeste å ha ute. At man spyr, liksom. Men det viser bare at man tar seg ut, og at man virkelig brenner for 400. At jeg er villig til å spy litt for å få gode tider.

Slik svarte Henriette Jæger da hun på pressekonferansen før EM-debuten i Roma ble spurt om det er flaut å få så mye oppmerksomhet for å kaste opp etter løp.

20-åringen fra Aremark har hatt en bemerkelsesverdig framgang etter at hun la bort mangekamp og spesialiserte seg på korte løpsdistanser.

I 2024 har hun allerede smadret de norske rekordene på 200, 300 og 400 meter.

 • Jæger tok seg mandag videre til finale på 200 meter. Den ser du kl. 22.53 på NRK 1 tirsdag kveld.

Les også Jæger slo tilbake etter klokketabbe: – Hadde jeg ikke trodd

Etter at Henriette Jæger sitt første superløp ble stoppet av klokketabbe, vartet den norske kvinnen opp med nok en maktdemonstrasjon i nordisk mesterskap i friidrett. Klar ny rekord på 200 meter.

– Begynner å bli litt lei

Men det er altså noe som har skapt vel så mange overskrifter som supertidene. Hver gang Jæger har løpt en 400-meter, kaster hun opp. Det skjer i alles påsyn. Gjerne midt i TV-intervjuer.

Etter Bislett Games fikk Jæger stor oppmerksomhet i Sverige etter å ha kastet opp under intervjuet med SVT.

Vi klarer å le litt av det, men sannheten er vel egentlig at vi begynner å bli litt lei av det, sier trenermamma Unne Merete Lie Jæger.

Henriette Jæger, Trond Mohn Games 2024

TAR DET MED ET SMIL: En fullstendig utslått Henriette Jæger gir NRK en tommel opp under Trond Mohn Games, med spybøtta like ved.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Men at spyinga havner i media, er kanskje det minste problemet.

Det er ikke noe gøy når du gjør det kjempebra i et løp, og så ligger du rundt cornerflagget og spyr, så du ikke kan feire og få med deg det som er noe av grunnen til at man driver idretten, påpeker hun.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2024

NORGES NYE LØPESTJERNE: Med full klaff kan Henriette Jæger ta sin første mesterskapsmedalje som senior i Roma.

Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Fysiske konsekvenser

Det virkelige problemet er likevel at spyinga har fysiske konsekvenser. Å kaste opp er i seg selv belastende for kroppen. I tillegg fører det til næringstap.

Det forlenger restitusjonstiden – noe som særlig skaper trøbbel i et mesterskap, der utøverne skal igjennom flere løp innenfor en kort tidsperiode.

Det er veldig frustrerende, erkjenner Henriette Jæger overfor NRK.

At utøvere kaster opp etter en 400-meter, er ikke noe unormalt syn på en friidrettsbane. Men Jæger opplever det oftere og kraftigere enn de fleste andre.

Det har mor og datter prøvd å finne årsaken til – for å kunne finne en løsning på problemet. Teorien er at det skyldes en kombinasjon av høyt melkesyrenivå og høyt spenningsnivå.

Ikke klart å knekke koden

De samarbeider med Olympiatoppen, og har også forhørt seg i internasjonale treningsmiljøer.

Unn Merete Jæger og datter Henriette Jæger under pressetreff med utøvere på deres hotell i Roma

JAKTER PÅ SVAR: Unn Merete og Henriette Jæger prøver å finne årsaken til oppkastproblemene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men vi har ikke klart å knekke koden ennå, innrømmer Unn Merete Lie Jæger.

Under EM i Roma kommer det ikke til å bli noe problem. Der har Henriette Jæger valgt å løpe 200 meter. Det utløser ikke den samme kvalmefølelsen.

Valget om å løpe 200 meter i stedet for 400 meter, ble tatt ut fra en vurdering av hvor mulighetene for en god plassering var best. Jæger har tredje best årsbeste i startfeltet. Det gjør henne til en medaljekandidat.

Etter EM skal det gjøres en ny vurdering av hvilken distanse supertalentet skal løpe i OL senere i sommer. Ifølge Unn Merete Lie Jæger blir det igjen en vurdering av hvor sjansene for en god plassering er størst.

Kan påvirke valg

Oppkastproblemet kan påvirke regnestykket.

Det er absolutt en faktor som er med i kalkylene, det også, med tanke på hva hun kommer til å velge i mesterskap, sier mamma Jæger.

Men for Roma er altså valget tatt. Det som gjenstår, er å gjøre jobben.

Først forventer jeg å komme til finale. Det hadde vært veldig gøy. Og medalje hadde vært utrolig kult, sier Henriette Jæger.

Er det sånn at du nesten begynner å være litt skuffa hvis du ikke får medalje?

Jeg kan jo på en måte ikke det heller. Dette er mitt første utendørs europamesterskap. Så jeg kan ikke forvente altfor mye. Men når man er blant topp tre, så vil man jo på en måte gjøre det.

XU7HeKcQ6mA

Tårevått brudd med livslang drøm: – Det var litt depressivt

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal