Hopp til innhold

Helsedirektøren legger press på Uefa – vil ha stopp i internasjonal fotball

Helsedirektør Bjørn Guldvog har sendt en anbefaling til både Uefa og Norges Fotballforbund (NFF) om at det ikke bør spilles internasjonal fotball på grunn av smittesituasjonen i Europa.

Nations league fotball, Norge - Nord-Irland

SKREMT AV SMITTESITUASJONEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke anbefale at det spilles internasjonale kamper. Dette bildet er fra Norge - Nord-Irland i Nasjonsligaen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Med den smitten vi har i Europa nå, så er det vanskelig å tenke seg at en protokoll (Uefa-protokollen) vil være tett nok, vi ser at stadig flere får smitte inn i sine lag, forteller Guldvog til NRK.

Helsedirektøren er bekymret over situasjonen i Europa, der stadig flere land opplever en eksplosiv økning i smitten.

Han har derfor sendt en anbefaling til Norges Fotballforbund og Uefa om at det ikke bør spilles internasjonal fotball eller turneringer slik situasjonen er nå.

– Jeg forventer at Uefa er en seriøs aktør som ivaretar helsen til spillerne og deres familier, sier helsedirektøren.

En slik anbefaling kan eventuelt ramme Moldes europaligaoppgjør mot Arsenal som spilles 26.11.

– Jeg sier at de bør se på dette i lys av den smittesituasjonen vi har i Europa nå, forteller Guldvog.

– Så jeg har anbefalt at man ser nærmere på dette med den smittesituasjonen vi er i nå. I en periode er det ikke så klokt å møtes i større arrangementer og kamper på internasjonalt nivå. Men det er en medisinskfaglig vurdering. Ikke en lovlighetsvurdering. Men det er etter min vurdering en stor risiko å få smitte inn i laget.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektøren er bekymret over smittesituasjonen i Europa.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Uklart syn

Guldvog forteller om sin anbefaling etter helgens landslagskaos, der Omar Elabdellaoui avla en positiv koronatest fredag morgen.

Enden på en lang diskusjon mellom NFF og helsemyndighetene ble at Norges Fotballforbund valgte å sende av gårde et såkalt «nødlandslag» til onsdagens nasjonsligakamp mot Østerrike.

Les også: Fikk beskjed om at de ville bryte loven

– Jeg tror dette må forstås at man har hatt et uklart syn på hva smittekarantene betyr. Men jeg forventer at alle, enten det er idretten eller bedrifter, setter seg inn i hva en smittekarantene innebærer. Og det innebærer faktisk at man går i karantene hver for seg.

Molde - Arsenal

Molde møter Arsenal hjemme, et internasjonalt oppgjør som kan bli rammet av Guldvogs anbefalinger.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Høy risiko

Østerrike er et av landene som er hardt rammet av covid-19, og tirsdag stenger hele landet ned i et forsøk på få ned smittetallene.

– Først av alt vil jeg si at det er anledning til det ut ifra Uefa-protokollen og også covid-19-forskriften, og så er det et spørsmål om hvor høy risiko det er ved at man reiser med et fotballag til Østerrike nå. Det er veldig høy smitte i Østerrike, så man må ta høyde for at det kan komme smitte inn blant dem som reiser, svarer han.

– Hva tenker du om at man spiller fotball i Europa i det hele tatt når smittetallene er som de er?

– Jeg tenker at det er en ganske høy risiko sånn som smittetallene er nå. Jeg er litt usikker på at fotballen er tjent med det, slik situasjonen er.

– Det er ingen garanti for at man ikke kan få smitte i laget, vi kjenner til at det er en del europeiske lag som har smitte i stallen sin. Når man spiller en kontaktsport som fotball, så er det en mulighet for at man overfører smitte, kommenterer Guldvog.

– Forstår at det stilles spørsmål

Ifølge konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn, har fotballforbundet mottatt anbefalingen fra Guldvog.

Han har følgende kommentar til Guldvogs ønske om en stopp i internasjonal fotball:

– Det er forståelig at helsedirektøren stiller spørsmål ved landslagsfotballen hvor spillerne, i motsetning til klubbfotballen, hentes inn fra forskjellige land og er sammen i en kort periode. Imidlertid så etterlever vi de strenge protokollene fullt ut og opplever dette som veldig trygt.

 Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB

På spørsmål om hvorfor NFF setter sammen et nødlandslag selv om helsedirektøren anbefaler at man ikke spiller internasjonale kamper, svarer Fisketjønn:

Vi opplever dette som et helsefaglig spørsmål og om internasjonal fotball som sådan skal spilles. Vi forholder oss til de reglene som gjelder og våre internasjonale forpliktelser hvor alle andre nasjoner spiller. Vi har også rådført oss med helsedirektoratet før vi satte sammen den nye troppen, sier han og forteller at helsedirektoratet godkjente måten NFF løste situasjonen med nødlandslaget.

– Vi opplever det som trygt. Alle blir testet ved ankomst og det kreves en negativ test før vi reiser chartret til Østerrike. I Østerrike lever troppen isolert fra omverden.

Fisketjønn legger også til at NFF vil følge norsk lov og at liv og helse til enhver tid er det viktigste.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal