Hopp til innhold

Helsedirektøren legger press på Uefa – vil ha stopp i internasjonal fotball

Helsedirektør Bjørn Guldvog har sendt en anbefaling til både Uefa og Norges Fotballforbund (NFF) om at det ikke bør spilles internasjonal fotball på grunn av smittesituasjonen i Europa.

Nations league fotball, Norge - Nord-Irland

SKREMT AV SMITTESITUASJONEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke anbefale at det spilles internasjonale kamper. Dette bildet er fra Norge - Nord-Irland i Nasjonsligaen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Med den smitten vi har i Europa nå, så er det vanskelig å tenke seg at en protokoll (Uefa-protokollen) vil være tett nok, vi ser at stadig flere får smitte inn i sine lag, forteller Guldvog til NRK.

Helsedirektøren er bekymret over situasjonen i Europa, der stadig flere land opplever en eksplosiv økning i smitten.

Han har derfor sendt en anbefaling til Norges Fotballforbund og Uefa om at det ikke bør spilles internasjonal fotball eller turneringer slik situasjonen er nå.

– Jeg forventer at Uefa er en seriøs aktør som ivaretar helsen til spillerne og deres familier, sier helsedirektøren.

En slik anbefaling kan eventuelt ramme Moldes europaligaoppgjør mot Arsenal som spilles 26.11.

– Jeg sier at de bør se på dette i lys av den smittesituasjonen vi har i Europa nå, forteller Guldvog.

– Så jeg har anbefalt at man ser nærmere på dette med den smittesituasjonen vi er i nå. I en periode er det ikke så klokt å møtes i større arrangementer og kamper på internasjonalt nivå. Men det er en medisinskfaglig vurdering. Ikke en lovlighetsvurdering. Men det er etter min vurdering en stor risiko å få smitte inn i laget.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektøren er bekymret over smittesituasjonen i Europa.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Uklart syn

Guldvog forteller om sin anbefaling etter helgens landslagskaos, der Omar Elabdellaoui avla en positiv koronatest fredag morgen.

Enden på en lang diskusjon mellom NFF og helsemyndighetene ble at Norges Fotballforbund valgte å sende av gårde et såkalt «nødlandslag» til onsdagens nasjonsligakamp mot Østerrike.

Les også: Fikk beskjed om at de ville bryte loven

– Jeg tror dette må forstås at man har hatt et uklart syn på hva smittekarantene betyr. Men jeg forventer at alle, enten det er idretten eller bedrifter, setter seg inn i hva en smittekarantene innebærer. Og det innebærer faktisk at man går i karantene hver for seg.

Molde - Arsenal

Molde møter Arsenal hjemme, et internasjonalt oppgjør som kan bli rammet av Guldvogs anbefalinger.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Høy risiko

Østerrike er et av landene som er hardt rammet av covid-19, og tirsdag stenger hele landet ned i et forsøk på få ned smittetallene.

– Først av alt vil jeg si at det er anledning til det ut ifra Uefa-protokollen og også covid-19-forskriften, og så er det et spørsmål om hvor høy risiko det er ved at man reiser med et fotballag til Østerrike nå. Det er veldig høy smitte i Østerrike, så man må ta høyde for at det kan komme smitte inn blant dem som reiser, svarer han.

– Hva tenker du om at man spiller fotball i Europa i det hele tatt når smittetallene er som de er?

– Jeg tenker at det er en ganske høy risiko sånn som smittetallene er nå. Jeg er litt usikker på at fotballen er tjent med det, slik situasjonen er.

– Det er ingen garanti for at man ikke kan få smitte i laget, vi kjenner til at det er en del europeiske lag som har smitte i stallen sin. Når man spiller en kontaktsport som fotball, så er det en mulighet for at man overfører smitte, kommenterer Guldvog.

– Forstår at det stilles spørsmål

Ifølge konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn, har fotballforbundet mottatt anbefalingen fra Guldvog.

Han har følgende kommentar til Guldvogs ønske om en stopp i internasjonal fotball:

– Det er forståelig at helsedirektøren stiller spørsmål ved landslagsfotballen hvor spillerne, i motsetning til klubbfotballen, hentes inn fra forskjellige land og er sammen i en kort periode. Imidlertid så etterlever vi de strenge protokollene fullt ut og opplever dette som veldig trygt.

 Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB

På spørsmål om hvorfor NFF setter sammen et nødlandslag selv om helsedirektøren anbefaler at man ikke spiller internasjonale kamper, svarer Fisketjønn:

Vi opplever dette som et helsefaglig spørsmål og om internasjonal fotball som sådan skal spilles. Vi forholder oss til de reglene som gjelder og våre internasjonale forpliktelser hvor alle andre nasjoner spiller. Vi har også rådført oss med helsedirektoratet før vi satte sammen den nye troppen, sier han og forteller at helsedirektoratet godkjente måten NFF løste situasjonen med nødlandslaget.

– Vi opplever det som trygt. Alle blir testet ved ankomst og det kreves en negativ test før vi reiser chartret til Østerrike. I Østerrike lever troppen isolert fra omverden.

Fisketjønn legger også til at NFF vil følge norsk lov og at liv og helse til enhver tid er det viktigste.

Siste nytt

 • 17-åring slo Rodal-rekord

  Vebjørn Rodals norske rekord på 800 meter lever fortsatt relativt trygt, men fredag kveld mistet den olympiske mesteren fra Atalanta i 1996 en annen rekord:

  Da løp nemlig 17 år gamle Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra 1500 meter på 3.37,25 i et stevne på Jessheim. Dermed slo han Rodals gamle kretsrekord i Sør-Trøndelag, som lød på 3.37,57 og var fra 1997.

  Men kanskje vel så relevant: Før han fyller 18 år, har Håkon Moe Berg inntatt sjetteplassen på lista over Norges beste 1500-meterløpere gjennom tidene, ifølge Friidrettsbloggen.

  Det er en liste som toppes av knallsterke navn som Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen.

  Fredagens løp gjør at han er fjerde beste U20-løper i verden i år, og nummer syv i Europa i U20-klassen gjennom alle tider.

  _CWKRK-089c
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal