Hopp til innhold

Helsedirektøren legger press på Uefa – vil ha stopp i internasjonal fotball

Helsedirektør Bjørn Guldvog har sendt en anbefaling til både Uefa og Norges Fotballforbund (NFF) om at det ikke bør spilles internasjonal fotball på grunn av smittesituasjonen i Europa.

Nations league fotball, Norge - Nord-Irland

SKREMT AV SMITTESITUASJONEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke anbefale at det spilles internasjonale kamper. Dette bildet er fra Norge - Nord-Irland i Nasjonsligaen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Med den smitten vi har i Europa nå, så er det vanskelig å tenke seg at en protokoll (Uefa-protokollen) vil være tett nok, vi ser at stadig flere får smitte inn i sine lag, forteller Guldvog til NRK.

Helsedirektøren er bekymret over situasjonen i Europa, der stadig flere land opplever en eksplosiv økning i smitten.

Han har derfor sendt en anbefaling til Norges Fotballforbund og Uefa om at det ikke bør spilles internasjonal fotball eller turneringer slik situasjonen er nå.

– Jeg forventer at Uefa er en seriøs aktør som ivaretar helsen til spillerne og deres familier, sier helsedirektøren.

En slik anbefaling kan eventuelt ramme Moldes europaligaoppgjør mot Arsenal som spilles 26.11.

– Jeg sier at de bør se på dette i lys av den smittesituasjonen vi har i Europa nå, forteller Guldvog.

– Så jeg har anbefalt at man ser nærmere på dette med den smittesituasjonen vi er i nå. I en periode er det ikke så klokt å møtes i større arrangementer og kamper på internasjonalt nivå. Men det er en medisinskfaglig vurdering. Ikke en lovlighetsvurdering. Men det er etter min vurdering en stor risiko å få smitte inn i laget.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektøren er bekymret over smittesituasjonen i Europa.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Uklart syn

Guldvog forteller om sin anbefaling etter helgens landslagskaos, der Omar Elabdellaoui avla en positiv koronatest fredag morgen.

Enden på en lang diskusjon mellom NFF og helsemyndighetene ble at Norges Fotballforbund valgte å sende av gårde et såkalt «nødlandslag» til onsdagens nasjonsligakamp mot Østerrike.

Les også: Fikk beskjed om at de ville bryte loven

– Jeg tror dette må forstås at man har hatt et uklart syn på hva smittekarantene betyr. Men jeg forventer at alle, enten det er idretten eller bedrifter, setter seg inn i hva en smittekarantene innebærer. Og det innebærer faktisk at man går i karantene hver for seg.

Molde - Arsenal

Molde møter Arsenal hjemme, et internasjonalt oppgjør som kan bli rammet av Guldvogs anbefalinger.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Høy risiko

Østerrike er et av landene som er hardt rammet av covid-19, og tirsdag stenger hele landet ned i et forsøk på få ned smittetallene.

– Først av alt vil jeg si at det er anledning til det ut ifra Uefa-protokollen og også covid-19-forskriften, og så er det et spørsmål om hvor høy risiko det er ved at man reiser med et fotballag til Østerrike nå. Det er veldig høy smitte i Østerrike, så man må ta høyde for at det kan komme smitte inn blant dem som reiser, svarer han.

– Hva tenker du om at man spiller fotball i Europa i det hele tatt når smittetallene er som de er?

– Jeg tenker at det er en ganske høy risiko sånn som smittetallene er nå. Jeg er litt usikker på at fotballen er tjent med det, slik situasjonen er.

– Det er ingen garanti for at man ikke kan få smitte i laget, vi kjenner til at det er en del europeiske lag som har smitte i stallen sin. Når man spiller en kontaktsport som fotball, så er det en mulighet for at man overfører smitte, kommenterer Guldvog.

– Forstår at det stilles spørsmål

Ifølge konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn, har fotballforbundet mottatt anbefalingen fra Guldvog.

Han har følgende kommentar til Guldvogs ønske om en stopp i internasjonal fotball:

– Det er forståelig at helsedirektøren stiller spørsmål ved landslagsfotballen hvor spillerne, i motsetning til klubbfotballen, hentes inn fra forskjellige land og er sammen i en kort periode. Imidlertid så etterlever vi de strenge protokollene fullt ut og opplever dette som veldig trygt.

 Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Øyvind Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB

På spørsmål om hvorfor NFF setter sammen et nødlandslag selv om helsedirektøren anbefaler at man ikke spiller internasjonale kamper, svarer Fisketjønn:

Vi opplever dette som et helsefaglig spørsmål og om internasjonal fotball som sådan skal spilles. Vi forholder oss til de reglene som gjelder og våre internasjonale forpliktelser hvor alle andre nasjoner spiller. Vi har også rådført oss med helsedirektoratet før vi satte sammen den nye troppen, sier han og forteller at helsedirektoratet godkjente måten NFF løste situasjonen med nødlandslaget.

– Vi opplever det som trygt. Alle blir testet ved ankomst og det kreves en negativ test før vi reiser chartret til Østerrike. I Østerrike lever troppen isolert fra omverden.

Fisketjønn legger også til at NFF vil følge norsk lov og at liv og helse til enhver tid er det viktigste.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Ronaldo-dobbel i målshow

  Cristiano Ronaldo og Portugal fortsetter å vise god scoringsform i EM-kvalifiseringen. Søndag ble Luxembourg knust 6-0 på bortebane.

  Portugal har møtt de to av de dårligste lagene i pulja så langt (Liechtenstein og Luxembourg), men målteften er det ingenting å si på.

  Ronaldo scoret to mål i begge kampene som endte med solide seirer i favør portugiserne, og de har ikke sluppet inn mål. Roberto Martínez fått en flott start som portugisisk landslagssjef. Han var ferdig i Belgia etter et skuffende VM i Qatar like før jul. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste